Дніпродзержинський міський голова Станіслав Сафронов: «Ми – єдина команда однодумців і професіоналів»
«Відомості», №43 від 24.10.2012
 
 
Станіславе Олександровичу, ми з вами зустрічаємось напередодні важливої події у політичному житті країни – парламентських виборів. Отже, спливає термін роботи нинішнього депутатського корпусу Верховної Ради, і пройшло  майже 2 роки від початку діяльності нової команди міської влади у Дніпродзержинську. Тож сьогоднішня наша зустріч – прекрасна можливість підвести підсумки і оцінити ефективність вашої діяльності на посаді міського голови та всієї вашої команди однодумців.
- Так, дійсно, сьогодні Україна стоїть на порозі рішучих змін у політичному та економічному житті. Від активної позиції кожного з нас залежить, яким буде наше спільне майбутнє. І саме зараз важливо зробити правильні висновки, прийняти зважене рішення, яке, можливо, визначить подальшу долю нашого міста і держави.
Минуло майже 2 роки від початку роботи нової влади у Дніпродзержинську. Це був час рішучих змін і позитивних зрушень, які стосувались усіх без винятку галузей міського господарства. Нам довелось напружено працювати в умовах посткризової ситуації в країні. Але, незважаючи на це, ми виконали основні завдання, які ставили перед собою рік тому. З перших місяців роботи мені вдалося сформувати у Дніпродзержинську чітку вертикаль влади, на всіх рівнях якої виконавці діють в одному напрямку. І сьогодні впевнено можна сказати, що ми – єдина команда однодумців і професіоналів, яка спільно працює над вирішенням існуючих проблем.
 
Дніпродзержинськ – це, передусім, велике індустріальне місто. Як ви оцінюєте роботу промислового комплексу за останні місяці?
-            Дякую за питання. Дійсно, Дніпродзержинськ — це передусім, промислове місто, і від роботи наших підприємств залежить і добробут городян, і соціально-економічний розвиток міста в цілому.
Сьогодні спостерігається позитивна динаміка економічного розвитку міста. За майже два роки нашої роботи підприємства збільшили виробництво основних видів промислової продукції: чавуну, сталі, металопродукції (у т.ч прокату), магістральних вагонів. З виробництва промислової продукції Дніпродзержинськ знаходиться в числі лідерів України: місто з населенням, чисельність якого становить 0,5% від загального населення країни, виробляє продукції на душу населення в 4 рази більше, ніж аналогічний показник по Україні. Обсяг реалізації продукції промисловими підприємствами міста становить 2,2% від реалізації продукції усіх українських підприємств.
За підсумками комплексної оцінки результатів діяльності місцевих рад за І квартал 2012 року, місто Дніпродзержинськ займає 5 місце за усіма сферами соціально-економічного розвитку серед 13 міст області. Зазначу, що у 2009 році ми були лише на 11-му місці.
 
Яка ситуація сьогодні із рівнем заробітної плати у Дніпродзержинську? І у продовження теми, як виконується доручення губернатора щодо погашення боргів із зарплати та легалізації заробітку на підприємствах усіх форм власності?
- Безумовно, своєчасні виплати заробітної плати, її поступове зростання – це основна складова добробуту наших громадян.
Мені дуже приємно відзначити, що рівень середньомісячної заробітної плати  у нашому місті зріс порівняно з минулим роком на 13,5%   і становить майже 3030 грн. Заборгованість із виплати заробітної плати на комунальних та економічно активних підприємствах міста відсутня.
Болючою проблемою залишається заборгованість із заробітної плати на 2-х підприємствах-боржниках міста, яка на 1 жовтня 2012 року становила 3,2 млн. грн: 2,4 млн грн. - на ДНВП «Цирконій», 0,8 млн. грн. – на ДП «Придніпровський завод кольорових металів».
Але ми вже досягли певних результатів: за період роботи нашої команди вдалось зменшити кількість підприємств-боржників – з 12 до 2. Повірте, це не просто сухі цифри: за ними стоїть копітка праця десятків, сотень людей. І те, що нам за такий короткий термін вдалося реально зменшити заборгованість, яка накопичувалась десятиліттями, свідчить про те, що ми вміємо злагоджено і ефективно працювати.
 
Основа розвитку будь-якого міста – це його бюджет. Перебуваючи на посаді міського голови, чи вдалося вам збільшити доходи міста, знайти додаткові джерела наповнення місцевого бюджету?
- Бюджет міста сьогодні – це головне джерело його благополуччя та розвитку. За перше півріччя 2012 року ми перевиконали план. Бюджет міста по власних доходах виконано 105,4%, в тому числі міський бюджет на 105,1%. Такий відсоток виконання ми маємо вперше з 2003 року. Перевиконання бюджету по доходах дозволило міській владі в І півріччі погасити кредиторську заборгованість минулих років  у сумі 25 млн. грн., яка залишилась нам від попередньої влади.
Ми постійно шукаємо додаткові джерела наповнення місцевого бюджету. За короткий час роботи нашій команді вдалось зробити те, що попередники не могли зробити роками - затвердилинову нормативну оцінку землі, а також ставку орендної плати за землю. Внаслідок цього міський бюджет за 9 місяців 2012 року додатково отримав 143 млн. грн плати за землю, що становить 107,4% до запланованої суми.
На сьогодні перед нами стоїть задача виконати бюджет 2012 року, не допустити кредиторську заборгованість на кінець року, яка б лягла тягарем на наступний рік.
 
Стан житлово-комунального господарства – це візитна картка міста. В одному з інтерв’ю ви говорили, що, розпочавши свою діяльність на посаді міського голови, зіткнулися з безліччю проблем у цій сфері. А яка сьогодні ситуація у комунальній галузі? Чи є якісь позитивні зрушення?
- Проблеми благоустрою міста завжди були пріоритетними для нашої команди. З перших місяців своєї роботи влада розпочала масштабну довгострокову роботу з благоустрою. Місто стало чистіше, впорядкованіше і комфортніше. З початку 2012 року висаджено більше 5 тисяч нових дерев та кущів. За час нашої дворічної роботи виконано капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення 44 вулиць міста, ремонт 110 тис. м2 покрівлі, 1250 під’їздів та вхідних груп.
Результати праці видно майже у кожному дніпродзержинському дворі, де з’явились десятки нових дитячих майданчиків. Були відремонтовані   будинки, які роками стояли без опалення, де текла покрівля, і всі комунікації знаходились у жахливому, просто аварійному стані.
Нещодавно ми розпочали новий опалювальний сезон. Як і в минулому році, для попередження можливих проривів теплотрас будуть працювати десятки чергових бригад, кожен будинок буде знаходитись на постійному контролі наших служб. Я завжди, на кожній оперативній нараді наголошую: тепло повинно бути в усіх без винятку оселях Дніпродзержинська. І ніяких заперечень тут бути не може: якщо ми взяли на себе відповідальність за місто і людей, то повинні виконувати всі зобов’язання, якими б проблемними чи складними вони не були.
   
Відомо, що з обласного бюджету були виділені кошти на ремонт доріг у Дніпродзержинську. Зокрема, у день народження міста відбулося святкове відкриття проспекту Ювілейного, який повністю відремонтовано вперше за 15 років. Як тепер виглядає цей проспект? Чи задоволені мешканці? Які ще автошляхи буде відремонтовано цього року?
- Так, дійсно, відновлення проспекту Ювілейного є надзвичайно важливим в умовах нашого міста. Адже ця дорога є напрямком, який з’єднує Дніпродзержинськ з обласним центром – Дніпропетровськом та з’єднує автодорогу Н-08 через центральні магістральні дороги міста з лівобережною частиною міста.
З проведення останнього капітального ремонту дороги пройшло 15 років. За цей час тут проводився середній та дрібний ремонт. Але проспект все одно перебував у жахливому стані: напливи, вибоїни, поздовжні та поперечні тріщини, незабезпечений поперечний ухил покриття. Допустити подальшої руйнації одного з основних міських проспектів ми не могли, і цього літа розпочали ремонтні роботи.
За підтримки керівництва Дніпропетровської області місто отримало необхідні для ремонту кошти. Загальна вартість робіт складає 18,9 млн.грн. З них 17 млн.грн. надійшло з обласного бюджету. Я щиро сподіваюсь, що мешканці міста будуть задоволені новим проспектом. І зазначу, що цього рокуобласна влада виділила рекордну суму на ремонт доріг у Дніпродзержинську – 40 млн. грн. Завдяки цьому ми зробили величезний крок на шляху покращення якості доріг у місті. Це дозволить відремонтувати в 3,5 рази більше дорожнього покриття, ніж минулого року. Якщо у 2011 році цей показник складав 43,7 тисяч квадратних метрів, то цього року буде відремонтовано майже 150 тисяч квадратних метрів доріг. Сьогодні на сучасному рівні виконано ремонт доріг міста на площі 77 тисяч квадратних метрів.
Наразі розпочато відновлення вулиці Скаліка, де капітальний ремонт не проводився 22 роки. Там планується влаштувати нове дорожнє покриття та заміну бордюр. У 2013 році планується оновити тротуари, облаштувати зупинки громадського транспорту, виконати дорожню розмітку та провести роботи з озеленення.
 
Сьогодні у багатьох містах України, у тому числі, і у Дніпродзержинську, гостро стоїть житлове питання. З часом збільшується кількість старих та аварійних будинків, і все більше людей потребують поліпшення житлових умов. Як Ви вирішуєте цю проблему?
- Так, будівництво житла — одне з ключових завдань міської влади. Для вирішення такого важливого питання, як будівництво доступного та соціального житла, затверджено міську Програму житлового будівництва на 2011–2026 роки. Програмою передбачається поетапне здійснення житлового будівництва на території міста Дніпродзержинськ, в тому числі побудова доступного та соціального житла. Для вирішення цього питання планується здійснити будівництво групи житлових будинків по бульв. Героїв, багатоповерхової блок-секції по вул. Дніпробудівській, 7, реконструкцію будинку по вул. Ватутіна, 39.
Також сьогодні у Дніпродзержинську, як і по всій Україні, впроваджується програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Наразі підготовлено буклет з усією необхідною інформацією щодо оформлення та отримання іпотечного кредиту, переліком об'єктів житлового будівництва, в яких може бути придбаним житло, схеми розміщення цих об'єктів на території міста та безпосередньо плани та фасади житлових будинків. Наразі 168 сімей і одинаків виявили зацікавленість в участі у програмі «Доступне житло». І ми сподіваємось, що цей показник буде зростати.
Ще одна болюча проблема для міста -  це відселення мешканців зсувонебезпечної зони Шамишиної балки. Міська влада отримала потужну підтримку керівництва області, урядових структур, завдяки чому виділено   20,1 млн грн для реалізації цих заходів. У короткий термін мешканці аварійних будинків отримали нове житло, яке відповідає всім стандартам зручного проживання, а у багатьох випадках площа нового житла навіть перевищує площу колишнього. Робота по відселенню мешканців з аварійних житлових будинків у районі Шамишиної балки продовжується і незабаром всі, хто проживає у даному районі отримають нове житло – безпечне та комфортне.
 
Нещодавно у Дніпродзержинську була прийнята Програма розвитку транспорту на 2012-2017 роки. Що саме передбачає ця програма?
- Відповідно до заходів цієї програми передбачено здійснити технічну модернізацію транспорту, розширити маршрутну мережу, запровадити GPS-систему на транспортних засобах на міських автобусних маршрутах загального користування та встановити камери зовнішнього спостереження в місцях масового скупчення пасажирів. Сьогодні  на дорогах міста працює 131 транспортний засіб, обладнаний системою супутникового контролю GPS.
Для забезпечення комфорту пасажирів у місті було збудовано новий автостанційний комплекс загальною площею 107,47 кв.м.
Для наведення порядку в транспортній сфері відновлюється робота диспетчерських служб, тримається на постійному контролі дотримання перевізниками графіків руху. Відтепер на маршрутах будуть працювати тільки ті автомобільні перевізники, які чітко виконуватимуть умови договорів, працюючи на місто та його громаду.
 
Дніпропетровщина – одна з чотирьох областей України, де впроваджується реформа системи охорони здоров`я. Як Дніпродзержинськ долучається до модернізації медичної галузі?
- Так, ми намагаємось зробити так, щоб кожен громадянин міг отримати медичну допомогу в потрібний час, у зручному місці, необхідному обсязі та з мінімальними затратами.
У місті створені три центри первинної медико-санітарної допомоги з 23-ма лікарськими амбулаторіями загальної практики сімейної медицини. Рішенням міської ради на обласний бюджет передано 10 лікувально-профілактичних закладів, у тому числі, станція швидкої медичної допомоги. Це, по-перше, сприятиме кращому фінансуванню лікарняних закладів, по-друге - надасть можливість створити у Дніпродзержинську багаторівневу систему охорони здоров’я, завдяки чому городяни зможуть отримувати більш якісні, доступні, кваліфіковані та ефективні медичні послуги.
За підтримки голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександра Вілкула у 2011 році було виділено кошти, завдяки яким було реконструйовано та відкрито поліклініку сімейної медицини № 3. У березні 2012 року Дніпродзержинськ отримав 12 автомобілів швидкої медичної допомоги, які обладнанні відповідно до сучасних вимог.
В рамках медичної реформи проводиться підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації фахівців первинної ланки, у першу чергу, лікарів та медсестер загальної практики-сімейної медицини за кошти Державного та місцевих бюджетів.
 
У Дніпропетровській області сьогодні проводиться активна робота по розвитку сімейних форм виховання. А як ця проблема вирішується у Дніпродзержинську?
- Міська влада працює над зменшенням проявів такого негативного явища як соціальне сирітство. Сьогодні в місті існує 21 прийомна сім’я та 7 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 84 дитини.
У червні 2012 року відбулося урочисте відкриття І блоку соціального готелю для дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування за адресою: проспект Аношкіна, 148. 10 випускників професійно-технічних навчальних закладів з числа дітей-сиріт отримали можливість жити у відремонтованому, переобладнаному помешканні. У найближчому майбутньому заплановано ремонт та переобладнання другої частини блоку приміщення.
Міська влада також співпрацює з Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» щодо реформування системи піклування про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у місті та придбання багатокімнатної квартири для створення дитячого будинку сімейного типу. В жовтні 2011 року, у рамках співпраці, придбано 6-кімнатну квартиру у Лівобережній частині міста. Завдяки влаштуванню дітей-сиріт до сімейних форм виховання впродовж 2011 року на 77% скорочено чисельність вихованців міського дитячого будинку. Це прекрасний результат, і робота в цьому напрямку буде продовжуватись.
 
Станіславе Олександровичу, у зв’язку із зростанням рівня народжуваності у багатьох містах постала проблема перевантаження дошкільних навчальних закладів. Чи вирішена ця проблема у Дніпродзержинську?
- Дякую за питання.Дійсно,у зв’язку із зростанням рівня народжуваності, бажанням батьків віддати дитину до дошкільного закладу вже з двох років, у місті постала проблема перевантаження дитячих садків в окремих мікрорайонах. Завантаженість дошкільних навчальних закладів - чисельність дітей з розрахунку на 100 місць зросла до 119. Для виправлення ситуації:
- ми провели роботу по поверненню використання приміщень за прямим призначенням: вивели початкові класи в дошкільних навчальних закладах №32, 38; загальноосвітньому комплексі №22;
- за два останні роки відкрили дошкільні відділення на базі загальноосвітніх шкіл №3, 24.
- вперше з 2011 року були виділені кошти у розмірі 560 тис. грн. на відкриття груп і з 1 вересня 2012 року відкрито додатково 11 груп у функціонуючих закладах.
Це дало можливість прийняти до закладів дошкільної освіти у 2011 році додатково 520 дітей, у 2012 році - 320 дітей.
В подальшому будемо працювати над вирішенням питання будівництва сучасного дошкільного навчального закладу на одному з мікрорайонів лівобережжя, де на сьогодні в черзі перебуває понад трьохсот дітей.
 
Останнім часом Дніпродзержинськ заявляє про себе не лише як потужне індустріальне місто Дніпропетровщини, але і як центр культури і спорту. Дніпродзержинські гребці отримали золото на цьогорічних Олімпійських іграх, танцювальна молодь міста успішно виступила вже у другому сезоні мега-шоу «Майданс». Як ви підтримуєте ці та інші починання дніпродзержинської молоді?
Згоден, Дніпродзержинськ сьогодні – це не тільки відома промислова марка, але і культурний центр. Думаю, що найбільша заслуга у цьому – не міської влади, а самих городян – талановитих, творчих, активних. Ми на всіх рівнях підтримуємо молодіжні ініціативи, адже саме від їх енергії та наполегливості залежить майбутнє нашого міста і держави в цілому.
У нашому місті немало робиться для формування і реалізації державної молодіжної політики. Для розвитку молодіжного руху та створення кадрового резерву для органів місцевого самоврядування у місті створено Молодіжну раду, яка бере активну участь у громадському житті міста, є ініціатором багатьох молодіжних заходів.
Ми пишаємось нашою молоддю – талановитою, творчою, спортивною. Цього року на Олімпійських іграх у Лондоні взяли участь 10 спортсменів з нашого міста! Саме на цих змаганнях представниці спортивного клубу «Дзержинка» здобули золоту медаль з академічного веслування. З метою підтримки спортивних талантів за рахунок коштів міського бюджету здійснюється виплата стипендій Дніпродзержинської міської ради обдарованим спортсменам, які мають високі досягнення на змаганнях всеукраїнського та міжнародного рівня. У порівнянні з 2010 роком збільшилась кількість стипендіатів-спортсменів з 10 до 15.
Молодь – це наше майбутнє, і ми обов’язково будемо підтримувати молодих дніпродзержинців у їх починаннях та прагненнях.
 
 Я знаю, що у місті заплановане будівництво масштабного духовно-культурного комплексу. Розкажіть про це детальніше.
- З нагоди Дня міста ми урочисто відкрили реконструйовану будівлю управління Дніпродзержинської Єпархії. Таким чином, ми пройшли перший етап створення духовно-культурного центру нашого міста, який, я сподіваюсь, стане одним із значимих місць відродження та розвитку духовних цінностей дніпродзержинців. Крім будівлі управління Єпархії, він включатиме також Свято-Миколаївський кафедральний Собор, адміністративний корпус, духовний центр у складі недільної школи і відділів Єпархії. Проектом також передбачено будівництво Соборної площі з архітектурно-скульптурною композицією „Голгофа”. Без сумніву, цей комплекс стане справжнім духовним і культурним осередком Дніпродзержинська, який раніше був відомий лише як техногенне, індустріальне місто.
Я щиро дякую голові Дніпропетровської обласної адміністрації Олександру Юрійовичу Вілкулу за підтримку та допомогу у будівництві цього містобудівного ансамблю. Розвиток духовності, відродження православних традицій надзвичайно необхідні сучасному суспільству. І мені дуже приємно, що Дніпропетровщина, а разом з нею і Дніпродзержинськ, впевнено йдуть до реалізації цієї високої мети.
 
 І наостанок. Що ви хотіли б побажати рідному місту і його мешканцям?
    - Шановні дніпродзержинці! Всі здобутки і надбання, про які ми сьогодні говорили – результат копіткої роботи всієї моєї команди. Це люди, які разом зі мною взяли на себе відповідальність за місто, талановиті керівники і справжні професіонали. Кожен з них – моїх заступників – відповідає за свій напрямок роботи. Секретар міської ради Олена Рукавішнікова сприяє депутатам міської ради у здійсненні їх повноважень, контролює діяльність державних реєстраторів та міського архіву; Костянтин Гузенко, як перший заступник міського голови, координує роботу торгівлі, підприємництва, транспорту та зв’язку; Юрій Бєлобородов відповідає за функціонування житлово-комунального господарства та містобудівного комплексу; Сергій Логінов координує галузі охорони здоров’я, соціального захисту населення та екології; Сергій Павлюк відповідає за розвиток гуманітарної сфери; Тетяна Завгородня керує справами виконкому, координує роботу зі зверненнями громадян, регулює питання кадрової та внутрішньої політики, розвитку інформаційних технологій. Всі разом ми повсякденно займаємось забезпеченням життєдіяльності міста і розвитком його економічного потенціалу.
         Дорогі земляки!
         Я впевнений, що разом з вами у найближчий час нам вдасться перетворити Дніпродзержинськ на квітуче і заможне місто, яким будемо пишатися і ми, і наші діти. Тож я бажаю всім нам єдності і взаєморозуміння заради великої мети – розбудови рідного Дніпродзержинська та успішної, заможної України! Зичу вам міцного здоров`я і щастя, добробуту і достатку, радості від кожного прожитого дня!
Нехай з кожним роком розквітає і міцнішає наш Дніпродзержинськ! Нехай він і далі примножує досягнення і свою трудову славу!