Про проведення міських заходів до Дня охорони праці у 2015 році

Щорічно, починаючи з 2002 року, понад 50 країн світу за ініціативи Міжнародної конфедерації вільних профспілок трудящих, яку підтримала Міжнародна організація праці (МОП), відзначають 28 квітня Всесвітній день охорони праці. 

Міжнародний день охорони праці замінив День пам'яті загиблих працівників, який проводився канадськими та американськими робітниками з 1989 року. Цей День був приурочений до пам'яті тих робітників, які постраждали або загинули безпосередньо на робочому місці.

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

 В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно з Указом Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня.

В період з 21 по 28 квітня в нашому місті проводився  Тиждень охорони праці, під час якого проведено ряд заходів, а саме: у департаменті охорони здоров'я та соціального захисту населення міської ради проводились «Дні відкритих дверей». Для отримання консультативно-методичної допомоги працювала «гаряча» телефонну лінія з питань охорони праці та соціального захисту працюючих в шкідливих умовах праці.

Департаментом охорони здоров'я та соціального захисту населення міської ради спільно з управлінням освіти і науки міської ради проведено семінар-нараду з питання соціального захисту працюючих в шкідливих та несприятливих умовах праці з дошкільними закладами та навчально-виховними комплексами міста.

 

 З метою привернення уваги підростаючого покоління до культури охорони праці в закладах освіти міста проводились відкриті уроки до Дня охорони праці.

Так, наприклад, відкритий урок-гра, присвячений Всесвітньому дню охорони праці під назвою «Кращий знавець з питань охорони праці» пройшов у 10 класі КЗ «Середня загальноосвітня школа №10 м. Дніпродзержинськ» (Дніпродзержинської міської ради (Савченко). Діти показали свої знання законодавства України з охорони праці, історії виникнення Дня охорони праці, пільги працюючих в шкідливих умовах.

 

28 квітня 2015 року у Свято-Миколаївському соборі відбулась поминальна панахида з вшанування пам’яті працівників, які загинули на виробництві. Заупокійне богослужіння провело духовенство Свято-Миколаївського собору. В заході взяли участь міський голова Сафронов С.О., представники департаменту охорони здоров'я та соціального захисту населення міської ради та відділення ВД Фонду ССВУ в м. Дніпродзержинську, керівники підприємств міста, представники служб охорони праці.

         У проведенні Тижня охорони праці прийняли активну участь підприємства міста усіх форм власності. В цехах та підрозділах підприємств проведено наради щодо покращення охорони праці на робочих місцях, оформлені куточки з охорони праці, присвячені Дню охорони праці в Україні, оформлено та випущено тематичні газети, визначено кращі виробничі дільниці, відвідано сім’ї  загиблих на виробництві, яким надано допомогу у вирішенні соціально-побутових питань.