За порушення – дисциплінарна відповідальність
 
Інформаційно-аналітичний щотижневик Дніпродзержинської міської ради «Відомості», № 23, 4 червня 2014 року
 
Дніпродзержинською міжрайонною прокуратурою з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері було проведено перевірку законності діяльності одного з управлінь Головного Управління Держсанепідслужби у Дніпропетровській області.
Так, у ході перевірки виявлено, що в порушення ч.4 статті 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», посадовими особами Управління не дотримуються вимоги щодо письмового повідомлення суб'єкта господарювання про проведення планового заходу не пізніш як за десять днів до дня здійснення цього заходу. Прокуратурою виявлено випадки, коли суб’єктів господарювання, які підлягали плановій перевірці, взагалі не було повідомлено про проведення відповідного заходу. Такі протиправні дії, з боку посадових осіб фактично є незаконним втручанням у діяльність суб’єктів господарювання, порушує конституційні засади підприємницької діяльності, а у майбутньому може стати причиною не допуску посадових осіб Управління до здійснення відповідних планових заходів, та негативно впливати на результати роботи Управління.
Також, у діяльності посадових осіб Управління порушуються вимоги ч. 9 статті 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» щодо надання примірника розпорядження не пізніше п'яти робочих днів з дня його складення суб'єкту господарювання чи уповноваженій ним особі для виконання.
Крім того, посадовими особами Управління не належним чином контролюється хід виконання та результати, наданих у ході перевірки розпоряджень, приписів, що може у подальшому негативно вплинути на санітарний та епідемічний стан, завдати шкоди життю та здоров’ю людей, навколишньому середовищу, тощо.
В період 2013-2014 Управлінням надано 106 розпоряджень та приписів. У той час, як фактично з них виконано лише 29 %, а невиконаними на теперішній час залишились 71 %.
При цьому, за невиконання розпоряджень, приписів, складено лише 5 протоколів за статтею 188-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у той час як по 79 розпорядчим документам жодна особа не була притягнута до адміністративної відповідальності.
В період 2013-2014 жодні матеріали з ознаками злочину, в межах компетенції, до правоохоронних органів взагалі не скеровувались.
У результаті проведеної прокуратурою перевірки було внесено подання, за результатами розгляду якого чотирьох посадових осіб даного органу державного контролю було притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
 
За матеріалами Дніпродзержинської міжрайонної прокуратури
з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері