Звіт періодичного відстеження результативності регуляторного акту – рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців»

 

Назва регуляторного акта, результативність якого відстежується.
Рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців» від 28.12.2011 № 311-17/VI зі змінами, внесеними рішенням Дніпродзержинської міської ради від 30.01.2015 №1209-59/УІ.
2. Назва виконавця заходів з відстеження.
           Департамент фінансів Дніпродзержинської міської ради.
3. Цілі прийняття регуляторного акта.
Метою прийняття даного регуляторного акту є забезпечення відповідності нормативно-правового документа сучасним напрямкам державної податкової політики, створення рівних прав і можливостей шляхом затвердження ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців першої і другої груп платників єдиного податку у місті за видами діяльності, забезпечення законності здійснення підприємницької діяльності фізичними особами - підприємцями у відповідності до умов застосування спрощеної системи оподаткування, подальше стимулювання розвитку підприємницької діяльності за рахунок стабільного розміру податку і можливості планування своєї подальшої діяльності, а також залучення населення до підприємницької діяльності, за рахунок чого можливе створення нових робочих місць.
4. Строк виконання заходів з відстеження.
           Січень – лютий 2016 року
5. Тип відстеження.
    Періодичне.
6. Методи одержання результатів відстеження.
Статистичний.
7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних.
 Відстеження результативності даного регуляторного акта здійснювалося  шляхом збору, узагальнення і аналізу статистичної інформації за відповідний період, отриманої від управління державної казначейської служби та Дніпродзержинської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області щодо фактичних надходжень єдиного податку до бюджету міста та кількості платників фізичних осіб – підприємців.
8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта.
Чинним рішенням Дніпродзержинської міської ради з 2012 року були встановлені місячні ставки єдиного податку у фіксованому розмірі у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, для фізичних осіб – підприємців першої і другої групи платників єдиного податку залежно від виду господарської діяльності.
Департаментом  фінансів міської ради проведено аналіз щодо кількості платників СПД, які працюють на спрощеній системі оподаткування, у т.ч. фізичних осіб та фактичних надходжень до бюджету міста від сплати єдиного податку за 2012 та 2015 роки (на базі статистичної інформації УДКСУ та ОДПІ у
м. Дніпродзержинськ) згідно з нормами Податкового кодексу України (із змінами) в частині спрощеної системи оподаткування.
Показники результативності регуляторного акта узагальнено у нижченаведеній таблиці.
 

№ з/п
Найменування
Фактичні показники станом на 01.01.2012
(на момент базового відстеження)
Фактичні показники станом на 01.01.2013
(повторне відстеження)
Фактичні показники станом на 01.01.2016
(періодичне відстеження)
Відхилення (+,-)
(5кол-3кол)
 
Темп росту (%%)
1
2
3
4
5
6
7
1
Кількість СПД, які працювали на спрощеній системі оподаткування, всього (осіб),
 
 
5073
 
 
6724
 
 
5352
 
 
279
 
 
105,5
в тому числі:
- фізичні особи
 
4597
 
6298
 
4841
 
244
 
105,3
з них
фізичні особи І і ІІ груп
 
 
 
5217
 
3439
 
 
2
Єдиний податок, всього (тис.грн.)
6601,8
16936,5
33502,6
26900,8
у 5,1рази
в тому числі:
- фізичні особи
4278,0
 
13581,5
 
26041,2
 
21763,2
 
у 6,1рази
з них
фізичні особи І і ІІ груп
 
 
 
7585,5
 
8450,9
 
 
 

 
Як свідчить аналіз, фактично, на момент проведення базового відстеження у 2012 році (згідно з Указом Президента України від 28.06.1999 №746/99 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва»), бюджетом міста від сплати 4597 фізичними особами – підприємцями єдиного податку отримано надходжень в сумі 4278,0 тис.грн. При періодичному обстеженні в 2016 році (згідно з нормами Податкового кодексу України в частині спрощеної системи оподаткування суб’єктів малого підприємництва) ОДПІ у м. Дніпродзержинську станом на 01.01.2016 було зареєстровано 4841 фізична особа – підприємець, у т.ч. 3439 суб’єктів господарювання першої і другої груп платників єдиного податку, які здійснювали діяльність, що підпадала під дію глави І розділу XIV «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» Податкового кодексу України. До бюджету міста надійшло 26041,2 тис.грн та 8450,9 тис.грн єдиного податку відповідно.
Аналіз свідчить, що в 2015 році у порівнянні з базовим показником 2012 року надходження збільшились на 21763,2 тис.грн, або у 6,1 рази. Кількість платників єдиного податку у 2015 році становить 4841 осіб, що на 244 особи більше, ніж у 2012 році. Кількість платників єдиного податку - фізичних осіб порівняно з періодом повторного відстеження (початок 2016 року до початку 2013 року) пояснюється переходом платників до ІІІ групи або на загальну систему оподаткування у зв’язку із перевищенням обсягу доходів, який дозволяє бути на спрощеній системі оподаткування.
Таким чином, надходження залежать від кількості платників єдиного податку. При цьому, збільшення суми коштів єдиного податку, сплаченого до бюджету міста фізичними особами, сталося також за рахунок зростання мінімальної заробітної плати, що враховується при визначенні розміру сплати єдиного податку згідно з Податковим кодексом України та виходячи з розмірів ставок, затверджених даним регуляторним актом.
Слід зазначити, що у 2015 році, відповідно до норм Закону України від 28.12.2014 № 71-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України» (щодо податкової реформи) з 1 січня 2015 року відбулась оптимізація груп платників єдиного податку (з 6 до 4-х) із збільшенням обсягу річного доходу, який дозволяє перебувати на спрощеній системі оподаткування, що також позитивно вплинуло на надходження єдиного податку.
9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей.
На підставі показників результативності та оцінки результатів реалізації регуляторного акта – рішення міської ради від 28.12.2011 № 311-17/VI «Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців» можна зробити висновок, що в цілому регуляторний акт має достатній рівень досягнення визначених цілей. Результати реалізації його положень забезпечують законність здійснення підприємницької діяльності суб’єктами господарювання у відповідності з порядком придбання, використання, обліку, звітності та контролю за повнотою і своєчасністю сплати єдиного податку, створюють рівні права і можливості для всіх підприємців – фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність у місті Дніпродзержинську. Крім того, даним регуляторним актом затверджено перелік видів підприємницької діяльності, на які поширюється спрощена система оподаткування, що дає можливість суб’єктам господарювання розвивати приватний бізнес за спрощеною процедурою. Тому єдиний податок і до теперішнього часу користується достатнім попитом серед підприємців міста та залишається одним із значних джерел поповнення доходної частини бюджету міста.
Проведений аналіз розміру встановлених на території міста Дніпродзержинськ фіксованих ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців І і ІІ груп платників податку (при визначенні результативності відстеження даного регуляторного акта) свідчить, що ставки єдиного податку для зазначених груп платників податку встановлені диференційовано, раціонально та максимально можливо за видами господарської діяльності в межах норм Податкового кодексу.
Тобто, періодичне відстеження свідчить, що не зважаючи на складну соціальну і політичну ситуацію в країні та відповідно у місті, рішення міської ради «Про встановлення ставок єдиного податку для фізичних осіб - підприємців» на сьогодні є актуальним для подальшого забезпечення стабілізації та збільшення чисельності фізичних осіб-підприємців І та ІІ групи платників податку, які працюють на спрощеній системі оподаткування, і як наслідок, збільшення обсягу надходжень до міського бюджету єдиного податку.
 
 

Міський голова                                                             А.Л. БІЛОУСОВ