Інформація для громадян! Щодо проведення Всеукраїнського тижня правових знань "подолання корупції в судовій системі".

Інформація для громадян! Щодо проведення Всеукраїнського тижня правових знань «Подолання корупції в судовій системі».

     На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2014 року № 828-р «Про деякі заходи щодо сприяння утвердженню доброчесності в судовій системі» з 29 вересня по 03 жовтня 2014 року, напередодні Дня юриста, Міністерство юстиції проводить Всеукраїнський тиждень правових знань «Подолання корупції в судовій системі».

    На виконання доручення Міністерства юстиції України від 18.09.2014 року, наказу Головного управління юстиції у Дніпропетровській області щодо участі у проведенні тижня правових знань, працівниками Дніпродзержинського міського управління юстиції в створених при управлінні громадській приймальні та офісах, спільно с представниками правоохоронних органів, згідно затверджених графіків, надаватиметься первинна правова допомога щодо антикорупційної поведінки громадян у відносинах із судами. Громадяни про можливі факти вчинення корупційних правопорушень у судовій системі мають право інформувати правоохоронні органи, а також телефонувати на гарячу лінію Міністерства юстиції України:

(044) 486-42-09,  

      в ході здійснення якої можуть не тільки повідомляти про подібні випадки, а й надавати пропозиції щодо проведення судової реформи і подолання корупції в судовій системі.

       Корупція є однією з найбільших перешкод становлення громадянського суспільства і правової держави в Україні. Її поширення в судовій системі нівелює конституційні засади верховенства права і закону, унеможливлює гарантований Основним Законом України судовий захист основних прав і свобод людини і громадянина, несе пряму загрозу безпеці людини, суспільства і держави.

    Законом України «Про судоустрій та статус суддів» передбачено, що суддя зобов’язаний своєчасно, справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства, виконувати вимоги та дотримуватися обмежень, встановлених Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції".

   З метою відновлення довіри до судової влади в Україні, з’ясування фактів, що свідчать про порушення суддями присяги, наявність підстав для притягнення суддів до дисциплінарної або кримінальної відповідальності прийнято Закон України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». Згідно цього закону створена Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, яка діє при Вищій Раді Юстиції, та приймає заяви про проведення перевірки індивідуально визначеного судді (суддів). Заяви подаються юридичними або фізичними особами у письмовій формі щодо необхідності проведення перевірки відповідного судді (суддів) із зазначенням прийнятих судових рішень.

    У судовій системі є випадки вимагання від громадян неправомірної вигоди. Відповідно до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» неправомірна вигода - це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, які обіцяють, пропонують, надають або одержують без законних на те підстав. Відповідно до статті 368 КК України судді є службовими особами, які займають відповідальне становище. Діяння, предметом якого була неправомірна вигода, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.

      Згідно із Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», об'єднання громадян, їх члени або уповноважені представники, а також окремі громадяни в діяльності щодо запобігання, виявлення і протидії корупційним правопорушенням мають право повідомляти про виявлені факти вчинення корупційних правопорушень спеціально уповноваженим суб'єктам у сфері протидії корупції, іншим органам, зазначеним у статті 5 цього Закону, керівництву та колективу підприємства, установи чи організації, в яких були вчинені ці правопорушення, а також громадськості.