НЕШКІДЛИВІ ТА БЕЗПЕЧНІ УМОВИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ТА ВИКОРИСТАННЯ ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЮЧИХ
 
НЕШКІДЛИВІ ТА БЕЗПЕЧНІ УМОВИ ПРАЦІ
ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА ТА ВИКОРИСТАННЯ
 ХІМІЧНИХ РЕЧОВИН – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ'Я ПРАЦЮЮЧИХ
 
Державна політика в галузі охорони праці базується на принципах пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.
Питання створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму та профзахворювань були, є і повинні залишатися важливими та актуальними на будь-якому підприємстві.
Саме тому хочеться звернути особливу увагу роботодавця на виконання  ст. 13 Закону України «Про охорону праці», згідно з якою роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. 
 Вирішення існуючих проблем безпеки умов праці, методів їх подолання та формування  найвищого рівня безпеки для забезпечення здоров’я людей та профілактики виробничого травматизму на підприємствах можливе за рахунок поліпшення та оздоровлення умов праці й дотримання вимог санітарно-гігієнічних нормативів та законодавчих актів з охорони праці, позитивних змін у ставленні працівників до особистої безпеки при виконанні робіт.
Ряд виробництв та галузей промисловості мають потенційну небезпеку професійних отруєнь та захворювань працюючих. Цю небезпеку несуть хімічні речовини, які потрапляючи у робочі приміщення чи безпосередньо на працівників, являють небезпеку для здоров’я та нормальної життєдіяльності організму. Шкідливі речовини можуть проникати до організму через органи дихання, шлунково-кишковий тракт, шкіряні покрови і слизові оболонки. Під дією шкідливих речовин в організмі людини можуть відбуватися різні порушення.
Роботодавці зобов’язані обмежити дію таких хімічних речовин до рівня, який забезпечує охорону здоров'я працівників, вживати заходів для   захисту працівників від небезпек, пов'язаних з використанням хімічних речовин на виробництві, вживати відповідних заходів. 
Завданням захисту від хімічних негативних факторів є виключення або зниження до допустимих меж потрапляння в організм людини шкідливих речовин, контакту з шкідливими або небезпечними об'єктами. 
На підприємствах і в організаціях, де технологічний процес, обладнання, сировина чи матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних факторів, роботодавець повинен забезпечити працівників, що виконують роботи зі шкідливими хімічними речовинами, повним комплексом пільг і компенсацій, передбачених статтею 7 Закону України «Про охорону праці».
Для об‘єктивної оцінки умов праці на виробництві повинна проводитися атестація робочих місць за умовами праці, основна мета якої полягає у врегулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці. Результати атестації використовуються для цілеспрямованої і планомірної роботи, спрямованої на покращення умов праці, зниження рівня травматизму і захворюваності, а також для надання пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством, таких, як: скорочена тривалість робочого часу, додаткова оплачувана відпустка, пільгова пенсія, оплата праці у підвищеному розмірі.
Усунути негативний вплив, тобто забезпечити нешкідливі та сприятливі умови праці, можна, виключаючи на робочих місцях шкідливі виробничі фактори, послаблюючи їх дію до допустимих норм чи меж, або забезпечуючи оптимальні умови праці, які не викликають погіршення стану здоров'я людини та захворювання.
             Отже, охорона життя й здоров’я працюючих від впливу хімічних небезпечних та шкідливих виробничих факторів має важливіше 
соціальне значення, здоров’я працюючих є національним багатством держави, оскільки має вплив на працездатність людини, а відтак –
на її добробут і подальший розвиток технічного процесу.
 
Завідувач сектору з питань охорони
та умов праці департаменту охорони
здоров'я та соціального захисту
населення
Дніпродзержинської міської ради                                           О.В.Ізотова