Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Історія спортивної слави Дніпродзержинська
Історія спортивної слави Дніпродзержинська
Наталія Буланова, кандидат історичних наук
газета «Відомості», №37 від 14.09.2011
 
Днями в Музеї історії міста відкрилася нова виставка, присвячена історії розвитку спорту у нашому місті. Експозиція охоплює період від кінця ХІХ ст., коли у зв’язку із зміною соціального стану мешканців с. Кам’янське виникло перше спортивне товариство, і закінчується сучасними спортивними досягненнями Дніпродзержинська. Її особливістю є те, що разом з документальними матеріалами, фотографіями та особистими речами спортсменів, представлене раритетне спортивне знаряддя: диск для метання, футбольний, мотобольний м’ячі, весла і навіть байдарка середини 1990-х рр. Створення цієї експозиції стало можливим завдяки плідній співпраці музею з директором СК «Прометей» В. М. Павленком, який зумів мобілізувати спортивну громадськість міста на відтворення своєї історії. Багато цінних матеріалів було надано також директором КСК «Дзержинка» С. П. Бурханом, завдяки чому вдалося максимально повно висвітлити останні досягнення дніпродзержинських спортсменів.           
Безсумніву, увагу відвідувачів привернуть унікальні фотографії членів Катеринославського відділення товариства веслувального плавання, заснованого в с. Кам’янське в 1893 р., яке нараховувало 250 осіб. Щороку 29 червня відбувалися гонки по Дніпру, від пристані яхт-клубу до Романкового і назад. Останні перегони пройшли у травні 1915 р, а незабаром, у зв’язку з Першою світовою війною, товариство розпалося.
Активно розвивався у с. Кам’янське і футбол. Ентузіасти – службовці Дніпровського заводу і гімназисти – на пустирі розбили поле і встановили ворота, де проходили як матчі місцевої ліги, так і зустрічі з командами Катеринослава.
Наступний етап розвитку спорту у місті, відображений в експозиції, пов'язаний з радянським періодом. В 1930-ті рр. фізкультурний рух у країні набув масового характеру, мільйони фізкультурників і спортсменів складали норми ГТО. Представлені на виставці фотографії свідчать, що в довоєнний час у Кам’янському знайшли подальший розвиток такі види спорту, як веслування і футбол, розвивалися також гандбол, волейбол, легка атлетика. Так, у 1940 р. жіноча вісімка на чолі з Євгенією Олійник виграла обласні змагання з веслування. В 1930-ті рр. веслувальники Дніпродзержинська вийшли на республіканську та всесоюзну арени. Розвиток веслування успішно продовжувався в подальші часи, про що свідчать матеріали В. Л. Завадського, чемпіона СРСР з академічного веслування, К. Р. Усманова, чемпіона України з академічного веслування, знаменитої династії Трунових.
Високі спортивні результати мав П.П. Коршун – рекордсмен міста з метання молота в довоєнний час. У 1950-ті рр. він став одним із найбільш відомих тренерів у місті з легкої атлетики, виховав не одне покоління спортсменів. Особливості тренерської роботи Петра Петровича Коршуна полягали в тому, що він суворо дотримувався графіка тренувань (тричі на тиждень, із обов’язковими змаганнями у вихідні). Спортсмени досить часто виконували на змаганнях суддівські функції, обов’язковими стало поєднання теорії з практикою, тренування на свіжому повітрі незалежно від погодних умов.
Успішно розвивались і футбольні традиції. На виставці представлена унікальна фотографія футбольної команди «Сталь» 1942 р., яка в окупованому Дніпродзержинську перемагала німецькі футбольні команди «Мертва голова», «Сталевий шолом», підіймаючи патріотичні настрої земляків. Упродовж багатьох років незмінним тренером і гравцем цієї команди був Іван Михайлович Єрохін. В 1945 р. команда «Сталь» посіла перше місце на Спартакіаді металургів України, в 1946 р. – перше місце на Всесоюзній Спартакіаді. І.М. Єрохін, заслужений тренер України, виховав не одне покоління спортсменів, серед яких прославлений футболіст Геннадій Литовченко, заслужений майстер спорту СРСР, чемпіон СРСР 1983 і 1990 р.
Після закінчення війни і відбудови промисловості у Дніпродзержинську відбувається відродження спортивного руху. Сприяла цьому наявність багатьох спортивних майданчиків, на яких можна було тренуватись, грати у футбол, волейбол тощо. На виставці представлена фотографія волейбольної команди Дзержинки – призера першості Центральної ради профспілок металургійної промисловості, разом з тренером Олександром Тимохіним, який стояв у витоків розвитку волейболу у місті.
В 1956 р. було збудовано стадіон «Перемога» з трьома кортами, де стали проходити тренування з тенісу. Першими тенісистами стали молоді працівники Придніпровського хімічного заводу, адже М.П. Аношкін, який очолював підприємство упродовж 1948-1975 рр., дуже багато зробив для  розвитку цього виду спорту у місті, особисто беручи участь у змаганнях (на виставці представлена його тенісна ракетка). В 1973 р. було збудовано Палац тенісу, де стали проходити практично всі тенісні змагання СРСР  у зимовий час. З 1979 р. у Дніпродзержинську почав проходити відкритий турнір найсильніших тенісистів ДСТ профспілок на приз Героя Соціалістичної Праці М. П. Аношкіна.
Наприкінці 1950-х рр. спортивна палітра міста доповнилася ще одним видом спорту – художньою гімнастикою. Її становлення та розвиток у місті пов'язаний з Тамарою Начальною, першою дніпродзержинською гімнасткою, яка стала членом збірної України, Катериною Веленгурою, першим майстром спорту з художньої гімнастики в Дніпродзержинську, неодноразовим призером чемпіонату УРСР, Світланою Войтович, яка входила до двадцятки кращих юніорів СРСР. Це вихованки заслуженого тренера України А.І. Сокирко, яка підготувала 33 майстрів спорту СРСР і 6 майстрів спорту України. Її колега Л.Ф. Колеснікова, тренер СК «Прометей», підготувала 8 майстрів спорту України.
В наступному розділі експозиції представлений комплекс матеріалів Наталії Шарафутдінової, майстра спорту СРСР з вільної боротьби, самбо і дзюдо, призера міжнародних змагань. Це – фотографії, документи, самбовка, спортивний костюм.
Розвиток важкої атлетики у місті розкривають матеріали заслуженого майстра спорту, неодноразового чемпіона СРСР і УРСР, олімпійського чемпіона 1980 р. Султана Рахманова та Сергія Нагірного, майстра спорту міжнародного класу, багаторазового призера та чемпіона світу з важкої атлетики.
Велика увага на виставці приділена розвитку бокса, започаткованого у місті з 1955 р. відкриттям секції в СК «Металург». У витоків становлення цього виду спорту в місті стояли такі відомі спортсмени, як Володимир Кургузов, чемпіон України, Анатолій Якименко, нині – суддя Національної категорії України і Російської Федерації. Одним з найбільш титулованих спортсменів-боксерів є дніпродзержинський міський голова. Станіслав Сафронов – чемпіон України, переможець багатьох Всесоюзних і міжнародних турнірів, кандидат в олімпійську збірну СРСР 1976 р., суддя міжнародної категорії, почесний президент Національної ліги боксу України, який зробив вагомий внесок у розвиток цього виду спорту в країні. Спортивні реліквії С.О. Сафронова – серед найбільш цікавих експонатів виставки.
Сучасний розвиток спорту розкривають матеріали таких відомих спортсменів, як чемпіон світу з сучасного п’ятибор’я Павло Тимощенко, срібний призер Олімпійських ігор в Атланті з академічного веслування Олена Ронжина, срібний призер чемпіонату світу з важкої атлетики серед юніорів Сергій Тагіров, – вихованців СК «Дзержинка». Завдяки підтримці ВАТ «ДМКД» відроджується спортивна слава футбольної команди «Сталь», друге народження якої відбулося навесні 1998 р. На виставці представлені кубки та нагороди, завойовані цією командою останнім часом. Про відродження спортивної слави Дніпродзержинська свідчить і реконструкція басейну «МіКомп», і спортивні змагання на кубок І. Дерюгіної з художньої гімнастики в СК «Прометей», і шість завойованих нашими спортсменами ліцензій на Олімпіаду в Лондоні.
Словом, нам є чим пишатись! Переконані, знайомство з виставкою спортивних досягнень міста буде цікавим і корисним не тільки спортсменам, ветеранам і шанувальникам спорту, а й всім місцевим мешканцям, особливо молодим. Адже спорт – невід’ємний супутник молодості.