Запрошуємо внутрішньо переміщених осіб до участі у тренінгах
 Запрошуємо внутрішньо переміщених осіб до участі у тренінгах

Відповідно до листа Дніпропетровського обласного центру зайнятості від 31.08.2015 №12/06-3529 у рамках проекту Програми Розвитку ООН (ПРООН) в Україні “Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні” за рахунок фінансування Уряду Японії заплановано проведення тренінгів для внутрішньо переміщених осіб.

Основна мета Програми: підвищення рівня практичної освіти у сфері підприємництва серед внутрішньо переміщених осіб.

У рамках навчальної програми у період з 31.08.2015 по 11.12.2015 тренінги проводяться у містах Дніпропетровську та Кривому Розі, по 4 тренінги (тривалістю 5 днів).

Учасникам тренінгу передбачається оплата проживання (або проїзду до місця проведення заходу) та харчування.

Детальнішу інформацію про Проект та зареєструватися для участі в тренінгу пропонуємо на сайті: www.vpo-study.org.

Про Програму

Програма «Організація та проведення тренінгових навчань із розвитку навичок підприємництва для внутрішньо переміщених осіб та місцевого населення Луганської та Донецької областей у 8 регіонах України, які мають намір започаткувати або відновити підприємницьку діяльність» (у подальшому – Програма) реалізується в рамках проектів Програми Розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» та «Економічне і соціальне відновлення Донбасу» та фінансується Урядом Японії. Партнер – Державна служба зайнятості України. Організацію та проведення тренінгових навчань покладено на ТзОВ «Територія Бізнесу».

Інформація про проекти:

Проект «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні»

Мета: надати підтримку Уряду України у забезпеченні ефективного вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Проект реалізується у партнерстві з Міністерством соціальної політики України та іншими урядовими та неурядовими організаціями на національному та регіональному рівнях.

Загальна мета Проекту: зміцнення механізмів адаптації задля розширення джерел існування ВПО у нових місцях їхнього проживання та, де доречно, у підтриманні реінтеграції у рідних місцях.

Бенефіціари проекту: ВПО, приймаючі громади, центральні та місцеві органи влади Харківської, Дніпропетровської, Київської, Запорізької, Одеської та Полтавської областей, а також ті частини Донецької та Луганської областей, в яких немає збройного конфлікту.

Проект «Економічне і соціальне відновлення Донбасу»

Проект впроваджуватиметься у партнерстві з місцевими органами влади, місцевими підприємствами, Державною службою зайнятості, Міністерством соціальної політики, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, тісно співпрацюючи при цьому з новоствореним Державним агентством з питань відновлення Донбасу.

Загальна мета проекту: підтримати економічне відновлення на місцевому рівні та покращити умови життя шляхом створення можливостей щодо зайнятості та отримання доходу, а також посилити здатність постраждалого населення Донецької та Луганської областей до працевлаштування та його життєстійкості.

Бенефіціари проекту: ВПО, особи, які повертаються додому, місцеві громади, місцеві органи влади Донецької та Луганської областей, місцеві підприємства, відповідні міністерства і відомства Уряду України.

Контекст

Станом на 03 серпня 2015 року Міністерством соціальної політики зареєстровано 1 414 798 внутрішньо переміщених осіб в Україні. ВПО розкидані по всій країні, при цьому висока їх концентрація має місце в областях, що межують з Донбасом. Вони мешкають або у родичів чи друзів, або в орендованому житлі чи в місцях компактного проживання.

Більшість ВПО покинули домівки, взявши з собою тільки найнеобхідніші речі, а кошти у них обмежені. Багато з них не можуть зняти вклади з банківських рахунків, оскільки банківські рахунки в зоні конфлікту заблоковані. Ці особи також стикаються з труднощами в пошуку роботи, тому що їхній досвід і кваліфікація не відповідають потребам ринку праці в районах переселення. Отже, ВПО дуже сильно потребують роботи та можливості ведення діяльності, що приносить дохід, щоб задовольняти свої повсякденні потреби.

Міжнародна спільнота визнає нагальність вирішення проблеми складного становища, в якому опинилися ВПО. В цьому контексті Проекти «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» та «Економічне і соціальне відновлення Донбасу» планують досягти свої цілі шляхом реалізації наступних компонентів:

·       підвищення рівня життя ВПО шляхом надання доступу до працевлаштування та підприємництва з відповідним навчанням та доступу до соціальних послуг;

·       розширення можливостей щодо зайнятості та підприємництва місцевого населення у Донецькій і Луганській областях.

Цілі Програми:

•        Покращення спроможності представників цільової групи до самостійного отримання прибутку шляхом організації або розширення бізнес-діяльності.

•        Підвищення поінформованості про можливі види заняття підприємницькою діяльністю.

•        Проінформувати про інструменти та механізми розвитку бізнесу.

ПЕРЕВАГИ УЧАСТІ У ПРОГРАМІ:

ü    Навчальний курс дозволить представникам цільової групи прийняти рішення про початок, відновлення або розширення підприємницької діяльності.

ü    Учасники отримають нові знання та навики з організації підприємницької діяльності; які дозволять їм підібрати бізнес-ідею з наявних бізнес-ніш та розробити бізнес-модель власної справи.

ü    Учасники отримають інформацію щодо започаткування бізнесу згідно вимог чинного законодавства України (реєстраційні процедури, ведення бухгалтерського обліку, юридичні процедури), інформаційну та методичну підтримку у розробці проектної заявки (бізнес-плану) для подання на конкурс малих грантів, що буде організований в рамках Проектів ПРООН (фінансування на започаткування або відновлення підприємницької діяльності надаватиметься на безповоротній основі).

Програмою передбачено проведення 48 тренінгів, в яких візьмуть участь щонайменше 1200 осіб (по 4 тренінги тривалістю 5 днів кожен) у 12 містах 8 цільових областей України з найбільшою концентрацією переселенців (підконтрольні Уряду території Донецької та Луганської областей, а також Харківська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Київська області та м. Київ).

Міста реалізації Програми:

1.      м. Київ

2.      м. Полтава

3.      м. Кременчук

4.      м. Харків

5.      м. Сєверодонецьк

6.      м. Краматорськ

7.      м. Маріуполь

8.      м. Запоріжжя

9.      м. Бердянськ

10.    м. Дніпропетровськ

11.    м. Кривий Ріг

12.    м. Одеса

Термін реєстрації учасників: з 17.08 до 15.11.2015 року.

Термін проведення тренінгів: з 31.08 до 11.12.2015 року.

CТАТИ УЧАСНИКОМ

Вимоги до учасників

У Програмі можуть прийняти участь виключно:

§       Особи, з числа місцевого населення Донецької та Луганської областей (зобов’язані підтвердити місце своєї реєстрації у вказаних областях).

§       Особи, які мають офіційний статус ВПО, який підтверджується відповідною довідкою про реєстрацію згідно Постанови КМУ №509 від 01.10.2014 (зобов’язані надати таку довідку).

Кожна особа може взяти участь у навчанні (тренінгу) лише один раз.

У Програмі не можуть брати участь особи, які вже пройшли навчання на подібних тренінгах з розвитку навичок підприємництва, які були організовані Міжнародною Організацією з Міграції.

Організатори гарантують рівний доступ особам з обмеженими можливостями та забезпечення гендерного балансу.

Умови відбору учасників

Особи, які відповідають визначеним вимогам (критеріям) до учасників та бажають прийняти участь у навчанні (тренінгу) повинні особисто:

§       Здійснити власну Он-лайн реєстрацію як учасника на сайті програми www.vpo-study.org, згідно якої передбачено 3-х ступеневе анкетування та тестування кандидатів.

При потребі (за умови відсутності доступу до інтернету чи комп’ютерної техніки), дану реєстрацію кандидати можуть пройти в будь-якому регіональному (міському, районному, міськрайонному) центрі служби зайнятості (www.dcz.gov.ua) та скористатись допомогою відповідального працівника служби.

§       Надіслати Організатору навчання на електронну поштову адресу info@vpo-study.org  наступні скан-копії:

-         1, 2 сторінок та сторінки з адресою реєстрації з свого паспорту, як підтвердження наявності в них реєстрації місця проживання у Донецькій або Луганській областях.

-         Довідки (за наявності) про реєстрацію згідно Постанови КМУ №509 від 01.10.2014р., що підтверджують їх офіційний статус як Внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

§       Пройти телефонну співбесіду з Організатором навчання.

Співбесіду проходитимуть лише ті кандидати, які успішно здійснили Онлайн реєстрацію (3-х ступеневе анкетування та тестування учасника), відповідають усім визначеним вимогам (критеріям) учасника та надіслали скан-копії визначених документів. За результатами співбесіди кандидати рекомендуються до участі у навчанні (тренінгу).

Умови участі

§       Іногороднім особам, які бажають взяти участь у навчанні (тренінгу), витрати на проїзд будуть відшкодовуватися лише в рамках області, в якій проводиться навчання (тренінг).

Витрати на відшкодування проїзду включатимуть лише можливість використання громадського транспорту (для потягів квитки не вище «другого» класу). Відшкодування витрат на бензин/інше паливо не буде проводитися.

§       Програмою передбачено забезпечення і організація харчування та перерв на каву.

§       При потребі, іногородні учасники забезпечуватимуться житлом.

§       Кожен учасник буде забезпечений навчальними та роздатковими матеріалами.

Особливі умови

§       Учасник, який успішно пройшов усі етапи відбору та був рекомендований до участі у навчанні (тренінгу), а також підтвердив свою участь згідно графіку проведення навчання (тренінгу), - зобов’язується сумлінно приймати участь впродовж усього 5-ти денного строку тривалості тренінгу та у відповідності до регламенту навчальних програм.

§       Якщо учасник не матиме можливості прийняти участь у навчанні (тренінгу) у вказаний строк є можливість перенесення його участі на інший строк, якщо такий буде заплановано Організатором у майбутньому.

§       Організатори залишають за собою право скасувати або перенести строк проведення навчання (тренінг).

§       Вирішення всіх організаційних питань здійснюється через систему повідомлень електронної пошти або в телефонному режимі згідно реквізитів вказаних в реєстраційних даних учасника та контактних даних Організатора на інтернет сторінці Програми (www.vpo-study.org).

Допомога Учаснику

Повідомляємо, що кандидати на участь у Програмі мають можливість звернутись до будь-якого регіонального (міського, районного, міськрайонного) центру служби зайнятості (www.dcz.gov.ua) та скористатись допомогою відповідального працівника служби у здійсненні реєстрації на нашому сайті та надсиланні необхідних для участі у Програмі скан-копій документів.

КОНТАКТИ ЦЕНТРІВ ЗАЙНЯТОСТІ В РЕГІОНАХ ПРОГРАМИ

Назва центру зайнятості

Адреса центру зайнятості

Години роботи

Контактний телефон

Дніпропетровський обласний центр зайнятості

Вул. Горького, 2,

м. Дніпропетровськ,

Дніпропетровська область

Пн. – Чт.:
8.00-17.00.

Пт: 8.00-16.45.

(056)7403033

(056)7708904