Інформація щодо участі Дніпродзержинська у програмі Північної Екологічної Фінансової Корпорації НЕФКО «Фонд «Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності (Україна)»
     З початку 2015 року Дніпродзержинська міська рада почала активно працювати з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією НЕФКО, міжнародною фінансовою організацією, яка була заснована в 1990 році п'ятьма Північними країнами: Данією, Фінляндією, Ісландією, Норвегією та Швецією. Напрямом роботи було визначено залучення гранту на впровадження проектів з підвищення енергоефективності муніципальних об’єктів міста.
      У зв’язку з проведенням в окремих районах Донецької та Луганської областей антитерористичної операції, погіршенням соціальної та гуманітарної ситуації, значною кількістю тимчасово переміщених осіб, у 2015 році НЕФКО впроваджує програму спрямовану на реабілітацію об’єктів соціальної інфраструктури та вуличного освітлення міст, які приймають тимчасово переміщених осіб з районів східної України. В рамках програми здійснюється кредитне і грантове фінансування проектів. Звичайні умови фінансування НЕФКО спрощено для зазначеної програми, яка проваджується в Україні.
     За запрошенням (лист від 03.03.2015) керуючого директора НЕФКО Магнуса Рістедта, 12 березня 2015 року представником департаменту економічного розвитку міської ради у м.Києві було презентовано, поряд з іншими 10 містами України, проекти Дніпродзержинська: капітальний ремонт зовнішніх систем та мереж освітлення на мостовому переході через р.Дніпро та реконструкція будівель середньої загальноосвітньої школи №37 і амбулаторій загальної практики сімейної медицини №1,2 КЗОЗ ДМР «ЦПМСД №3».
За результатами, до розгляду було взято усі запропоновані проекти і 27 березня 2015 року НЕФКО місту було призначено технічного консультанта (лист вх. від 30.03.2015 №5-10/290), яким було опрацьовано проектну, технічну та кошторисну документацію впровадження проектів.
      В березні поточного року міської радою було прийняте відповідне рішення (від 27.03.2015 №1284-61/VI) про погодження участі міста Дніпродзержинська у програмі «Фонд «Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності (Україна)». Рішенням передбачається залучення грантових, тобто безповоротних коштів на реалізацію проектів.
      У зв’язку із значною кількістю міст, що співпрацюють з НЕФКО у 2015 році, засідання інвестиційного комітету, який затверджує проекти для участі у програмі «Фонд «Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності (Україна)», було поділено на 2 етапи. На першому етапі було схвалено участь міст Краматорськ, Сєвєродонецьк, Бердянськ, Павлоград та Лозова, які вже не перший рік співпрацюють з НЕФКО. 13 квітня відбулося друге засідання інвестиційного комітету, (розглядалися міста Дніпродзержинськ, Чугуїв, Ізюм, Куп`янск) на якому схвалено виділення коштів у якості гранту (безповоротного фінансування) місту Дніпродзержинськ у розмірі близько 1 млн.євро. Офіційне підтвердження наведено нижче.
      Впровадження проектів з підвищення енергоефективності, які фінансуються за програмою відбувається згідно з правилами НЕФКО. Корпорація здійснює контроль усіх етапів реалізації проектів, починаючи від процедури закупівлі, яка здійснюється за європейськими принципами відкритості та змагальності, до введення в експлуатацію. Зазначені положення та обов’язки Дніпродзержинської міської ради закріплюються у відповідній угоді про грант (Grant agreement), яка розробляється НЕФКО і не може бути змінена. 

Департамент економічного розвитку
міської ради