Енергоефективність - стимулювання населення

ПРЕС-РЕЛІЗ м. Дніпродзержинськ, 30 квітня 2015 року

 

Держава стимулюватиме населення в сфері енергозбереження.

 

Одним із основних завдань по зменшенню енергетичної залежності держави та зменшення енргоємності житлового господарства є залучення широких мас населення до впровадження енергозберігаючих технологій в повсякденні, що також забезпечить ефективне управління власним майном.

В квітні 2015 року Урядом прийнята постанова Кабінету Міністрів України про компенсації витрат наших громадян на придбання «негазових» котлів, утеплення індивідуальних будинків, а також багатоповерхівок.

 

За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, до цієї програми долучено “Ощадбанк”, “Укргазбанк” та “Укрексімбанк”. “Ми очікуємо, що до цієї програми долучаться міжнародні фінансові організації”, - додав він.

Також, міністр підкреслив, що Уряд чекає від парламенту прийняття закону про спільну власність, який дозволить долучити до цієї програми не лише будинки, де створено ОСББ, а й решту, де мешканці будуть обирати собі управителя, який буде уповноважений залучати відповідні кошти. 

В цілому в рамках реалізації ініціатив Уряду передбачено виділення 343 млн грн, які розподілені за трьома напрямками, а саме:

47,6 млн грн – компенсація придбання «негазових» котлів;

198 млн грн – компенсація коштів на утеплення індивідуальних будинків, зокрема, придбання матеріалів на покрівлю, вікон, на утеплення стін та встановлення приладів обліку теплової енергії;

97,9 млн грн – компенсація придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для ОСББ (ЖБК).

Механізмом передбачено відшкодування частини суми кредитів, залучених на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів  у багатоквартирних та одноквартирних будинках.

При заміни газових котлів відшкодування становитиме 20%  (але не більше 5 тис. грн.).

Для фізичних осіб (населення) при впровадженні заходів з утеплення індивідуальних будинків, зокрема, придбання матеріалів на покрівлю, вікон, на утеплення стін та встановлення приладів обліку теплової енергії у одноквартирних будинках (та квартирах багатоквартирних будинків) відшкодування становитиме 30% (але не більше 10 тис. грн.).

Для ОСББ (ЖБК) відшкодування становитиме 40% при впроваджені зазначених заходів у багатоквартирних будинках.

Крім того, Уряд очікує, що додатково до цієї програми буде залучено 1,23 млрд. грн. приватних інвестицій, а загальний обсяг інвестицій на заходи з  енергоефективності в житловому секторі складатиме 1,5 млрд. грн. 

Реалізація запропонованого Урядом механізму надасть можливість населенню скоротити споживання енергетичних ресурсів в оселях до 50%.

У 2015 році фінансування таких заходів передбачається за рахунок залишків коштів, які надійшли від Європейського Союзу за Угодою про фінансування програми “Підтримка виконання Енергетичної стратегії України в галузі енергоефективності та відновлюваних джерел енергії”.

Запровадження державної підтримки  впровадження енергоефективних заходів у житлових будівлях це і є основним стимулюючим фактором для створення ОСББ.