Звіт про проведення громадського обговорення питання найменування площі розташованої на перетині проспекту Леніна з вулицями Сировця та Широка

ЗВІТ

про проведення громадського обговорення питання найменування площі розташованої на перетині проспекту Леніна з вулицями Сировця та Широка

 

На виконання протокольного доручення Комісії з питань, пов'язаних з найменуванням та перейменуванням вулиць, провулків, проспектів, бульварів, площ, скверів тощо, розташованих на території міста Дніпродзержинськ, та присвоєння їм імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, організатором громадського обговорення відділом інформаційної діяльності та взаємодії з громадськістю міської ради було підготовлено проект розпорядження міського голови від 18.11.2014 №224-р «Про проведення громадського обговорення питання про найменування площі, розташованої на перетині проспекту Леніна з вулицями Сировця та Широка» та 21 листопада 2014 року на офіційному веб-сайті міської ради оприлюднено інформаційне повідомлення про початок громадського обговорення.

Відповідно до Порядку проведення громадського обговорення, під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій (затвердженого постановою КМУ №989 від 24.10.2012) строк проведення громадського обговорення обчислюється з дня оприлюднення відповідного інформаційного повідомлення і повинен становити не менш як два місяці. Термін надання пропозицій в рамках громадського обговорення з даного питання закінчився 20 березня 2015 року.

Починаючи з 21 листопада 2014 року всі бажаючі (як прості мешканці так і юридичні особи, організації, установи, громадські організації тощо) могли надавати свої пропозиції письмово (поштою та на електронну адресу), особисто звернувшись до організаторів та в телефонному режимі. Анонімні пропозиції не розглядались і не реєструвались.

Станом на 20.03.2015 із пропозиціями та зауваженнями звернулись 23 мешканці міста, 4 громадські організації (громадська організація «Автомайдан Дніпродзержинська», громадська організація «Краще разом», Дніпродзержинське представництво громадської організації «Об’єднання «Самопоміч», Дніпродзержинська міська організація Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України»), Дніпродзержинська міська організація ВО «Свобода» (із резолюціями Народного віче 23.02.2014 та 22.02.2015), Координаційна рада, Газета «Событие» (результати голосування проведеного на інтернет-форумі газети), Дніпродзержинська організація Комуністичної марксистсько-ленінської партії України.

За результатами розгляду даних пропозицій та зауважень було зареєстровано наступні пропозиції щодо назви площі, а саме:

1.     «Майдан Героїв» – 7 пропозицій (1 – мешканець міста, громадська організація «Автомайдан Дніпродзержинська», громадська організація «Краще разом», Дніпродзержинське представництво громадської організації «Об’єднання «Самопоміч», Дніпродзержинська міська організація ВО «Свобода» (2 резолюції Народного віче), Координаційна рада);

2.     «Транспортна площа» – 3 пропозиції (мешканці міста);

3.     «Площа Героїв» – 2 пропозиції (мешканці міста);

4.     «Площа Свободи» – 2 пропозиції (мешканці міста);

5.     «Площа Незалежності» –  2 пропозиції  (мешканці міста);

6.     «Площа Миру»– 2 пропозиції  (мешканці міста);

7.     «Площа Центральна»– 2 пропозиції (1 – мешканець міста, 1 – Газета «Событие» (результати опитуваня на інтернет-форумі);

8.     «Площа Гідності» (мешканець міста);

9.     «Площа борців за Свободу» (мешканець міста);

10. «Площа Молодіжна» (мешканець міста);

11. «Площа Квітів» (мешканець міста);

12. «Європейська площа» (мешканець міста);

13. «Площа Гетьманська» (мешканець міста);

14. «Майдан Небесної сотні» (мешканець міста);

15. «Площа Прометея» (мешканець міста);

16. «Площа Соборності» (мешканець міста);

17. «Майдан Металургів» (мешканець міста);

18. «Козацька площа» (мешканець міста);

19. «Мамаєва площа» (мешканець міста);

20. «Хрестова площа» (мешканець міста);

21. «Площа Злагоди» (мешканець міста);

22. «Народна площа» (мешканець міста);

23. «Софіївська площа» (мешканець міста);

24. «Кам’янська площа» (мешканець міста);

25. «Площа Революції» (мешканець міста);

26. «Площа Пам’яти» (мешканець міста).

 

Під час громадського обговорення від 1 мешканця міста, від Дніпродзержинської міської організації Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України» та Дніпродзержинської організації Комуністичної марксистсько-ленінської партії України надійшли зауваження щодо недоцільності розгляду питання перейменування площі як такого.

Також, було досягнуто домовленість із Дніпродзержинським державним технічним університетом про проведення соціологічного дослідження щодо ставлення мешканців міста з даного питання.

Дослідження проведено методом анкетного опитування (інтерв’ю).
За допомогою спеціально розробленого бланку інтерв’ю було опитано 794 мешканця м. Дніпродзержинська Баглійського, Заводського та Дніпровського районів міста від 18 років (опитування проводилось 3 лютого 2015 р.). Вибірка розраховувалась у відповідності до генеральної сукупності.

Розподіл за віком виглядає так: 18 - 35 років – 16,9%; 26 – 35 років – 19,8%; 36 - 45 років – 26,8%; 46 – 60 років – 22,7%; 61 і старше – 13,8%%.

За рівнем освіти всього було опитано 13,3% людей з середньою освітою; 40,1% із середньою технічною освітою; 46,64% із вищою освітою.

Розподіл респондентів за видом їх діяльності: робітник – 28,2%, службовець – 20,5 %, правоохоронець – 2,5%, підприємець – 5,2%, веду домашнє господарство – 3,8%, пенсіонер – 18,7%, студент – 13,8%, безробітний – 6,7 %.

Щодо питання про найменування площі, розташованої на перетині проспекту Леніна з вулицями Сировця та Широка у звіті зазначено, що ставлення до подібної ініціативи серед громадян неоднозначне. Близько 40% громадян підтримують таку ідею. При цьому 46% проти найменування, а 14% не визначилися чи варто надавати площі назву. В ході інтерв’ювання було з’ясовано, що, здебільшого, позиція громадян, які не є прибічниками найменування, ґрунтується на недоцільності даного питання зважаючи на соціально-економічний стан в державі. Респонденти відзначали нераціональність витрачання коштів на найменування площі, вважаючи це питання неактуальним  («краще дороги відремонтувати, освітлення провести» і т.д.). Існує певна різниця щодо підтримки ідеї найменування площі між мешканцями різного віку та району проживання.

Також, прослідковується чітка тенденція, яка полягає у тому, що чим молодші респонденти тим більше вони схильні підтримати ідею найменування площі

За результатами соціологічного опитування було встановлено, що симпатіями дніпродзержинців користуються такі офіційно зареєстровані пропозиції щодо назви, а саме «площа Миру» (16,6%), «площа Героїв» (13,4%), «майдан Героїв» (5,5%), «Транспортна площа» (5,3%) і «площа Центральна» (3,8%). Решта варіантів назв  набрали менше 3%-ї підтримки мешканців міста. Також, частина респондентів з тих, які підтримують ідею найменування площі, виступають за те щоб залишити все так як є – «площа Леніна» (31,1%). Варто зазначити, що в сукупності 68,9% з тих, хто підтримує ідею найменування площі, віддали перевагу офіційно зареєстрованим назвам.

В рамках проведення громадського обговорення 26 лютого 2015 року в приміщенні КЗ «Центр позашкільної роботи та дитячої творчості ім.О.Кошового» Дніпродзержинської міської ради відбулись громадські слухання з даного питання. На слуханнях було зареєстровано 173 мешканці міста. Заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, керуючим справами виконавчого комітету міської ради Завгородньою Т.Ж. було надано інформаційну довідку про хід проведення громадського обговорення та всі зареєстровані на той момент пропозиції по назві площі. Під час слухань всі бажаючі могли висловлювати свої пропозиції та зауваження з даного питання. Учасниками громадських слухань було висунуто 3 пропозиції щодо назви площі, а саме «Транспортна площа», «Майдан Героїв» та «Майдан Героїв України». За кожну пропозицію проводилось окреме голосування. Результати голосування за пропозиції наступні:

-       «Транспортна Площа»: за – 8, проти – 142, утримався – 4;

-       «Майдан Героїв України»:  за – 11, проти - 96, утримався – 51;

-       «Майдан Героїв»: за – 143, проти – 2, утримався – 9.

Також, учасниками громадських слухань було передано скріншоти з результатами опитування на сайті музею історії міста Дніпродзержинськ, де перемагає «Майдан Героїв» - 36 %, і на сайті «Інфоком» - також «Майдан Героїв» - 501 голос, або 21,50%  та опитувальні листи, за допомогою яких в торгівельних мережах міста «Ситий кум», «Забава», «Екологія дома» проводилось опитування щодо підтримки назви площі «Майдан Героїв» (опитано 454 особи, з яких 16 не підтримують дану пропозицію, а 438 підтримують).

Варто зазначити, що у відповідності із Порядком проведення громадського обговорення, під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій (затвердженого постановою КМУ №989 від 24.10.2012) для проведення громадського обговорення у формі електронної консультації використовується офіційний веб-сайт, тому скріншоти з інших сайтів можуть мати лише інформаційний характер.

 

 

Відділ інформаційної діяльності

та взаємодії з громадськістю міської ради