Медична реформа у Дніпродзержинську діє
Медична реформа у Дніпродзержинську діє
 
Сергій Логінов, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, начальник управління охорони здоров`я,
газета «Відомості» № 21 від 23 травня 2012 року
                                         
На виконання програми економічних реформ Президента України Віктора Федоровича Януковича «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада», Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві» в місті наприкінці 2011 року стартувала реформа галузі охорони здоров’я, яка покликана, головним чином, підвищити рівень і якість медичного обслуговування населення. Адже нашій медицині просто необхідні зміни, які дадуть змогу населенню отримувати медичну допомогу у повному обсязі, передбаченому Конституцією України.
Головна мета реформи галузі охорони здоров’я полягає в тому, щоб кожен громадянин міг отримати медичну допомогу в потрібний час, у зручному місці, необхідному обсязі та з мінімальними затратами. Мова йде про якісну, доступну та своєчасну медичну допомогу, організовану на засадах медичної та економічної доцільності.
Оскільки модель реформування охорони здоров'я буде відпрацьовуватися в пілотних регіонах протягом 3-х років, перш, ніж впроваджуватися на території всієї України, перед нами, як «піонерами» поставлені основні завдання:
- провести реорганізацію мережі лікувальних установ з урахуванням потреб населення в медичній допомозі різних рівнів;
- створити більш досконалу, доступну та ефективну систему первинної медичної допомоги; 
- сформувати оптимальний маршрут пацієнта;
- апробувати нові принципи фінансування охорони здоров'я та нові принципи оплати праці медиків;
- відпрацювати нові механізми контролю якості надання медичної допомоги.
Реорганізація мережі закладів охорони здоров’я, що надають первинну допомогу -  це структурна перебудова системи охорони здоров’я шляхом створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять амбулаторії загальної практики сімейної медицини, що забезпечують надання первинної лікарської, долікарської та невідкладної медичної допомоги населенню.
Рішенням 12 сесії Дніпродзержинської міської ради від 30.09.2011 року №218-12/VI «Про утворення центрів первинної медико-санітарної допомоги в місті Дніпродзержинськ» створені три центри первинної медико-санітарної допомоги з 23 лікарськими амбулаторіями загальної практики сімейної медицини. Так до складу ЦПМСД №1 входять 9 амбулаторій ЗПСМ, до ЦПМСД №2 - 5, до ЦПМСД №3 – 9.
Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 організований на базі 1-ї міської поліклініки, де отримують медичну допомогу жителі лівобережжя.
Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 організований на базі 2-ї міської лікарні, об'єднує амбулаторії загальної практики сімейної медицини, які розташовані на базі поліклінік 2-ї і 4-ї міських лікарень, селища Карнаухівка, і обслуговує все населення, яке раніше обслуговувалося у цих установах.
Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3, що організовано на базі міської поліклініки № 3, об'єднує амбулаторії загальної практики сімейної медицини, які розташовані на базі поліклінік дитячої міської лікарні, 7-ї міської лікарні, 5-ї міської лікарні та селища Будівельників.
 
Відповідно до регламентуючих документів МОЗ України, затверджені положення про центри ПМСД, положення про амбулаторії ЗПСМ, посадові інструкції, правила внутрішнього трудового розпорядку, колективні договори та інше. Усі три центри вже отримали ліцензію державної служби України з контролю за наркотиками, проводиться робота щодо отримання ліцензії на медичну практику.
З метою уточнення даних зареєстрованих та проживаючих на дільницях проводяться подвірні обходи, інформування населення фахівцями первинної ланки, розміщення наглядної інформації в центрах та амбулаторіях ЗПСМ щодо порядку обслуговування населення лікарями первинної медико-санітарної допомоги, направлення, у разі необхідності, до лікарів-спеціалістів, реєстрації прикріплення населення до лікарів, що надають первинну медико-санітарну допомогу, графіку роботи закладу
Налагоджено надання первинної медичної допомоги та спадкоємність у роботі зі станцією швидкої медичної допомоги та закладами вищого рівня надання медичної допомоги. В центрах ПМСД проводиться надання знеболювання хворим з онкологічними захворюваннями.  
При центрах організовано 267 ліжок денного стаціонару, де тільки за                   І квартал 2012 року проліковано 1938 хворих.  
25.11.2011 на сесії міської ради затверджена програма «Заохочувальні місцеві стимули».
Відповідно цього рішення, в місті запроваджена премія міського голови лікарям та медичним сестрам загальної практики сімейної медицини у розмірі 5 посадових окладів за вагомі результати та досягнення у роботі.
Також заходами програми передбачена матеріальна підтримка молодих спеціалістів, які працюють на засадах сімейної медицини, преміювання сімейних лікарів, виплати на оздоровлення, пільгове забезпечення житлом та поліпшення житлових умов лікарів загальної практики - сімейної медицини, перепідготовка лікарів та медичних сестер, які бажають отримати спеціальність лікар/медична сестра ЗПСМ.  
Ми бачимо, що на шляху реформи чимало перешкод. Перш за все, бракує сімейних лікарів. Але ми вирішили це питання. В місті проводиться підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації фахівців первинної ланки, у першу чергу, лікарів та медсестер загальної практики - сімейної медицини за кошти державного та місцевих бюджетів. З 13.02.2012 року Харківською медичною академією післядипломної освіти розпочато цикл спеціалізації за фахом «Загальна практика – сімейна медицина». 42 лікаря міста проходитимуть перепідготовку на протягом 6 місяців. Також 5 лікарів проходять перепідготовку на базі Дніпропетровської медичної академії. Таким чином, 47 лікарів міста у 2012 році отримують спеціальність «лікар загальної практики сімейної медицини». Розпочата підготовка медичних сестер за фахом «загальна практика - сімейна медицина». У 2012 році заплановано провести перепідготовку 83 медичних сестер.
Фінансування центрів первинної медико-санітарної допомоги проводиться з міського бюджету. Але незабаром зміниться й механізм фінансування ЦПМСД, який буде заснований не за кошторисом, а за програмно-цільовим методом. Таким чином, між розпорядником бюджетних коштів (замовник) та постачальник медичних послуг (ЦПМСД) буде укладатися договір про медичне обслуговування. У договір будуть включені не тільки фінансові зобов'язання та кількісні показники наданої допомоги, а й індикатори якості наданих послуг.
Реорганізація служби екстреної медичної допомоги йде за принципом екстериторіальності. Створення єдиної диспетчерської служби з системою сучасного інноваційного зв'язку, комп'ютеризацією робочого місця диспетчера на станціях і підстанціях швидкої медичної допомоги дозволить підвищити можливості оперативного зв'язку з пацієнтом, медичним персоналом станцій швидкої медичної допомоги, фахівцями лікарень інтенсивного лікування, а також забезпечити найбільш раціональний маршрут кожного санітарного автомобіля.
Дніпродзержинська станція швидкої медичної допомоги надає швидку медичну допомогу всьому населенню м. Дніпродзержинська, м. Вільногірська та районів Верхньодніпровського, Царичанського, Петриківського, Криничанського та частини П’ятихатського, а це -  441178 тис. населення, у тому числі 250 тисяч мешканців міста Дніпродзержинська.
У програмі соціально-економічного та культурного розвитку нашого регіону в рамках розвитку охорони здоров'я одним із пріоритетних напрямів губернатором Дніпропетровської області О.Ю.Вілкулом визначено поліпшення якості та доступності медичної допомоги населенню. Впровадження новітніх GPS технологій в роботі диспетчерської та розміщення додаткових пунктів тимчасового базування бригад ШМД дозволить забезпечити доїзд бригад в 10-ти хвилинний термін в містах та 20-ти хвилинний -  у сільській місцевості. Мобільний зв'язок з бригадами ШМД гарантує надійне надходження виклику. Все це покращить надання медичної допомоги на догоспітальному етапі.
Передача у березні 12 автомобілів швидкої медичної допомоги, які закуплені за рахунок коштів державного бюджету, забезпечили 30-ти відсоткове оновлення автопарку Дніпродзержинської станції швидкої медичної допомоги.
Реформи лише розпочалися і підтримка їх з боку населення вкрай необхідна. А для цього треба постійно проводити роз’яснювальну роботу не тільки з населенням, а й медичними працівниками, бо, в першу чергу, успішність проведення реформи полягає в тому, як її приймуть та втілюватимуть у життя медичні працівники.