Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Святковий репортаж
Святковий репортаж
 
Вадим Буланов, газета «Відомості» №34 від 25 серпня 2010 року 
 
У щирій, дружній атмосфері
Справжнім епіцентром мистецьких заходів стала субота. За традицією в цей день до міськвиконкому завітали найбільш шановані гості – Почесні громадяни Дніпродзержинська, а також ті, кому випало очолювати наші місто у різні роки. Хвилюючі спогади, теплі слова і побажання – атмосфера, в якій проходила зустріч, своєю невимушено, щирою емоційністю нагадувала зустріч старих добрих друзів, в яких завжди вистачає спільних тем і інтересів.
         Традиційне фото на згадку – і члени поважного товариства долучаються до гомінкого кількатисячного гурту мешканців міста, котрі зібрались на площі Дзержинського в очікуванні наступних святкових заходів.
Слід віддати належне організаторам святкового дійства – їм вдалось збагатити сценарій урочистостей цікавими новими елементами. Особливо помітні новації торкнулись церемонії підняття державного прапора України. Цього разу біля стягів міста і держави вишикувалась почесна військова варта. Солдати чітко виконали процедуру підняття стяга, а перед цим керівники міста і районів за військовим, знову ж таки, звичаєм, поцілували  цей державний символ, опустившись на коліно.
Символіка єдності
         Але головною особливістю цьогорічного свята прапора стали, власне, самі прапори. Жовто-синій і місцевий малиново-жовтий стяги на замовлення міської влади виготовили у Черкасах, у майстерні художньої вишивки, яку очолює заслужений художник України О.Теліженко Олександра Василівна особисто їх презентувала дніпродзержинській громаді із святково вбраної трибуни, наголосивши: «Прапор – це не просто символ, це потужне джерело енергетики, що працює на організацію та гармонізацію середовища. Ці прапори зроблені з любов’ю на славній землі Черкащини, пов’язаній з постатями Шевченка й Хмельницького, тож нехай вони стануть оберегом Вашого міста, яке теж має власну багату історію, приносять вам щастя! У нас один прапор, одна мова, одна держава –Україна!».
         До речі, пані Теліженко не тільки у промовах стверджує ідеї єдності. Вона є автором концепції «Прапору національної єдності», який кілька років тому вишивали народні майстрині з усієї України, в тому числі і Дніпродзержинська.
         Потім свої перші персональні символи державної приналежності отримали від міського голови юнаки і дівчата, які щойно відзначили своє 16-річчя. Як завжди, зворушливим і символічним стало вітання молодят – з теплими побажаннями, рушниками та хлібом-сіллю, білосніжною круговертю весільного вальсу на площі.
         Це – просто фантастичне місто!
         … Приблизно так висловив свої враження під час огляду виставки наших досягнень у міському парку гість із Німеччини. І справді – тут було на що подивитись! Паркові алеї були заставлені суцільними стендами, вітринами, стелажами, макетами і т.д. Серед учасників виставки – банки і промислові підприємства, профтехучилища і ресторани, народні майстри і засоби масової інформації, національні общини і школи, соціальні служби і громадські організації. Просимо вибачення, якщо когось не згадали! А навіть побіжно описати хоч найцікавіші з виробів, творів, букетів, зразків продукції, експонатів, музичних номерів і т.д. – взагалі немає жодної можливості. Це треба просто бачити, щоб пересвідчитись – у нашого міста дійсно великий потенціал. З такими талановитими, працелюбними жителями можна і необхідно добиватись великих успіхів в майбутньому!
         В суботу святкова програма тривала до пізнього вечора. На площі Дзержинського відбувся великий концерт за участі аматорів і професійних виконавців. Святкові заходи – спортивні, культурні, музичні проходили в усіх районах міста і в неділю.
Завершився ж багатоденний святковий марафон у вівторок, 24 серпня покладанням квітів керівниками і громадськістю міста до пам’ятника Т.Шевченка.