Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Старт медичної реформи
Старт медичної реформи
В.Буланов, газета «Відомості» №41 від 12 жовтня 2011року
 
На минулому тижні відбулась 13 позачергова сесія міської ради. Питанням №1 сесії в прямому і переносному розумінні, стало рішення про передачу цілісних майнових комплексів лікувально-профілактичних закладів міста, що забезпечують надання вторинної та екстреної медичної допомоги, у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Дніпропетровської області, згідно з яким до обласного підпорядкування мають бути передані міські лікарні №1, 4, 5, 6, 7, 9, лікарню та станцію швидкої допомоги, дитячу міську лікарню, стоматологічну поліклініку №2.
Фактично від підсумків цього пленарного засідання міськради значною мірою залежала доля медичної реформи в місті, перспективи подальшого розвитку місцевої медицини. Адже зазначене рішення є однією із складових Закону України «Про прядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві». Це рішення було прийняте, ознаменувавши початок реформування міської медицини.
Старт усіх реформаторських програм, будь-яке оновлення взагалі, нерозривно пов’язані з подоланням певного інерційного опору, сили усталених стереотипів. Не дивно, що реформування медичної галузі, що розпочались в кількох областях України, в тому числі – на Дніпропетровщині, викликає в суспільстві значний резонанс. Тим більше, що медицина – одна з тем, що стосується, в тій чи іншій мірі, без виключення – кожного, незалежно від віку, освіти, соціального статусу та політичних переконань.
Тому обговорення рішення, яке можна вважати першим практичним кроком на шляху реформування медичної галузі в нашому місті супроводжувалось досить активними дискусіями серед його прихильників і опонентів. Розділились думки і учасників мітингу, що проходив біля будівлі міськвиконкому перед позачерговою сесією. Противники рішення лякали присутніх можливістю закриття лікарень і масового звільнення медперсоналу, самі медики, включаючи головних лікарів, аргументовано доводили безпідставність таких побоювань.
Не обійшлось без дебатів і в сесійній залі в ході обговорення цього питання, як і під час попереднього розгляду на 12-й сесії міськради 30 вересня, коли воно не набрало необхідної кількості голосів. Проти передачі медичних закладів у спільну власність територіальних громад області виступали депутати від «Нашої України», Партії «За Україну» та «Фронту змін». Крім представників депутатської більшості, свою підтримку рішення і політики міської влади, направленої на оновлення медичної галузі міста, висловив депутат від «Народної партії» Сергій Демошенко.
При голосуванні зазначене рішення отримало переважну більшість голосів присутніх на сесії депутатів. Також депутати відхилили протест прокурора міста на рішення міської ради від 28 жовтня 2009 р. «Про визначення ТОВ «Компанія з управління комунальним житлом» виконавцем житлово-комунальних послуг з управління комплексом будинків, споруд та прибудинкової території у житловому фонді комунальної власності правобережної частини міста». На цьому позачергова сесія міської ради завершила роботу.
А для міської системи охорони здоров’я – попереду лише початок довгого, нелегкого і важливого шляху кардинальних змін, необхідність якого є вимогою часу.
 
Коментар міського голови Станіслава САФРОНОВА:
– Безперечно, головним підсумком сьогоднішньої позачергової сесії є те, що міська рада прийняла важливе рішення, що відкриває перспективи реформування міської галузі охорони здоров’я. Це рішення прийнято відповідно Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецьких областях та місті Київ», і я впевнений, воно також відповідає і вимогам часу, і потребам місцевої громади.
Думаю, не треба нікого переконувати, що реформування медицини – вкрай необхідна справа. Адже якість медичних послуг, забезпечення галузі необхідними ліками, сучасним обладнанням, досвідченими спеціалістами давно не влаштовує нікого, і викликає справедливу критику населення. А головна мета реформування системи охорони здоров’я – якраз і полягає у кардинальному покращенні ситуації за цими всіма напрямками.
У Дніпродзержинську буде створена багаторівнева система охорони здоров’я, завдяки чому городяни зможуть отримувати більш якісні, доступні, кваліфіковані і ефективні медичні послуги. Ніякого скорочення медичних працівників, як дехто лякає городян, не буде. Такі чутки не мають під собою реальних підстав, адже дефіцит медичного персоналу, особливо лікарів певних спеціальностей, і сьогодні є однією з найбільших проблем як для нашого міста, так і всієї країни. Також дуже важливим фактором є те, що Дніпропетровська область потрапила до пілотного проекту реформування медичної галузі. Адже як показує практика, саме на першій стадії важливі проекти фінансуються у найбільш повному обсязі.
Словом, депутатський корпус прийняв сьогодні дуже правильне і відповідальне рішення. Особливо приємно, що його підтримали не тільки представники депутатської більшості з Партії регіонів, а й інших політичних сил, зокрема – Народної партії, Сильної України. Це свідчить, що реформаторська політика нашого уряду і Президента здобуває дедалі більшу підтримку на рівні місцевого самоврядування. І це – важлива запорука успіху.