Щастя дитини - твоя родина!


Щастя дитини - твоя родина!

 

 Прийомними батьками/батьками-вихователями

можуть бути:

  Повнолітні, працездатні особи,які в обов’язковому порядку пройшли курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки/батьки-вихователі.
  Влаштування дітей у прийомну сім`ю/ дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім'ї (18 років). У разі досягнення пенсійного віку одним з прийомних батьків час перебування дітей визначається за віком молодшого з батьків.


Фінансування прийомних сімей/ДБСТ:

  Здійснюється за рахунок державного бюджету. Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.
    Одному з прийомних батьків/батьків-вихователів виплачується грошове забезпечення (35% від двох прожиткових мінімумів). Прийомну сімю супроводжує соціальний працівник центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді, який допомагає долати труднощі. Порядок визначення і виплати грошового забезпечення визначається Кабінетом Міністрів України.Місцеві відділи у справах сім'ї, дітей та молоді щороку забезпечують безкоштовне оздоровлення прийомних дітей у дитячих оздоровчих закладах.

Права та обов’язки
прийомних батьків/ батьків-вихователів:


   Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками/батьками-вихователями в обов’язковому порядку мають пройти курс підготовки (один раз на два роки для батьків-вихователів), проведення якого забезпечують обласні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо, за програмою, затвердженою Міністерством у справах молоді та спорту.

-  Прийомні батьки/батьки-вихователі несуть відповідальність за життя, здоров’я, фізичний та психічний розвиток вихованців.


-  Прийомні батьки/батьки-вихователі є законними представниками вихованців і захисниками їх прав та інтересів у всіх органах, установах та організаціях без спеціальних на те повноважень.

-  Лікувально-профілактичні заклади проводять щорічне медичне обстеження прийомних батьків, які виховують дітей, уражених ВІЛ-інфекцією.


Умови за якими особи не можуть стати прийомними батьками /батьками-вихователями:

 Прийомними батьками/батьками-вихователями можуть бути повнолітні та працездатні особи, які перебувають у шлюбі, крім випадків, коли хоча б одна особа з них:
- Не пройшла курс підготовки потенційних кандидатів у прийомні батьки;
Визнана в установленому порядку недієздатною або обмежено дієздатною;
- Позбавлена батьківських прав;
- Колишній опікун (піклувальник, усиновитель), позбавлений відповідних прав за неналежне виконання на нього обов’язків;
- За станом здоров’я не можуть виконувати обов’язки щодо виховання дітей (інваліди І і ІІ групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психічні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства).




Не можуть бути прийомними батьками /батьками-вихователями:

   Особи, з якими на спільній житловій площі проживають члени сім'ї, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД (крім сімей, які беруть на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією), відкриту форму туберкульозу, психічні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства тощо.
 Середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім'ї, обчислений за останні 6-ть календарних місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім'ї не може бути менший ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум), встановлений законодавством.

Документи, які необхідно підготувати кандидатам у прийомні батьки/батьки-вихователі:

  1. Заява кандидатів у прийомні батьки про утворення прийомної сім`ї.
  2. Копії паспортів кандидатів у прийомні батьки/батьки-вихователі.
  3. Довідка про склад сім`ї.
  4. Копія свідоцтва про шлюб (для подружжя),(про розлучення).
  5. Довідка про  стан здоров`я кандидатів у прийомні батьки/батьки-вихователі та членів сім`ї, які проживають разом із ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстежання нарколога, венеролога, психіатра).
  6. Довідка про доходи потенційної прийомної сім`ї.
  7. Довідка про проходження навчання кандидатів у прийомні батьки/батьки-вихователі.
  8. Письмова згода всіх повнолітніх членів сім`ї, які проживають разом із кандидатами у прийомні батьки/батьки-вихователі, на утворення прийомної сім`ї/дитячого будинку сімейного типу (ДБСТ), засвідчена наторіально. 
  9. Довідка про не судимість.  

 

 

Я, чекаю на Вас, мамо та тато...


За довідками звертатися:

Центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді

вул. Москворецька, 19 кім. 511 (5 поверх)

т. 3-04-13