Звіт тимчасової Комісії з питань, пов’язаних з організацією виконання в місті Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» про проведення громадського обговорення та громадських слухань з питання перейменування міста та Баглійського району

Звіт тимчасової Комісії з питань, пов’язаних з організацією виконання
в місті Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» про проведення громадського обговорення та громадських слухань з питання перейменування міста та Баглійського району

 

На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (далі – Закон) органи місцевого самоврядування в шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом (до 21 листопада 2015 року) мають провести громадські слухання та надати до Верховної Ради України пропозицію щодо перейменування міст, назви яких носять ознаки комуністичного тоталітарного режиму.

Назва міста Дніпродзержинськ поєднує в собі назву річки Дніпро, на якій воно розташоване та прізвище Дзержинського Фелікса Едмундовича.

Фе́лікс Едму́ндович Дзержи́нський (пол. Feliks Dzierżyński) (* 30 серпня (11 вересня) 1877, маєток Дзержиново, Ошмянський повіт, Віленська губернія, Російська імперія  20 липня 1926, Москва, СРСР) (прізвиська Залізний Фе́лікс, ФД, партійні псевдоніми: Я́цек, Я́куб, Палітурник, Фра́нек, Астроно́м, Ю́зеф, Дома́нский) політичний діяч Російської імперії, Радянської Росії та СРСР, державний діяч Радянської Росії та СРСР, професійний революціонер. Один із засновників ВЧК та організаторів «червоного терору» в Радянській Росії та на захоплених Червоною армією територіях.

У разі якщо протягом строку, встановленого Законом, пропозиції щодо перейменування населених пунктів та районів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, органами місцевого самоврядування не були подані до Верховної Ради України, відповідне рішення про перейменування таких населених пунктів приймається Верховною Радою України на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам’яті.

На виконання вищезазначеного Закону виконавчими органами міської ради із врахуванням пропозиції Комісії було підготовлено розпорядження міського голови (№165-р від 04.08.2015 «Про проведення громадського обговорення та громадських слухань з питання перейменування міста та Баглійського району міста»). Розпорядження про скликання громадських слухань було оприлюднено
в інформаційно-аналітичному щотижневику Дніпродзержинської міської ради «Відомості», на офіційному веб-сайті міської ради, газеті «Знамя Дзержинки». Інформація про проведення громадських слухань публікувалась в газеті «Репортер», на сайтах міських засобів масової інформації, оголошення про проведення громадських слухань оприлюднювалось в ефірі міського радіо та ТРК «МІС».

Починаючи з дня прийняття Закону та по 11.09.2015 до міської ради із пропозицією щодо перейменування міста звернулось 20 мешканців міста (1 колективне звернення зі 102 підписами), представники громадських та політичних організацій (1 колективне звернення за 10 підписами), 1 депутат міської ради, музей історії міста, 4 мешканці інших міст (Київ, Полтава, Харків).

Пропозиції, які надали мешканці міста та організації:

- Дніпровськ (4 мешканці, колективне звернення зі 102 підписами), назва походить від місця розташування міста на берегах Дніпра.

- Кам’янське (1 колективне звернення із 10 підписами, музей історії міста з експертним висновком, 3 мешканці міста)

- Дніпроград (1 мешканець міста, 1 громадська організація, колективне звернення зі 102 підписами). Походить від стародавньої назви міста – «град» та назви річки, на берегах якої знаходиться наше місто

- Дніпрокам’янськ (депутат міської ради). Поєднує в собі історичну назву Кам’янського і сучасну Дніпродзержинськ.

- Камеон. Первое письменное упоминание о городе датировано 1750-м годом. Якобы запорожский казак Камеон заложил в долине Днепра свой хутор-зимовник - с чего и пошло его название.

Версия о происхождении названия от имени казака Камеона встречается в исторических документах, в частности, в описании Днепровского завода Южно-Русского металлургического общества.

Название нейтральное. Оно может послужить компромисом между крайними точками зрения сторонников возвращения городу исторического названия Камянское и сторонников не переименования города.

- Камянськ-Дніпровський. Назва походить від історичної назви Камянського та вказує на місце розташуваня міста на Дніпрі.

- Славгород. Славетний город (місто). Прославляє козацьку минульщину предків – засновників міста, а також сучасну та майбутню України.

- Камянськ на Дніпрі. Назва походить від історичної назви Камянського та вказує на місце розташуваня міста на Дніпрі

- Романівськ. Від назви найбільш давньої частини міста селища Романкове.

- Камянськ (21.08.2015  1 мешканець міста)

- Прометей (Прометейськ) (25.08.2015, 09.09.2015 – 3 мешканці міста)

21 мешканець міста офіційно висловився проти перейменування міста.

1 мешканець запропонував розглянути можливість проведення разом із місцевими виборами 25 жовтня 2015 року опитування мешканців.

Пропозиції, що надійшли від мешканців інших міст (Полтава, Харків, Київ): Дніпрівськ, Металургград, Дніпросталь, Кравчукоград, Дніпроводськ, Коксоград.

22.08.2015 року о 10.00 одночасно в трьох районах міста, а саме в ПК «Хімік», КЗ «МИР», КЗ «Центр позашкільної роботи та дитячої творчості ім.О.Кошового» ДМР відбулись громадські слухання з питання перейменування міста.

В Баглійському районі (ПК «Хімік») на громадських слуханнях було зареєстровано 111 мешканців міста, які проголосували за наступні пропозиції:

-             «місто «Камянське» - 8 осіб, проти – 103 особи;

-             «не перейменовувати місто» - 102 особи, проти – 9 осіб;

-             «розглянути питання на місцевому референдумі» - 103 особи.

В Дніпровському районі (КЗ «Мир») на громадських слуханнях було зареєстровано 109 мешканців міста, які проголосували за наступні пропозиції:

-             «Дніпровськ» - 5 осіб, проти – 102 особи;

-             «Кам’янське» – 8 осіб,  проти – 100 осіб;

-             «Дніпроград» – 1 особа, проти – 107 осіб;

-             «Дніпрославськ»  – 1 особа, проти – 107осіб;

-             «Дніпрокам’янськ»  – 1 особа, проти – 108 осіб;

-             «Камеон» – 2 особи, проти – 107осіб;

-             «Камянськ-Дніпровський» – 1 особа, проти – 108 осіб;

-             «Славгород» – 1 особа, проти – 107 осіб;

-             «Камянськ на Дніпрі»  – 1 особа, проти – 108 осіб;

-             «Романівськ» - проти – 107 осіб;

-             «Дніпростальград» – 2 особи, проти – 107 осіб;

-             не перейменовувати - залишити «Дніпродзержинськ» - 96 осіб, проти – 12 осіб.

В Заводському районі (КЗ «Центр позашкільної роботи та дитячої творчості ім.О.Кошового» ДМР) на громадських слуханнях було зареєстровано 136 мешканців міста, які проголосували за наступні пропозиції

-             «Дніпровськ» – 2 особи, проти – 99 осіб;

-             «Кам’янське» ‑ 91 особа, проти – 3 особи;

-             «Дніпроград» – 3 особи, проти – 100 осіб;

-             «Дніпрокам’янськ»  – 6 осіб, проти – 85 осіб;

-             «Камеон»  – 0, проти – 99 осіб;

-             «Камянськ-Дніпровський»  – 1 особа, проти – 87 осіб;

-             «Славгород» – 1 особа, проти – 86 осіб;

-             «Камянськ на Дніпрі» – 0, проти – 90 осіб;

-             «Романівськ»  – 0 осіб, проти – 90 осіб;

-             «Камянськ»  – 0, проти – 91 особа.

 

Результати електронного опитування на сайті міської ради, яке завершилось 10.09.2015.

Загальна кількість осіб, що проголосувало – 4436 з них:

- «Кам’янське» -  46,8% ‑ 2074 особи;

- «Дніпровськ» -  44,0% ‑ 1953 особи;

- «Дніпрокам’янськ» – 2,7%  ‑ 121 особа.

Решта варіантів набрали менше 2%.

 

Пропозиції щодо назви Баглійського району, що надійшли від мешканців міста та організацій.

1. Баглєйський район. «Баглєй» - дорога, шлях. Крізь район проходить транзитна дорога Дніпропетровськ – Київ.

2. Південний район

3. Баглєйський – на честь матроса Баглєя, який загинув захищаючи станцію у 1918 році та похований на території району.

4. Пропозиція від мешканця – Енергетичний район

Також, від ПАТ «ЄВРАЗ Баглійкокс» на ім’я міського голови надійшов лист із проханням не здійснювати перейменування Баглійського району м.Дніпродзержинська. Трудовий колектив підприємства вважає, що Баглій Гаврило Миколайович, ім’ям якого був названий Баглійський район міста Дніпродзержинська, не займав жодну з посад, перелічених ч.4 п.«є» ст.1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

На громадських слуханнях, які відбулись 22.08.2015 о 10.00 в приміщенні ПК «Хімік» (було зареєстровано 111 мешканців міста) були проголосовані наступні пропозиції:

1. Баглєйський район

За ‑ 1

Проти ‑ 105

Утримались ‑ 5

2. Південний район

За ‑ 1

Проти ‑ 106

Утримались ‑ 4

3. Не змінювати назву Баглійського району:

За ‑ 104

Проти ‑ 7

Утримались – 0

 

Звіт затверджено на засіданні Комісії, яке відбулось 16.09.2015.

 

 

Секретар міської ради, голова Комісії                                                           О.О.ПЛАХОТНІК

 

 

Головний спеціаліст відділу інформаційної

діяльності та взаємодії з громадськістю

міської ради, секретар Комісії                                                                          А.В.КАСЬЯНЕНКО