На Дніпропетровщині ціни на хліб залишатимуться стабільними
01-04-2014
У Дніпропетровській області ціни на соціальний хліб залишатимуться стабільними. Це стало можливим завдяки підписанню за участі облдержадміністрації меморандуму між хлібозаводами та Аграрним фондом, а також меморандуму між хлібозаводами та мережами супермаркетів регіону. Про це під час брифінгу повідомив в.о. заступника голови-керівник апарату облдержадміністрації Геннадій Корбан.
Геннадій Корбан зазначив, що утримувати стабільні ціни на хліб в регіоні дозволять дві складові. Перша складова - це прозора та чесна робота Аграрного фонду України з виробниками хлібу.
«В Україні існує Аграрний фонд, який отримував гроші з бюджету і за ці гроші робив певні закупівлі у сільгоспвиробників. Раніше він розподілявся несправедливо, - підкреслив Геннадій Корбан. - Тепер всі відповідно до своїх потреб зможуть отримати з Аграрного фонду недороге зерно для того, щоб його переробити на борошно. За рахунок цього ми попросили всіх виробників соціального хліба не піднімати ціни на нього як мінімум на найближчий період - до літа».
Він додав, що наразі меморандум за участі Аграрного фонду України та обладміністрації підписали майже всі хлібозаводи області.
Друга умова підтримання стабільності цінової ситуації на хліб в регіоні – чітко налагоджений механізм співпраці між хлібозаводами та мережами супермаркетів. У цьому питанні на Дніпропетровщині існували складнощі. Основна проблема полягала в тому, що магазини затримували оплату виробникам за реалізований хліб – вона здійснювалася в терміни від 40 до 90 днів. Це значно вповільнювало діяльність підприємств. 
 «Ми запросили всі супермаркети («АТБ», «Фоззі», «Омега», «Фуршет», «Метро» та ін). Вони також підписали меморандум за участю облдержадміністрації про те, що саме за хліб по одній позиції оплата хлібозаводам здійснюватиметься протягом 14 днів. Що це дає? Ви самі розумієте, це оборотні гроші для хлібозаводів», - підкреслив Геннадій Корбан.