Що робити, якщо Ви послизнулися в ожеледь
Що робити, якщо Ви послизнулися в ожеледь
 
   Одна з основних небезпек взимку – ожеледь, і, як наслідок, можливе падіння.
   Пропонуємо вам прості рекомендації, як уберегтися від значних неприємностей у період ожеледиці.
   При порушенні рівноваги - швидко присядьте, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.
   Падайте в ожеледицю з мінімальним збитком для свого здоров'я. Відразу присядьте, щоб знизити висоту. У момент падіння стисніться, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і витратить свою силу при обертанні.
    Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.
   Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
   Не прогулюйтеся з самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, а автомобіль може виїхати на тротуар.
   Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та у ожеледицю. Пам'ятайте, що у ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини і падіння перед автомобілем, що рухається, приводить як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі.
   Треба прагнути не впасти на коліна або прямі руки. Падаючи вперед, прийміть удар на всю поверхню тіла, максимально підіймаючи голову.
   У разі падіння на схилі постарайтеся приземлитися на бік. Витягніть руку і не падайте на лікоть. Витягнута вздовж схилу рука захистить Вашу голову й усуне навантаження на плече.
Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини - терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
 
 
Департамент охорони здоров’я  та соціального захисту населення Дніпродзержинської міської ради