Звіт департаменту за 2015 рік в напрямку розвитку фізичної культури і спорту
1. Аналітична робота.
          Для популяризації та розвитку фізичної культури місто має розвинену мережу у складі: 3 спортивних клубів («Прометей», «Промінь», «Дзержинка»), 3 стадіонів («Перемога», «Металург», «Буревісник»), 7 плавальних басейнів, 153 площинних спортивних споруд (майданчики з тренажерним обладнанням, тенісні корти, футбольні поля та інші майданчики), 98 спортивних залів, 136 приміщень для фізкультурно-оздоровчих занять, 8 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, коледжу фізичного виховання, 1 веслувально-спортивної, 1 водноспортивної бази, 3 багатопрофільних закладів (Центр позашкільної роботи та дитячої творчості ім. О. Кошового, Будинок дитячої творчості, Будинок творчості дітей та юнацтва), в яких працюють гуртки та секції фізкультурно-спортивної направленості) та 4 закладів, які здійснюють роботу за окремим напрямом (Центр туризму і краєзнавства «Горицвіт» – туристичний, Станція юних техніків – художньо, спортивно-технічний, Дитячий екологічний центр – еколого-натуралістичний, Флотилія юних моряків і річковиків – спортивно-оздоровчий).
Всіма видами фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи охоплено 49 370 осіб. В місті працюють 59 клуба і секцій любителів фізичної культури і спорту. Кількість залучених до занять фізичною культурою та спортом складає 13112 осіб.
 
2. Методична робота.
         Проведено роботу щодо надання допомоги фізкультурно-спортивним організаціям міста з питань організації, підготовки звітності щодо проведення фізкультурно-масових та спортивних заходів.
          
3. Організаційна робота.
        
З метою колегіального вирішення питань розвитку фізичної культури і спорту в місті, у 2015 році проведено засідання ради департаменту молоді та спорту, під час проведення яких: розглянуто результати огляду-конкурсу на кращу організацію фізкультурно-оздоровчої роботи серед міст та районів області; підведено підсумки роботи в напрямку розвитку фізичної культури і спорту в місті у 2014 році; визначено план роботи на 2015 рік; визначено напрями діяльності стосовно збільшення кількості залучених до занять фізичною культурою та спортом; затверджено список стипендіатів на отримання міської стипендії провідним та обдарованим спортсменам у 2015 році. З метою підтримки і стимулювання розвитку спорту вищих досягнень, морального і матеріального заохочення спортсменів для досягнення високих спортивних результатів, протягом звітного періоду департаментом проведено організаційну роботу щодо виплати міської стипендії 15 провідним та обдарованим спортсменам міста у розмірі 1218 грн.
З метою розвитку в місті фізичної культури та спорту, пропаганди здорового способу життя, залучення широких верств населення до регулярних занять фізичною культурою та спортом, протягом звітного періоду в місті проведено 314 спортивних змагань різних рівнів, при фінансовій підтримці департаменту 102, при організаційній – 165З них найбільш яскраві: чемпіонат України з черліденгу серед дорослих та юніорів; чемпіонат України з водного поло; чемпіонат України з шашок-100, кубок України з картингу, 6-го етапу Трофею «Дитячої Академії з картингу 2015», кубок України з кіокушин-кан карате; кубок області з гирьового спорту; чемпіонат області з боксу серед юніорів; відкритий Чемпіонат Дніпропетровської області з козацького двобою та відкритий Кубок зі змішаних єдиноборств ММА в рамках турніру, присвячений пам’яті гетьмана Поповича А.В.; чемпіонат області з кіокушинкай карате; міжнародний турнір з художньої гімнастики «Сніжинка-2015»; XXXI міжнародний турнір з художньої гімнастики, пам’яті Г.Романової; всеукраїнський турнір зі спортивних танців «Sokol-CUP 2015»; ІX Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби на призи Верховного отамана України та Діаспори Гетьмана козацтва Запорізького, маршала козацтва Дмитра Сагайдака; відкритий турнір з боксу пам’яті МС СРСР Кургузова В.П.; відкритий кубок з кікбоксингу, присвячений 126-й річниці ПАТ «ДМКД»; відкрита першість міста «Перше татамі» з кіокушин-кан карате; чемпіонат області з футболу серед юнаків; кубок області зі спортивної акробатики; VIII відкритий традиційний турнір з дзюдо «Прометей»; чемпіонат міста з черліденгу «Запалимо серця»; відкритий турнір з важкої атлетики «Багатирі Придніпров'я»; відкритий чемпіонат міста з тхеквондо ВТФ «Прометей»; відкритий кубок міста з тхеквондо ВТФ «Золотий даянг»; відкритий кубок міста з кікбоксингу WPKA серед юнаків та юніорів; відкритий кубок міста з таїландського боксу; чемпіонат міста з шащок «Чудо-шашки»; аматорський автомобільний фестиваль «DRIVEFEST – 2015», турнір з волейболу «Кубок визволення міста Дніпродзержинськ», присвячений 72-й річниці визволення міста від фашистських загарбників; першість міста з авіамодельного спорту серед учнівської молоді та ін.
В рамках спартакіади Дніпродзержинського регіону 2014–2015 навчального року серед студентів вищих навчальних закладів І-ІІ р.а. та студентів професійно-технічних навчальних закладів забезпечено проведення змагань з легкої атлетики, легкоатлетичного кросу, міні-футболу, баскетболу, волейболу, настільного тенісу, шашок, шахів, гирьового спорту, аеробіки за участю студентської молоді.
З метою пропаганди здорового способу життя, залучення студентської молоді до регулярних занять фізичною культурою та спортом в місті проведено легкоатлетичні естафети, присвячені 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі та Дню міста.У естафетах прийняло участь близько 160 осіб.
З метою популяризації олімпійських видів спорту, стимулювання занять волейболом серед осіб молодшого, середнього і старшого віку, як засобом збереження здоров’я, інтелектуальної та фізичної активності організовано та проведено турнір з волейболу «Кубок визволення міста Дніпродзержинськ», присвячений 72-й річниці визволення міста від фашистських загарбників.
В період з жовтня по листопад 2015 року проведено організаційну роботу щодо проведення спартакіади «Здоров’я» серед підприємств міста
 з 7 видів спорту: міні-футболу, баскетболу, волейболу, шашок, шахів, настільного тенісу та доміно.
Загалом спортивними заходами охоплено 22 100 осіб.
З метоюпоширення ідей олімпізму серед громадян міста, пропаганди здорового способу життя, залучення широких верств населення до регулярних занять фізичною культурою та спортом в місті організовано та проведено міські заходи, присвячені Олімпійському дню, серед яких: легкоатлетичний забіг за участю дітей дошкільного та шкільного віку, учнівської та робітничої молоді, дитячо-юнацьких спортивних шкіл та мешканців міста, показові виступи з різних видів спорту, вікторини та конкурси на спортивну та олімпійську тематику з участю мешканців міста, конкурс малюнків на асфальті за участю дітей молодшого шкільного віку, спортивні змагання з видів спорту.
З метою популяризації здорового способу життя та попередження нещасних випадків на воді серед дітей та молоді міста, протягом липня місяця поточного року в місті організовано проведення спортивно-масового заходу на відкритій воді «Я вмію плавати». Досвідченими інструкторами проведено уроки з плавання на відкритій воді для 355 вихованців таборів відпочинкуз денним перебуванням на базі закладів освіти міста влітку 2015 року,також у навчанні техніці плавання та правилам безпечного поводження на воді прийняло участь 25 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей та 220 дітей, які відпочивали з батьками на міському пляжі. Загалом спортивно-масовим заходом на відкритій воді «Я вмію плавати» охоплено 600 дітей міста віком від 6 до 12 років.
З метою підвищення рухливої активності, збереження та зміцнення здоров’я дітей та навчання дітей плаванню проведено організаційну роботу щодо реалізації проекту «Навчимо дітей плавати» на базі басейну «МіКомп». Заняттями охоплено близько 3000 дітей.
Спортсменами та командами спортсменів міста з початку року прийнято участь у 286 змаганнях обласного, національного та міжнародного рівнів, отримано 500 золотих, 454 срібних та 488 бронзових медалей.
         Протягом звітного періоду проведено роботу щодо присвоєння спортсменам міста спортивних розрядів з важкої атлетики, спортивної гімнастики, спортивної акробатики та тхеквондо ВТФ: ІІ розряд – 213 особам; ІІІ розряд – 106 особам.
З нагоди відзначення в місті Дня фізичної культури і спорту проведено урочисту зустріч міського голови з кращими представниками спортивної громади міста, за участю спортсменів міста, тренерів, викладачів, керівників спортивних закладів та міських спортивних федерацій. У день професійного свята Відзнаками, Подяками міського голови, Почесними грамотами виконавчого комітету міської ради, Подяками департаменту фізичної культури і спорту, сім’ї та молоді облдержадміністрації та квітами нагороджено 52 особи з числа кращих спортсменів, тренерів, керівників спортивнихфедерацій                                і спортивних закладів міста. Грамотами департаменту та кубками нагороджено переможців міської спартакіади 2014-2015 навчального року серед професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації та загальноосвітніх навчальних закладів.
З метою визнання вагомого внеску в розвиток фізичної культури та спорту, досягнення високих спортивних результатів проведено організаційну роботу щодо відзначення міськими нагородами 54 кращих представників спортивної громади міста з числа спортсменів, тренерів, ветеранів та активістів спорту.
З метою покращення умов для регулярних занять оздоровчою фізичною культурою і масовим спортом різних вікових груп населення, активізації процесів будівництва, ремонту та облаштування спортивних споруд, майданчиків за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення, протягом квітня 2015 року в місті організовано та проведено місячник «Спорт для всіх – спільна турбота», під час якого дитячо-спортивні майданчики приведено у належний стан, проведено відповідні ремонтні роботи, роботи з благоустрою прилеглих територій тощо. За підсумками місячника здійснено благоустрій та відремонтовано 159 спортивний та дитячий майданчик, з них: 120 майданчиків, розташованих за місцем мешкання населення та в місцях масового відпочинку та 39 майданчиків, які знаходяться на балансі навчально-виховних закладів міста. 14 дитячо-спортивних майданчиків знаходяться у відмінному стані. Активну участь у роботах з благоустрою спортивно-дитячих майданчиків прийняли представники міської та районних у місті рад, комунальних підприємств, організацій та закладів міста, органи самоорганізації населення, волонтери та мешканці міста. Загалом у місячнику прийняло участь близько 1000 осіб.
З початку року в місті проводилась робота, спрямована на забезпечення подальшого функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підпорядкованих обласним організаціям фізкультурно-спортивних товариств «Спартак» та «Колос». Проведено робочі наради за участю представників департаменту фінансів міської ради, керівників обласних фізкультурно-спортивних товариств, директорів та тренерів-викладачів обласних та міських дитячо-юнацьких спортивних шкіл фізкультурно-спортивних товариств, під час яких розглянуто питання щодо стану фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл обласних організацій фізкультурно-спортивних товариств «Спартак» та «Колос».
З метою забезпечення збереження тренерського складу фізкультурно-спортивних товариств «Спартак» і «Колос» міською радою прийнято рішення від 27.02.2015 №1249-60/VI «Про збільшення штатної чисельності комунального підприємства «Спортивний комбінат «Прометей» та від 27.02.2015 №1250-60/VI «Про введення штатних одиниць тренерів-викладачів у комунальні заклади «Дитячо-юнацька спортивна школа»
м. Дніпродзержинська», якими з 01 березня 2015 року збільшен
о штатну чисельність комунального підприємства «Спортивний комбінат «Прометей» на 18 штатних одиниць тренерів-викладачів з видів спорту та введено                    4 штатні одиниці тренерів-викладачів в комунальні заклади «Дитячо-юнацька спортивна школа №1,№2,№4»м. Дніпродзержинська.
        
4. Новітності
 
Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на              2015 рік», з 01 січня 2015 року місцеві осередки фізкультурно-спортивних товариств передано для надання фінансової підтримки місцевим бюджетам. Рішенням міської ради від 30.01.2015 №1190-59/VI «Про міський бюджет на 2015 рік» затверджено видатки на виплату заробітної плати працівникам міської організації фізкультурно-спортивного товариства «Україна» у розмірі 86,1 тис. грн.
З метою недопущення припинення фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл фізкультурно-спортивного товариства «Україна», на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким з 01січня 2015 року на місцеві бюджети передано фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, що раніше фінансувались з видатків Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, рішенням міської ради від 27.02.2015 №1247-60/VI «Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 27.06.2007 №211-12/V «Про затвердження Цільової комплексної програми розвитку фізичної культури і спорту в місті Дніпродзержинськ на 2007–2011 роки» зі змінами» затверджено видатки на виплату заробітної плати працівникам дитячо-юнацьких спортивних шкіл у розмірі 1 млн. 173 тис. грн. (з яких використано 335,5 тис. грн.). Розпорядженням голови обласної ради від 14.04.2015 року №42-р місцевим бюджетам надано субвенцію з державного бюджету на часткове фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які раніше фінансувались з видатків Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у розмірі 1 млн. 418 тис. грн.
З метою впорядкування спортивної роботи тренерського складу міста, спрямованої на подальший розвиток спорту вищих досягнень, підготовку спортсменів для досягнення високих спортивних результатів рішенням міської ради від 08.07.2015 № 1352-64/VI року «Про передачу штатної чисельності з комунального закладу «Спортивний комбінат «Прометей», відповідно до якого забезпечено передачу 14,7 штатних одиниць тренерів-викладачів   з комунального закладу «Спортивний комбінат «Прометей» до дитячо-юнацьких спортивних шкіл управління освіти і науки міської ради.