Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Благоустрій – завдання кожного
 

Вадим Буланов, "Відомості" № 23 від 09.06.2010

Недавній брифінг начальника управління комунального господарства, депутата міської ради Ж.В. Сокуренко був присвячений актуальним питанням благоустрою міста. Жаннета Вікторівна повідомила журналістам  підсумки проведеного в Дніпродзержинську місячника благоустрою (ці дані наша газета публікувала), відзначивши: є підстави говорити про досягнення вагомих результатів. Під час акції по наведенню у місті порядку, в якій взяли участь представники органів виконавчої влади, промислових підприємств, учні і студенти, вивезено тисячі кубометрів сміття, ліквідовано десятки стихійних звалищ, висаджено тисячі дерев та кущів. Проте на жаль, часто самі ж мешканці міста перекреслюють всю цю роботу своїми несвідомими діями, відзначила Жаннета Вікторівна.

Так з 3,5 тис. кущів троянд, висаджених цією весною, близько тисячі відразу ж зникли з клумб, вочевидь опинившись на дачах, у власних дворах городян. Ще один малоприємний приклад: напередодні дня Перемоги у місті приведено в порядок всі військові меморіали. Дбайливо пофарбовано і танк Т-34 на лівобережжі. Та вже наступного дня молоді велосипедисти, демонструючи свою спритність, активно фотографувались прямо на свіжій фарбі танкової броні, залишаючи на ній брудні сліди. Не говорячи про неповагу до чужої праці, таку поведінку не можна розцінити інакше, як паплюження пам’яті загиблих воїнів…
Ж. В.Сокуренко підкреслила: люди повинні розуміти, що при такому ставленні сама влада нічого не зможе зробити, всі зусилля зводитимуться нанівець. Звичайно, найкраще в цій ситуації – змінити свідомість людей, ставлення до спільного майна і добробуту громади. Проте виховна робота – справа важлива, але досить тривала у часі. Для того, щоб вже зараз впливати на порушників, у місті прийнято правила благоустрою, для контролю за їх виконанням створюється спеціальна інспекція при управлінні екології. Зараз іде комплектування штату, вирішуються організаційні питання, очікується, що діяти інспектори з благоустрою почнуть вже з липня. Також прийнято рішення про розширення переліку осіб, які матимуть повноваження складати протоколи про порушення правил благоустрою, підвищено суми штрафних санкцій. Але головним завданням міської влади у цій сфері залишається не поповнення доходної частини бюджету, а саме – наведення в місті порядку.
Відповідаючи на питання журналістів, Ж.В. Сокуренко надала детальну інформацію щодо ситуації з ремонтом доріг. З початку року виконано поточний ремонт близько 20 тис.кв.м. покриття. Справа з капітальним ремонтом дещо затягнулась у зв’язку з затримкою у прийнятті державного і місцевих бюджетів, на сьогоднішній день уже визначені виконавці дорожніх робіт, вулиці, де вони будуть працювати. Щоправда замість очікуваних 6,7 млн.грн. з міського бюджету на ремонт доріг вдалось викроїти лише 4,3 млн.грн., тому важливо максимально раціонально використати ці кошти. В першу чергу ремонтуватись будуть вулиці з інтенсивним транспортним рухом: Сировиця, Скаліка, Гастело, Дунайська, Ціолковського, 3-й пров. Леваневського, для того, щоб покращити рух громадського транспорту. За умови збільшення фінансування, цей перелік буде доповнено.
Серед тем, що традиційно найбільше цікавлять мешканців міста – поводження з бродячими тваринами. За словами Ж.В. Сокуренко, в минулому році через невизначеність дій у цій сфері на місцевому рівні, робота практично не велась. Щоб надолужити згаяний час, в нинішньому році фінансування цієї статті з бюджету збільшено удвічі. Визначено виконавця робіт, який буде здійснювати відлов собак на території міста, згідно концепції гуманного поводження проводитиметься їх стерилізація. Причому на відміну від попередніх планів, коли стерилізованих тварин випускали у звичні для них райони міста, планується утримувати їх у спеціально побудованих вольєрах. З метою економії ці вольєри будуть виготовлені з деревини знесених сухостійних дерев. Крім бюджетних коштів до реалізації цього проекту будуть залучатись благодійні кошти, збиранням яких займається громадська організація «Зоощит».
Також в поточному році планується вирішити проблему підтоплення, від якого страждають деякі вулиці міста під час сильних злив. Зараз здійснюється інвентаризація каналізаційного господарства, там де дощоприймальні камери відсутні або зіпсовані, буде проведена їх заміна, або обладнання відкритих дренажів. Складною є ситуація і з зовнішнім освітленням міста. На повне відновлення цієї системи необхідно 68 млн.грн. На цей рік виділено близько одного мільйона. Це порівняно невелика сума, але принаймні 5-6 вулиць приватного сектора перестануть вночі потопати у темряві. Крім того, за рахунок фонду соціально-економічного розвитку буде реконструювано освітлення вулиць Дорожної і Дніпропетровської. При цьому передбачено встановлення нових енергоефективних світильників, кабелю, нові приладу обліку електроенергії із застосуванням диференційованих по годинам доби тарифів. Застосування таких лічильників має великий економічний ефект, особливо для таких крупних об’єктів, як лівобережний мостовий перехід.
На завершення брифінгу Ж.В. Сокуренко висловила вдячність всім підприємствам, організаціям, навчальним закладам, мешканцям міста, які взяли активну участь в цьогорічному місячнику благоустрою. Робота по наведенню в місті порядку  триватиме до кінця року в рамках програми «За чисте довкілля».