Профілактична робота з молоддю

 

  Здоров’я нації – це показник добробуту держави, тому його збереження є завданням державного рівня.

 Сьогодні молодь перебуває у складній ситуації, коли в умовах стрімкого розвитку  інформаційних технологій,  збільшення кількості життєвих проблем, у представників молодого покоління формується  так  званий «комплекс незадоволеності», що в свою чергу  призводить до погіршення показників здоров’я молодих громадян, спостерігається тенденція щодо поширення в молодіжному середовищі наркоманії та захворюваності на ВІЛ/СНІД, збільшується кількість  померлих у молодому віці. Саме тому, молодіжна політика впродовж останніх років стала одним з пріоритетних та специфічних напрямів державної політики.

З метою проведення цілісної молодіжної політики у місті Дніпродзержинську,  рішенням міської ради затверджено програму «Молодь Дніпродзержинська на 2012 – 2021 роки», одним із пріоритетних завдань якої –   є відродження здорової нації, виховання у молоді справжніх людських цінностей, активної життєвої позиції, спрямованої на утвердження здорового способу життя, збереження репродуктивного здоров’я, профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі тощо. 

 На виконання заходів зазначеної програми структурними підрозділами міської ради у взаємодії з благодійним та громадськими організаціями міста, в навчальних та розважальних закладах, в місцях відпочинку проводяться різнопланові профілактичні заходи, до яких залучаються представники правоохоронних органів, міського управління юстиції, кваліфіковані медичні спеціалісти міста.

Департаментом молоді та спорту міської ради постійно проводиться робота в напрямку пошуку шляхів модернізації системи профілактичної роботи з молоддю, визначаються засоби покращення її функціонування. Так, в місті започатковано проведення профілактичних заходів щодо попередження правопорушень та злочинів серед молоді, вживання ними наркотичних та токсичних речовин для студентів та учнів І курсів вищих та професійно-технічних навчальних закладів міста; скоординовано та значно активізовано профілактичну роботу  серед учнівської та студентської молоді, започатковано проведення міської профілактичної акції «Здоровим бути  – здорово!».

Зазначена акція проводиться на базі вищих, професійно-технічних та середніх загальноосвітніх закладів міста з метою профілактики ранньої вагітності та сексуального виховання молоді, попередження суїциду серед підлітків, попередження правопорушень та злочинів серед дітей, вживання ними наркотичних і токсичних речовин, алкогольних напоїв, тютюнопаління.

Загалом з початку 2015-2016 навчального року акцію проведено у 13 навчальних закладах міста, охоплено 1 863 особи з числа учнівської та студентської молоді міста. До кінця 2015-2016  навчального року зазначеною акцією заплановано охопити 100%  вищих, професійно-технічних та середніх загальноосвітніх навчальних закладів міста. 

Також слід зазначити, що традиційним стало проведення  міських вуличних масових профілактичних  заходів, таких як: «Молодь міста – проти наркотиків», «Молодь міста – за здоровий спосіб життя»,  «Цигарка – на цукерку», «Здорова молодь – здорове місто» тощо.

 Провідна роль у реалізації державної молодіжної політики в місті, зокрема в напрямку профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі, належить навчальним закладам тому, що саме вони є постійнодіючою основою й найголовнішою ланкою системи безперервного виховання всесторонньо розвинутої особистості, формуванні у неї високих духовних і моральних цінностей. На сьогодні в усіх навчальних закладах створено та діють «спеціалізовані ради профілактики» та «наркопости», до складу яких  входять представники адміністрації, педколективу та студентства. Для проведення профілактичної роботи  в навчальних закладах використовуються різні форми і методи: класні години, індивідуальні бесіди, проводяться місячники профілактичної роботи, вікторини, диспути, семінари тощо.

Наша молодь є, і завжди буде, найперспективнішою частиною суспільства. Відродження здорової нації, виховання у молоді справжніх людських цінностей, активної життєвої позиції, спрямованої на утвердження здорового способу життя, попередження негативних явищ у молодіжному середовищі – це інвестиції в розвиток стратегічних ресурсів міста та держави.