Формування культури охорони праці - запорука безпечної праці

Згідно з Указом Президента України  щороку 28 квітня в Україні відзначається День охорони праці, який збігається із Всесвітнім днем охорони праці.

Відповідно до рекомендацій Міжнародної Організації Праці у 2015 році Всесвітній день охорони праці проводиться під девізом:  «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

Від культури в галузі охорони праці більшою мірою залежить стан справ як в галузі безпеки праці на окремо взятому підприємстві, так й  в країні в цілому.

Закон України «Про охорону праці» передбачає взаємну залежність та зацікавленість кожної із сторін соціального партнерства у формуванні безпеки праці, а саме: статтею 13 визначено, що  роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці, а статтею 14  –  працівники, в свою чергу, мають дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання трудових обов’язків.

Метою роботодавця  повинно стати сприяння і створювання таких  умов, щоб працівники були професіоналами своєї справи, а кожен працівник повинен  підтримувати свою грамотність в області норм і вимог безпеки та охорони праці.

 Головна  роль у впровадженні культури охорони праці на виробництві має належати керівникові, який має зрозуміти, що охорона праці  – це не збитки при реалізації працеохоронних заходів, а вигідний внесок у розвиток підприємства.

 Безпека праці має бути найвищим пріоритетом в діяльності будь якого підприємства, установи чи організації. Для цього потрібно впроваджувати таку систему управління охороною праці, яка б не тільки передбачала взаємну соціальну та економічну відповідальність роботодавця і працівника, а й була спрямована на зміну їх ставлення до питань виробничої безпеки та охорони праці.

Тільки тоді, коли працівник повірить, що безпека його праці є однією з ключових цінностей підприємства, це стане одним із мотивів його безпечної поведінки.

 Отже, комплексний підхід до шляхів вирішення проблем охорони праці на підприємствах та організаціях сприятиме попередженню факторів виробничого ризику, регулюванню процесів збереження життя і здоров'я працюючих.

 

Підготувала : завідувач сектору з питань охорони та умов праці департаменту охорони здоров'я

та соціального захисту населення міської ради  О.В. Ізотова