Доступне житло має стати основою розвитку будівництва – Анатолій Близнюк
Доступне житло має стати основою розвитку будівництва – Анатолій Близнюк
http://www.kmu.gov.ua
13.07.2012
Програма здешевлення іпотечних кредитів для громадян, ініційована Президентом постійно удосконалюється та поступово набирає обертів. У стратегічній перспективі у результаті її виконання мають з’явитися цілі мікрорайони доступного житла та потужний державний замовник будівництва. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк у четвер, 12 липня, під час кущової наради присвяченій координації зусиль з реалізації соціальних ініціатив Президента України щодо забезпечення житлом громадян. У заході взяли участь керівництво Рівненської, Волинської, Хмельницької та Тернопільської обласних державних адміністрацій, представники банківських установ та забудовників.
«Програма постійно удосконалюється та, незважаючи на проблемні питання, набирає обертів. Ми вже зараз маємо думати про перспективу. Від забудовників починають надходити пропозиції щодо проектів не окремих будинків, а цілих житлових кварталів та мікрорайонів. Ініціатива заслуговує підтримки з боку держави та місцевої влади», – сказав Анатолій Близнюк.
В той же час, на переконання Міністра, держава сама має стати впливовим учасником на ринку житлового будівництва, адже на сьогодні основним його інвестором є громадяни.
«Уряд планує створити потужного замовника будівництва житла. В цьому випадку ви маєте бути готовими до відведення земельних ділянок та забезпечення їх інженерно-транспортною та соціальною інфраструктурою. Розумію, що в цьому плані є проблеми. Особливо з позамайданчиковими мережами. Але проблеми можна і слід вирішувати. Всі необхідні важелі у нас із вами є», – наголосив звертаючись до учасників наради Анатолій Близнюк.
Очільник Мінрегіону також повідомив, що Верховною Радою на минулому тижні прийнятий Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій», який встановлює суттєві обмеження для забудовників. Але житло, яке буде зводитися у рамках реалізації програми здешевлення іпотеки від плати за приєднання звільнене.
«Хочу зазначити, що доступне житло відповідно до цього Закону звільнено від плати за приєднання до газових та електричних мереж», – підкреслив А.Близнюк.
За його словами, саме будівництво доступного житла має стати основою розвитку житлового будівництва у країні. Виходячи з поставлених Урядом завдань, Мінрегіон та місцева влада має вже у серпні-вересні вручити перші ключі громадянам у будинках добудованих за цією програмою. Загалом же, відповідно до поставлених Прем’єр-міністром завдань, в країні необхідно будувати біля 100 тисяч квартир в рік у рамках соціальних ініціатив Президента України.