Службою у справах дітей міської ради проведено

 

 18.02.2016


           Щорічно службою у справах дітей Дніпродзержинської міської ради оновлюється дитячий соціальний паспорт міста.

За даними дитячого соціального паспорту в місті проживає 40651 дітей, з них – 10247 – учні та студенти учбових закладів міста І-IV рівнів акредитації, 22408 – учні загальноосвітніх шкіл міста, 9037 – дітей, які відвідують дошкільні навчальні заклади.

Протягом 2015 року в місті народилось 2308 малюків, померло з них – 24 дитини, з яких 17 це немовлята першого року життя.   

Із загальної кількості дітей станом на 01.01.2016 673 дитини перебувають на обліку в службі у справах дітей (563 – дитини-сироти та дитини позбавлені батьківського піклування, 110 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах). У порівняні з показниками попереднього дитячого соціального паспорту кількість дітей, які перебувають на обліку збільшилась на 17

В місті функціонує  39 прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 159 прийомних та рідних дітей.

3265 дитини проживають в 993 багатодітній сім’ї. З них в місті проживає 2 родини, в яких виховуються 10 дітей до 18 років та 821 сім’я, в якій виховується 3 дітей до 18 років. У порівняні з минулими роками спостерігається поступове збільшення кількості дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях. 

Кількість дітей, що проживають у малозабезпечених сім’ях знизилась з 1587 на 1465 дітей.

Кількість виявлених захворювань у дітей у порівняні з показниками минулого року збільшилась майже на 3000 випадків (74479 – 01.01.2016, 71694 – 01.01.2015).

В місті проживають станом на 1 січня 2016 року 732 дитини-інваліди та 15 дітей, хворих на СНІД.

Дітей, які перебувають на обліку з вживання алкогольних напоїв, наркотичних та токсичних речовин в місті станом на 01.01.2016 немає.   (5 дітей – станом на 01.01.2015).

 

 

 

08.02.2016

 

Профілактична робота стосовно запобігання правопорушень, бездоглядності, безпритульності серед дітей один із основних напрямків роботи, спрямований на виховання правової культури, формування активної життєвої позиції, соціальної зрілості дитини та утвердження здорового способу її життя.

Службою у справах дітей міської ради цьому напрямку приділяється особлива увага.

Так протягом 2015 року профілактичною роботою шляхом проведення тижнів соціально-правового захисту, запобігання правопорушень, запобігання бездоглядності, правового виховання серед дітей міста було охоплено близько 2000 дітей навчально-виховних закладів міста.

Статистика свідчить, що протягом 2015 року на території міста зареєстровано 25 кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми               (2014 рік – 40 кримінальних правопорушень). Хоча спостерігається зменшення,  але ж питання залишається актуальним.

Проведення профілактичних тижнів серед дітей міста продовжується.  Так службою у справах дітей міської ради з 01.02.2016 - 05.02.2016 було проведено «Тиждень соціально-правового захисту дітей в місті». Відповідно до затвердженого графіку проведення профілактичної роботи серед дітей навчально-виховних закладах міста у 2016 році, серед дітей та учнівської молоді 8-11 класів проведено правові лекції юридичного напрямку «Соціально-правовий захист дітей, відповідно до норм чинного законодавства України», «Права та обов’язки неповнолітніх в Україні», «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх в Україні». Зазначеним заходом було охоплено близько 250 дітей міста, що навчаються у  СЗШ №25, СЗШ №30, СЗШ №21, СЗШ №29, СЗШ №8.

Дітей та учнівську молодь міста ознайомлено з нормами чинного національного законодавства, правами та обов’язками дітей в Україні, також було надано відповіді та корисні поради правового і юридичного характеру на питання, що ставилися з боку учнів, стосовно реалізації ними своїх прав та виконання обов’язків, встановлених чинним законодавством, з метою запобігання злочинності і правопорушень серед дітей, дотримання і виховання правової культури, та запобігання випадкам вчинення правового нігілізму.

 

 

 23.11.2015

В День спільних дій в інтересах дітей у місті проведено рейд «Діти вулиці»

 

Предметом постійної уваги служби у справах дітей  міської ради є робота щодо захисту прав та законних інтересів дітей міста, профілактики правопорушень та запобігання злочинності серед них.

В День спільних дій в інтересах дітей 20 листопада службою у справах дітей міської ради організовано та проведено рейд «Діти вулиці». До участі в рейдовому заході залучено представників районних служб у справах дітей, Дніпродзержинського відділу поліції, управління освіти і науки міської ради, департаменту охорони здоров’я та соціального захисту населення міської ради, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

За мету було поставлено попередження дитячої бездоглядності та безпритульності у місті, обстеження умов проживання дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Під час проведення рейду були обстежені райони міста, де спостерігається найбільше скупчення людей, а саме:

площа поряд з центральною прохідною ВАТ «ДМКД»,

територія біля Свято-Миколаївського собору міста,

проспект Леніна - сквер біля Центрального ринку міста та розташовані на його території заклади: «кафе», «бари», «ресторани» (від площі до пам’ятника «Матері та дитини»,

територія головного входу до Центрального ринку міста,

площа Привокзальна – біля Центрального залізничного вокзалу міста,

приміщення та територія Центрального залізничного вокзалу міста,

магазин «АТБ» на площі Привокзальній,

бульвар Будівельників - територія біля Лівобережного ринку міста,

територія біля супермаркету «VARUS» та саме приміщення магазину.

Бездоглядних та безпритульних дітей не виявлено.

Також охоплено профілактичною роботою 8 родин, де проживають діти, які перебувають в складних життєвих обставинах, з батьками проведено профілактичну роботу щодо відповідального батьківства та роз’яснення норм чинного законодавства України щодо обов’язків батьків по вихованню дітей, також попереджено про адміністративну та кримінальну відповідальність за невиконання батьківських обов’язків. Складено 5 актів обстеження умов проживання дітей.

Слід зазначити, що протягом року службами у справах дітей  здійснено 29 рейдів «Діти вулиці», було виявлено 1 дитину (Заводський район), обстежено 230 сімей міста, попереджено 182 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 35 батьків, в свою чергу у минулому році було проведено 42 рейди, виявлено 3 дітей (Заводський район). Така тенденція свідчить про зменшення кількості безпритульних та бездоглядних дітей в місті.

Начальник служби у справах дітей міської ради Завалько О.В. зауважила, що бездоглядність є першою причиною скоєння дітьми правопорушень, тому зусилля громади, всіх організацій та служб, покликаних захищати права та інтереси підростаючого покоління слід об’єднати, не залишатись байдужими до долі дітей і в разі виявлення дитини без батьківського піклування для своєчасного надання такій дитині соціально-правової допомоги та захисту терміново повідомляти службу у справах дітей міської ради за телефоном довіри 3-85-16, 3-23-21.

 27.08.2015

ПРОВЕДЕНО АКЦІЇ ДЛЯ ДІТЕЙ

 Діти – це найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Саме тому, святий обов’язок кожної родини, школи, органів влади та громадськості подбати про всебічний розвиток інтересів та здібностей української дитини, забезпечити їй належний рівень виховання і дотримання прав дитинства.

З метою соціального захисту дітей пільгових категорій, підтримки дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах з нагоди відзначення в місті Дня Незалежності України службою у справах дітей міської ради за підтримки міської влади було організовано та проведено міську акцію до Дня Незалежності України щодо надання соціальної допомоги у вигляді наборів продуктів харчування. В даній акції прийняло участь 89 дітей із 46 сімей м.Дніпродзержинська.

         Щороку службою у справах дітей міської ради за підтримки міської влади проводиться благодійна акція «Допомога дітям до школи», метою якої є підтримка дітей пільгової категорії, зокрема дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Так, 25 серпня 2015 року у приміщенні Центру позашкільної роботи та дитячої творчості за участю першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Білоусова А.Л. була проведена благодійна акція «Допомога дітям до школи» для 56 дітей пільгової категорії. В ході акції діти отримали набори шкільного приладдя, а 12 дітей, які вперше підуть до школи ще й ранці. Завдяки спільній роботі служби у справах дітей міської ради з адміністрацією Центру позашкільної роботи та дитячої творчості ім.О.Кошового, міського парку культури та відпочинку діти переглянули мультиплікаційні фільми та відвідали атракціони.  

 

 

31.07.2015                                                  

«СПОРТИВНЕ СВЯТО ДЛЯ ДІТЕЙ»

 

На минулому тижні 31 липня відбулася міська акція «Спорт замість вулиці».

Завдяки спільній роботі служби у справах дітей Дніпродзержинської міської ради та комунального закладу «Спорт для всіх» діти, які перебувають на обліку служб у справах дітей міста та у Центрі соціально-психологічної реабілітації, із задоволенням займалися фізичними вправами на березі р.Дніпро та плаванням. Діти, які не вміли плавати отримали добру нагоду навчитися.

 І на закінчення спортивного свята «міфологічний Бог моря» Нептун нагородив дітей подарунками за хороші результати у плаванні, іграх в бадмінтон, футбол та прагнення займатись спортом.

 

 

02.06.2015

В місті проведено дитяче свято до Дня захисту дітей!

 http://www.old.dndz.gov.ua/15/media/dzd-2015.jpg

           1 червня – день дитячої радості та дружби.

               У міському парку культури та відпочинку 01.06.2015 службою у справах дітей міської ради організовано проведення міського дитячого свята для усіх дітей міста Дніпродзержинська.

Запрошення дітей на свято забезпечено через розміщення інформації про проведення заходів до Дня захисту дітей на сайті Дніпродзержинської міської ради, розміщено оголошення на міському радіо та радіостанції   «МіКомп». Дітей на свято прийшли привітати перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Білоусов А.Л. та депутат міської ради Китаєв Є.А. Діти,   під час свята   свято,  пригощались святковим тортом (вага торта 160 кг), шоколадним та питним фонтанчиками, отримали морозиво та повітряні кульки. Протягом дня дітей розважали аніматори. Під час спортивно-розважальних заходів діти отримали призи та подарунки у вигляді солодощів, напоїв та квитків на безкоштовне відвідування атракціонів у міському парку культури та відпочинку. На території парку для дітей проводились майстер-класи з орігамі, петриківського розпису, малювання, плетіння косичок, виготовлення кукли-мотанки, а також, нанесення аквагриму. Протягом дня отримали задоволення та чудовий настрій близько 2000 дітей міста.

Завдяки спільній роботі служби у справах дітей міської ради та адміністрації міського парку культури та відпочинку близько 400 дітей, з числа, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах отримали можливість безкоштовного відвідування атракціонів.

 

  

 25.05.2015   


З Міжнародним Днем захисту дітей – святом дитячої радості, дружби та благополуччя всіх дітей!

1 червня у Дніпродзержинському міському парку культури та відпочинку на Вас чекає:

10-00 на центральній алеї парку майстер-класи з виготовлення кукли-мотанки, плетіння косичок, петриківського розпису та оригамі

11-00 урочисті привітання та пригощання святковим тортом

11-30 на сцені біля центральної алеї парку святкова вистава «Волшебная дудочка», біля  фонтану – конкурсно-розважальна програма  

12-00 біля кафе «Літо» «Шоколадний та питний фонтанчик»

12-30 на сцені біля центральної алеї парку спортивно-розважальна програма «Спорт для всіх»

12-30 – 13-30 біля адміністративної будівлі нанесення аквагриму, повітряні кульки та мильні пузирі

 13-30 – 14-30 на центральній алеї парку конкурсно-розважальна програма

13-00

на центральній алеї парку та біля фонтану морозиво та солодощі

14-00

  

 

10.04.2015

Діти знову придбали сім’ю

         Виховання дитини в сім’ї є надзвичайно важливим для її нормального зростання та формування особистості.

В нашому місті постійно проводиться цілеспрямована робота щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

         Протягом І кварталу 2015 року 8 дітей, позбавлених батьківського піклування, знову придбали сім’ю.

         В дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях прийомні батьки та батьки-вихователі створюють усі умови для повного та гармонійного розвитку дітей, які опинилися без батьків, піклуються про їх навчання, підготовку до самостійного життя та забезпечують медичний догляд.

         Під час відвідування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу спеціалістами служби у справах дітей міської ради та Дніпродзержинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з метою здійснення контролю за умовами проживання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, надаються методичні рекомендації щодо необхідності всебічного розвитку дітей, покращенню рівня знань у дітей, будуванню безконфліктних та дружніх взаємовідносин між усіма членами сім’ї, дотримання правил техніки безпеки життєдіяльності.

         Коло людей, небайдужих до долі дітей, які залишилися без батьків, в нашому місті поширюється. Так на сьогодні в Дніпропетровському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді пройшли навчання три кандидати у прийомні батьки та батьки-вихователі, які незабаром створять сім’ї.

 

         На теперішній час у місті функціонує 28 прийомних сімей, в яких проживає 57 прийомних дітей, та 9 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується      63 вихованця. Так 120 дітей зігріті батьківською любов’ю та родинним затишком.

 

 

 

 

 

24.03.2015

Тиждень профілактичної роботи

 

З 16 по 20 березня 2015 року у Дніпродзержинську пройшов тиждень соціально-правового захисту дітей, організований службою у справах дітей міської ради. Заходи в рамках тижня були проведені з метою соціального захисту дітей і профілактики серед них правопорушень.
        У навчально-виховних закладах міста відбулися цикли лекцій та бесід правового спрямування, в яких взяли участь близько 330 дітей шкільного віку. Під час бесід діти порушували питання стосовно прав дітей та способів їх захисту в Україні, нормативних актів, які регламентують права та обов’язки дітей, цікавилися міжнародним досвідом захисту прав дитини, міжнародними правовими документами, що регламентують права та інтереси дітей світу. Також діти запитували про практичні навички використання юридичних знань у повсякденному житті, відповідальність за правопорушення, скоєні неповнолітніми, державні гарантії щодо соціального захисту прав дитини на національному рівні, способи забезпечення та реалізації своїх прав тощо. Головний спеціаліст – юрисконсульт служби у справах дітей міської ради Кирило Михлик надав корисні поради правового і юридичного характеру щодо запобігання злочинності та правопорушенням серед дітей.

«Ці заходи було організовано відповідно до графіка проведення тижнів правового виховання та соціального захисту дітей. Такі профілактичні бесіди є дієвим виховним засобом, адже рівень знання школярами своїх прав та обов’язків сприяє недопущенню негативних явищ у дитячому середовищі», – зазначила начальник служби у справах дітей міської ради Олена Завалько.

 

 

 

16.02.2015

Координаційна рада у справах дітей

 

       12.02.2015 у будівлі міської ради відбулося засідання координаційної ради у справах дітей.

      На засіданні обговорювалися питання стосовно виховання дітей, які залишились без батьків, в сімейному оточені, соціального захисту дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, та про стан злочинності серед дітей.

      Начальник служби у справах дітей міської ради Завалько Олена Вікторівна наголосила, що службами у справах дітей міської та районних рад вживаються вичерпні заходи щодо забезпечення прав кожної дитини на виховання в сім’ї. Так у 2014 році створено 5 прийомних сімей та влаштовано до сімей 15 дітей. На теперішній час по місту охоплено сімейними формами виховання 92% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

      Начальники служб у справах дітей Баглійської та Заводської районних у місті рад Малкіна Валентина Віталіївна, Чернова Любов Іванівна та заступник начальника служби у справах дітей Дніпровської районної у місті ради Маркова Людмила Леонідівна проінформували присутніх про дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Було зазначено, що завдяки взаємодії служб у справах дітей з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, суб’єктами соціальної роботи (навчальні, медичні заклади) та підрозділами кримінальної міліції у справах дітей Дніпродзержинського міського управління та районних відділів міліції спостерігається подолання складних обставин, в яких опинились діти. Разом з тим, коли не спостерігається позитивної динаміки подолання складних життєвих обставин з причини невиконання батьківських обов’язків батьками дітей, службами у справах дітей до суду подається позови про позбавлення батьківських прав. Так за 2014 рік та по теперішній час подано 29 позовів по відношенню до 36 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

       Начальник сектору кримінальної міліції у справах дітей Дніпродзержинського МУ ГУМВС України в Дніпропетровській області Кулик Кристина Володимирівна проінформувала про зниження рівня кримінальних правопорушень, скоєних неповнолітніми, в порівнянні з минулим роком (40 у 2014 році, 51 у 2013 році) та зауважила, що позитивна динаміка свідчить про результативну профілактичну роботу стосовно запобігання правопорушень серед неповнолітніх.