Постанова №62(про розгляд скарги партії Відродження)

 

ЧЕРГОВІ ВИБОРИ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД ТА СІЛЬСКИХ, СЕЛИЩНИХ, МІСЬКИХ ГОЛІВ

25 ЖОВТНЯ 2015 РОКУ

 

Дніпродзержинська міська виборча комісія Дніпропетровської області

 

П О С ТА Н О В А

 

м. Дніпродзержинськ

 

18 год. 10 хв.

«09» жовтня 2015 року                                                                                           № 62

 

Про розгляд скарги Дніпродзержинської міської організації Партії «Відродження»

До Дніпродзержинської міської виборчої комісії 09 жовтня 2015 року надійшла скарга від Дніпродзержинської міської організації Партії «Відродження», в якій повідомляється про прийняття Дніпродзержинською міською виборчою комісією Дніпропетровської області Постанови № 36   від 29 вересня 2015 року,  якою вказана комісія зареєструвала кандидатів у депутати Дніпродзержинської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі осіб, включених до виборчого списку кандидатів у депутати Дніпродзержинської міської партійної організації Політичної Партії «Всеукраїнське об'єднання «Відродження України» в кількості   5 осіб.

        У скарзі суб’єкт звернення зазначає, що «всі кандидати в депутати від даної політичної партії – чоловіки, а це грубе порушення ст..4 Закону України «Про місцеві вибори», та просить скасувати реєстрацію всіх кандидатів, висунутих Дніпродзержинською міською партійною організацією Політичної Партії «Всеукраїнське об'єднання «Відродження України» в кількості 5 осіб, та скасувати Постанову Дніпродзержинської міської виборчої комісії  Дніпропетровської області № 36   від 29 вересня 2015 року.

Вивчивши скаргу, Дніпродзержинська міська виборча комісія встановила.

          За змістом частини першої статті 38 Конституції України громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

          Згідно з пунктом 20 частини першої статті 92 Конституції України організація і порядок проведення виборів і референдумів визначаються виключно законами України.

           Спеціальним законом, який регламентує основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост, є Закон України "Про місцеві вибори" (далі – Закон).

            Відповідно до частини першої статті 20 Закону виборчі комісії з місцевих виборів є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення відповідних місцевих виборів і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про місцеві вибори.

           Згідно з частиною третьою статті 19 Закону виборчі комісії зобов’язані діяти відповідно до Конституції України, цього та інших законів України.

            В п.4 Додатку до Постанови ЦВК від 23 вересня 2015 року №362 зазначено, що  згідно з частиною третьою статті 4 Закону представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку.         Серед передбачених частиною першою статті 46 Закону підстав для відмови в реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища, висунутих на місцевих виборах, указане положення відсутнє. З огляду на це відмова в реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад з підстав недотримання положення Закону щодо  представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах на підставі пункту 1 частини першої статті 46 Закону не допускається.

            Крім того, згідно з частиною другою статті 47 Закону територіальна виборча комісія скасовує рішення в частині реєстрації в багатомандатному виборчому окрузі окремого кандидата в депутати, включеного до виборчого списку від місцевої організації партії, з виключенням його з виборчого списку в разі:

1) звернення кандидата в депутати в будь-який час після його реєстрації, але не пізніш як за 19 днів до дня виборів, з письмовою заявою про відмову балотуватися у багатомандатному виборчому окрузі. Ця заява відкликанню не підлягає;

2) звернення місцевої організації партії в будь-який час після його реєстрації, але не пізніш як за 19 днів до дня голосування, про скасування рішення про реєстрацію кандидата в депутати відповідно до рішення цієї місцевої організації. Це звернення відкликанню не підлягає;

3) припинення громадянства України кандидата в депутати;

4) визнання судом кандидата в депутати недієздатним чи набрання щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину;

5) порушення вимог частин третьої – п’ятої статті 35 Закону;

6) виявлення територіальною виборчою комісією обставин, що позбавляють особу права бути обраною депутатом або сільським, селищним, міським головою, старостою відповідно до статті 9 Закону.

           Рішення про реєстрацію всіх кандидатів, висунутих місцевою організацією партії, територіальна виборча комісія скасовує в разі ліквідації цієї місцевої організації партії, яка висунула кандидатів у депутати (частина четверта статті 47 Закону).

           Крім того, згідно з частиною п’ятою вказаної статті Закону територіальна виборча комісія скасовує рішення про реєстрацію всіх кандидатів, висунутих місцевою організацією партії, у разі прийняття центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку рішення про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки цієї місцевої організації партії або партії в цілому вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

           Таким чином, у  Дніпродзержинської міської виборчої комісії немає підстав для скасування реєстрації всіх кандидатів у депутати Дніпродзержинської міської ради, висунутих Дніпродзержинською міською партійною організацією Політичної Партії «Всеукраїнське об'єднання «Відродження України», а також немає підстав для скасування Постанови Дніпродзержинської міської виборчої комісії  Дніпропетровської області № 36   від 29 вересня 2015 року .

            Крім того, порядок розгляду скарг виборчими комісіями встановлено розділом ХІІІ Закону та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з місцевих виборів, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2015 року № 229 (далі – Порядок).

           Так, згідно з частиною шостою статті 94 Закону та пунктом 3.2 Порядку рішення, дії чи бездіяльність територіальної виборчої комісії, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, її члена оскаржуються виключно до суду.

            Якщо скаргу подано неналежним суб’єктом звернення зі скаргою чи до неналежного суб’єкта розгляду скарги або з порушенням строків оскарження, встановлених Законом, виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті (частина одинадцята статті 97 Закону та пункт 9.3 Порядку).

            Дніпродзержинська  міська організація Партії «Відродження» подала скаргу на рішення Дніпродзержинської міської виборчої комісії до Дніпродзержинської міської виборчої комісії. Тобто, скаргу подано до неналежного суб’єкта її розгляду, що є підставою для залишення цієї скарги без розгляду по суті.

         Згідно з частиною першою статті 95 Закону та пункту 4.1 Порядку скарга до виборчої комісії може бути подана відповідним суб’єктом звернення зі скаргою у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності суб’єктом оскарження.

           Дніпродзержинська міська виборча комісія 29 вересня 2015 року прийняла постанову № 36, якою зареєструвала кандидатів у депутати Дніпродзержинської міської ради в багатомандатному виборчому окрузі осіб, включених до виборчого списку кандидатів у депутати Дніпродзержинської міської партійної організації Політичної Партії «Всеукраїнське об'єднання «Відродження України».    Скаргу до Дніпродзержинської міської виборчої комісії суб’єктом звернення подано 09 жовтня 2015 року.

            Таким чином, скарга подана до Дніпродзержинської міської виборчої комісії з порушенням строків оскарження, встановлених статтею 95 Закону.

            Згідно з частиною одинадцятою статті 97 Закону виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана з порушенням строків оскарження, встановлених Законом.

            Враховуючи викладене, відповідно до частини третьої статті 19,  частини другої, четвертої та п’ятої статті 47, частини шостої статті 94, частини першої статті 95, частини одинадцятої статті 97 Закону України "Про місцеві вибори"  Дніпродзержинської міської виборча комісія

постановляє:

1. Скаргу  Дніпродзержинської міської організації Партії «Відродження» залишити без розгляду по суті.

2. Копії цієї постанови надіслати Дніпродзержинській міській організації Партії «Відродження».

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Дніпродзержинської міської виборчої комісії.

 

 

 

 

Голова комісії:                    Московчук А.М.

                                                          

                                              

Секретар коміс:                   Сидоренко В.І.