Положення про відділ з мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення адміністрації Баглійського району

                                                                                                                                                                            Додаток   8 до наказу

                                                                                                                                                                            24.11.2015 № 7 «ОД»

 

ПОЛОЖЕННЯ

про відділ з мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення адміністрації Баглійського району

1. Загальні положення

1.1. Відділ з питань мобілізаційної роботи та цивільного захисту населення  (далі — відділ) є виконавчим органом Дніпродзержинської міської ради у складі адміністрації Баглійського району (далі – адміністрація). Створюється  для реалізації функцій місцевого самоврядування на території району міста Дніпродзержинськ, забезпечення прав і свобод громадян в межах повноважень та способом, передбаченими Конституцією і законами України.

1.2.  Відділ є підзвітний і підконтрольний адміністрації, підпорядкований заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, голові адміністрації.

1.3. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції»,  «Про захист персональних даних», та іншими законодавчими й нормативними документами за напрямом діяльності, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, розпорядчими актами міського голови, регламентами міської ради та її виконавчих органів, Правилами внутрішнього трудового розпорядку в адміністрації Баглійського району, Кодексом етики і моралі працівників виконавчих органів Дніпродзержинської міської ради, положенням положенням про адміністрацію Баглійського району, а також цим положенням.

2.Основні завдання відділу

Основними завданнями відділу є:

2.1. Реалізація державної політики у сфері цивільного захисту  населення і території від надзвичайних ситуацій, запобігання цим ситуаціям
та реагування на них, ліквідації їх наслідків на території району.

2.2. Забезпечення сталого функціонування районної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту населення України.

2.3. Розроблення і здійснення заходів щодо підтримання готовності органів управління та сил територіальної підсистеми цивільного захисту до дій за призначенням у мирний час та в особливий період.

2.4. Здійснення інформаційного забезпечення у сфері цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та їх наслідків, створення і впровадження сучасних інформаційних технологій.

2.5. Забезпечення навчання населення діям в умовах надзвичайних ситуацій.

2.6. Організація заходів з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації на території району та контроль за їх здійсненням.

2.7. Здійснення заходів щодо мобілізаційної підготовки і мобілізації суб’єктів господарської діяльності, розташованих на території району, при переводі їх на режим роботи в умовах особливого періоду і сталого функціонування в цих умовах.

2.8. Під час мобілізації в установленому порядку своєчасне оповіщення та прибуття громадян, які призиваються на військову службу, техніки на збірні пункти та у військові частини, надання послуг Збройним Силам України, іншим військовим формуванням відповідно до мобілізаційних планів.

2.9. Забезпечення бронювання військовозобов’язаних за суб’єктами господарської діяльності, розташованими на території району, на період мобілізації і воєнний час.

2.10. Взаємодія  з відділом режимно-секретної та мобілізаційної роботи міської ради в питаннях узгодження  мобілізаційних планів та довготермінових і річних програм мобілізаційної підготовки.

2.11. Забезпечення взаємодії з міським військкоматом в мирний час та особливий період.

2.12. Організація роботи щодо дотримання вимог охорони праці працівниками адміністрації.

3. Обов'язки відділу

Відділ відповідно до покладених на нього завдань:

3.1. Організовує розроблення і здійснення заходів щодо удосконалення організації цивільного захисту, захисту населення і території району  від надзвичайних ситуацій, запобігання їх виникненню і реагування на них.

3.2. Подає заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, голові адміністрації пропозиції до проектів місцевих та регіональних програм і прогнозів щодо вдосконалення системи цивільного захисту, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків, контролює виконання затверджених програм.

3.3. Забезпечує оперативне і повне інформування заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, голові адміністрації, управління транспортної інфраструктури та цивільного захисту населення  міської ради  про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації і про хід її ліквідації.

3.4. Відповідно до законодавства здійснює контроль за виконанням вимог цивільного захисту і техногенної безпеки, заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, за станом готовності сил і засобів цивільного захисту до проведення рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення надзвичайних ситуацій на території Баглійського району.

3.5. За розпорядженням начальника цивільного захисту  району забезпечує оповіщення населення про загрозу і виникнення надзвичайної ситуації, контролює належне функціонування територіальної  та об’єктових  систем оповіщення.

3.6. Розробляє разом із заінтересованими організаціями прогнози ймовірності виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

3.7.  Визначає разом з керівниками підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності і підпорядкування склад, місця розміщення та оснащення сил і засобів районної у місті  ланки Дніпропетровської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту України.

3.8.  У порядку, встановленому законодавством, забезпечує контроль за нагромадженням, збереженням та цільовим використанням матеріально-технічних ресурсів, призначених для ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків.

3.9.  Розробляє і погоджує в межах своєї компетенції плани дій з цивільного захисту та заходи щодо запобігання виникненню і ліквідації можливих надзвичайних ситуацій та їх наслідків, які є обов’язковими до виконання.

3.10. Забезпечує виконання на території району зобов’язань за міжнародними договорами у сфері захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій.

3.11.  Погоджує в установленому порядку питання добору і розстановки кадрів районної у місті  ланки Дніпропетровської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту.

3.12.  Контролює проведення навчань та тренувань з цивільного захисту, на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності.

3.13.  Організовує утримання в належному стані , віповідно до правил та норм санітарії , пожежної безпеки будівлі адміністрації.

3.14. Організовує роботу відповідальних оперативних чергових.

3.15. Організовує роботу щодо дотримання вимог охорони праці працівниками адміністрації району.

3.16. Організовує та здійснює через засоби масової інформації інформування населення щодо законодавства з питань дотримання вимог цивільного захисту та захисту населення і території від надзвичайних ситуацій, мобілізаційних заходів,  заходів, які вживаються органами виконавчої влади для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, та іншої інформації, пов’язаної з правовим навчанням та пропагандою з питань запобігання надзвичайним ситуаціям.

3.17. Розробляє оперативно- мобілізаційні документи та спільно з працівниками міського військомату бере участь в перевірках стану військового обліку та бронювання військовозобовязаних  на підприємствах і установах району.

3.18. Сприяє підготовці молоді до військової служби, проведенню призову на строковувійськову та альтернативну службу.

3.19. Виконує інші функції, що випливають з покладених на нього завдань.

 

4. Права відділу

Відділ має право:

4.1. Залучати спеціалістів інших структурних підрозділів адміністрації (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції.

4.2. Запитувати та одержувати в установленному порядку від структурних підрозділів, посадових осіб адміністрації району, підприємств, установ та організацій усіх форм власності документи та інші матеріали, необхідні для виконання окремих завдань, в межах власних повноважень.

4.3. Взаємодіяти під час виконання покладених на нього завдань з виконавчими органами міської ради, підприємствами, установами, організаціями, громадськими об’єднаннями, органами самоорганізації населення.

4.4.  Скликати в установленому порядку наради з питань, що належать до його компетенції.

 

5.Організація роботи відділу

5.1.  Відділ очолює завідувач, який призначається на посаду  та звільнюється з посади згідно з чинним законодавством України міським головою.

5.2.  Обов’язки та права  завідувача і працівників відділу визначаються посадовими інструкціями,  які затверджує міський голова.

5.3.  Завідувач несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань.

5.4.  Відділ забезпечується приміщеннями, телефонним зв'язком, засобами комп'ютерної та оргтехніки, доступом до мережі Інтернет, відповідно обладнаними місцями для зберігання документів, а також законодавчими та іншими нормативними актами і довідковими матеріалами необхідними для здійснення  повноважень відділом.

 

 

Виконуючий обов’язки заступника

міського голови  з питань діяльності

виконавчих органів міської ради,

голови адміністрації Баглійського району                                 І.В. ЗАДОРОЖНІЙ