Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Як розірвати ланцюг «металевих» проблем?
Як розірвати ланцюг «металевих» проблем?
В. Буланов, газета «Відомості», №37 від 14.09.2011
 
Впевнені, для читачів значення заголовку не потребує додаткової розшифровки. Адже всі добре знають, яким тяжким тягарем для нашого міста, його комунальних служб є проблеми крадіжок виробів і обладнання, що містять будь-який метал – кольоровий, чи чорний. Всі помічають (хто ні – тому, вважай, дуже непоталанило!) розкидані по всьому місту чорні дірки відкритих каналізаційний колодязів. І це – лише один наслідок справжньої пошесті металевих крадіжок, що завдають величезних збитків бюджету, створюють для людей великі побутові незручності і головне – небезпеку їх здоров’ю, і навіть життю.
Як позбутись їх, розрубавши цей міцніший, ніж легендарний Гордіів вузол – ланцюг «металевих проблем»? Пошукам відповіді на це сакраментальне питання була присвячена розширена нарада, що відбулась в міськвиконкомі на минулому тижні. Наперед зазначимо: чіткої і однозначної відповіді учасники наради, серед яких були представники міської влади на чолі з першим заступником міського голови Костянтином Гузенком, підприємств комунальної сфери і силових структур, сформулювати не змогли. Вочевидь, на нинішньому етапі розвитку економіки і суспільства, її просто не просто не існує. Щоб побороти це зло, потрібно не лише бажання – а політична воля на найвищому рівні, прийняття відповідних змін у чинному законодавстві, щоб крадіжки металу перестали бути прибутковою справою. Причому, не тільки для безпосередніх крадіїв – а всіх, хто пов'язаний з нелегальними потоками брухту, аж до верхівки піраміди.
Тим не менше, розмова, що відбулась того дня, на нашу думку, була корисною. Обговорення заходів взаємодії і об’єднання зусиль, про що, переважно йшла мова під час наради – необхідна (на жаль, не можна сказати – й достатня…) умова для успіху у боротьбі з цим негативним явищем. Щоб оцінити його масштаби, наведемо деякі цифри, озвучені учасниками заходу: за останні місяці мали місце три крадіжки трамвайного обладнання (тролеї, деталі трансформаторів, тощо); 60 випадків розукомплектування ліфтів, 29 – решіток зливової каналізації. Що стосується кришок колодязів, кількість вкрадених вимірюється багатьма сотнями. Вартість одного люка становить 800 грн. а «термін служби» в багатьох випадках – всього кілька днів. А то й – лічені години, до настання ночі. Тому комунальники вимушені купувати кришки з гуми, пластику, бетону. Найближчим часом, за словами К. Гузенка, буде закуплено 1500 нових люків, але проблему це, звичайно, не вирішить.
Нерідко крадії діють з особливою зухвалістю. Представляючись жеківськими робітниками, розбирають теплотраси, або просто розбивають чавунну каналізацію в підвалах. В результаті підвали затоплюються стоками, будинки осідають, руйнуються стіни і фундаменти.
Але особливо сильно потерпають від злодійських набігів місцеві телефоністи. Ситуація тут у нас не просто тяжка, а катастрофічна: мисливці за кабелем б’ють всі рекорди. За словами представника «Укртелекому», в майже мільйонному Кривому Розі фіксується 6-7 випадків крадіжок телефонних мереж на місяць. У нас же – 120-140, тобто у 20 разів більше! Це найгірший показник по області. Кілька років тому у Кривому Розі була така ж, якщо не гірша, ситуація. Нічого зробити не вдавалось, доки міська влада з правоохоронними органами не взялись серйозно за прийомні пункти. Очевидно, альтернативи цьому шляху не існує і в нас.
Зв’язківці вже обладнали всі колодязі сигналізацією, організували 8 власних мобільних бригад, які виїжджають по тривожних сигналах, крім того, до охорони своїх мереж залучають охоронні фірми і міліцію. За 10 хвилин після того, як спрацює сигналізація, охорона вже на місці. Але крадії примудряються діяти ще швидше. З початку року результатом всіх цих зусиль стало всього 6 затримань – на понад тисячу випадків крадіжок! На сьогоднішній день викрадено близько 20 км телефонного кабелю, чим завдано збитків на 800 тис. грн. 2836 абонентів залишається без зв’язку, серед них багато жителів приватного сектору, пенсіонерів, ветеранів війни.
Адреси всіх прийомних пунктів для керівництва районів і міліції не секрет, але важелів впливу на їх власників, на жаль, недостатньо. За словами К. Гузенка, багатьом здається – найкраще було б взяти і закрити всі ці пункти разом. Але вже завтра з’являться нові, підпільні «точки», де безконтрольно прийматимуть брухт.
Учасники наради дійшли спільної згоди продовжити заходи по боротьбі з крадіями металів. Житловим організаціям доручено максимально надійно позакривати всі під’їзди і підвали, скрізь встановити металеві двері. Телекому – обладнати відеокамерами найбільш вразливі, з огляду на крадіжки місця. Міліції – влаштовувати засідки в місцях, де найчастіше скоюються крадіжки, та в тих, де зловмисники випалюють ізоляцію з кабелів. Намічено й надалі регулярно збиратись в такому складі для подальшої координації дій.