Інформація щодо попередження трагічних випадків на льоду

Зима – чудова пора року, яка приносить різноманітні забави! Тому усі ми із задоволенням зустрічаємо цю пору року, іноді забуваючи про небезпеку, яку може приховувати лід.

            Щоб запобігти трагічним випадкам загибелі на льоду, управління соціального захисту населення Дніпровського району рекомендує дорослим і дітям дотримуватись певних правил безпеки.

Безпечний для людини лід повинен мати товщину не менше 5, при переміщенні групи людей – не менше 15, при масовому катані на ковзанах – не менше 25 сантиметрів. Також, треба звертати увагу на колір криги. Лід блакитного кольору – найміцніший, а білий значно слабший, сірий свідчить про наявність води в його товщі.

            Не перевіряйте міцність льоду ударами ніг! Якщо лід недостатньо товстий, треба негайно зупинитись і повертатись назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні.

            У випадку, якщо ви провалилися під лід:

- не піддавайтесь паніці, голосно кличте на допомогу;

- намагайтесь пересунутися до того краю ополонки, звідки йде течія. Це гарантія того, що вас не затягне під кригу;

- діставшись до краю ополонки, намагайтеся якомога більше висунутися з води, щоб налягти грудьми  і закинути ногу на край;

- вибравшись на лід, переверніться на спину і відповзайте в той бік, звідки прийшли, де міцність льоду вже відома.

            Щоб зігрітися, треба виконувати будь-які фізичні вправи. Ефективніше швидко розтирати тіло махровим рушником, сухою вовняною тканиною або долонями. Далі необхідно переодягнутись. Якщо сухого одягу не має, треба викрутити мокрий і знову одягнути його. Потім добре укутатися, по можливості випити гарячого чаю чи кави. Вживати спиртні напої заборонено!

Якщо на ваших очах хтось провалився під лід:

-    озбройтесь будь – якою палкою, дошкою, ременем або шворкою;

-    ляжте на лід й обережно рухайтесь до ополонки. Доповзти потрібно до такого місця, з якого легко можна кинути ремінь або шворку, простягнути палку або дошку;

-    коли людина, яка перебуває у воді, схопиться за протягнутий предмет, обережно витягайте її з води. Відтягніть людину подалі від краю ополонки;

-    діставшись до безпечного місця, накрийте тіло потерпілого ковдрами, рушниками або одягом, зверху можна покласти грілки. Якщо є можливість, потерпілого треба завести в тепле приміщення, роздягнути і покласти у ванну з водою 36-370С. Не рекомендується класти потерпілого близько печей, батарей!

-    дайте випити чогось гарячого і допоможіть одягнути сухий теплий одяг.

- за необхідності – викличте рятувальників та «швидку допомогу».

            Будьте обережними, не ризикуйте своїм життям і життям своїх дітей, по можливості не виходьте на лід і не дозволяйте цього робити вашим дітям!