Молодь проти СНІДу

     1 грудня Всесвітній день боротьби зі СНІДом до цієї дати в різних країнах світу приурочено всілякі акції, метою яких є не тільки покращення життя тих, хто живе з ВІЛ, а й запобігання подальшому розповсюдженню вірусу.

     Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка. Це символ усвідомлення людьми важливості проблеми, яка торкнулася сьогодні всього світу. Це символ пам’яті про сотні тисяч людей, яких забрала ця тяжка хвороба. Ідея створення червоної стрічки виникла у 1991 році. Вона належить художнику Франку Муру.

     СНІД належить до числа п’яти головних хвороб, які забирають найбільшу кількість жителів на нашій планеті. Він не обирає людей за соціальним статусом, способом життя та звичками. Він може потрапити до організму будь якої людини.

     Епідемія СНІДу триває більше 20 років. Хоча з того часу ВІЛ був вивчений краще, ніж будь-який інший вірус у світі, мільйони людей продовжують помирати від  СНІДу, і мільйонам людей ставиться діагноз ВІЛ-інфекція.

     Але кожна людина може використати знання про нього, щоб захистити себе. Навчитися визначати в яких ситуаціях присутній ризик зараження і як його потрібно уникати. Так за останні 20 років у світі ВІЛ-інфіковано близько 65 мільйонів осіб, з яких 23 мільйони вже померли від СНІДу. Нажаль невтішна статистика щодо ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД і у нашому місті. Станом на 1 грудня 2011 року зареєстровано 429 ВІЛ-інфікованих осіб, з них молоді віком до 35 років – 229 осіб та віком до 18 років – 39 осіб. Саме тому ми не можемо бути сторонніми спостерігачами. Зараз необхідно посилити організовані зусилля, направлені на зміцнення громадської підтримки програм профілактики розповсюдження ВІЛ / СНІДу, на організацію навчання та надання інформації з усіх аспектів ВІЛ / СНІДу.

     За підтримкою міської влади у Дніпродзержинську постійно проводяться профілактичні заходи. Одним з них є міська соціальна акція «Молодь проти СНІДу», у якій приймають участь учні та студенти   професійно-технічних навчальних закладів та навчальних закладів I-IV рівня акредитації. Метою даної акції є підвищення рівня обізнаності молодих людей з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, а також популяризація здорового способу життя та подолання стереотипу відчуження від людей, інфікованих СНІДом, сприяння формуванню толерантного відношення до ВІЛ-інфікованих людей, привернення уваги громадськості до епідемії ВІЛ/СНІДу. 

     Щоб висловити своє ставлення до ВІЛ-інфекції та СНІДу, як до проблеми що існує і в нашому суспільстві, 1 грудня 2011 року Дніпродзержинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з управлінням у справах сім’ї та молоді міської ради за участі служби у справах дітей міської ради, міського центру здоров’я та медицини спорту, громадської організації по ресоціалізації наркозалежних осіб «Ясла», благодійної організації  «Новий час», Міжнародної Всеукраїнської благодійної організації «АСЕТ», міського благодійного фонду «Імпульс» проведено міську соціальну акцію «Молодь проти СНІДу».

      Учні та студенти професійно-технічних навчальних закладів та навчальних закладів I-IV рівня акредитації нашого міста підготували творчі роботи: плакати, буклети, листівки у яких виразили своє ставлення до проблем ВІЛ-інфекції та СНІДу.

     Традиційно в рамках акції визначаються переможці конкурсу плакатів. Але переможцями є всі ті, хто небайдужий до цієї проблеми, хто виявив свою життєву позицію і обрав здоровий спосіб життя – повноцінне життя, сповнене радісними подіями, любов’ю рідних, посмішками друзів.