Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Дніпродзержинськ обговорює проект податкового кодексу
 
         Дніпродзержинськ обговорює проект податкового кодексу
 
Вадим Буланов, газета «Відомості» №34 від 25 серпня 2010 року  
 
         Як відомо, за дорученням керівництва держави, в Україні організоване широке громадське обговорення проекту нового податкового кодексу. Таке рішення було викликане тим, що представлений громадськості проект документу, що має винятково важливе значення для соціально-економічного розвитку країни, викликав досить неоднозначні оцінки в суспільстві. Нещодавно відкрите обговорення проекту податкового кодексу пройшло у нашому місті, зокрема у центрі позашкільної роботи і дитячої творчості та кіноконцертному залі «Мир» на лівобережжі.
         У обговоренні, що проходили у форматі громадських слухань, взяли участь представники міської влади, податкової інспекції, профспілкових організацій і громадських об’єднань підприємців, власне представники малого і середнього бізнесу. З боку останніх пролунало багато зауважень до обговорюваного документа.
         Найбільше заперечень, зокрема у підприємців, котрі торгують на ринках, викликають положення  про  обов’язкове запровадження з наступного року на всіх торгових місцях касових апаратів; зменшення кількості найманих працівників з п’яти до трьох, а також величини річного обороту з 500 до 300 тисяч грн. для можливістю користуватись спрощеними видами оподаткування.
         Обговорення проходило досить жваво, при цьому критика явно переважала над конструктивом. Щоправда, за словами представників галузевої профспілки підприємців, вони розраховували, що в заході візьме участь значно більша кількість їх колег. Втім, надати свої зауваження і пропозиції щодо удосконалення проекту нового податкового кодексу всі бажаючі  мають можливість за допомогою Інтернету.Головне – не стояти осторонь цієї важливої справи.
 
         Перший заступник міського голови В.М.КОЛІУШ так прокоментував підсумки засідання громадськості:
         – Сьогодні ми почули багато критичних зауважень відносно тих чи інших положень проекту нового податкового кодексу України. У багатьох випадках ця критика є обґрунтованою. Тому над удосконаленням цього документу нам усім треба зараз ретельно попрацювати. Якщо б податковий кодекс був прийнятий у його нинішньому вигляді, в наступному році нас чекало б багато проблем.
         Мова йде не тільки про наповнення міського бюджету, але й про подальшу діяльність малого і середнього бізнесу в цілому. А це – надзвичайно важливе питання, адже у Дніпродзержинську діє близько 15 тисяч приватних підприємців. Нехай їх доля у наповненні доходної частини міського бюджету поки що порівняно невелика, проте не можна забувати – це велика група людей, які самі створюють для себе і інших робочі місця, забезпечують свої сім’ї. Запропонувати їм якусь реальну альтернативу в умовах нинішньої складної ситуації на ринку праці ні держава, ні міська влада не зможе.
         Також мене, як посадову особу турбують положення проекту, що стосуються роботи комунальних підприємств. Нині ми докладаємо значних зусиль, щоб відновити стабільну роботу підприємств, що опинились у скрутній фінансовій ситуації, але діяльність яких має важливе значення для міста. Насамперед –  це КП «Дорожник», «Зеленбуд» та ін. які повинні виконувати покладені на них функції по забезпеченню благоустрою. Але тягар значних боргів, що накопичився у цих підприємств протягом тривалого часу, не дозволить завершити роботу по їх оздоровленню до кінця поточного року. Згідно положень обговорюваного документа, це дає підстави для банкрутства або ліквідації таких підприємств, чого б нам дуже не хотілося.
         Тому сподіваюсь, не тільки підприємці, а й представники інших професій і верств суспільства візьмуть найактивнішу участь у обговоренні проекту нового податкового кодексу. Впевнений, усі корисні пропозиції і зауваження будуть почуті і враховані, і в кінцевому підсумку ми отримаємо дійсно якісний документ, як результат спільних зусиль уряду й суспільства, що сприятиме покращенню загальної економічної ситуації в Україні і місті, та стане вагомим фактором подальшого розвитку й зростання нашої держави.