Кроки енергоефективності

 

 
В нинішніх суспільно політичних умовах, питання сталого функціонування паливно-енергетичної галузі міста, діяльності енергоємного промислового комплексу, систем теплозабезпечення міста набули особливої актуальності. Постає питання енергетичної безпеки України, а як наслідок і Дніпродзержинська. Тема енергоефективності та впровадження енергозбережних технологій стала питанням виживання.
       В лютому 2014 року в місті Києві підписано меморандум і укладено протокол про співпрацю між проектом Німецького суспільства міжнародної співпраці (GIZ) GmbH "Енергоефективність в громадах" і Дніпропетровською обласною радою - лідером консорціуму міст Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривий ріг та Павлоград.
         Метою цього проекту є підтримка здатності місцевого самоврядування виконувати роль провідної сили в Україні щодо впровадження заходів з енергоефективності, які дозволять економно, але без втрати якості, ефективно використовувати енергоносії. Це позитивно позначиться на економічному стані міста, адже збережені кошти спрямовуватимуться на його розвиток. В рамках проекту в місті ведеться робота щодо розробки міської стратегії сталого енергетичного розвитку, плану дій щодо її імплементації.
Головними проблемами паливно-енергетичного комплексу міста залишається значна заборгованість споживачів за використані енергоресурси, недостатній рівень оснащення споживачів приладами обліку споживання паливно-енергетичних ресурсів, значна зношеність основних засобів та обмеженість капіталовкладень на їх оновлення, низький рівень використання нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії. В нинішніх умовах добавилося питання постачання природного газу.
З метою впровадження ефективних заходів з енергозбереження в бюджетній сфері міста Дніпродзержинськ та житлово-комунальному господарстві, а також скорочення витрат міського бюджету на енергозабезпечення соціальної сфери, Дніпродзержинською міською радою затверджено програму підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергетичних ресурсів у м. Дніпродзержинську на 2011–2015 роки.
Фінансування витрат на енергоспоживання установ соціальної сфери міста – одна з основних статей видатків місцевого бюджету. В умовах постійно зростаючих цін на природний газ, електричну енергію та питну воду, видатки на енергоспоживання бюджетних установ неухильно зростають. Тому, з надзвичайною актуальністю постає питання зменшення споживання енергоносіїв у бюджетних організаціях шляхом запровадження новітніх енергозбережних технологій та встановлення приладів обліку теплової енергії, електроенергії та питної води.
Протягом 2011-2012 років реалізовано проекти з реконструкції системи опалення та реконструкції будівель на 6 об’єктах закладів освіти та науки, які передбачають застосування енергоефективних заходів з термомодернізації будівель, на загальну суму 13,02 млн. грн.
У 2013 році за рахунок коштів державного та міського бюджетів в місті проведено реконструкцію комунального дитячого дошкільного закладу №1 по вул. Харківська, 33 та реконструкцію системи опалення Центру позашкільної роботи та дитячої творчості ім.О.Кошового (площа Дзержинського,1а). Основними заходами цих проектів були утеплення зовнішніх стін, заміна дверних та віконних блоків на сучасні енергозберігаючі, заміна та внутрішнє утеплення покрівлі, заміна радіаторів, труб системи опалення. Завдяки чому вдалося добитися не тільки економії теплової енергії на суму понад 380 тис.грн. на рік, а і створити комфортні умови для розвитку дітей та проведення їх дозвілля.
Встановлення приладів обліку дає можливість значно скоротити видатки на використання усіх видів паливно-енергетичних ресурсів. На теперішній час забезпеченість бюджетних установ міста приладами обліку складає 99,7%. Заклади повністю забезпечені приладами обліку електричної енергії, водопостачання та водовідведення, природного газу. Для повного забезпечення приладами обліку залишилось встановити ще лише 2 лічильника теплової енергії.
До речі, у 2012 році в дитячій музичній школі №3, дитячій художній школі ім. І.Г.Першудчева та школі мистецтв було встановлено три теплолічильника та один водолічильник, завдяки чому вдалось досягнути щорічної економії бюджетних коштів на суму понад 50 тис.грн.
Протягом поточного року в напрямку реалізації заходів з енергоефективності та енергозбереження комунальний заклад охорони здоров’я «Центр первинної медико-санітарної дороги №2» встановив енергозберігаючі освітлювані прилади. Комунальним підприємством «Спортивний клуб Прометей» здійснено перекриття м’якої покрівлі ДЮСШ КП «СК Прометей» та скління вікон. Також у 2015 році підприємством планується провести роботи по перекриттю м’якої покрівлі Палацу тенісу.
Підвищення енергоефективності житлово-комунального господарства
є одним з найбільш актуальних питань як міста Дніпродзержинськ, так і інших міст України оскільки безпосередньо впливає на забезпечення стабільної життєдіяльності міста.
У місті підготовлено проект «Розроблення енерго-
та екологоефективних схем теплопостачання міста Дніпродзержинськ», метою якого є організація такої системи теплопостачання, яка була б спроможна забезпечити безперебійне теплопостачання всіх споживачів тепловою енергією в повному обсязі і належної якості, забезпечуючи при цьому мінімально можливі витрати на виробництво і транспортування теплової енергії.
На даний час в рамках вказаного проекту з розроблення схем теплопостачання міста розглядається варіант створення помірно-централізованої системи теплопостачання (часткова децентралізація). Такий варіант передбачає будівництво нових джерел теплопостачання, що дасть можливість відмовитись від транспортування теплової енергії по існуючим магістральним тепловим мережам, які мають велику протяжність, що у свою чергу дозволить різко зменшити втрати теплової енергії та експлуатаційні витрати на її транспортування. У рамках децентралізації системи теплопостачання у місті розроблено проекти з будівництва 4-х квартальних котелень та відповідних інженерних мереж житлового району «Соцмісто», одна з яких передбачає виробництво теплової енергії із застосуванням твердого палива (пілетів).
       Поява нових технологій в системах вуличного освітлення дозволяє отримати великий економічний ефект. Практика показує, що при їх впровадженні потенціал економії електроенергії у більшості муніципальних систем вуличного освітлення може складати більше 50 %. Велику економію електричної енергії дає модернізація вуличного освітлення, в результаті заміни світильників з ртутними лампами і лампами розжарювання на ефективніші натрієві та заміни дроту на самонесучій ізольований.
Протягом 2013 року у рамках проекту з відновлення мереж зовнішнього освітлення міста проведено капітальний ремонт мереж освітлення міста із застосуванням енергозберігаючих світильників з натрієвими лампами на 9-ти вулицях міста та заміну близько 10 км самонесучого ізольованого дроту, який дозволяє скоротити втрати електроенергії. Також, у 2013 році проведено капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення у селищі Світлому.
       У поточному році продовжуються роботи з капітального ремонту мереж зовнішнього освітлення міста. З початку року на вулицях загального користування, на мостовому переході через річку Дніпро, проспекті Перемоги, вулиці Островерховська, Інтернаціоналістів, Онищенко, Харитонова, Глаголєва, Каштанів, проспекті Дружби Народів, бульварі Героїв, проспекті 50 років СРСР, Маршала Жукова, Пеліна, Леніна та на прибудинкових територіях житлових будинків проспектів Перемоги, Маршала Жукова, Металургів, 50 років СРСР, Карла Маркса, Аношкіна, вулицях Дунайській, Нікопольській, Миру було замінено 5 550 електричних ламп, що перегоріли.
       Шляхом проведення поточного ремонту на вулиці Шепетова, Долинська, Губи, Єнісейська, 2-му провулку Артема було встановлено 35 світильників з натрієвими лампами і 915 метрів дроту.
       Якісне вуличне освітлення забезпечує жителям міста почуття безпеки і комфорту, яскраво освітлені вулиці міста у вечірні години дозволяють батькам не турбуватися за безпеку дітей, що дає можливість організувати їх дозвілля оптимальним чином.
Питанню енергоефективності та енергозбереження приділяється увага   і на основних комунальних підприємствах міста.
КП «Дніпродзержинськтепломережа» постійно ведуться роботи з відновлення зруйнованого ізоляційного покриття трубопроводів. За останні роки було відновлено 16,4 тис.м.п. Економічний ефект від втілення даного заходу дав можливість економії паливно-енергетичних ресурсів на суму 1, 461 млн.грн.
Протягом 2014 року КП «Дніпродзержинськтепломережа» проведено капітальний ремонт ізоляційного покриття 852,5 м.п трубопроводів надземного прокладання. На центральному тепловому пункті, який забезпечує теплопостачання будівель по вулицях Ніколенко,7а, Айвазовського,11а та 8 Березня, 34а впроваджено прилад частотного регулювання швидкості обертання валу електродвигуна, проведено реконструкція 242 м.п теплових мереж із застосуванням попередньо ізольованих труб по вул.8 Березня, 26-29.
Комунальним виробничим підприємством Дніпродзержинської міської ради «Міськводоканал» протягом 2014 року виконано заміну 451,7м.п мереж водопроводу та 142,1м.п каналізації.
       На насосній станції каналізації №1 по вул.Корчевського встановлено пристрій частотного регулювання, за рахунок чого досягнено економію електроенергії.