Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Екологічні проблеми не мають кордонів і меж
Д. ШИБКО, начальник Державної екологічної інспекції
                                               в Дніпропетровській області
                                 газета «Відомості», № 38 від 22.09.2010
 
 
Державною екологічною інспекцією в Дніпропетровській області розглянуто лист Дніпродзержинської міської ради від 11.08.2010 року №683 мк, щодо екологічної ситуації, яка склалася на території лівобережної частини міста Дніпродзержинська при здійсненні виробничої діяльності Закритого акціонерного товариства з іноземними інвестиціями «Оріль-Лідер».
В період з 27.08 по 02.09.2010 року держінспекцією здійснено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства.                                                                     
Підприємство у сфері поводження з відходами має документи:
- Ліміт №114 на утворення та розміщення відходів у 2009 році, виданий Державним управлінням екології та природних ресурсів в Дніпропетровській області;
- Ліміт №109  на утворення та розміщення відходів у 2010 році, виданий Державним управлінням екології та природних ресурсів в Дніпропетровській області.
На підставі наказу Мінекобезпеки України № 12 від 14.02.99 р. підприємством розроблено і узгоджено в установленому порядку паспорт місця видалення відходів послідосховища курячого помету, паспорт зареєстровано в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області віл 06.03.07 р., лист № 4-272-102. Послідосховище експлуатується з 1980 року. Проектна потужність 28 257 тонн в рік. Проект розроблено в 1979 році і вміщує 9 заглиблених залізобетонних ємностей обсягом 3200 тонн кожна. Виконано ізоляційний екран комбінованого типу (бетонна стяжка, бетон, утрамбований грунт), що забезпечує захист від забруднення земель та підземних вод. Площа, зайнята МВВ, – 1,080 га.
З виїздом на місце перевірено етап послідосховища, передбаченого для накопичення курячого посліду – відходів 4 класу небезпеки, що є товарною продукцією підприємства – добривом, що вивозиться на поля для покращення родючості грунтів для вирощування зернових культур. Послідосховище розташовано на відстані 1 км від населеного пункту та 3 км від р. Оріль. Виявлено, що карту №1 послідосховища заповнено твердими побутовими відходами, що не передбачено паспортом МВВ. Побутові підходи разом з промисловими (поліетилен, полістирол, макулатура та інше) тимчасово зберігаються та території послідосховища вкарті №1. Вищевказане є порушенням вимог ст. 17 Закону України «Про відходи». За виявлені порушення посадову особу притягнуто до адмінвідповідальності.
Підприємством на підставі припису Управління ветеринарної медицини виконуються заходи щодо улаштування біотермічної ями на випадок епідемії курячого грипу в районі послідосховища. Акт вибору земельної ділянки під будівництво чеських ям на території Єлизаветівської сільської ради (договір оренди землі від 13.09.2007 р.). загальною площею 0,5202 га.
Проектна документація «Будівництва чеських (біотермічних) ям для захоронеиня трупів птахів ЗАТ з ІІ «Оріль-Лідер» на території Єлизаветівської ради Петриківського району Дніпропетровської області» отримала позитивний висновок державної екологічної експертизи від 13.10.2009 року № 4-784-12-1. Згідно висновку проектом передбачено комплекс заходів, які повністю виключають   попадання продуктів розпаду тварин в грунти. На час перевірки будівництво чеської ями не закінчено. Об’єкт не використовувався.
ЗАТ з II «Оріль-Лідер» восени 2009 року проведено комплекс попереджувальних заходів, а саме машини підприємства обладнано критими тентами. Згідно наказу по підприємству від 26.01.2010 р. №47 перевізникам курячого посліду заборонено перевозити відходи без тенту та при внесенні добрива на поля виконувати одночасно дискування. У зимовий період не здійснюються роботи по відвантаженню і перевезенню курячого посліду. Восени мали випадки відвантаження курячого посліду приватним особам у приватний автотранспорт, який не обладнаний тентом, та за маршрутом, який рухався по вулицях с. Єлизаветівка, та населення несвоєчасно виконувало дискування, що, можливо, сприяло неприємному запаху.
Умовами діючого Дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря № 1223700000-1а від 27.01.2007 р. терміном дії до 17.11.2011 р. пунктом 3.2.3 передбачено, що суб'єкт господарювання повинен забезпечити, щоб запах не призводив до суттєвих незручностей за межами об'єкту або суттєвого впливу на навколишнє середовище. Даною перевіркою встановлено, що в літній період 2010 року ЗАТ з II «Оріль-Лідер» здійснювалося відвантаження Єлизаветівській філії ЗАТ з II «Оріль-Лідер» 3680 тонн курячого посліду як добрива, які вивозились та вносились на поля в районі розташування лівобережного житлового масиву міста Дніпродзержинська, що сприяло неприємному запаху. Держінспекцією винесено припис про недопущення здійснення відвантаження курячого посліду в літній період та притягнуто до адмінвідповідальності посадову особу.                                                         
Для контролю рівня забруднення підземних ґрунтових вод підприємством укладено договір на проведення аналізів з двох спостережувальних свердловин на підставі укладеного договору з Петриківською санепідстанцією. Петриківською СЕС здійснюється контроль якості ґрунтових вод з двох свердловин, розташованих в районі розташування послідосховища. Згідно з результатами аналізів фактичні показники відповідають санітарним вимогам.
На перевірку представлено дані лабораторних досліджень проб грунту в районі послідосховища, виконаних Петриківською СЕС у 2009 році. Перевищень ГДК вмісту свинцю, кадмію, цинку, міді в пробах грунту на межі санітарно-захисної зони послідосховища ЗАТ з II «Оріль-Лідер» не виявлено.
Дніпропетровською обласною СЕС протягом 2009 та 2010 рр. виконувався контроль забруднення атмосферного повітря в межах санітарно-захисної зони згідно з графіком. За результатами досліджень перевищень гранично допустимих концентрацій по аміаку, сірководню не виявлено.
Даною перевіркою відділом екологічного та інструментально- лабораторного контролю по Дніпродзержинському регіону проведено контроль на стаціонарних джерелах викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря ЗАТ з II «Оріль-Лідер». Перевищень дозволених викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря на стаціонарних джерелах не виявлено.
За результами перевірки видано 14 приписів по усуненню виявлених   порушень вимог природоохоронного законодавства; всього притягнуто до адмінвідповідальності 12 посадих осіб, загальна сума штрафів складає 782 грн.