Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Мрії збуваються, якщо поряд з тобою батьки…
                                                                                                                                Надія Васильєва, начальник управління у справах
                                                                                                                               сім’ї та молоді міської ради                                                                                 
                                                                                                                                газета «Відомості», № 38 від 22.09.2010
 
 
 
 
Мрії збуваються, якщо поряд з тобою батьки…
                     
 
З метою підтримки і розвитку національного усиновлення, 30 вересня в Україні відзначається День усиновлення –  національне свято опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, які прийняли у свої родини дітей, які з різних причин втратили рідні сім’ї.
Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає тільки у небайдужих до чужого горя, душевно щедрих   і готових до самопожертви людей. Це викликає велику повагу і надію на те, що кожна дитина матиме щасливе, повноцінне майбутнє.
Ми маємо парадоксальну ситуацію: в той час, як велика кількість сімей з різних причин є бездітними і мріють відчути радість материнства і батьківства, зростає кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в інтернатних закладах. В державних закладах діти-сироти отримують комплекс освітніх, медичних і соціальних послуг, але разом з тим спостерігаються значні відхилення у процесі її соціалізації. Проявляється відсутність навичок самостійного життя, невміння самостійно будувати стосунки у сім’ї, колективі, тощо.
Поширюється соціальне сирітство. Дві третини дітей, які виховуються у державних закладах, мають батьків, яким байдуже до того, де їхні діти  і що з ними. Відсутність нормальних умов життя та й самого розуміння соціальної норми формує у таких дітей викривлене уявлення про життєві цінності й про те, що таке «добре» і що «погано».
Але ці діти не винні в тому, що трапилося у їхньому житті! Багато з них мріють про сім’ю, не таку, де будуть постійно критикувати, принижувати, карати за найменші провини, де батьки-п’яниці постійно сперечаються між собою. Адже в таких сім’ях діти почуваються непотрібними, не відчувають емоційного тепла і захисту, а тому нерідко самі тікають від рідних батьків на вулицю. Вони мріють про щасливу сім’ю і сподіваються, що хтось полюбить їх по-справжньому і назве своїм сином чи донькою, а якщо ні, то з часом вони створять свою гарну сім’ю, де буде любов і турбота про кожного.
На жаль, статистика підтверджує, що діти, за невеликим винятком, повторюють долю своїх батьків. Адже для того, щоб створити  хорошу і міцну сім’ю, потрібно знати, якою вона повинна бути, необхідно докладати значних зусиль  і працювати над собою  задля сімейного блага. Але хто навчить цих дітей? Ніхто…
Повернути таких дітей до нормального життя може тільки сім’я. Роль сім’ї для дитини надзвичайно важлива. Діти потребують батьків – мудрих і чуйних.  Батьки дають дітям життя, відповідають за догляд і виховання, беруть на себе фінансову відповідальність, мають юридичні повноваження, у тому числі на право прийняття важливих рішень від імені своїх дітей. Батьки допомагають відчути взаємне тепло і любов, передають дітям досвід поколінь, життєві цінності та духовність, виховують дітей, задовольняють щоденні потреби, надають зразки для наслідування, поступово прищеплюють соціальні й побутові навички, необхідні у самостійному житті. Усі ці потреби життєво важливі для кожної дитини, якого б віку вона не була. Кому, як не батькам, першими відкривати, спостерігати та розвивати, закладені природою здібності і прагнути, щоб не прогаяти можливостей своєчасного фізичного, інтелектуального, морального, естетичного і соціального розвитку дитини.
Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Дніпродзержинський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді сприяє розвитку та функціонуванню сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування шляхом створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, забезпечує супроводження таких сімей. У м. Дніпродзержинську створено та функціонує   9 прийомних сімей та 2 дитячих будинки сімейного типу. Низький уклін батькам, які подарували родину дітям-сиротам. Сподіваємося, що знайдуться ще небайдужі люди, які готові взяти дитину-сироту в сім’ю, надати їй тепло, ласку, любов, освіту та виховати гідною людиною. 
Якщо Ви вирішили більш детальніше дізнатися про умови створення прийомної сім’ї або ДБСТ, чекаємо Вас за адресою:
вул. Москворецька, 19, 5-й поверх, к.511, тел.3-04-13.
Дніпродзержинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
ел. адреса: DNEP-GNK19@mail.ru