Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Міська освіта: підсумки і перспективи
Міська освіта: підсумки і перспективи
 
Вадим Буланов, газета «Відомості» №35 від 1 вересня 2010 року
 
В минулу п’ятницю у центрі позашкільної роботи та дитячої творчості відбулась традиційна серпнева педагогічна конференція. На цьому представницькому зібранні освітяни Дніпродзержинська обговорювали підсумки минулого навчального року, аналізували сьогоднішній стан, проблеми і перспективи міської освіти, визначали плани і завдання на новий навчальний рік. Участь у конференції взяли міський голова Я. Корчевський, заступник міського голови Т. Онищенко, начальник управління освіти і науки міської ради О. Баштаненко, ректор ДДТУ О. Коробочка, голова міської профспілкової організації працівників освіти І. Небосенко.
Відкриваючи конференцію, міський голова Я. Корчевський привітав присутніх і побажав усім освітянам міста плідної роботи у новому навчальному році, нових здобутків успіхів і перемог, а також – терпіння, мудрості, оптимізму і гордості за приналежність до високого звання – Вчитель. Ніякі найсучасніші технології, досягнення інформаційної ери ніколи не замінять живе слово вчителя.
Сьогодні колишні дніпродзержинці працюють на високих посадах органів державної влади не тільки України, а й інших країн СНД. Це всіх нас тішить, але треба розуміти – яких висот не досягла б людина, вона насамперед завдячує цьому тій міцній базі знань, особистим якостям, які закладено у школі, з самого першого класу. Тому Вас я вважаю справжньою елітою міста, – підкреслив міський голова.
Я. Корчевський висловив подяку усім, хто брав участь в організації і проведенні зовнішнього незалежного тестування, яке пройшло на належному рівні – насамперед адміністрації ДДТУ. Шість наших випускників показали під час цих складних випробувань найвищий результат. Це – велика заслуга навчальних закладів, що їх виховали: технічний ліцей №1, ліцей НІТ №2, гімназії №№ 11 і 39.
Співробітництво навчальних закладів різних рівнів не обмежується організацією тестування. У місті розроблена система інтегрованої освіти, яка має великий потенціал і в перспективі може бути розповсюджена і на інші міста України переконаний, – міський голова.
Він відзначив, що в цьому році всі школи міста вчасно підготувались до початку занять. Міська влада підтримує освітянську галузь, як одну з приоритетних. Не зважаючи на серйозні фінансові проблеми, з міського бюджету виділяються значні кошти на ремонт покрівель, систем опалення, харчоблоків тощо. Звичайно, хочеться зробити набагато більше, в тому числі – оновити фасади всіх шкіл. Словом, галузь потребує кардинального оновлення, певні надії нам дає оголошення Президентом України 2011 р. – роком освіти.
В цьому напрямку можна було б зробити вже багато, якби депутатський корпус міста своєчасно здійснив кілька заходів, спрямованих на збільшення доходної частини бюджету. Насамперед, це прийняття нової грошової оцінки землі, що всі інші міста області зробили вже давно, ­– наголосив міський голова. Тож треба кожному не забувати про свою відповідальність під час чергових виборів до місцевих органів влади. На щастя, наші люди давно зрозуміли, що за красивими гаслами на бігбордах, гучними словами про підтримку дітей, сім’ї, молоді насправді немає реального наповнення і конкретних справ. Також Я. Корчевський закликав педагогів самим активно брати участь у виборчій кампанії до міської і районних рад, адже освітяни – найбільш організовані і свідомі люди, вони як ніхто, знають проблеми своєї галузі і міста в цілому.
На завершення міський голова побажав присутнім високо нести горде звання Вчитель, не зважаючи ні на що, зберігати в серці любов до дітей і своєї справи, зігрівати усіх теплом своєї душі, і щоб натхненна праця приносила тільки радість.
Насамперед ці слова були звернуті до молодих спеціалістів, для яких сьогоднішній день став початком вчительської кар’єри і професійної діяльності взагалі. Кожному з них керівник міста вручив трудові книжки, разом з квітами і напутніми словами. Від імені молодих вчителів виступила вихователь ДНЗ №3 Олександра Пожарська. Її щирі, схвильовані слова – зізнання в любові до дітей і професії педагога пропонуються увазі читачів.
Дуже ґрунтовною, насиченою аналітичними і фактичними даними була доповідь начальника управління освіти і науки міської ради О. Баштаненко про стан освітянської галузі міста, підсумки розвитку середньої та дошкільної освіти в минулому році, та завдання і перспективи на новий навчальний рік. З цією інформацією плануємо познайомити читачів в наступних випусках газети.
Про результати зовнішнього незалежного оцінювання і вступної кампанії до Дніпродзержинського технічного університету розповів його ректор О.Коробочка. Загалом, ці результати є досить позитивними. Дніпродзержинськ, як окремий підрозділ ЗНО, один з не багатьох отримав високу оцінку в Києві. Жодних апеляцій і обґрунтованих скарг від учасників тестування не надходило. І це – не зважаючи на екстремальні умови аномальної спеки.
Що стосується результатів тестування, вони засвідчили, використовуючи спортивну термінологію, з одного боку високі індивідуальні рейтинги, з іншого – посередній командний результат. Так, з трьох випускників області, які склали всі тести на 200 балів, два – дніпродзержинці. Єдиний в області максимальний результат з англійської теж у нашому активі. Проте середній результат по місту виявився приблизно на 10 балів нижче ніж по області, де він склав близько 140 балів.
Загалом першокурсниками ДДТУ в цьому році стали: 405 студентів – за держзамовленням, 100 – за контрактом, ще 70 випускників коледжів і технікумів в порядку експерименту були прийняті на другий курс, з них половина за контрактом. Середня вартість навчання за контрактом у ДДТУ нині становить 13,8 тис. грн. на рік. Найнижчий конкурс у цьому році  був на спеціальність «інженер-металург» – 2,2 особи на місце; найвищий – інженерна екологія, 12 претендентів. За словами ректора, в нашому університеті на відміну від інших вузів, жахливих черг не було. Час прийому документів вдалось скоротити майже вдвічі і цей досвід майже перейняли інші міста. Що стосується пілотного проекту інтегрованої освіти, нині він знаходиться на розгляді в міністерстві освіти і науки.
Питання соціального захисту педагогів підіймали у своїх виступах голова міської галузевої профспілки І. Небосенко, інші виступаючі. Але головним лейтмотивом конференції стало визнання того факту, що освіта Дніпродзержинська працює на високому рівні, і за умови технічного оновлення, має всі перспективи для подальшого розвитку.