Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
ВАЖЛИВИЙ КРОК ДО ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
ВАЖЛИВИЙ КРОК ДО ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
 
Вадим Буланов, газета «Відомості» №34 від 25 серпня 2010 року 
 
         Як ми вже повідомляли, нещодавно уряд України прийняв розпорядження від 11 серпня 2010 р. №1628-р «Про заходи щодо забезпечення екологічної безпеки м. Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту населення міста». Те, яке значення має для нашого міста, що потерпає від тяжких екологічних проблем, і всіх його жителів, цей документ, ми попросили розповісти міського голову Я.КОРЧЕВСЬКОГО:
 
– Можливо, дещо вийду за рамки ділового стилю, але прийняття урядом цього рішення я б назвав найкращим подарунком Дніпродзержинську і його мешканцям до 260-річного ювілею міста. Адже питання екології для нас є не просто пріоритетним. По суті, воно є визначальним для подальшої долі 250-тисячного міста з багатою історією і великим потенціалом. Потенціалом не тільки промисловим, а й гуманітарним – науковим, культурним, спортивним і туристичним.
         Від багатьох гостей, які приїхали до нас на святкові заходи, доводилось чути: «Яке у вас гарне, затишне місто. Якби ще екологію трохи покращити…» І я щасливий, що цього разу мав вагомі підстави впевнено відповідати: «Обов’язково покращимо. І завдяки підтримці уряду не трохи – а кардинально. Приїздіть на наступний ювілей – ви не впізнаєте промислового Дніпродзержинська!»
         Так, прийняття цього розпорядження гарантує місту справжній прорив у покращенні екологічної ситуації. І я хочу від імені усієї територіальної громади висловити щиру вдячність Президенту України Віктору Януковичу, Прем’єр-міністру Миколі Азарову, Міністру палива та енергетики України Юрію Бойку, які з великою увагою і розумінням підійшли до питання допомоги Дніпродзержинську у вирішенні комплексу складних екологічних проблем. Особлива вдячність – голові Дніпропетровської облдержадміністрації Олександру Вілкулу, який особисто доклав багато зусиль для позитивного вирішення цього важливого питання.
         Думаю, це – прояв істинно державницького підходу. Адже екологічні проблеми Дніпродзержинська за висновками експертів, в тому числі, міжнародних, давно перевищили місцевий і регіональний масштаби. А що ж до хвостосховищ ядерних відходів колишнього ПХЗ, потенційна небезпека може становити загрозу навіть всьому Причорномор’ю. Тож прийняття даного розпорядження відповідає і загальнодержавним інтересам.
         Взагалі, про цей документ можна багато говорити, але щоб усвідомити його справжнє значення для міста, потрібен час. Затверджена програма заходів розрахована до 2012 року, і я впевнений, за цей період кожен житель міста відчує результати дії програми у покращенні умов свого життя. Але для цього всім нам – міській владі спільно з облдержадміністрацією, Академією наук, Мінпаливенерго, іншими установами та організаціями – доведеться багато і напружено працювати, щоб реалізувати усе намічене, забезпечивши при цьому жорсткий контроль за використанням виділених коштів. Хочу ще раз наголосити: екологія – це важка і відповідальна праця, а не тема для піару. Лише з таким підходом можна братись за справу.
 
 
– Ярославе Сільвестровичу, раніше вже приймались урядові рішення, присвячені екологічним проблемам Дніпродзержинська. Поясніть, будь ласка, читачам, в чому полягає головна відмінність розпорядження від 11 серпня поточного року?
 
– Так, у минулі роки приймались урядові рішення, що стосувались, насамперед, забезпечення безпечного зберігання хвостосховищ ядерних відходів колишнього ПХЗ, встановлення там режимної території, здійснення охорони і радіаційного контролю. Безперечно, це дуже важливий напрямок, але на жаль, розділи програми, що стосувалась вирішення соціальних проблем мешканців, пов’язаних з екологічною ситуацією, не були профінансовані.
         Нове розпорядження уряду робить наголос саме на поліпшенні соціального захисту населення міста, і в цьому – його особлива цінність для місцевої громади. У затвердженому урядом плані заходів вперше враховані всі наші головні потреби. План містить всього 15 пунктів, але кожен з них – це справжня больова точка, цілий комплекс гострих проблем, що не вирішувались роками і десятиліттями. І що важливо – для їх вирішення передбачено достатнє фінансове забезпечення, визначені відповідальні органи і структури.
 
         Візьмемо хоча б деякі з цих пунктів, наприклад, оснащення міської СЕС приладами контролю за радіологічним станом. У даному випадку мова йде не про придбання якихось дозиметрів, а фактично, про створення сучасної служби моніторингу, яка надаватиме повну інформацію про радіаційний стан будь-якої ділянки території міста у режимі реального часу. Інший важливий захід, затверджений урядом – придбання комплексного обладнання для проведення обстеження дніпродзержинців у спеціалізованій медсанчастині №8. Враховуючи, що на цей захід виділяється 2 млн. грн. на рік, ми зможемо кардинально покращити діагностику захворювань, а у більшості випадків – попередити їх виникнення. А все це – збережені життя і здоров’я тисяч наших мешканців.
         Реконструкція шести резервуарів питної води по вул. Лохвицькій, на що урядом виділяється по 5 млн. грн. щороку до 2012 р. – це великий крок до нашої давньої мети – забезпечення жителів міста якісною питною водою. Можна впевнено говорити, що реалізація намічених заходів дозволить нам позбутись інших неприємностей – підтоплення та зсувних явищ. На це спрямовані відразу кілька пунктів, зазначених у плані заходів - розчищення річки Коноплянки та реконструкція правобережних очисних споруд.
         Найбільш високовартісним пунктом програми є рекультивація шламонакопичувача у балці Ясиновій ДП «Екоантилід». І не випадково, адже це сховище промислових відходів за рівнем екологічної небезпеки стоїть поруч з хвостосховищами ПХЗ.
       Думаю, нікому не треба пояснювати практичне значення для усіх городян, та й жителів сусідніх районів, значення таких пунктів програми, як реконструкція і дозавантаження звалища побутових відходів з впровадженням новітніх технологій утилізації та розроблення проектної документації щодо поводження з відходами у лівобережній частині міста. Крім того, на лівобережжі заплановане розчищення дренажного каналу до Голубого озера та поліпшення екологічного стану цього популярного у жителів всієї області міста відпочинку.
         Звичайно, до кінця року залишається небагато часу, і повністю освоїти за чотири місяці такі значні кошти, виконати такі великі обсяги робіт просто нереально. Але те, що можливо, ми виконаємо по максимуму, і будемо готуватись до напруженої роботи у 2011 році.
         Наші найближчі кроки – прийняття на сесії міської ради 30 серпня міської програми природоохоронної діяльності до 2015 року, а також пілотного проекту виходу м. Дніпродзержинська з екологічної кризи. Сподіваємось, що цей проект за підтримки уряду і Верховної Ради стане базовим для усіх міст України із значним техногенним навантаженням, а Дніпродзержинськ нарешті перестане бути чорною міткою на екологічній карті України. Я дуже хочу бачити рідне місто чистим і затишним. Хочу, щоб наші жіночки народжували і виховували здорових дітей, щоб ніхто з дніпродзержинців не знав, що таке онкологічні чи будь-які інші тяжкі хвороби. Сподіваюсь, прийняті заходи сприятимуть не тільки зниженню ризику захворювань, але й збільшенню загальної тривалості життя наших мешканців. Для мене, як міського голови, як жителя Дніпродзержинська ці питання – на першому місці.
      Звичайно, реалізація всіх намічених нами планів – складний і тривалий процес. Але головне – у нас є велике бажання і сильна воля для виконання цієї роботи. Ми вже маємо конкретну програму дій, і почали робити перші кроки для втілення її у життя. Будемо працювати далі, не зупиняючись на досягнутому. Адже прекрасно розуміємо: ми всі несемо відповідальність за ту спадщину, яку залишимо наступним поколінням.