Уряд зробив програму здешевлення вартості іпотечного кредитування ще доступнішою
Уряд зробив програму здешевлення вартості іпотечного кредитування ще доступнішою
 
Васильєва Н.Ю., начальник управління у справах сім'ї та молоді Дніпродзержинської міської ради, газета «Відомості» №29 від 18 липня 2012 року                      
 
З травня 2012 року в Україні діє програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
Механізм реалізації цієї програми регламентовано Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 р. № 343 "Про затвердження Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов".
Сутність програми полягає у здешевленні вартості іпотечних кредитів для вказаних громадян, шляхом відшкодування державою частини відсотків за банківськими кредитами, отриманими на будівництво чи придбання житла в новобудовах. Тобто, громадянин, який став учасником програми, зможе отримати іпотечний кредит в банківській установі, при сплаті відсотків за яким йому реально треба буде платити 3% річних, решту компенсуватиме держава.
Кабінет Міністрів України 4 липня вніс зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. На думку Голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леоніда Рисухіна, внесені Урядом зміни безумовно розширять межі програми здешевлення вартості іпотечних кредитів, дозволивши з одного боку залучити до участі у програмі ширше коло громадян, а з іншого - збільшити перелік квартир, які можуть бути придбані за цією програмою. Починаючи з січня 2012 р. кредити для придбання житла за підтримки Державної іпотечної установи отримали 370 громадян України на суму понад 88 млн. грн.
Серед змін Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян фахівці Фонду виокремлюють підвищення частки, яку може складати платіж за кредитом, у сукупному доході сім’ї з 40 % до 50 %. Також передбачено можливість зменшення розміру першого внеску у разі надання додаткової застави за кредитним договором відповідно до внутрішніх правил банку.
 Також, тепер позичальник зможе укладати договори поруки не лише з кожним дієздатним членом сім'ї, який проживає разом з позичальником, а й з іншими поручителями та надавати додаткову заставу за кредитним договором.
 Крім того, тепер часткова компенсація процентів надається позичальникам, якщо щомісячний платіж за кредитним договором не перевищує 50 % сукупного середньомісячного доходу сім'ї. Сума часткової компенсації до щомісячного платежу не включається. При цьому сума, що залишається після здійснення всіх щомісячних розрахунків за кредитним договором, повинна бути не меншою одного прожиткового мінімуму на позичальника та кожного члена його сім'ї, на якого розраховувалася часткова компенсація процентів.
 Треба звернути увагу й на те, що Урядом виключено вимоги щодо верхньої межі доходів позичальника та членів його сім’ї для отримання часткової компенсації процентів, а також щорічне подання декларації про доходи сім’ї в органи податкової служби.   
 Дещо змінився підхід до розрахунку нормативної площі житла. Зокрема, нормативна площа житла до 1 січня 2013 року визначається, виходячи з розрахунку 40 кв. метрів загальної площі на одинокого громадянина чи сім'ю з двох осіб та 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім’ї, але не більше 76 кв. метрів, а для індивідуальних житлових будинків – не більше 94 кв. метрів.
Загальна схема отримання іпотечного кредиту за підтримки
Державної Іпотечної Установи:
         1. Фізична особа, яка відповідає вимогам Стандартів ДІУ має звернутися до одного із банків-партнерів ДІУ із заявкою щодо отримання довгострокового іпотечного кредиту для придбання окремого житла та надати необхідні документи, перелік та вимоги до яких встановлюється банком-партнером ДІУ.
         2. Банк-партнер ДІУ приймає рішення та надає іпотечний кредит фізичній особі відповідно параметрів іпотечного кредиту, що встановлюються та доводяться періодично ДІУ до банків-партнерів. Умови кредитування позичальників встановлюються банком самостійно з урахуванням вимог та рекомендацій ДІУ.
         3. Банк-партнер ДІУ може рефінансувати (продати), виданий іпотечний кредит шляхом укладання із ДІУ договору відступлення прав вимоги за іпотечним кредитом. У разі здійснення рефінансування іпотечного кредиту відповідно до Закону України «Про іпотеку» та Стандартам ДІУ, позичальник-фізична особа має отримати від банку повідомлення про відступлені права вимоги за іпотечним кредитом Державній іпотечній установі.
         4. Після здійснення рефінансування іпотечного кредиту, позичальник-фізична особа продовжує сплачувати платежі за іпотечним кредитом банківській установі, що його надала. Банк-партнер ДІУ, за окремою угодою, продовжує обслуговувати іпотечний кредит: приймати усі платежі, здійснювати моніторинг іпотечного кредиту та проводити роботу із позичальником від імені та за дорученням ДІУ. Винагорода банку за обслуговування рефінансованого кредиту розраховується як різниця між кредитно ставкою та ставкою рефінансування іпотечного кредиту.
         5. Отримані банком від ДІУ кошти рефінансування, направляються на подальше надання іпотечних кредитів за Стандартами ДІУ.
За більш детальнішою інформацією слід звертатись до виконавчих комітетів районних у місті рад за телефонами:
-                     Баглійська районна у місті рада т. 7-41-20;
-                     Дніпровська районна у місті рада т. 9-44-67;
-                     Заводська районна у місті рада т. 3-68-39.
А також, до Дніпропетровського регіонального управління «Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву» за адресою:                      м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, 22-А   тел. 0(562)33-56-48; 0(562)35-73-83.