Інформація про виконання у 2015 році в м.Дніпродзержинску Конвенції ООН про права дитини

ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання розпорядження міського голови

від 06.11.2014 №216-р «Про затвердження заходів

щодо виконання Загальнодержавної програми

«Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН

про права дитини» на період до 2016 року в м. Дніпродзержинську»

 

З метою забезпечення оптимального функціонування цілісної системи захисту прав дітей відповідно до вимог Конвенції ООН про права дитини, на виконання розпорядження міського голови від від 06.11.2014 №216-р «Про затвердження заходів щодо виконання Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року в м. Дніпродзержинську» служба у справах дітей міської ради надає інформацію про проведену роботу відповідними виконавчими органами міської ради за 2015 рік.       

Відповідно до ст.ст.13, 14 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», Постанов Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», від 08 жовтня 2008 року №905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, впроваджений та адмініструється єдиний електронний банк даних на облікові категорії дітей, що перебувають на обліку в службі у справах дітей (ЄІАС «Діти»).

Так, відповідно до ЄІАС «Діти» станом на 01.01.2016 в місті проживає:

- 563 дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування,                  з них виховується: 396 дітей під опікою в сім’ях громадян; 126 дітей у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу; 25 дітей в державних закладах та 16 дітей навчаються в ПТУ, технікумах, коледжах;

- 110 дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, у т.ч. – 95 дітей, які проживають в сім’ї, де батьки або особи, що їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків; 2 дітей, які систематично самовільно залишають місця постійного проживання; 7 дітей, які зазнали фізичного насилля в сім’ї.

Протягом 2015 року 89 дітям надано статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом 2015 року 14 дітей усиновлено, 58 дітей досягли повноліття та 4 дитини повернуто батькам.

Реалізація права кожної дитини на виховання в сім’ї залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності як в державі, так і в м. Дніпродзержинську.  Службами у справах дітей міської ради та районів міста рад постійно проводяться  вичерпні заходи щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України – під опіку або піклування, на усиновлення, влаштування у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

Так  протягом 2015 року в місті створено 2 прийомних сім’ї та 2 дитячих будинки сімейного типу, та влаштовано на виховання та спільне проживання  25 дітей-сиріт та дитей, позбавлених батьківського піклування.

Всього в місті функціонує 28 прийомних сімей та 11 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 132 дитини.  Всі сім’ї перебувають під  контролем в службі у справах дітей міської ради та під соціальним супроводом центра соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Міською та районними службами у справах дітей протягом 2015 року неодноразово здійснювалися перевірки стану виховання, утримання та розвитку дітей, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

За інформацією, наданою Дніпродзержинським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді впродовж 2015 року забезпечено соціальне супроводження  28 прийомних сімей  та 11 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 132 дитини та забезпечено соціальний супровід 363 сім’ям, в яких виховується 689дітей, що опинились у складних життєвих обставинах.

З метою популяризації сімейних форм виховання службою у справах дітей міської ради розроблено та виготовлено друковану продукцію «Сімейні форми виховання» кількістю 1000 шт.

 З метою інформування населення міста про форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у 2015 році  Дніпродзержинським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді виготовлено та розповсюджено 2000 листівок «Мне нужны мама и папа».

З метою збереження житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, недопущення порушень при вчиненні правочинів щодо належного їм нерухомого майна, за ініціативою служби у справах дітей міської ради та управління праці та соціального захисту населення розроблено механізм погашення (списання) заборгованості за комунальні послуги та розпочата робота по упорядкуванню обліку належного їм житла. На рівні міста прийнято рішення виконавчого комітету міської ради від 11.11.2009 №559               «Про встановлення додаткових гарантій соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (зі змінами).

Відповідно до додатку №8 постанови Кабінету Міністрів України
від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаних із захистом  прав дитини» районними службами створено та ведеться реєстр нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із загальної чисельності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 478 дітей мають житло (на праві власності 83 дитини, на праві користування – 395 дітей), не мають житла 85 дітей.

Станом на 01.01.2016 на квартирному обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов на пільгових умовах, перебуває 105 осіб зазначеної категорії, 4 з них протягом звітного періоду отримали квартири.

 На виконання ст.ст.32, 33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа» у першочерговому порядку впорядкованим соціальним житлом протягом місяця після завершення перебування у відповідних закладах,  трьом особам, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування надано кімнати у гуртожитках.        

Між службами у справах дітей міста, управлінням освіти і науки міської ради, правоохоронними органами  здійснюється постійний обмін інформацією щодо дітей, які залишили свої сім’ї, не відвідують навчальні заклади, зникли або перебувають у розшуку, скоїли правопорушення та злочини, а також, зазнали форми жорстокого поводження. З дітьми, які потрапили у поле зору служб у справах дітей міста проводиться відповідна профілактично–роз’яснювальна робота про їх обов’язки та права. Особлива увага приділяється батькам, яким наголошується про їх відповідальність за невиконання батьківських обов’язків.

Одним із заходів попередження асоціальної поведінки серед дітей є проведення профілактичної роботи, тому службами у справах дітей постійно проводиться як індивідуальна так і групова профілактична робота з дітьми, які перебувають на внутрішкільному обліку. Спеціалісти  служб у справах дітей міста приймають участь у засіданнях рад профілактики в навчальних закладах міста та різноманітних профілактичних круглих столів, бесід та інше.

Протягом 2015 року проведена робота профілактичного спрямування:

-       Розроблено графік проведення тижнів правового виховання та соціального захисту дітей у навчальних закладах міста Дніпродзержинська на 2015 рік. Відповідно до графіку у березні та травні проведено «Тиждень соціально-правового захисту дітей» та «Тиждень запобігання правопорушень серед дітей», у вересні та грудні проведено «Тиждень запобігання бездоглядності дітей» та «Тиждень правового виховання дітей» шляхом проведення циклу правових  превентивно-профілактичних та інформаційно-просвітницьких лекцій та бесід юридичного напрямку на теми: «Соціально-правовий захист дітей, права та обов’язки неповнолітніх осіб в Україні», «Адміністративна, кримінальна та інші види відповідальності неповнолітніх осіб в Україні», «Запобігання дитячій бездоглядності», «Правова культура та запобігання правовому нігілізму». Заходи проведені серед учнів 8-11 класів                 у 27 загальноосвітніх навчальних закладах міста. Всього охоплено близько 1500 дітей міста.

-       В рамках проведення профілактичної акції «Здоровим – бути здорово!» в навчально-виховних закладах міста Дніпродзержинськ протягом другого семестру 2014-2015 навчального року та першого семестру 2015-2016 навчального року службою у справах дітей міської ради було проведено правові лекції та бесіди на теми: «Права та обов’язки дітей у сучасній Україні», «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх в Україні» серед учнівської молоді у 33 навчально-виховних закладах міста. Всього охоплено близько 1200 дітей.

-       На виконання розпорядження міського голови №271-р від 26.11.2015 «Про проведення в місті Всеукраїнського тижня права у 2015 році» з метою проведення профілактичної роботи щодо запобігання правопорушень, бездоглядності та виховання правової культури серед дітей міста службою у справах дітей міської ради в період з 07 по 11 грудня 2015 року було проведено серію правових лекцій юридичного напрямку на тему: «Конвенція про права дитини», «Права та обов’язки дітей у сучасній Україні» серед учнів 9-11 класів в наступних навчальних закладах міста Дніпродзержинська: СЗШ №5, НВК №13, СЗШ №12, СЗШ №10, НВК №18. Заходом охоплено близько 230 дітей міста.

-       З метою попередження насильства над дітьми, профілактики негативних явищ у підлітковому середовищі, профілактики скоєння злочинів та правопорушень служби у справах дітей Баглійського району прийняли участь у проведенні профілактично-просвітницької акції «Життя +» на базі 13  навчальних закладах району.

-       Для забезпечення змістовного дозвілля дітей та підлітків в період літніх канікул в районі, в межах акції «Літо-2015», на базі дитячих закладів з денним перебуванням службою у справах дітей Баглійського району проводились профілактичні заходи спільно з кримінальною міліцією у справах дітей району.

-       Службою у справах дітей Заводського району прийнято участь                      у 13 розширених засіданнях  рад профілактики в середніх загальноосвітніх школах, проведено індивідуальну роботу з 500 учнями навчальних закладів щодо профілактики правопорушень та інших проблемних питань, відповідно до особистих потреб дітей та їх сімей.

-       В рамках проведення акції «16 днів проти насильства» службою у справах дітей Заводського району у навчальних закладах району проведено профілактично– роз’яснювальні  лекції на тему «Насильству та жорстокості – НІ! Милосердю – ТАК!» серед учнів старших класів. Під час акції охоплено понад 500 дітей.

 

             Для своєчасного виявлення причин та умов, що сприяють безпритульності, бездоглядності, жебракуванню дітей та як наслідок призводить до вживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин, та вчиненню протиправних дій і зростанню суїцідального синдрому серед дитячого середовища службами у справах дітей міста постійно проводяться рейдові заходи, відвідування за місцем проживання дітей, які перебувають на обліку та обстеження умов проживання сімей, в яких виховуються діти, в тому числі оперативне відвідування за місцем проживання за повідомленням по «Телефону довіри».

-   Протягом 2015 року службами у справах дітей міста організовано та проведено  37 рейдових заходів. Під час рейдових заходів обстежено 253 сім’ї, за результатами відвідувань попереджено про відповідальне батьківство 208 батьків та ініційовано притягнення до адміністративної відповідальності 40 осіб з числа батьків.

-В День спільних дій в інтересах дітей 20 листопада службою у справах дітей міської ради організовано та проведено загальноміський рейд «Діти вулиці». До участі в рейдовому заході залучено представників районних служб у справах дітей, Дніпродзержинського відділу поліції, управління освіти і науки міської ради, департаменту охорони здоров’я та соціального захисту населення міської ради, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Під час проведення рейду були обстежені райони міста, де спостерігається найбільше скупчення людей. Також охоплено профілактичною роботою 8 родин, де проживають діти, які перебувають в складних життєвих обставинах.

-В рамках проведення Всеукраїнського рейдового заходу «Урок» службою у справах дітей міської ради забезпечено проведення спільної роботи між службами у справах дітей міста та управлінням освіти і науки  щодо виявлення та повернення дітей до навчання, а також, усунення причин що сприяли можливості здобуття дитини середньої освіти. Також, питання проведення рейдового заходу «Урок» обговорено на засіданні координаційної ради у справах дітей. За результати проведення відповідної роботи протягом вересня – жовтня 2015 року усі діти 100% залучені до навчання у середніх загальноосвітніх закладах міста.

-Службою у справах дітей міської ради прийнято участь у проведенні управлінням надання муніципальних послуг та підприємництва 5 рейдів-перевірок щодо виявлення фактів продажу неповнолітнім алкогольних та тютюнових виробів. Виявлено 3 факти про що складено відповідні протоколи.

-Службами у справах дітей районів міста забезпечено регулярне щомісячне відвідування та контроль за виконанням батьківських обов’язків з боку батьків, діти яких перебувають на обліку в службі. З батьками проводяться бесіди роз’яснювального характеру про недопущення неналежного виконання ними батьківських обов’язків по відношенню до своїх дітей. За наслідками відвідувань сімей складаються відповідні акти обстеження умов їх проживання. У разі необхідності служба порушує клопотання щодо притягнення батьків до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Окрім цього за необхідністю службами здійснюються спільні рейдові заходи із середніми навчально-виховними закладами міста, центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та відділеннями поліції районів міста.

-Службою у справах дітей забезпечена робота «Телефону довіри» протягом року оперативно опрацьовано в межах повноважень 8 повідомлень стосовно захисту прав дітей.

 

Одним із напрямків роботи профілактики асоціальної поведінки серед дітей є підтримка дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та 100 % шляхом залучення їх до участі різноманітних розважальних заходах та святах. Так, у 2015 році проведено наступне:

-       З метою організації якісного відзначення Дня захисту дітей та забезпечення проведення заходів щодо підтримки, заохочення та вітання дітей міста службою  у справах дітей підготовлено проект розпорядження міського голови від 20.05.2015 №96-р «Про проведення в місті у 2015 році Дня захисту дітей», на виконання якого в місті проведена низка заходів до Дня захисту дітей. На територіях Баглійського, Дніпровського та Заводського районів міста проводились конкурсні, спортивні та розважальні заходи.

01.06.2015 у міському парку культури та відпочинку службою у справах дітей міської ради організовано проведення міського дитячого свята для усіх дітей міста Дніпродзержинська. До участі у міському дитячому святі були залучені діти з числа: дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, які виховуються у прийомних сім’ях,  дитячих будинках сімейного типу; вихованці КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Дніпродзержинської міської ради»; НВК «Гармонія»; КЗ «Дніпродзержинський спеціалізований будинок дитини» ДОР»; діти, які виховуються в сім’ях, що опинились у складних життєвих обставинах, які перебувають на обліку в службах у справах дітей Баглійської, Дніпровської та Заводської районних у місті рад та знаходяться під соціальним супроводом у Дніпродзержинському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; діти, переміщені з тимчасово окупованої території та зони проведення антитерористичних операцій; діти, які перебувають на обліку у секторах кримінальної міліції у справах дітей Баглійського та Заводського районних відділів Дніпродзержинського міського управління ГУ УМВС України в Дніпропетровській області. Діти, під час свята, пригощались святковим тортом (вага торта 160 кг), шоколадним та питним фонтанчиками, отримали морозиво (1000 шт.) та повітряні кульки (100 шт.). Протягом дня дітей розважали аніматори. Під час спортивно-розважальних заходів діти отримали призи та подарунки у вигляді солодощів, напоїв та квитків на безкоштовне відвідування атракціонів у міському парку культури та відпочинку. На території парку для дітей проводились майстер-класи з орігамі, петриківського розпису, малювання, плетіння косичок, виготовлення кукли-мотанки, а також, нанесення аквагриму. А маленьких відвідувачів свята чекала казка «Чарівна сопілочка». Протягом дня отримали задоволення та чудовий настрій близько 2000 дітей міста. Завдяки спільній роботі служби у справах дітей міської ради та адміністрації міського парку культури та відпочинку близько 400 дітей   пільгових категорій отримали можливість безкоштовного відвідування атракціонів.

- 31.07.2015 в рамках спортивно-масового заходу «Я вмію плавати» службою у справах дітей міської ради організовано та проведено міську акцію «Спорт замість вулиці» на території правобережної зони відпочинку м. Дніпродзержинська. В акції взяли участь діти міста, які опинилися у складних життєвих обставинах. Під час акції дітей вчили плавати спеціалісти міського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Під час завершення акції діти отримали подарунки у вигляді спортивного інвентарю.

  - Ураховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім’ї та з метою підтримки та розвитку національного усиновлення, згідно з Указом Президента України «Про День усиновлення» від 27 листопада 2008 року №1088/2008, службою у справах дітей міської ради 30.09.2015 проведено акцію до Дня усиновлення, в ході якої організовано відвідання дітьми пільгових категорій міста разом зі своїми прийомними батьками та батьками – вихователями культурно-історичного парку «Хортиця», що у Запорізькій області.

- 29 грудня 2015 року службою у справах дітей міської ради організовано проведення святкової Новорічної ялинки для дітей пільгових категорій за участю міського голови Білоусова А.Л. у Дніпродзержинському академічному музично-драматичному театрі ім. Лесі Українки. У святі прийняло участь                    500 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вихованців дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей; дітей, які переміщені з тимчасово окупованої території з Луганської та Донецької областей та перебувають під опікою; дітей воїнів АТО; дітей, які перебувають на обліку у відділеннях поліції міста; дітей, які перебувають під опікою; дітей, які опинились у складних життєвих обставинах; дітей з багатодітних сімей; дітей-вихованців КЗ «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Дніпродзержинської міської ради», НВК «Гармонія», дітей з сімей, які перебувають під соціальним супроводом. Усі діти отримали задоволення від спілкування з Дідом Морозом, від солодких подарунків та від перегляду новорічної казки «Буратіно».

Завдяки спільній роботі служби у справах дітей міської ради та театру               28 грудня 100 дітей пільгової категорії безкоштовно переглянули новорічну казку «Біратіно».

Також, службами у справах дітей районів проведені святкові заходи                   та привітання дітей, які перебувають на обліку служб у справах дітей та управління соціального захисту населення районів.

 

З метою підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають високий рівень успішності у навчанні щорічно службою у справах дітей міської ради здійснюється організація урочистого вручення стипендій виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, з числа учнівської молоді. Так, 02.06.2015 у будівлі міської ради організовано урочисте вручення міським головою стипендій та свідоцтв 19 дітям зазначеної категорії, розмір стипендії складає для школяра 1500,00 грн., а для учня професійно-технічного навчального закладу 2500,00 грн.  

 

Службою у справах дітей міста проводяться благодійні заходи:

-            в рамках відзначення Дня захисту дітей забезпечено надання соціальної допомоги продуктами харчування 90 дітям, що проживають у 48 сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах;

-            з нагоди відзначення в місті Дня Незалежності України організовано та проведено міську акцію до Дня Незалежності України, під час якої сім’ї в яких діти, опинилися у складних життєвих обставинах, отримали безкоштовну допомогу у вигляді наборів продуктів харчування. У ході акції було надано допомогу 46 сім’ям, у яких проживає 89 дітей;

-            з нагоди відзначення в місті Дня спільних дій в інтересах дітей службою у справах дітей міської ради організовано та проведено міську акцію, під час якої сім’ї в яких діти, опинилися у складних життєвих обставинах, та діти, що проживають у сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах, отримали безкоштовну допомогу у вигляді наборів продуктів харчування. У ході акції було надано допомогу 40 сім’ям, у яких проживає 80 дітей;

-            з метою здійснення соціального захисту та підтримки дітей пільгових категорій службою у справах дітей було організовано та проведено благодійну акцію «Допомога дітям до школи». В ході акції в приміщенні Центра позашкільної роботи та дитячої творчості першим заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Білоусовим А.Л. було урочисто вручено шкільне приладдя 56 дітям міста. Після завершення урочистої церемонії, діти, що прийняли участь у акції, отримали можливість безкоштовно відвідати атракціони у  Дніпродзержинському парку культури та відпочинку;

-            організовано надання допомоги благодійним фондом «Карітас Дніпродзержинська» 7 сім’ям, в яких виховуються діти – переміщенні з тимчасово окупованої території та проживають без законних представників;

 

Відповідно до інформації управління освіти і науки міської ради проведена відповідна робота у середніх загальноосвітніх навчальних закладах міста, а саме:

          - Виховні години  «Молодь обирає здоров’я», «Шкідливі звички», «Здоровий спосіб життя»,  «СНІД. Знайте та пам’ятайте»; тематичні класні години для учнів 5-11 класів: «Я та шкідливі звички», «Зупинимо розповсюдження ВІЛ-інфекції,СНІДу»,  «Дороги, які ми обираємо», «Здоров'я для усіх»; години спілкування «Країна Здоров’я» 1-4 класів; анкетування учнів на тему «Що ти знаєш про СНІД?», «Твій свідомий вибір: «НІ» або «ДА»; радіогазети СНІД – чума ІХ століття»; тренінги «Поговоримо про здоров’я».

        - До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в загальноосвітніх школах проведено інформаційну годину спілкування «1 грудня  Всесвітній день боротьби зі СНІДом», конкурс  реклами здорового способу життя «Захисти себе від ВІЛ» 8-11 класи, години спілкування на дану тему, конкурси плакатів та малюнків, волонтери розповсюджували червоні стрічки. Проведено єдиний урок «Захисти себе від ВІЛ».

В рамках  навчального  предмета  «Основи здоров’я» на  відведених програмою уроках проводиться  робота по пропаганді  здорового способу  життя, профілактика  щодо ВІЛ – інфікування/СНІДу, про  толерантне  ставлення  до ВІЛ – інфікованих і хворих на СНІД.

У шкільних бібліотеках закладів створена добірка спеціалізованої літератури з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя.

- З метою формування у дітей та підлітків негативного ставлення до вживання наркотичних засобів і психотропних речовин, збереження моральності та утвердження здорового способу життя в 2015-2016 н.р. впроваджуються, факультативно,   превентивні  проекти: «Школа проти СНІДу» у 15 загальноосвітніх закладах; «Захисти себе від ВІЛ у 11 загальноосвітніх закладах».

- Проведена робота з батьками щодо формування здорового способу життя серед учнів школи через проведення батьківських зборів та педагогічного всеобучу.

- На виконання Закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки», Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між департаментом освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації та Німецьким товариством  міжнародного співробітництва (GIZ) у рамках Проекту «Консультування з ВІЛ/СНІДу та підтримка інституцій» щодо впровадження здоров’язбережувальних технологій по профілактиці ВІЛ-інфекції у практику роботи навчальних закладів, з метою формування у молодого покоління свідомого ставлення до здоров’я й здоров’я інших громадян як важливої соціальної цінності у м. Дніпродзержинську розроблено та затверджено план заходів по впровадженню в практику роботи загальноосвітніх навчальних закладів міста здоров’язберігаючих технологій щодо профілактики ВІЛ-інфекції серед учнівської молоді, батьківської громадськості та педагогічних колективів навчальних закладів. Відповідно  до наказу  управління освіти і науки навчальні заклади НВО-ліцей НІТ, НВК-ДАЛ №15, колегіум №16, НВК №3, 13, 36, «Гармонія», СЗШ №4, 10, 20, 22, 23, 29, 40, 44 впровадження навчально-виховні програми «Fair Play – Чесна гра» та «Маршрут безпеки».

- Здійснюються заходи  щодо профілактики захворювання на туберкульоз серед учнів та працівників, забезпечується контроль за  проходженням флюорографічного обстеження. Тубінфіковані діти стоять на обліку у фтізіопедіатра. Контроль за станом їх здоров’я, вчасним відвідуванням лікаря здійснюється медичними сестрами закладів освіти. З дітьми даної категорії та  їх батьками проведено  індивідуальні бесіди з питань профілактики захворювання та лікування.

   - Оформлено наочність в куточках здоров’я, санбюлетнях з попередження захворювання на туберкульоз, забезпечено проходження медичними сестрами спеціальної підготовки з питань організації та техніки проведення щеплень, туберкулінодіагностики, а також володіння навичками надання невідкладної допомоги в разі розвитку післявакцинальних реакцій. Зміцненню імунітету сприяє здоровий спосіб життя: повноцінне харчування, особиста гігієна, утримування в чистоті житла, заняття фізичною культурою і спортом, загартовування.

         На виконання  міської програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки в управлінні освіти і науки розроблено заходи по профілактиці захворювання на туберкульоз дітей та підлітків міста на вищевказаний період.

        

За інформацією управління освіти і науки міської позашкільними закладами міста в 2015 році підготовлено та проведено:

Юннати Дитячого екологічного центру у 2015 році стали переможцями:

- обласних етапів «Плекаємо сад», «До чистих джерел», «Годівничка», «Вчимося заповідувати», «Ліси для нащадків», «Дослідницький марафон», «Парки – легені міст і сіл», «Зоологічна галерея», «День зустрічі птахів», «На кращого юного майстра народних ремесел», «В об’єктиві натураліста», «Дослідницький марафон»;

- всеукраїнських етапів ХІХ Білоруської конференції, Міжнародного екологічного конкурсу «Веломанія», Всеукраїнського конкурсу квітникарства і ландшафтного дизайну «Квітуча Україна», Всеукраїнського конкурсу навчально-дослідних земельних ділянок, Всеукраїнських конкурсів «Галерея кімнатних рослин», «Вчимося заповідувати», «Зоологічна галерея», «Дослідницький марафон», трудової акції «Кролик», Всеукраїнських акцій «Птах року», «Ліси для нащадків», Всеукраїнського зльоту юних ботаніків);

-       38 вихованців  – переможці обласних етапів акцій та конкурсів;

-       15 вихованців  – переможці всеукраїнських акцій та конкурсів;

-       4 вихованці стали переможцями національних етапів міжнародних конкурсів «Веломанія» та «ХІХ Білоруська конференція»;

Гуртківці Центру туризму і краєзнавства «Горицвіт» зайняли:

-       І місце в обласному етапі Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» за роботу: «Козацькі спадки для нащадків»;

-       І місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращій звіттуристсько-краєзнавчої експедиції з активним способом пересування «Мій рідний край» за роботу «Доземно вклонімося всім солдатам»;

-       І місце в національному етапі VIІІ Міжнародного еколого-оздоровчого конкурсу «Веломанія» за презентацію «Велосипед – екологічно чистий вид транспорту», робота відправлена у Польщу на Міжнародний етап конкурсу;

-       ІІ місце в обласному етапі Чемпіонату України зі спортивних походів за звіт про водний похід по Ворсклі І к.с.;

-       І місце в міському етапі Чемпіонату України зі спортивних походів за звіт про водний похід по Орілі І к.с.;

-       ІІ місце в Чемпіонаті України з велоспорту (м. Одеса);

-       І місце в міському етапі Всеукраїнського конкурсу на кращій звіттуристсько-краєзнавчої експедиції з активним способом пересування «Мій рідний край» за роботу «Виникнення і діяльність туристичних товариств «Плай» і «Чорногора».

Вихованці Будинку творчості дітей та юнацтва взяли участь:

-       у 16  Міжнародних змаганнях з радіозв'язку. Гурток «Колективна радіостанція»; 

-       у 9 Всеукраїнських масових заходах: (8 змагань, 1 виставка);

-       у 14 обласних заходах: (9 змагань, 4 конкурси, 1 виставка);

-       у 10 міських масових заходах: (3 змагання, 2 конкурси, 4 виставки, 1 свято).

Курсанти Флотилії юних моряків і річковиків досягли таких результатів:

-       на Х Міжнародному зльоті клубів юних моряків у м. Харкові зайняли у загальнокомандному заліку ІІ місце;

-       на змаганнях у м. Бердянську з вітрильного спорту на «Кубок Азовського моря - 2015», вихованці стали переможцями у класі «Ял – 6»;

-       на Всеукраїнському зльоті флотилій та клубів юних моряків у м.Дніпродзержинську курсанти посіли І загальнокомандне місце з морського багатоборства.

Вихованці Будинку дитячої творчості досягли високих результатів:

-       Міжнародний фестивал-конкурс дітей і молоді «Зіркові діти»: Диплом лауреата ІІ ступеня, Диплом лауреата ІІ ступеня та Диплом лауреата ІІІ ступеня;

-       ІІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Новогодняя феерия», фестивальний проект «Зірки ХХІ століття» м. Дніпропетровськ: Диплом І ступеня;

-       І Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної творчості «Музичне Різдво», м. Дніпропетровськ: три Дипломи лауреатів ІІ ступеня; 

-       Кубку Світу з пауерліфтингу І місце, м. Київ;

-       Кубок України  з  пауерліфтингу  м. Київ,  І місце серед юніорів, норматив КМС;

-       Чемпіонат України по пауерліфтингу м. Київ ІІ місце та ІІІ місце І р –д;

-       Кубок Світу з пауерліфтингу м. Київ - І місце, норматив КМС;

-       Чемпіонат міста Дніпродзержинська з пауерліфтингу   ІІІ місце;

-       Чемпіонат Дніпропетровської області з багатоповторного жиму м. Дніпропетровськ, ІІ місце серед юніорів;

-       Переможці Всеукраїнських змагань зі спортивно-бальних танців. СК «Прометей «Sokol cup 2015», ІІІ місце категорія «Соло»;

-       VІІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Суцвіття  талантів» м. Жовті Води лауреат І ступеня;

-       Обласний фестиваль дитячих театральних колективів закладів освіти    «Театральна мозаїка» - 2015, м. Дніпропетровськ: дипломи, відзнаки та грамоти.

Центром позашкільної роботи та дитячої творчості проведено 215 заходів та охоплено 16980 дітей та підлітків, серед яких значущими стали:

-         І міський фотоконкурс «ОБ’ЄКТИВна реальність»;

-         конкурс солоспіву «Соловейко-2015»;

-         відкриті обласні змагання з гірського туризму в залах;

-         святкування 25-річного ювілею створення танцювально-спортивного клубу «Сокол»;

-         15-річчя філії «Умка»;

-         Всеукраїнські змагання зі спортивних танців «Sokol Cup - 2015»;

-         Обласні змагання зі спортивних танців «Престиж – первые лучи 2015»;

-         Обласні змагання з авіамодельного спорту.

Заклад очолив проведення щорічного фестивалю-конкурсу мистецтв творчих дитячих колективів шкіл та позашкільних закладів міста «Віват, талант!», ігри шкільної ліги КВН, проведення Новорічного свята для дітей, позбавлених батьківського піклування та для дітей працівників освіти.

Гуртківці взяли участь у 12 Міжнародних, 49 Всеукраїнських, 21 обласних конкурсах та одержали 34 перемоги у Міжнародних (78 вихованців, І – 8, ІІ – 7, ІІІ – 13); 164 перемоги у Всеукраїнських (578 вихованців, І – 64, ІІ – 61, ІІІ – 34); 115 в обласних (123 вихованця, І – 58, ІІ – 33, ІІ – 24).

Гуртківці гуртка сучасної хореографії взяли участь у Міжнародному фестивалі з хореографії «Кукурудзяні усмівкі» (с. Селановці, Болгарія).

Вихованці Станції юних техніків  були учасниками і переможцями у виставках і конкурсах з технічної творчості та декоративно-вжиткового мистецтва різних рівнів, а саме:

-       учасники  Всеукраїнської  виставки-конкурсу  «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!» в м. Київ;

-       призери  обласної виставки «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!»                      (11 грамот вихованцям і педагогам);

-       переможці  обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «На кращого юного майстра народних ремесел» в номінаціях «Соломоплетіння» П місце та «Вишивка»– Ш місце;

-       переможці (І командне місце) обласного бліц конкурсу «Щаслива мить» в КПНЗ «ДОЦНТТ та ІТУМ»  - керівник гуртка «Цифрова фотографія» Андріанова К.Ю.;

-       переможці  обласного та міського конкурсу «Урок казки» (1 грамота обласного рівня, 3 грамоти міського рівня);

-       переможці  щорічних обласних та міських  етапів  Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Знай і люби свій  край»  (5 грамот обласного рівня, 3 грамоти міського рівня);

-       переможеці  обласного та міського конкурсу творчо-обдарованих  дітей  «Собори наших душ» в номінації  «Література»; 

-       призери  міського фестивалю-конкурсу «Віват-талант!» в номінації декоративно-ужиткове мистецтво (50 грамот і дипломів);

-       учасники міського фестивалю «Скарби родинної криниці» (3подяки та сертифікат на оздоровлення дитини у літньому таборі родині  Лузганових);

-       призери міського конкурсу «Зима-чарівниця» (7 грамот);

-       учасники  міського творчого конкурсу «Святий князь Володимир - хреститель Русі».

 

             Протягом 2015 року департаментом молоді та спорту міської ради організовано та проведено ряд профілактичних акцій та заходів, зокрема:

-  організовано проведення міської профілактичної акції «Здоровим бути – ЗДОРОВО!» з питання профілактики ранньої вагітності, попередження суїциду, правопорушень та їх наслідків, профілактики вживання наркотичних та токсичних речовин, алкогольних напоїв та тютюнових виробів у вищих, професійно-технічних та навчально-виховних закладах міста. Протягом 2014-2015 навчального року профілактичною акцією охоплено 100% навчальних закладів міста (6 337 осіб учнівської та студентської молоді міста);

- 31 травня 2015 року організовано та проведено міську соціально-профілактичну акцію «Цигарка на цукерку»,  присвячену Всесвітньому Дню боротьби проти тютюнопаління. Учасниками акції стали підлітки, молодь та мешканці нашого міста, яким під час заходу надавалися консультації щодо небезпеки  тютюнопаління, було  проведено обмін цигарок на цукерки, як альтернативний спосіб отримання задоволення. Загалом в акції прийняло участь близько 80 осіб;

-  19 вересня 2015 року в рамках відзначення Дня міста організовано та проведено міську соціально-профілактичну акцію «Молодь міста – обирає здоров’я». Акцію проведено на базі  міського парку культури та відпочинку. Серед перехожих мешканців міста Молодіжною радою було розповсюджено профілактичні буклети та календарики. Загалом охоплено              150 осіб;

- 19 листопада 2015 року на площі ім. Леніна організовано та проведено міську профілактичну акцію з нагоди відзначення Міжнародного дня відмови від куріння. Під час акції молодь розповсюджувала серед перехожих мешканців міста інформаційні буклети та календарики з питання попередження тютюнопаління. Також серед учасників акції було проведено анонімне анкетування щодо визначення рівня поінформованості населення міста про небезпеку тютюнопаління. Всім бажаючим кваліфіковані спеціалісти  медичного центру здоров’я та медицини спорту надавали індивідуальні консультації із порушеного питання. Загалом у зазначеній акції прийняло участь близько 100 осіб;

- в рамках проведення заходів присвячених Міжнародному дню боротьби зі СНІДом 01 грудня поточного року організовано та проведено міську соціально-профілактичну акцію «Молодь проти СНІДу» в рамках Всесвітнього дня боротьби зі  СНІДом. Розпочалася акція флеш-мобом – композицією у вигляді символічної червоної стрічки. Надалі перехожим мешканцям міста було роздано червоні стрічки та інформаційні буклети. Загалом в акції прийняло участь понад 300 осіб.

Протягом звітного періоду департаментом молоді та спорту міської ради розповсюджено близько 2 000 буклетів на тему: «Молодь і проблема вживання алкоголю та тютюну» та інформаційних календариків щодо профілактики тютюнопаління.

Спорт має  велике значення у формуванні здорового способу життя, духовного та фізичного розвитку. З метою пропаганди здорового способу життя, розвитку в місті фізичної культури та спорту протягом звітного періоду в місті проведено 314 змагань з різних видів спорту. Загалом спортивними заходами охоплено близько 22 000 осіб.

В рамках спартакіади Дніпродзержинського регіону 2014–2015 навчального року серед студентів вищих навчальних закладів  І-ІІ р.а. та студентів професійно-технічних навчальних закладів  забезпечено проведення змагань з міні-футболу, баскетболу, волейболу, настільного тенісу, гирьового спорту за участю студентської молоді. 

З метою пропаганди здорового способу життя, залучення студентської молоді до регулярних занять фізичною культурою та спортом в місті проведено легкоатлетичні естафети, присвячені 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі та Дню міста. У естафетах прийняло участь близько 160 осіб.

З метою поширення ідей олімпізму серед громадян міста, пропаганди здорового способу життя, залучення широких верств населення до регулярних занять фізичною культурою та спортом в місті організовано та проведено міські заходи, присвячені Олімпійському дню, серед яких: легкоатлетичний забіг за  участю дітей дошкільного та шкільного віку, учнівської та робітничої молоді, дитячо-юнацьких спортивних шкіл та мешканців міста, показові виступи з різних видів спорту, вікторини та конкурси на спортивну та олімпійську тематику з участю мешканців міста, конкурс малюнків на асфальті за участю дітей молодшого шкільного віку, спортивні змагання з видів спорту.

З метою популяризації здорового способу життя та попередження нещасних випадків на воді серед дітей та молоді міста, протягом липня місяця поточного року в місті організовано проведення спортивно-масового заходу на відкритій воді «Я вмію плавати». Досвідченими інструкторами проведено уроки з плавання на відкритій воді для 355 вихованців таборів відпочинку з денним перебуванням на базі закладів освіти міста влітку 2015 року, також у навчанні техніці плавання та правилам безпечного поводження на воді прийняло участь 25 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей та 220 дітей, які відпочивали з батьками на міському пляжі. Загалом спортивно-масовим заходом на відкритій воді «Я вмію плавати» охоплено 600 дітей міста віком від 6 до 12 років.

З метою популяризації олімпійських видів спорту, стимулювання занять волейболом серед осіб молодшого, середнього і старшого віку, як засобом збереження здоров’я, інтелектуальної та фізичної активності  організовано та проведено турнір з волейболу «Кубок визволення міста Дніпродзержинськ», присвячений 72-й річниці визволення міста від фашистських загарбників.

З метою пропаганди здорового способу життя серед дітей міста, організовано та проведено змагання з міні-футболу, стрітболу, волейболу та настільного тенісу серед дітей міста.

З метою підтримки творчих ініціатив молоді, талановитих                              та обдарованих молодих людей, сприяння інтелектуальному розвитку молоді, збагачення її естетичного досвіду, в рамках відзначення в місті Дня студента                13 листопада поточного року департаментом молоді та спорту місткої ради  організовано проведення урочистої зустрічі міського голови з кращими представниками студентської молоді міста, під час якої  14 кращих студентів з 10 вищих навчальних закладів міста нагороджено Почесними грамотами виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради та квітами,                                      15 відмінників навчання  урочисто отримали стипендію міського голови, дипломи та квіти, 13 студентських родин отримали цінні подарунки та квіти.

З метою розвитку громадської активності молоді та її залучення   до реалізації державної молодіжної політики, сприяння розвитку професійних навичок молоді в питаннях участі у процесах місцевого самоврядування в місті створено та працює Молодіжна рада.

Протягом звітного періоду проведено 14 засідань Молодіжної ради, під час яких розглянуто ряд питань, зокрема: щодо пріоритетних напрямів діяльності Молодіжної ради у 2015 році, питання щодо обговорення проекту концепції Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2016-2020 роки, питання щодо проведення акції «Обіймемося, бо ми одна родина», питання щодо участі представників Молодіжної ради в заходах з нагоди відзначення Дня Соборності України, питання щодо проведення акції «Час доброти», питання щодо проведення флеш-мобу «Навчи мене танцювати», питання щодо проведення соціологічного опитування серед молоді, питання щодо проведення Дня захисту дітей, питання щодо проведення у навчальних закладах міста заходів, присвячених Дню Державного Прапору України,  Дню незалежності України, Дню міста та Дню партизанської слави, питання щодо роботи Молодіжної ради у 2015-2016 навчальному році.

При  підтримці департаменту молоді та спорту міської ради  Молодіжною радою організовано та проведено ряд заходів, зокрема:

-       організовано та проведено міську соціальну акцію «Обіймемося, бо ми одна родина!»,  з нагоди відзначення Міжнародного дня обіймів. Представники студентської та учнівської молоді міста з радістю прийняли участь в акції, влаштувавши флеш-моб на площі ім. Леніна. Під час акції молодь з різнокольоровим плакатами закликали мешканців міста обійнятися, тим самим подарувати один одному тепло та доброту.  Загалом в акції прийняли участь близько 200 мешканців міста;

-       організовано та проведено міську соціально-профілактичну акцію «Молодь міста – обирає здоров’я». Акцію проведено на базі  міського парку культури та відпочинку. Серед перехожих мешканців міста Молодіжною радою було розповсюджено профілактичні буклети та календарики. Загалом охоплено 150 осіб;

-       організовано та проведено міську соціальну акцію «Час доброти» для вихованців притулку служби у справах дітей міської ради,  в рамках відзначення Всесвітнього Дня спонтанного прояву доброти. Молодіжною радою для малечі було підготовлено приємний сюрприз – це святкова концертно-розважальна програма за участю чарівного та веселого клоуна. Під час проведення акції діти приймали участь у конкурсах, малювали, танцювали. Наприкінці свята дітям було вручено солодощі та іграшки. Загалом у заході прийняло участь 24 дитини;

-       організовано та проведено соціальну акцію «Молодь за чистий Дніпродзержинськ» в рамках проведення місячника з благоустрою території міста у 2015 році. Під час акції було приведено у належний санітарний стан територію міського парку культури та відпочинку;

-організовано та проведено конкурсно-розважальні програми на базі міського парку культури та відпочинку, в рамках обласної мистецької акції «Гарний настрій - запорука миру». Для учасників заходу Молодіжною радою було підготовлено веселі та цікаві конкурси та завдання, а також солодкі подарунки. Загалом охоплено близько 100 осіб дітей;

-       організовано та проведено міську соціально-профілактичну акцію «Цигарка на цукерку»,  присвячену Всесвітньому Дню боротьби проти тютюнопаління. Учасниками акції стали підлітки, молодь та мешканці нашого міста, яким під час заходу надавалися консультації щодо небезпеки  тютюнопаління, було  проведено обмін цигарок на цукерки, як альтернативний спосіб отримання задоволення. Загалом в акції прийняло участь близько 80 осіб; 

-       організовано та проведено конкурсно-розважальну програму для дітей міста з нагоди відзначення Дня захисту дітей на базі міського парку культури та відпочинку. Для маленьких мешканців було підготовлено веселі конкурсі завдання, а також солодощі. Загалом охоплено близько 100 осіб дітей;

-       організовано та проведено фестиваль солдатської пісні «Афганський вітер» присвячений річниці виведення військ колишнього СРСР із Республіки Афганістан. Захід було проведено на базі Дніпродзержинського вищого професійного училища. Всього охоплено 300 осіб; 

-       організовано та проведено флеш-моб «Навчи мене танцювати»                  з нагоди відзначення Міжнародного дня солідарності молоді, в якому прийняли участь всі вищі та професійно-технічні навчальні заклади міста. Захід проведено на пл. Дзержинського. Всього охоплено 500 осіб молоді;

-       організовано та проведено міську соціально-профілактичну акцію «Молодь проти СНІДу» в рамках Всесвітнього дня боротьби зі  СНІДом. Розпочалася акція флеш-мобом – композицією у вигляді символічної червоної стрічки. Надалі перехожим мешканцям міста було роздано червоні стрічки та інформаційні буклети. Загалом в акції прийняло участь понад 300 осіб;

-       організовано та проведено новорічну музично-розважальну програму на пл. Дзержинського за участю творчих колективів та талановитої молоді вищих та професійно-технічних навчальних закладів міста.

З метою визначення рівня активності молоді, визначення актуальних проблем сучасної молодого покоління, Молодіжною радою у квітні 2015 року серед учнівської та студентської молоді вищих та професійно-технічних навчальних закладів було організовано та проведено соціологічне опитування: «Актуальні проблеми сучасної молоді». Результати проведеного соціологічного опитування заслухано на засіданні виконавчого комітету міської ради.

29 листопада 2015 року Молодіжною радою міста за сприянням департаменту молоді та спорту міської ради прийнято участь в Молодіжній стратегічній сесії в м. Дніпропетровську. 10 представників студентської молоді – члени Молодіжної ради прийняли участь у зазначеному заході. Під час роботи сесії жваво обговорювалися порушені питання, кожен із учасників мав можливість поділитися досвідом реалізації власних соціальних проектів. Всі учасники Молодіжної стратегічної сесії отримали сертифікати та безцінний досвід.

 

Дніпродзержинський відділ поліції ГУНП в Дніпропетровській області повідомив про наступне:

-       На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 року № 871-Р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2015 році  Всеукраїнського тижня права»,  в період з 07 грудня 2015 року по 12 грудня 2015 року на території міста Дніпродзержинська було організовано та проведено в навчальних закладах міста «Всеукраїнський тиждень права», на якому розглядалася Загальнодержавна програма «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини». Вказаним заходом було охоплено 11 учбових закладів, які розташовані в м. Дніпродзержинську. Інформація про проведення відповідних заходів була розміщена на офіційному веб-сайті  ГУНП в Дніпропетровській області.

-       Крім того, на виконання п. 3 ст. 89 Закону України «Про Національну поліцію», з метою запобігання правопорушенням серед дітей, з 07.11.2015 співробітниками Дніпродзержинського відділу поліції було відвідано 15 навчальних закладів, розташованих на території  міста Дніпродзержинська, в яких були проведені відповідні заходи щодо правового виховання учнів, пропаганди правової свідомості та дотримання правової поведінки серед неповнолітніх.

 

В місті функціонує комунальний заклад «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Дніпродзержинської міської ради» (Далі – Центр), контроль за роботою якого здійснюється службою у справах дітей міської ради. Відповідно до клопотань служб справах дітей районів міста міською службою у справах дітей протягом 2015 року надано 86 дозволів щодо направлення до Центру дітей, які опинились у складних життєвих обставинах. Всього протягом року у Центрі перебувало     115 дітей, які з різних причин опинились в складних життєвих умовах або залишились без батьківського піклування. Усі діти отримали соціальний захист та допомогу.

З метою координації та контролю за діяльністю Центру службою у справах дітей міської ради протягом 2015 року здійснено 7 перевірок, про що складені відповідні довідки. Також, був проведений «Моніторинг з вивчення питання щодо стану роботи із соціально-правового захисту дітей та стану виховної роботи із ними у закладах стаціонарного перебування» та здійснено аналіз щодо дітей, які перебували протягом 9 місяці 2015 року у Центрі. Адміністрацією КЗ «ЦСПРДССДДМР» здійснюється щоденне інформування в телефонному режимі служби у справах дітей міської ради про загальний стан справ у Центрі та інше. Щоп’ятниці до служби у справах дітей міської ради Центром подається «Тижневий звіт КЗ «ЦСПРДССДДМР», затверджений наказом служби у справах дітей міської ради від 31.03.2014 №09 «Про затвердження форми тижневої звітності КЗ «ЦСПРДССДДМР». Щотижнево службою у справах дітей міської ради здійснюється інформування служби у справах дітей облдержадміністрації про наповнюваність Центру.

Діти, які перебувають у Центрі постійно залучаються до міських заходів, приймають участь у конкурсно-розважальних програмах, відвідують музей історії міста, Дніпродзержинський академічний музично-драматичний театр ім.Л.Українки, Центральну міську бібліотеку та її філії, циркові вистави та інше.


Питання щодо виконання Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період  до 2016 року в м. Дніпродзержинську перебуває на контролі відповідних виконавчих органів міської ради.

 

 

 

Начальник служби у справах дітей                                 О.В.ЗАВАЛЬКО