Дніпродзержинськ – місто Прометея
Дніпродзержинськ – місто Прометея
Микола Павленко, міжнародний суспільно-політичний журнал «Ми і Президент» №20 за 2012 рік
 
Понад чверть тисячоліття тому на Дніпрових берегах, вище по течії від Катеринослава, козаками і поселянами було засновано село Кам’янське. Народ роботящий і міцний духом швидко освоїв території між трьома осідлими козацькими Січами. Так, що сучасникам у спадщину дістались не лише землі, а й вольовий характер, прагнення в усьому бути першими, вміння працювати. Село швидко перетворюється у місто, обростає металургійними, хімічними заводами. Дає путівку в життя своєму земляку Генеральному секретареві ЦК КПРС Леоніду Іллічу Брежнєву та нинішньому Президенту Республіки Казахстан Нурсултану Абішевичу Назарбаєву. А в центрі Дніпродзержинська встановлюють пам’ятник Прометею. Цей античний герой став символом міста, над яким завжди стояла заграва від домен, мартенів, факелів коксохімічних заводів, а його проспекти відзначались чистотою і безліччю квітів. Тим прикрішим для людей став факт занепаду міста в період з 2005 року. Часта зміна керівництва, скорочення обсягів виробництва промислової продукції, призвели до того, що міське господарство почало розвалювалось просто на очах.
Ситуація почала виправлятись, коли жителі міста на останніх місцевих виборах повірили людині, яка ще з радянських часів працювала у Дніпродзержинську і добре знала не лише проблеми, а й дух міста металургів, хіміків, будівельників.
Отже, новий міський голова Дніпродзержинська Станіслав Олександрович Сафронов. Кандидат економічних наук, доцент, свого часу був одним з кращих боксерів Радянського Союзу, кандидат в олімпійську збірну. У 90-х роках обирався депутатом Дніпродзержинської міськради, народним депутатом України від м. Дніпродзержинська. Загалом відверта, проста людина, яка звикла працювати з ранку до ночі, тримати слово, не лукавити. І це неабияк знадобилось йому на початку кар’єри міського голови.
- Ви розумієте, розповідає Станіслав Сафронов,- чимало тих хто працював у місті на різних посадах звикли думати одне, говорити інше, а робити третє. І тут довелось кардинально ламати ситуацію. Нам вдалося сформувати у Дніпродзержинську чітку вертикаль влади. На всіх рівнях якої виконавці діють в одному напрямку, спільно працюють над вирішенням існуючих проблем. Результатом зусиль стала реалізація у місті нової програм з благоустрою – «Будуємо новий Дніпродзержинськ» .
І коли ми отримали перші результати,- продовжує розповідь міський голова,- люди повірили, що ця влада дбає про них. Жителі міста задоволені тим, що міський транспорт почав реально возити пасажирів, а не провокувати конфліктні ситуації, змушуючи людей пікетувати, перекривати вулиці. Проспекти, сквери і площі стали охайнішими, чистішими, - констатує Станіслав Олександрович..
І, дійсно, за короткий час, у Дніпродзержинську спиляли 240 старих, аварійних дерев, висадили 4500 нових дерев і кущів, як в далекі часи знову запалахкотіли клумби з тисячами різноманітних квітів. А на дороги міста замість глибоких ям поклали 54 тисячі квадратних метрів асфальту.
Почали впорядковувати фасади будинків. За кошти місцевого бюджету відремонтували з півтисячі під’їздів, близько двох сотень ліфтів, покрівлю на 767 житлових будинках.
«-Я розумію,- продовжує розповідь Станіслав Сафронов,- що в масштабах великого міста цього можливо і замало, але все було зроблено швидко, за відносно невеликі кошти місцевого бюджету. Люди побачили, що нова влада здатна вирішувати нагальні питання життєзабезпечення міста. І тоді ми перейшли до питань, які не вирішувались роками, та й нам власними силами їх не підійняти. В першу чергу,- підкреслює Станіслав Олександрович, це стосувалось відселення людей з будинків, які розташовані в аварійно небезпечній зоні Шамишиної балки. Потрібно було відселити 110 квартир. І ось тут,- наголошує Станіслав Сафронов,- ми зрозуміли, що не залишились один на один з своєю бідою. Підтримка з боку голови Дніпропетровської облдержадміністрації та Уряду України дала нам можливість терміново почати відселення сімей. 20 мільйонів гривень з бюджету держави вистачило для того, щоб надати людям нове, сучасне житло. Коли ти зустрічаєш розуміння проблем міста у високих владних кабінетах, - наголошує Станіслав Олександрович,- то й сам з особливою відповідальністю ставишся до їх вирішення. Поясню, термінове відселення 110 сімей з зони зсувів – це аварійна необхідність. Однак, там залишається ще 137 мешканців, які теж потребують допомоги. Ми звернулись до КабМіну з проханням виділити місту у 2012 році з резервного фонду 28,5 млн грн. для відселення мешканців з аварійних житлових будинків Сподіваюсь,- завершує розповідь міський голова,- найближчим часом кошти отримаємо і врешті-решт усі люди будуть відселені з непридатних для проживання будівель.
В Кабінеті Міністрів України, Апараті Президента України, обласній держадміністрації добре розуміють, що величезна концентрація промислових об’єктів на території Дніпродзержинська не дозволяє йому власними силами вирішувати цілий ряд проблем – зокрема екологічних. У рамках Плану заходів щодо забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту населення міста, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України, з держбюджету було виділено 3,7 млн грн. на виконання першочергових заходів – створення системи екологічного моніторингу та придбання спеціального медичного обладнання для обстеження городян. Загалом непрості екологічні умови проживання людей змушують міську і обласну владу значну увагу приділяти розвитку медичного обслуговування. В рамках модернізації охорони здоров`я у місті створено три центри первинної медико-санітарної допомоги. А навесні Дніпродзержинськ отримав ще й 12 сучасних реанімобілів швидкої допомоги. Здоров,я людей напряму залежить від здорового способу життя, - так вважають у Дніпродзержинську. Тож, як і колись, тут працює значна кількість спортивних секцій. Вони відкриті в численних спортивних клубах міста, на стадіонах, в басейнах. В Дніпродзержинську створено спеціалізований заклад «Дніпродзержинський центр фізичної культури і спорту «Інваспорт». У спортивних справах міський голова Станіслав Сафронов - перший помічник. Колишній висококласний боксер він і далі продовжує займатися спортом. Каже, якщо кілька днів підряд не побуває в спортзалі чи в залі боксу, відчуває певний дискомфорт. Тож мер усім рекомендує в якості відпочинку, найперше, фізкультуру і спорт.
Всього за півтора роки роботи нова міська влада взяла участь в реорганізації і проведенні понад 500 спортивно-масових заходів. Та ще й яких: 7 чемпіонатів України, 17 турнірів, матч за звання чемпіонки світу з шашок-100. Та справжньою гордістю мера і жителів Дніпродзержинська є той факт, що в цьогорічних Олімпійських іграх у Лондоні візьмуть участь 10 спортсменів-дніпродзержинців!
Міський голова Станіслав Сафронов вважає, - людина у промислово розвиненому місті повинна мати всі умови для гармонійного розвитку. Тож поряд з відродженням спорту він почав робити те, до чого не доходили руки у жодного з мерів впродовж останніх років – це повернення до життя об’єктів культури. А їх у місті чимало. Візьмемо хоча б прекрасне приміщення клубу місцевого металургійного заводу у якому свого часу співав сам Шаляпін,чи музично-драматичний театр ім. Лесі Українки. Театр нещодавно відремонтували, та так, що там з успіхом пройшов 8-ий Міжнародний театральний фестиваль за участю театральних труп із семи країн. У планах міської влади - створити духовно-культурний комплекс, в який увійде Єпархіальний центр та площа перед театром. На ній має з,явитися велична скульптура ,котра символізує Христа розп’ятого на Голгофі. На Дніпропетровському ракетному заводі «Південмаш» беруться вилити гігантську скульптуру. Лише у них є відповідні майстри та досвід роботи. На черзі - ремонт музею історії міста та створення музею сучасного декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва козацької тематики «Музей Мамая». Так нащадки козаків, що заснували поселення у 18-сторіччі, віддячать своїм славним предкам.
«Мені б так хотілось, - на закінчення бесіди сказав міський голова Дніпродзержинська Станіслав Олександрович Сафронов,- перетворити Дніпродзержинськ на місто, в якому б були чисті вулиці і площі, будинки з відремонтованими фасадами, під’їздами, теплими, комфортними, квартирами, щоб для людей працювали спортивні споруди, а в місцевий театр не можна було б дістати квитка. Це прості , життєві радощі, які наші люди заслужили, як ніхто.»   
…Я впевнений: Станіславу Олександровичу вдасться втілити в життя всі його задуми. Він не з тих, хто відступає від задуманого, Сафронов звик перемагати . І в спорті,і в житті.
Р.S. За підсумками 2011 року Станіслава Олександровича Сафронова визнано кращим міським головою Дніпропетровщини.