Станіслав САФРОНОВ: вся наша історія вчить оптимізму
Інформаційно-аналітичний тижневик Дніпродзержинської міської ради "Відомості", № 38, 17 вересня 2014 року
 
 
Шановні дніпродзержинці! За кілька днів ми відзначатимемо черговий День народження нашого рідного міста, точніше – річницю початку відліку його документально зафіксованої історії, яка ведеться від першої письмової згадки про Кам’янське у церковному літописі 1750 р.
За 264 роки, що спливли відтоді, багато чого довелось побачити і пережити колишньому козацькому поселенню на Дніпрових берегах і його мешканцям. Але ніщо – ні ворожі підступи, ні скрутні обставини, ні голод і війни – не могли зламати рішучість і волю наших предків, їх прагнення йти вперед, шляхом розвитку і праці, прогресу й перемог.
Головним результатом титанічних зусиль, невтомної праці, самовідданої мужності багатьох поколінь, народжених на цій землі, і є наш рідний Дніпродзержинськ – сучасне місто з потужною промисловістю, розвиненою інфраструктурою. Місто, відоме у всьому світі своїми людьми, котрі зміцнюють його авторитет у різних галузях науки, культури, освіти і спорту. І саме тому День міста для кожного його мешканця є особливим святом – адже це нагода проявити не тільки любов до своєї малої батьківщини, а й глибоку пошану до наших предків, безмежну вдячність за все, зроблене ними для майбутніх поколінь.
Ще більш особливим – в іншому сенсі і вимірі – є нинішнє свято, що проходить в безпрецедентно екстремальних умовах. В умовах бойових дій, збройної агресії і окупації частини території нашої держави. В умовах, які керівництво нашої держави і вся світова спільнота відкрито визнали війною, розв’язаною проти незалежної України, її європейського вибору. В умовах, можливість яких ми не могли припустити ні рік, ні десять, ні п’ятдесят років тому…
Звичайно, тривожні події сьогодення, що є, без перебільшення, найбільш драматичним періодом не тільки за часи незалежної України, а й за всі роки від завершення Другої світової війни, не можуть не позначатись на думках і діях кожного з нас, настроях і запитах суспільства, державних і місцевих пріоритетах, святах і буднях.
Свідомість того, що зовсім недалеко звідси, в якихось двох сотнях кілометрів, від куль і снарядів продовжують гинути мирні люди, в тому числі цвіт і майбутнє нації – діти; в руїни перетворюються шахти й мости, заводи й житлові будинки – все те, що створювалось тяжкою працею багатьох поколінь; а наші мужні воїни продовжують гинути, незважаючи на оголошене перемир’я, – дуже слабо стикується з пишними урочистостями і велелюдними заходами, з якими ми раніше відзначали це свято.
Такою є моя позиція, і я впевнений, її поділяє переважна більшість городян, – цьогоріч головне міське свято має проходити максимально скромно – масові гуляння з феєрверками відкладемо до того часу, коли мир знову пануватиме на всій території незалежної України, коли ніхто – ні ззовні, ні зсередини – не наважиться більше зазіхати на її територіальну цілісність і конституційний лад. І я вірю – чекати не доведеться надто довго!
Однак відмовлятись від свята взагалі ми не збираємось, адже це – данина нашій славній історії й традиціям. До того ж, у Дніпродзержинську є дуже багато талановитих людей, цікавих аматорських колективів, самобутніх народних майстрів, вправних спортсменів, – і можливості проявити свої здібності, порадувати своїм мистецтвом земляків обов’язково будуть для них створені. Взагалі, я твердо переконаний, що саме наші люди – працьовиті, освічені, патріотично свідомі, щедро наділені різноманітними талантами і здібностями – це найцінніший скарб, найвагоміший капітал, міцний фундамент нашого благополуччя.
Саме їм – простим трудівникам, керівникам і спеціалістам, вчителям і медикам – ми завдячуємо всіма нашими досягненнями і здобутками. А вони в нас дійсно є, і досить значні, – можу це стверджувати, хоч добре розумію, що в умовах тривалої кризи і неоголошеної війни це звучить майже фантастично. Тому було б несправедливістю бодай побіжно не згадати про ці здобутки, адже у цих, на перший погляд, скромних цифрах – не тільки гордість за наших людей, результати їх наполегливої праці, а й підстава для оптимізму. Для впевненості в тому, що – незважаючи ні на які виклики й загрози – все в нас буде добре. І свято – справжнє, яскраве, всенародне свято, зігріте щирою радістю перемоги – обов’язково на наших вулицях буде!
Насамперед, можна впевнено констатувати: незважаючи на труднощі з фінансуванням, протягом усього року в місті забезпечено соціальну підтримку незаможних верств населення, проводяться заходи із зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти та охорони здоров’я, вирішуються питання благоустрою та озеленення міста, забезпечення функціонування систем життєзабезпечення. Аналіз соціально-економічного стану міста за підсумками І півріччя 2014 року свідчить про збереження стабільних темпів розвитку міста. За підсумками І кварталу 2014 року, Дніпродзержинськ займає 6 місце за усіма сферами соціально-економічного розвитку серед 13 міст області. Зазначу, що у 2013 році ми були лише на 9-му місці.
Для нашого міста одним із основних факторів, які впливають на соціально-економічний розвиток і добробут людей, є результати роботи промислових підприємств. На жаль, за січень-червень поточного року обсяг реалізованої промислової продукції по місту зменшився відповідно до показника 2013 року на 7,4% (по області – зростання на 6,6%) та становив 11,3 млрд. грн. (10,3% суми реалізації продукції по Дніпропетровській області).
Порівняно з аналогічним періодом минулого року відбулося зменшення виробництва чавуну на 22,3%, сталі на 22,5%, металопродукції (у т.ч. прокату) на 23,8%, цементу на 19,7%, коксу на 5,1%, електроенергії на 41,1%. В той же час збільшилось виробництво мінеральних добрив – на 21,2%.
Зменшення показників викликане зменшенням обсягу експорту товарів, що обумовлено експортоорієнтованим характером промислового комплексу міста, сировинним характером та значною енергоємністю базових галузей промисловості, а також відсутністю замовлень з боку традиційних партнерів – російських підприємств.
Серед позитивних факторівекономічного та соціального розвитку міста за підсумками І півріччя 2014 року можна відзначити зростання обсягів капітальних інвестицій – на 50,9%, введення житла – на 3%, товарообігу – на 10,5%, реалізованих послуг населенню – на 13,4%, сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів – на 4,2%. Середня заробітна плата зросла на 6,4%, середній розмір пенсій – на 5,7%, рівень працевлаштування збільшився на 4,5%, зменшилась заборгованість до Пенсійного фонду на 23%.
Бюджет міста – це головне джерело його добробуту та розвитку.За перше півріччя 2014 року ми перевиконали план. Доходи бюджету міста зросли на 17,7%, власні доходи загального фонду виконано на 106,7%. Одним із основних джерел наповнення загального фонду бюджету міста є плата за землю, яка становить 50,8% власних доходів. За вісім місяців цього року надходження зазначеного платежу становили 136,5 млн. грн., або 109,1% до планових призначень, збільшившись на 6,3% порівняно з минулорічним показником. Це – результат перегляду нормативної грошової оцінки землі та відміни пільг землекористувачам.  
Другим за обсягом джерелом наповнення загального фонду є податок на доходи фізичних осіб, який складає 46,7% обсягу власних доходів. Планові призначення по даному податку виконано на 103,8%, до бюджету міста надійшло 125,6 млн. грн. Надходження по податку на доходи фізичних осіб вперше з початку року досягли минулорічного показника, що стало можливим завдяки підвищенню деякими підприємствами міста заробітної плати працівникам, а також виплати премій та соціальних виплат.
       Коли ми говоримо про розвиток міста, зростання його економічного потенціалу, не можна оминути тему підприємництва. Я добре розумію, наскільки важливою є роль приватного сектору в економіці кожного міста, саме тому проблеми галузі знаходяться на постійному контролі міської влади. Ми намагаємось створити всі умови для повноцінного функціонування і розвитку малого та середнього бізнесу, адже розуміємо, що саме ця ланка підприємництва є основою формування так званого середнього класу – соціального фундаменту, що забезпечує стабільний розвиток всього суспільства. У місті діє координаційна рада з питань розвитку підприємництва, яка розглядає та сприяє вирішенню проблемних питань підприємців. За всіма регуляторними актами міською владою забезпечено відкрите обговорення та дотримано передбачену законодавством процедуру.
У цьому році спільно з нашим державним технічним університетом розроблено проект створення бізнес-інкубатору для молодих підприємців.
У місті діє сучасний Центр 100 адміністративних та 28 муніципальних послуг. До кінця року планується запровадити надання через Центр послуг з державної реєстрації підприємців, нерухомості, земельних ділянок, видачі паспортів та ін.надання муніципальних послуг,депредставники 11 органів надають близько
В умовах обмежених можливостей міського бюджету зусилля міської ради насамперед спрямовані на забезпечення безперебійного та якісного надання житлово-комунальних послуг та утримання житлового фонду в належному стані.
З початку 2014 року виконано поточний ремонт 180 ліфтів, 16,6 тис. кв.м м’якої покрівлі, 4,6 тис. кв.м шиферної та черепичної покрівлі, 3,25 тис.м.п. міжпанельних та температурних швів, ремонт 312 вхідних дверей, 125 одиниць вхідної групи та 360 віконних рам. Завершується капітальний ремонт житлового будинку за адресою вул. Колеусівська, 4. До кінця року планується виконати капітальний ремонт ще 20 ліфтів та аварійного житла по проспекту Ювілейний.
Протягом 2014 року виконано поточний ремонт доріг міста на загальній площі 15,98 тис. кв.м.  Вартість робіт, виконаних за рахунок коштів міського бюджету, становить 3,49 млн. грн. Проведено поточний ремонт дорожнього покриття по вулицях Магнітогорській, Москворецькій, Димитрова, Бурхана, Бойка, Криворізькій, Макіївській, проспектах Конституції та Леніна.
У рамках заходів з озеленення міста висаджено 637 дерев, 2308 кущів, 46,9 тис. квітів. З метою забезпечення безпеки дорожнього руху встановлено 120 дорожніх знаків, нанесено 3,3 тис. кв.мдорожньої розмітки.
Незабаром нас очікує новий опалювальний сезон, який з відомих усім причин проходитиме в надскладних умовах. Тож надважливе завдання для міської влади, підприємств і служб ЖКГ – сконцентрувати всі зусилля і ресурси, щоб забезпечити проведення опалювального сезону у максимально стабільному і безаварійному режимі. Впевнений, це завдання – нам під силу.
Ми знаємо, що основа життєдіяльності будь-якого міста – це його транспортна інфраструктура. Для наведення порядку в транспортній сфері відновлена робота диспетчерських служб, тримається на постійному контролі дотримання перевізниками графіків руху, здійснюється технічна модернізація транспорту, запроваджується GPS-система на транспортних засобах загального користування.
Автотранспортними підприємствами міста проводиться постійне оновлення рухомого складу на більш місткі моделі вітчизняного виробництва «Еталон», «Богдан», «ЗАЗ». Передбачено оновлення рухомого складу комунального транспорту шляхом придбання 19 трамвайних вагонів та 10 автобусів. З початку року в місті вже працює новий трамвай дніпропетровського виробництва.
Міська влада тримає на постійному контролі роботу всіх автомобільних перевізників. На маршрутах працюватимуть тільки ті перевізники, які чітко виконують умови договорів щодо якості перевезень.
Значна кількість транспорту та промислова перевантаженість Дніпродзержинська є причиноюзначних екологічних проблем. Тому поліпшення екологічного стану міста потребує постійної та пильної уваги з боку влади міста. У місті діє Програма виходу з екологічної кризи міста Дніпродзержинськ на 2011-2015 роки. Програмою передбачено проведення заходів щодо нормалізації радіаційного стану в місті, поліпшення якості атмосферного повітря, поверхневих та підземних вод, запобігання підтопленню територій, утилізація відходів і очищення території міста, озеленення та збереження зелених насаджень.
У місті створюється система комплексного екологічного моніторингу, ведеться постійна робота з керівниками підприємств міста щодо дотримання вимог екологічної безпеки та впровадження і розвитку екологічно чистого виробництва. Вже маємо позитивний результат: скид забруднених стічних вод у Дніпро в минулому році зменшився на 23%, загальний обсяг викидів – на 17%.
Екологія міста нерозривно пов’язана із здоров’ям городян. Охорона життя та здоров’я людей завжди була і буде найважливішим завданням міської влади. У місті створені три центри первинної медико-санітарної допомоги з 23 лікарськими амбулаторіями загальної практики сімейної медицини. Наприкінці минулого року відкрито нову амбулаторію загальної практики сімейної медицини на проспекті Пеліна, триває реконструкція приміщення ще під дві амбулаторіїу лівобережній частині міста. Усі лікувально-профілактичні заклади міста на 100% готові до роботи в осінньо-зимовий період.
У травні поточного року міська станція швидкої медичної допомоги отримала 13 санітарних автомобілів, обладнаних відповідно до сучасних вимог. Наша мета – зробити так, щоб кожен громадянин міг отримати медичну допомогу в потрібний час, у зручному місці, необхідному обсязі та з мінімальними затратами.
Ще одним пріоритетним напрямом діяльності органів місцевого самоврядування є соціальний захист населення. У місті проживає майже 73 тисячі громадян пільгових категорій. Серед них – ветерани війни та праці, діти війни, чорнобильці, інваліди, багатодітні родини. Міська влада з повагою та розумінням ставиться до потреб ветеранів війни та праці, людей похилого віку. Громадські організації ветеранів та інвалідів отримують фінансову підтримку з міського бюджету, яка щорічно збільшується. В місті забезпечена своєчасна та повна виплата пенсій. Важливою складовою підвищення адресності соціальної політики дер­жави є Програма житлових субсидій, яка забезпечує соціальний захист малоза­безпечених сімей, зменшуючи для них вартість житлово-комунальних послуг. У місті створено комунальний заклад соціального захисту – Центр комплексного обслуговування бездомних осіб, де безпритульним надають психологічну, юридичну та соціальну допомогу.
Події в Донецькій та Луганській областях гостро відчуваються і в нашому місті. На теперішній час в місті фактично перебуває 786 родин (1961 особа, з яких 757 дітей), які приїхали з території АР Крим, Донецької та Луганської областей. Для організації роботи з вимушено переселеними родинами та сім’ями військовослужбовців нашого міста, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України, в місті прийнято відповідну Програму. Передбачено забезпечення військовослужбовців з нашого міста, котрі беруть участь в антитерористичній операції матеріально-технічними засобами, одягом і взуттям на суму 2 млн. грн.; матеріальна допомога сім’ям військовослужбовців міста, які загинули під час проведення антитерористичної операції, у сумі 1 млн. грн.; підтримка сімей з південних та східних областей України, які переїхали на тимчасове перебування до Дніпродзержинська, та поховання загиблих військовослужбовців міста – 277,5 тис. грн.; забезпечення тимчасового проживання сімей переселенців у гуртожитках та готелях – 512,5 тис. грн.
  Матеріальну допомогу отримали 219 вимушених переселенців на загальну суму 151,6 тис. грн. Крім того, за рахунок коштів міського бюджету сім’ям військовослужбовців, які беруть участь в АТО, буде надано пільги з оплати комунальних послуг: електроенергії, газу, води, опалення – в розмірі 50%, та звільнено від оплати за житло. Також прийнято рішення міської ради щодо надання одноразової грошової допомоги у розмірі 100 тис. грн. сім’ям військовослужбовців міста, які загинули під час проведення антитерористичної операції на сході України.
Особлива увага приділяється соціальному захисту дітей. У місті усиновлено 10 дітей, під опікою виховується 400 дітей, в прийомних сім’ях – 57 дітей, у дитячих будинках сімейного типу – 58 дітей. Протягом року в місті створено 5 прийомних сімей, 1 дитячий будинок сімейного типу, влаштовано на виховання та спільне проживання 19 дітей. На сьогодні в місті функціонує 27 прийомних сімей та 9 дитячих будинків сімейного типу, влаштовано на спільне проживання 116 дітей. Всього сімейними формами виховання охоплено 91% дітей зазначеної категорії.
Серед дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 16 відмінникам навчання вручена стипендія виконавчого комітету міської ради (для учнів у розмірі 1500 грн., для учнів ПТУ – 2500 грн.). До актуальних питань належить забезпечення цих дітей житлом. Протягом року 2 випускники професійно-технічних навчальних закладів отримали кімнати у гуртожитках. Завдяки спільним зусиллям обласної та міської влади придбано квартиру для студента з числа дітей пільгових категорій в котеджному містечку «Голубе озеро».        
Запорука успішного розвитку країни, міста – якісна, доступна, сучасна система освіти. Видатки міського бюджету на утримання освітньої галузі зростають з року в рік. На функціонування освітньої галузі міста в 2014 році затверджено понад 330 млн. грн., що в порівнянні з минулим роком більше на 6%, при цьому планові капітальні видатки зросли більш ніж удвічі й складають майже 7 млн. грн. На проведення капітальних ремонтів покрівель в закладах освіти виділено 2 млн. грн., це дозволить відремонтувати покрівлі в 13 навчальних закладах.
Триває робота з розвитку дошкільної освіти міста. У сфері освітипротягом І півріччя 2014 року створено дошкільні навчальні заклади №45 «Краплинка» та №46 «Дивосвіт». Торік відновлено будівлі дошкільного навчального закладу – центру розвитку дитини №44 «Лелека» на 3 групи, у вересні відкрито ще 3 групи. Створено дошкільне відділення в НВК №12 на 2 групи, відкрито додаткову групу у дошкільному навчальному закладі №38. Завдяки перемозі в обласному конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, в дитячому садочку «Барвінок» відкрито басейн. У дитячому садочку «Дельфін» завершується реконструкція басейну, який не працював близько 20 років. Планується, що басейн прийме перших відвідувачів 20 вересня, у День міста.
У складних умовах сьогодення і обмеженого фінансування в місті забезпечено збереження мережі закладів культури і розвиток духовної сфери. Дніпродзержинськ щорічно проводить фестивалі всеукраїнського та міжнародного масштабу. Це Міжнародний театральний фестиваль «Класика сьогодні» та історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest», спрямований на збереження історичної спадщини, традицій і звичаїв українського народу. Творчі здобутки наших художників, акторів, літераторів, музикантів відомі далеко за межами України.  
У Дніпродзержинську збережено і розвинену мережу спортивних закладів, завдяки цьому сьогодні кожен п’ятий мешканець міста залучений до занять професійним або масовим спортом. Щорічно збільшується фінансування з міського бюджету розвитку фізичної культури та спорту. Так, у 2012 році з міського бюджету виділено 11527,4 тис. грн., у 2013 році – 11789,2 тис. грн., у 2014 році – понад 14 млн. грн. З метою підтримки спортивних талантів здійснюється виплата стипендій міської ради обдарованим спортсменам, які мають високі досягнення на змаганнях всеукраїнського та міжнародного рівня. З початку року спортсмени та команди міста взяли участь у 120 змаганнях обласного, національного та міжнародного рівнів і здобули 177 золотих, 94 срібних та 80 бронзових медалей.
Одне з головних завдань міської влади – покращувати рівень життя молодих дніпродзержинців, адже від їх енергії та наполегливості залежить майбутнє нашого міста і держави в цілому. У Дніпродзержинську проживає понад 74 тис. молодих громадян. Щороку 38 учнів та студентів, відмінників навчання, отримують протягом учбового семестру стипендію міського голови. Сьогодні середньомісячний розмір стипендії складає 954 грн.
В місті діє Молодіжна рада, до складу якої входять активісти учнівського та студентського самоврядування, представники молодіжних громадських організацій. З їх ініціативи та за підтримки міської влади в місті реалізується низка проектів, наприклад, соціальна акція «Час доброти». Традиційним стало проведення вуличних масових профілактичних акцій, таких, як «Молодь міста – проти наркотиків», «Молодь міста – за здоровий спосіб життя» та ін. Також проводиться багато заходів, які сприяють творчому та інтелектуальному розвитку молоді.
Завершуючи розмову про основні напрями нашої роботи в поточному році, хотів би підкреслити, що, незважаючи на безпрецедентні труднощі, Дніпродзержинськ сьогодні продовжує стабільно працювати, і жоден з напрямів міського господарства не залишається поза увагою міської влади.
Спираючись на підтримку депутатського корпусу міста, керівництва обласної державної адміністрації, Уряду України і, звичайно ж, – вас, дорогі земляки, ми зможемо успішно реалізувати програму розвитку Дніпродзержинська – не тільки як потужного індустріального центру, але й як міста високого рівня благоустрою, культури і зразкового порядку, заради комфорту і добробуту всіх його мешканців! Попрацювати заради цього доведеться багато, та нам – не звикати! Ще раз усіх з нашим спільним святом – Днем рідного міста!
 
Станіслав САФРОНОВ, міський голова