Інформація щодо організації роботи зі зверненнями громадян на підприємствах міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам, у І півріччі 2015 року

         Розгляд звернень громадян здійснюється відповідно до вимог Конституції України, Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

          При підготовці питання відділом звернень громадян міської ради проведено ретельний аналіз звернень громадян, які надійшли у І півріччі 2015 року до підприємств міста, що надають житлового комунальні послуги громадянам. 

          Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» органам місцевого самоврядування делеговані повноваження із забезпечення вимог законодавства щодо розгляду звернень громадян, здійснення контролю за станом цієї роботи на підприємствах, в установах та організаціях міста незалежно від форм власності.

          Міським головою та міською радою здійснюється постійний контроль за розглядом звернень громадян на території міста.

          Для підготовки на засідання виконавчого комітету міської ради у у липні 2015 року питання «Про організацію роботи зі зверненнями громадян  на підприємствах міста, що   надають житлово-комунальні послуги громадянам, у І півріччі 2015 року», на виконання розпорядження міського голови  від 02.06.2015 №107-р «Про проведення перевірок на виконання вимог Закону України «Про звернення громадян» на підприємствах міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам» згідно із затвердженим графіком посадовими особами відділу звернень громадян міської ради у червні 2015 року проведено перевірки на підприємствах міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам,      з метою вивчення їх    стану організації роботи  зі зверненнями громадян.

           Перевірку проведено на 10 підприємствах міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам, за Методикою оцінювання рівня організації роботи із зверненнями громадян в органах виконавчої влади, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2009 року №630, та показниками, за якими оцінюється цей рівень, а саме: ТОВ «Теплосервіс» (Грицан); комунальне підприємство «Дніпродзержинськтепломережа» (Фортуна); комунальне виробниче підприємство Дніпродзержинської міської ради «Міськводоканал» (Хитров); комунальне житлово-експлуатаційне підприємство «Оріон» (Базов); ТОВ «Стелла» (Слюсаренко); ТОВ «Оселя» (Лещинський); ТОВ «Толока» (Саламаха); Дніпродзержинський район електричних мереж ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» (Красовський); Дніпродзержинське районне відділення енергозбуту ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» (Нігоян); Дніпродзержинське управління з експлуатації газового господарства ПАТ «Дніпропетровськгаз» (Мурчич).

           При проведенні перевірок зазначених підприємств ураховувалися показники оцінювання рівня організації роботи зі зверненнями громадян, особлива увага приділялася умовам,  які створено для відвідувачів на підприємстві, можливості ознайомлення громадян з інформацією на інформаційних стендах (наявність нормативно-правових актів з питань розгляду звернень громадян та надання житлово-комунальних послуг, графіків проведення особистих прийомів громадян керівництвом підприємства, зразків звернень, затверджених тарифів  на житлово-комунальні послуги, норми споживання та якості цих послуг тощо).

        Під час проведення перевірок членами робочої групи надавалися відповідні роз’яснення щодо вимог чинного законодавства з питань розгляду звернень громадян, рекомендації   та пропозиції щодо поліпшення організації роботи зі зверненнями громадян.

          За результатами проведених перевірок виявлено, що в таких підприємствах міста, як комунальне житлово-експлуатаційне підприємство «Оріон» (Базов), ТОВ "Толока»  (Саламаха),  ТОВ «Теплосервіс» (Грицан) та Дніпродзержинське районне відділення енергозбуту ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» (Нігоян), Дніпродзержинський район електричних мереж ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» (Красовський) організація роботи зі зверненнями громадян відповідає вимогам, установленим чинним законодавством України, та всі показники, за якими оцінювався цей рівень, визначено позитивними.

           На інших підприємствах міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам, організація роботи зі зверненнями громадян не повністю відповідає вимогам установленим чинним законодавством України.

           Згідно з планом відділу звернень громадян міської ради на 2015 рік у приміщенні громадської приймальні Дніпродзержинської міської ради у червні – липні 2015 року посадовими особами відділу було проведено анкетне опитування громадян щодо роботи підприємств міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам. Опитування проводилося  за анкетою, затвердженою міським головою.    За результатами проведеного анонімного анкетного опитування громадян було здійснено аналіз відповідей громадян  міста по кожному з наведених 8 питань, запропонованих в анкеті. В анкетуванні взяло участь 29 громадян. Респондентами було оцінено якість отриманих ними житлово-комунальних послуг в цілому. У анкеті громадянам було запропоновано оцінити якість роботи по кожному із підприємств міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам. Також в анкеті пропонувалося оцінити якість роботи підприємства міста, яке обслуговує житловий фонд за місцем проживання громадян.

          Ураховуючи результати опитування громадян, після розгляду питання на засіданні виконавчого комітету міської ради буде підготовлено та направлено листи керівникам підприємств, що надають житлово-комунальні послуги громадянам, стосовно результатів перевірок на виконання вимог Закону України «Про звернення громадян» з наданням рекомендації щодо приведення у відповідність організації роботи зі зверненнями громадян у підпорядкованому підприємстві та повідомленням про повторні перевірки після усунення виявлених порушень.

          З метою поліпшення організації роботи зі зверненнями громадян  на підприємствах міста, що надають житлово-комунальні послуги громадянам, їх керівникам необхідно забезпечити більш сприятливі умови для споживачів, організувати належним чином проведення особистого прийому громадян та можливість надання письмових звернень, здійснювати більш ефективний контроль за вирішенням питань, що виникають у сфері надання та споживання комунальних послуг між виконавцями і споживачами, спрямованих         на задоволення потреб громадян у забезпеченні якісних житлово-комунальних послуг згідно з чинним законодавством, та посилити контроль за дотриманням етичної поведінки працівників підприємств при спілкуванні з громадянами.