Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
ЗВІТ про роботу Дніпродзержинської міської ради 5 скликання та її виконавчих органів

 

 газета "Відомості" № 43 від 27.10.2010

Територіальна громада Дніпродзержинська обрала до міської ради 76 депутатів, які за представництвом політичних партій утворили у міській раді 7 фракцій, найчисельніші: «Регіони України» – 35 депутатів, «Блок Юлії Тимошенко» – 15, «Наша Україна» – 6, інші фракції: «Віче», «Блок Наталії Вітренко «Народна опозиція», «Комуністи за народовладдя», «Народна партія» депутата - та 2 позафракційні депутати. Радою 5-го скликання утворено
12 постійних комісій, які протягом каденції провели 753 засідання.
В інтересах громади, для забезпечення життєдіяльності та розвитку міста протягом V скликання проведено 56 сесій міської ради, розглянуто 1230 питань, з яких прийнято 1068 рішень.
Під час проведення Днів інформування депутатів розглянуті питання про орендну плату за землю, затвердження нормативної грошової оцінки землі міста, генерального плану міста, мобілізацію доходів міського бюджету, освоєння бюджетних коштів в галузі житлово-комунального господарства. Виїзні засідання проведено на базі Дніпродзержинського цементного заводу ПАТ «ХайдельбергЦемент Україна», ДГТУ, КВП ДМР «Міськводоканал».
З квітня 2006 по вересень 2010 року міською радою розглянуто та затверджено 43 міські програми, відповідно до яких живе і розвивається наше місто. На теперішній час 7 міських програм виконано, 36 впроваджуються. Особливо необхідно виділити такі важливі для міста програми, як Програма виходу з екологічної кризи міста Дніпродзержинська на 2006 – 2010 роки та першочергові природоохоронні заходи Програми виходу з екологічної кризи м. Дніпродзержинська на 2011 – 2015 роки, Програма розвитку житлового господарства м.Дніпродзержинська на 2010 – 2015 роки, Програма «Питна вода» міста Дніпродзержинська на 2007 – 2020 роки, Комплексна програма енергозбереження міста Дніпродзержинська на 2007 – 2010 роки, Програма благоустрою м.Дніпродзержинська на 2010 – 2014 роки, Програма поводження з твердими побутовими відходами в м.Дніпродзержинську на 2009 – 2012 роки, Програма розвитку галузі охорони здоров’я м.Дніпродзержинська на 2008 – 2012 роки, Програма безпеки та захисту населення і території від негативних наслідків надзвичайних ситуацій у м.Дніпродзержинську на період до 2012 року, Програма по забезпеченню безпеки дорожнього руху м.Дніпродзержинська на 2009 – 2012 роки тощо.
Депутати Дніпродзержинської міської ради здійснювали прийом мешканців міста на своїх територіальних округах. Для  вирішення нагальних проблем мешканців міста депутатами міської ради направлено для виконання відповідним структурам 1280 депутатських звернень. Поряд з цим, депутати брали активну участь у громадському житті міста, у заходах, які організовувала та проводила міська влада, – в урочистих церемоніях з нагоди державних та професійних свят, у заходах з благоустрою міста.
Територіальна громада делегувала повноваження по управлінню містом міській раді та її виконавчому комітету. Слід зазначити, що у 2009 році оновлено основний документ, який регламентує їх роботу, – Регламент виконавчих органів Дніпродзержинської міської ради.
Показником інтенсивності роботи органів місцевого самоврядування є їх документообіг. Так, тільки до виконавчого комітету міської ради протягом
2006 – 9 місяців 2010 року надійшло та опрацьовано більше 36 тис. документів, електронною поштою надійшло ще 21 тис. документів. За результатами опрацювання направлено близько 14 тис. документів. За ці роки проведено 113 засідань виконавчого комітету міської ради, на яких прийнято 4 тис. рішень. Міським головою видано 1590 розпоряджень, 1372 доручення. І це не «сухі» цифри, за кожним листом, документом, нормативним актом місцевого самоврядування кропітка та відповідальна праця.
Згідно з діючим законодавством відповідні документи міської ради та її виконавчого комітету, установ міста зберігаються в міському архіві, де теперішній час знаходиться майже 46 тис справ Національного архівного фонду та близько 20 тис справ установ міста. В місті діє затверджена міською радою Програма розвитку архівної справи на 2007 – 2010 роки. Дніпродзержинський архів визнано базовим архівом Дніпропетровської області.
Протягом останніх років влада у Дніпродзержинську стала більш відкритою, її дії – більш прозорими. Зроблений великий крок на шляху становлення муніципального телебачення – телерадіокомпанії «МІС».
З 2007 року, коли була отримана ліцензія на мовлення у кабельній мережі, до цього часу кабельні мережі ТРК «МІС» значно розширилися, кількість домогосподарств, до яких вони дійшли, зросла з 500 до 40 тис. Значно збільшився і час для трансляції власних передач телерадіокомпанії, сьогодні «МІС» транслює свої передачі щоденно,
висвітлюючи не тільки діяльність органів місцевого самоврядування, політичні аспекти, але й новини життєдіяльності міста, культурні та мистецькі події, історію рідного краю. В ефір виходять ряд авторських програм. За підтримки влади муніципальне телебачення досягло певного професіонального та технічного рівня і продовжує розвиватися, поставивши за мету отримання ліцензії на ефірне мовлення.
Створений і активно працює інформаційний веб-сайт міської ради. Майже щоденно публікуються блоки новин щодо діяльності органів місцевого самоврядування. Усього за період існування сайту опубліковано понад три тисячі інформаційних повідомлень, анонсів, прес-релізів. У приміщеннях громадської приймальні і дозвільного центру встановлені інформаційні кіоски, які дають змогу всім бажаючим ознайомитись не лише з інформаційними повідомленнями, а і з рішеннями міської ради та її виконкому, з іншими нормативними документами. Для забезпечення більш активного діалогу керівництва міста з громадянами було створено сторінку «Думка».
РАЙОННІ РАДИ
Адміністративно місто поділяється на райони та селище Карнаухівка. Районні ради та їх виконавчі комітети, а також Карнаухівська селищна рада завжди спільно з міською владою втілювали у життя намічені плани, працювали над поліпшенням життя наших мешканців, вирішували міські проблеми.
Пріоритетним напрямом діяльності районних у місті рад традиційно був і залишається соціальний захист населення, забезпечення адресної соціальної підтримки мешканців міста, адже районна ланка місцевого самоврядування є найбільш наближеною до кожного члена територіальної громади.
В рамках проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги» за рахунок коштів Міжнародного банку реконструкції в кожному районі міста відкрито єдину приймальню, що надає можливість отримати консультацію, записатися на прийом щодо призначення усіх видів державної соціальної допомоги. З метою покращення охоплення соціальною підтримкою незаможних верств населення у районах створені та діють «гарячі лінії», що дозволяють щоденно з 8-00 до 20-00 отримати у телефонному режимі кваліфіковану консультацію спеціалістів районних управлінь праці та соціального захисту з питань соціального захисту.
Існуючі у кожному районі територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів обслуговують одиноких непрацездатних громадян та самотньо проживаючих пенсіонерів. Соціальні працівники центрів забезпечують їх продуктами харчування, медикаментами, надають допомогу по прибиранню житла, приготування їжі, оплати комунальних послуг.
Разом з органами місцевого самоврядування районні у місті ради вирішують питання щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах міста. Так, з початку 2010 року проведено
14 засідань комісій районних рад з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із зарплати, пенсій, стипендій і інших соціальних виплат. На засідання запрошуються керівники підприємств-боржників для спільного розгляду проблемних питань та пошуку ефективних та дійових шляхів їх вирішення.
Районні ради приймають активну участь у міських заходах з благоустрою території міста. Це і робота з ліквідації стихійних сміттєзвалищ, знесення сухостою, прибирання та вивіз випадкового сміття, впорядкування дворових територій, облаштування дитячих та спортивних майданчиків.
Треба відзначити, що неабияку допомогу у вирішенні питань благоустрою надають органи самоорганізації населення, що включають в себе квартальні комітети. За їх участю проводяться весняні та осінні місячники з благоустрою і озелененню прилеглих територій, силами жителів у дворах прибирається сміття, висаджаються дерева, квіти, облаштовуються куточки відпочинку. У приватному секторі здійснено відсипку шлаком та упорядкування вулиць, введено контейнерну систему збору та вивезення сміття.
Згідно з наданими повноваженнями при районних виконавчих комітетах діють адміністративні комісії, що розглядають питання порушень у сфері благоустрою. Протягом 2006–2010 років проведено понад 500 засідань, розглянуто понад 1300 протоколів, за фактами виявлених порушень накладено штрафів на 80,0 тис.грн.
З метою впорядкування малих архітектурних форм, розташованих на територіях районів, проводяться засідання комісії з попереднього розташування та розміщення МАФів, розглядаються заяви і звернення приватних підприємців та мешканців.
У перевиборний період не можливо не відмітити роботу районних відділів ведення Державного реєстру виборців. Протягом 2009 року введено в дію автоматизовану інформаційну телекомунікаційну систему «Державний реєстр виборців». Ця система призначена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу, зберігання та обробки даних. Завдяки кропіткій роботі працівників цих відділів в нашому місті створено персоніфікований облік та забезпечено складання списків виборців.
ГАЛУЗІ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ МІСТА
БЮДЖЕТ
Ресурсом для здійснення органами місцевого самоврядування повноважень є міський бюджет. Основним завданням в бюджетній сфері на протязі 2006 – 2010 років, було організація та здійснення формування і  виконання бюджету міста. В умовах кризових явищ економіки останніх років це було досить складним питанням, але воно було вирішено.
Завдяки щоденній копіткій роботі з народними депутатами України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів України, обласною державною адміністрацією та іншими органами державної влади вдалось значно збільшити дохідну та видаткову частину бюджету та додатково до плану отримати кошти дотацій та субвенцій на соціальний і економічний розвиток міста та екологічні програми.
Незважаючи на те, що формування та виконання показників місцевих бюджетів у 2008 – 2009 роках відбувалось в умовах розгортання світової фінансової кризи, її негативного впливу на розвиток економіки країни та фінансово-економічну ситуацію в регіоні, загальний обсяг бюджету зріс в 2,4 рази з 305,5 млн.грн у 2006 році до 743,8 млн.грн у 2010 році. При незмінній структурі джерел доходів надходження власних доходів за цей період зросли на 250,8 млн.грн, міжбюджетні трансферти збільшились на 189,5 млн.грн.
Питома вага видатків на фінансування соціально захищених статей в загальному обсязі бюджету зросла з 86,8% у 2006 році до 93,3% у 2009 році.
В сумарному вираженні ці видатки за цей період зросли на 354,2 млн.грн і становлять у 2010 році 563,4 млн.грн. Видатки на заробітну плату працівникам бюджетної сфери у 2006 році становили 133,5 млн.грн., у 2009 році –
281,2 млн.грн, у 2010 – 329,1млн..грн. Заборгованості по заробітній платі працівникам бюджетних установ протягом 2006 – 2010 років не допускалось.
Видатки на енергоносії за період 2006 – 2010 року зросли на
50,8 млн.грн, майже в чотири рази. На житлово-комунальне господарство видатки зросли в 4,3 рази, або на 40,5 млн.грн (у 2006 році було виділено
12,4 млн.грн, у 2009 році – 7,8 млн.грн., на 2010 рік передбачено –
52,9 млн.грн).
Проведення системної роботи по наповненню бюджету дозволило отримати протягом звітного періоду додаткову дотацію з державного бюджету у сумі 36,3 млн.грн (в 2009 році – 17,8 млн.грн) та безвідсоткову позичку в обсязі 2,8 млн.грн.
Забезпечено надходження коштів з державного бюджету для здійснення розрахунків по субсидіях та пільгах населення за спожиті енергоносії на загальну суму 110,0 млн.грн, а також на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію на суму 102,5 млн.грн. Це дозволило підприємствам, які надають комунальні послуги населенню, провести розрахунки за енергоносії, не допустити дестабілізації ситуації в місті.
Прийняття у 2006 році нової методики розрахунку і порядку використання орендної плати державного та комунального майна надало можливість збільшити надходження до міського бюджету з 380 тис.грн в
2006 році до 2,2 млн.грн – у 2009 році та 2,4 млн.грн – за 9 місяців 2010 року (більше ніж у 6 разів). Починаючи з 2006 року від приватизації об’єктів комунальної власності до міського бюджету перераховано 11,4 млн.грн, від продажу земельних ділянок надійшло 4,1 млн.грн.
Завдяки проведенню кропіткої роботи з кожним землекористувачем щодо переукладання договорів на право користування земельними ділянками вдалося значно збільшити надходження від орендної плати: з 35,6 млн.грн у 2006 році до 61,3 млн.грн – у 2009 році та 70,6 млн.грн – за 9 місяців 2010 року (майже у 2 рази).
Водночас, існує ряд об’єктивних причин, які не дозволили забезпечити виконання запланованих показників бюджету та профінансувати всі передбачені бюджетом заходи і програми. Основним чинником невиконання планових призначень є невиконання окремими підприємствами, в тому числі бюджетоутворюючим підприємством – ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат ім.Дзержинського», вимог ст.21 Закону України «Про оренду землі», введеної в дію з червня 2008 року. Незважаючи на прийняття низки рішень міської ради та її виконавчого комітету, якими передбачено комплекс заходів по реалізації вимог зазначеної статті Закону та укладенню додаткових угод землекористувачів, ряд суб’єктів господарювання до цього часу не уклали додаткові угоди до договорів оренди земельних ділянок. Таким чином бюджет міста недоотримав понад 60 млн.грн.
Неодноразово на розгляд міської ради виносилось питання щодо затвердження нової грошової оцінки земель міста, що дозволило б місцевим бюджетам отримати близько до 120 млн.грн. Однак, на теперішній час нову грошову оцінку так і не прийнято, чим порушується чинне законодавство, а міський бюджет втрачає значні кошти.
Крім того, в складних економічних умовах підприємства змушені були у 2008 – 2009 роках вдатися до вивільнення працівників, інших заходів по скорочення фонду оплати праці, що негативно відбилось на надходженні основного бюджетоутворюючого джерела – податку з доходів фізичних осіб. Місцевий бюджет втратив понад 15 млн.грн.
Слід зазначити, що,  не дивлячись на невиконання планових показників по доходах у 2009 році, вдалося уникнути секвестру бюджету, що призвело б до урізання навіть найважливіших статей видатків. А це значить, що кредиторська заборгованість, яка виникла на кінець року, у повному обсязі передбачена в бюджеті 2010 року та фактично проводяться розрахунки з підприємствами та установами, які виконали роботи і надали послуги для міста.
В складних бюджетних умовах особливої актуальності набувають питання ефективного та економного використання бюджетних коштів. Для досягнення оптимального і раціонального їх використання за період 2006 –
9 місяців 2010 років розпорядниками коштів проведено 929 процедур закупівель, у тому числі 590 відкритих торгів та 308 запитів цінових пропозицій. При загальній сумі коштів, яку заявили для закупівлі товарів, робіт і послуг 278,4 млн. грн., укладено 585 договорів на суму 260,1 млн.грн. Економія бюджетних коштів склала 18,3 млн. гривень.
Важливим кроком вперед, а також додатковим фінансовим джерелом для міста стало створення у 2006 році цільового фонду з соціально-економічного розвитку міської ради. Підприємства міста, суб’єкти підприємництва, які здійснювали будівництво або реконструкцію у межах міста, брали участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста шляхом сплати пайових внесків до цільового фонду.
Протягом 2006 – 9 місяців 2010 року до цільового фонду міської ради надійшло понад 21 млн.грн. За рахунок зазначених коштів було проведено капітальний ремонт 98 тис.м2 дорожнього покриття (вулиці Алчевська, Криворізька, Макіївська, Залізняка, Мира, Аношкіна, Республіканська, Петровського, Братська), капітальний ремонт трамвайних колій по вул.Спортивній та на дільниці ДКХЗ – вул.Коліусівська.
Придбано 10 автобусів ПАЗ для муніципального транспорту,
3 сміттєвози, 560 урн для сміття, 19 одиниць бензомоторної малогабаритної садово-паркової техніки для виконання робіт по озелененню та благоустрою міста. Для медичних закладів міста придбано 3 автомобіля швидкої медичної допомоги, медичне обладнання на загальну суму 812,0 тис.грн, для закладів освіти – понад 355 одиниць оргтехніки та ліцензійне програмне забезпечення.
Проведено капітальний ремонт об’єктів благоустрою та вулично-дорожніх мереж просп.Леніна (пішохідна зона, сквер) на суму 325,0 тис.грн.
ПРОМИСЛОВІСТЬ
Основою економіки нашого міста завжди були і залишаються промислові підприємства. В місті налічується 44 великих і середніх підприємств, на яких працює 36 тис. осіб, що становить майже 14% міського населення, вони дають левову частку доходів в бюджет – 51,5%. Зайнятість населення, рівень заробітної плати, формування бюджету міста в значній мірі залежать від успішної роботи промисловості.
Незважаючи на важкі економічні умови, протягом 2006 – 2010 місто продовжувало нарощувати обсяги промислового виробництва майже у всіх основних галузях промисловості. Так, у 2009 році обсяг реалізованої продукції промисловим комплексом міста в порівнянні з 2005 роком зріс в 1,8 разу – до 14,4 млрд. грн.
Продукція підприємств міста конкурентоспроможна на світовому ринку. З 2006 по 2008 рік обсяг експорту по місту зріс вдвічі – до рівня
1,7 млрд.дол.США На жаль, через негативні наслідки світової економічної кризи у 2009 році у місті відбувся спад обсягів експорту та імпорту товарів, робіт і послуг: експорт впав до позначки 394 млн.дол.США (більш ніж в четверо).
В непростих економічних умовах вдалося досягти порозуміння з усіма підприємствами в питаннях недопущення масових звільнень, своєчасної виплати заробітної плати, перерахуванням коштів до Пенсійного фонду. Важливу роль у цьому зіграла створена у Дніпродзержинську Рада роботодавців – унікальна організація, яка за багато років свого існування встигла себе позитивно зарекомендувати. Вона є правонаступницею організації Ради директорів промислових підприємств Дніпродзержинська, що була заснована у 1992 році. Рада роботодавців працює на громадських засадах, об’єднує керівників підприємств усіх форм власності, які беруть за мету вирішення того чи іншого конкретного питання. Починаючи з 2006 року, було проведено 13 засідань ради з питань розвитку соціально-економічної та культурної інфраструктури міста, розвитку житлово-комунального сектору, а також виходу міста з екологічної кризи.
Підприємства промислового комплексу міста приймали активну участь у численних виставково-ярмаркових заходах та конкурсах. Так, в обласному етапі регіонального конкурсу «Світоч Придніпров’я – 2009» переможцем у номінації «Краще промислове підприємство Придніпров'я» було визначено відкрите акціонерне товариство «Дніпровський металургійний комбінат імені Ф.Е.Дзержинського».
З нагоди відзначення 260-річчя заснування міста Дніпродзержинськ забезпечено активну участь промислового комплексу в урочистих заходах (виставка промислово-фінансового потенціалу міста) та проведено міський конкурс на звання «Краще промислове підприємство м.Дніпродзержинська».
ЕКОЛОГІЯ
За останні 5 років у місті зроблено значний крок до розв'язання екологічних проблем, що утворились протягом багатьох минулих років. Їх у Дніпродзержинську – увесь існуючий у природі спектр, і більшість потребують державного підходу. Основним досягненням є те, що міська влада привернула увагу Уряду України до екологічних проблем міста.
У травні 2008 року у місті Дніпродзержинську проведено виїзне засідання комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України з вирішення екологічних та соціальних питань в районі розташування колишнього виробничого об`єднання «Придніпровський хімічний завод».
Утворено Міжвідомчу комісію за участю урядовців, парламентарів, науковців, міського голови міста Дніпродзержинська, яка цілеспрямовано займається питанням покращення екологічного стану міста. За результатами роботи зазначеної Міжвідомчої комісії було прийнято Розпорядження Кабінету Міністрів України, яким затверджено План першочергових заходів з поліпшення екологічного стану м.Дніпродзержинська на період до 2009 року.
Протягом 2009 року здійснювалося фінансування І та ІІ розділів плану заходів: «Приведення небезпечних об’єктів ВО «ПХЗ» в екологічно-безпечний стан та здійснення захисту населення від шкідливих наслідків іонізуючого випромінювання», що виконується ДП «Бар’єр», обсяг фінансування –
24,6 млн.грн. та «Забезпечення охорони та фізичного захисту небезпечних об’єктів ВО «ПХЗ» на режимної території» ДП «38ВІТЧ», обсяг фінансування – 24,1 млн.грн. Слід зазначити, що вперше за останні роки необхідні кошти у такому обсязі були виділені з Державного бюджету України, це суттєва державна підтримка у вирішенні нагальних проблем міста.
У 2008 – 2009 роках здійснено укриття радіоактивно-забруднених ділянок на поверхні хвостосховища «Південно-східне», проведено інвентаризацію та паспортизацію хвостосховищ з урахуванням вимог МАГАТЕ та чинного природоохоронного законодавства України, забезпечено їх належне утримання.
Міської владою утворена Координаційна рада для поліпшення екологічного стану, розвитку та функціонування території проммайданчика колишнього ВО «ПХЗ» та координації дій державних органів виконавчої влади. Значний обсяг природоохоронних заходів у місті виконується відповідно до Програми виходу з екологічної кризи м.Дніпродзержинська на
2006 – 2010 роки.
За рахунок коштів міського фонду охорони навколишнього природного середовища було придбано три сміттєвози, 1341 контейнер для збору твердих побутових відходів, прилади для міськСЄС для контролю параметрів хімічного та радіаційного забруднення на території міста. Щорічно здійснюється санітарна очистка міста, протягом останніх 3-х років ліквідовано 245 стихійних звалищ на території міста.
Проводились роботи щодо детального обстеження хвостосховища по вул.Лазо з метою визначення його статусу. На теперішній час розроблено паспорт хвостосховища, вирішується питання з Мінпаливенерго щодо передачі хвостосховища на баланс ДП «Бар’єр».
З метою створення сприятливого режиму водних об’єктів, попередження їх забруднення та засмічення розроблено проект водоохоронної зони р.Дніпро в межах м.Дніпродзержинська, який на теперішній час узгоджується відповідними службами. Наше місто одне із перших серед міст, розташованих на Дніпрі, буде мати визначені межі водоохоронної зони відповідно до вимог Водного кодексу України.
Протягом останніх 3-х років у місті приділяється увага проведенню реконструкції зелених насаджень головних проспектів та скверів з метою заміни старих потенційно-небезпечних дерев на нові високо декоративні породи дерев. Здійснено реконструкцію озеленення проспекту Конституції та вул.Щербицького, скверу по просп.Леніна (від площі Леніна до пров.Цегельного). Висаджено 362 дерева та більше 7 тис. кущів, площа газонів багаторічних трав складає 3,4 тис.м2. У цілому по місту за рахунок коштів бюджетів усіх рівнів висаджено близько 15 тис. дерев.
Завдяки підтримці Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської облдержадміністрації здійснювалось фінансування з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища вкрай важливих природоохоронних заходів по місту. Протягом 2008 –2010 років обсяг фінансування для здійснення природоохоронних заходів становить 14,6 млн.грн. За рахунок цих коштів вивчалися можливості повторного використання відходів уранового виробництва, зосереджених в хвосховищах «Дніпровське», «Центральний Яр», «База С» та хвостосховища «Західне», проводились роботи щодо поглиблення лівобережного каналу з метою запобігання підтоплення лівобережної частини міста та посилення пропускної здатності, виконано роботи з видалення аварійних дерев та сухостою.
Також розроблено робочі проекти рекультивації шламонакопичувача у балці Ясинова ДП «Екоантилід» та розчищення р.Коноплянки з виконанням робіт для недопущення підтоплення хвостосховищ, проектно-кошторисна документація на проведення робіт з ліквідації підтоплення території селища Карнаухівка, проект розчищення прорізі лівобережного каналу до Голубого озера, який замулився більш ніж на 80%.
Проведено обстеження територій, прилеглих до хвостосховищ Дніпровське і Лазо, шлакових відвалів ВАТ «Дніпровський металургійний комбінат імені Ф.Е.Дзержинського» та радіаційне обстеження території м.Дніпродзержинська.
Державну підтримку місто отримало і у 2010 році – з Державного бюджету України виділені кошти у сумі 39,3 млн.грн. Вони будуть спрямовані на реалізацію плану заходів щодо забезпечення екологічної безпеки м.Дніпродзержинська та поліпшення соціального захисту населення міста.
Що стосується багаторічного проблемного питання міста – міського сміттєзвалища, то на сьогоднішній день виконано проект «Санування та дозавантаження існуючого сміттєзвалища у місті Дніпродзержинськ», а саме -  реконструкції існуючого звалища та будівництва нового сучасного полігону ТПВ. У 2008 році місто вперше отримало більше тисячі контейнерів для збору ТПВ з метою попередження утворення несанкціонованих звалищ, які щорічно ліквідуються у місті.
Приділяється велика увага вирішенню важливого для міста питання – забруднення атмосферного повітря через постійне тління міського звалища. Зараз проводяться роботи щодо дегазації звалища, здійснюються дослідження полігонного газу з метою визначення можливості його використання для виробництва тепла та електроенергії. Стосовно поліпшення якості повітря та поетапного зниження обсягів викидів забруднюючих речовин для досягнення нормативів екологічної безпеки в місті розробляється програма оздоровлення атмосферного повітря.
На численні звернення мешканців лівобережної частини міста щодо розповсюдження неприємного запаху за ініціативою міської влади були здійснені перевірки та встановлено джерело забруднення – підприємство на території Петриківського району, що здійснювало переробку органічних відходів виробництва. Матеріали передано для реагування до Дніпродзержинської природоохоронної прокуратури.
Затверджені рішеннями міської ради нова Програма виходу з екологічної кризи м.Дніпродзержинська на 2011 – 2015 роки та Пілотний проект виходу з екологічної кризи м.Дніпродзержинська. Метою впровадження пілотного проекту є відпрацювання моделі подолання екологічної кризи на прикладі міста Дніпродзержинська та розповсюджування набутого досвіду на інші міста України.
Міська рада постійно співпрацює з громадськими природоохоронними організаціями. За участі громадських організацій «Голос природи», «Закон та порядок» та студентів навчальних закладів міста проводились природоохоронні акції, приурочені до Дня Довкілля і Дня Землі, спільно з громадською організацією «ZOOщит» розроблено Правила утримання домашніх тварин у місті Дніпродзержинськ.
ПІДПРИЄМНИЦТВО ТА СПОЖИВЧИЙ РИНОК
Важливою для міста є і стабільна діяльність підприємництва. На теперішній час у Дніпродзержинську діє майже 1600 підприємств малого та середнього бізнесу, здійснюють підприємницьку діяльність 15,4 тис. фізичних та близько 4 тис. юридичних осіб, а враховуючи найманих працівників це приблизно 10 відсотків населення міста.
Поліпшилось торговельне обслуговування мешканців міста. Протягом 2006 – 2010 років торговельна мережа міста збільшилась на 143 підприємства торгівлі: відкрились 51 продовольчий та 92 непродовольчих магазини,
18 підприємств ресторанного господарства та 21 підприємство побутового обслуговування населення. Відкрито великі сучасні комплекси, які задовольняють широкий попит споживачів, а саме: торговий комплекс «Материк», магазини побутової техніки «Комфі», «Технополіс», «Комп’ютерний світ», «Фокстрот», мережа продовольчих магазинів «Плюс» тощо. Завдяки відкриттю нових торговельних об’єктів та підприємств сфери побуту у місті додатково створено понад 1980 робочих місць, за рахунок весняно-літньої торгівлі додатково щороку створюються понад 80 робочих місць.
Окремо слід сказати про ринкове господарство – галузь, яка об’єднала та створила близько 7 тисяч робочих місць для мешканців нашого міста. Останніми роками на ринках міста проведена значна робота щодо приведення їх територій до сучасних вимог: території ринків поділені на спеціалізовані зони, виділені та обладнані місця по продажу окремих видів продукції, створені майданчики для продажу товарів з транспортних засобів, проведено реконструкцію ринків. У результаті проведеної роботи за останні роки не надійшло жодної скарги на порушення правил торгівлі на ринках міста.
З метою зменшення впливу економічної кризи на соціальне становище в місті, розширення асортименту продукції місцевих товаровиробників на ринках було виділено 150 місць для реалізації за цінами виробника продукції агропромислового комплексу. У вихідні та передсвяткові дні на ринках проводяться ярмарки з реалізації продукції сільгоспвиробників, в яких беруть участь агропромислові підприємства Петриківського, Магдалинівського, Царичанського та Криничанського районів, Дніпродзержинська м’ясна фабрика «Обжора», інші.
Ринки міста не тільки надають послуги, а й поповнюють міській бюджет, нині ринки дають майже 63% від суми усіх місцевих податків та зборів.
За 10 місяців 2010 року до місцевого бюджету від сплати ринкового збору надійшло 1,4 млн.грн. Постійно здійснюються комплексні обстеження ринків з метою контролю за повнотою надходження ринкового збору до бюджету міста, інвентаризації торгових місць.
З метою ліквідації несанкціонованої торгівлі проводились комплексні рейди засідання по недопущенню несанкціонованої торгівлі у непередбачених місцях. Результат –демонтовано 16 МАФів та притягнуто понад 170 торгуючих до адміністративної відповідальності за порушення правил торгівлі. Слід відмітити звільнення від стихійної торгівлі вулиць Мурахтова і входу у Центральний ринок.
Здійснювалась робота щодо виявлення та вилучення з обігу фальсифікованої алкогольної та тютюнової продукції. Перевірено 205 закладів торгівлі і громадського харчування, на всі заклади накладено фінансові санкції за різні порушення у сфері обігу зазначених товарів.
З метою запобігання участі неповнолітніх осіб в азартних іграх здійснювались перевірки розважальних закладів – перевірено понад
46 комп’ютерних клубів, 9 гральних залів, 9 нічних клубів, демонтовано
62 гральних автоматів та 18 автоматів-будок типу «Ромашка».
Міська влада Дніпродзержинська ясно усвідомлює, що без розвитку малого бізнесу неможливим є досягнення самодостатності територіальної громади. Як один з найважливіших шляхів до зняття бюрократичних перепон для розвитку бізнесу є спрощення дозвільних процедур, скорочення часу на отримання дозвільних документів.
Міський центр видачі документів дозвільного характеру створено ще у 2007 році. Але донедавна він функціонував значною мірою формально.
У жовтні поточного року дозвільний центр переведено до приміщення по Комсомольському проспекту №10/12, яке розташовано у зручному місці та забезпечено належною матеріально-технічною базою для подальшої роботи.
У дозвільному центі працюють представники одинадцяти дозвільних органів, із них десять – міські та один обласний, які за графіком проводять прийом підприємців, представників суб’єктів господарювання, консультують, видають дозвільні документи.
Лише протягом поточного року до дозвільного центру звернулось за консультацією 445 осіб, видано 340 дозволів та зареєстровано 87 декларацій відповідності об’єктів вимогам пожежної безпеки. Реєстрація нових суб’єктів підприємництва та інші реєстраційних дії у кількості 27,6 тис. за 2006 – 2010 році принесли до міського бюджету 329 тис.грн.
Дієво працює координаційна рада з розвитку підприємництва у місті,
з 2006 року проведено 54 її засідання. Також, з метою залучення суб’єктів підприємницької діяльності до участі у підготовці нормативних актів органів місцевого самоврядування у місті створено 8 місцевих галузевих рад підприємців. Діє робоча група для забезпечення прискореного перегляду дозвільних документів та регуляторних актів місцевого рівня щодо їх відповідності принципам державної регуляторної політики.
Не залишено без уваги і захист прав споживачів. Протягом 2006 –
2010 років з цього питання звернулось більше 3 тис громадян. За результатами розгляду письмових звернень споживачам були повернуті кошти за неякісні товари на суму 146,7 тис.грн, а також замінено товарів на суму 119,6 тис.грн., відремонтовано товарів на суму 150,5 тис.грн.
ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО
Стан справ у житлово-комунальному господарстві є одним із найболючих питань для жителів міста. Житловий фонд та комунальна інфраструктура роками не отримують вкрай необхідних інвестицій. Довготривала експлуатація та відсутність коштів для проведення капітального ремонту призвели до того, що зношеність будівельних конструкцій будинків та інженерних мереж становить від 70 до 85%. Незважаючи на обмеженість можливостей міського бюджету, насамперед вирішуються питання безперебійного надання житлово-комунальних послуг та утримання житлового фонду в належному стані
Протягом 4-х років підприємствами, що обслуговують житловий фонд, у рамках проведення поточного ремонту житлового фонду було виконано роботи на загальну суму 29,4 млн.грн. За рахунок цих коштів відремонтовано
150,8 тис.м2 покрівель, 80,7 тис. м.п. міжпанельних швів, 979 під’їзди, проведено ремонт та заміну 33,8 тис. м.п. мереж тепло-, водопостачання та водовідведення, 18 тис. одиниць запірної арматури, замінено більш, ніж 4 тисячі стояків теплопостачання. Вперше за останні роки проведено ремонт фасадів будинків. Зараз ведуться ремонтні роботи фасаду будинку по проспекту Леніна ( будинок зі шпилем).
Найголовнішим та першочерговим у житлово-комунальній сфері завжди було питання підготовки до початку опалювального сезону. Протягом 2006 – 2010 років вживались усі можливі заходи для забезпечення своєчасного початку опалювального сезону та поліпшення якості житлово-комунальних послуг. За власні кошти підприємствами, що надають послуги
з теплопостачання, водопостачання та водовідведення (КП «Дніпродзержинськ-тепломережа», ТОВ «Теплосервіс», КП «Міськводоканал») було виконано робіт на суму понад 22,0 млн.грн. На проведення капітальних ремонтів житлових будинків, модернізацію та заміну стояків опалення квартир (186 квартир), реконструкцію системи теплопостачання (15 будинків), проведення теплоізоляції та заміни внутрішньоквартальних мереж теплопостачання з міського бюджету виділено 10,7 млн.грн.
Оперативно та злагоджено спрацювали комунальні служби міста і під час надзвичайної ситуації – вибуху в житловому будинку по вул. Сировця, 4.
В короткі терміни було виконано значний обсяг робіт з ліквідації наслідків та відновлення житлового будинку на суму 1,8 млн. грн.
За період з 2006 по 2010 роки у місті створено та функціонує
16 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), 11 будинків передано на баланс об’єднань. За кошти державного та місцевого бюджетів виконано роботи з капітального ремонту будинків (покрівлі, ліфтів, мереж водопостачання та водовідведення, встановлення приладів обліку теплової енергії), де функціонують ОСББ на загальну суму 422,8 тис.грн.
В межах технічного переоснащення житлово-комунального господарства міста протягом звітного періоду за рахунок залучення субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам було освоєно 31,2 млн.грн. В сфері забезпечення теплопостачання міста за рахунок зазначених коштів було проведено реконструкцію теплотраси нижньої зони насосної станції №2 з виносом її з-під гаражів (2,4 млн.грн), капітальний ремонт систем тепловодопостачання міста (3,4 млн.грн), встановлено 226 лічильників обліку споживання води і теплової енергії в житлових будинках (5,3 млн.грн), оснащено засобами обліку споживання теплової енергії інженерні вводи 44 багатоквартирних житлових будинків (встановлено 83 лічильника на суму 2,6 млн.грн.).
В сфері водопостачання та водовідведення проведено реконструкцію насосної станції №2а КВП ДМР “Міськводоканал” з впровадженням засобів частотного регулювання (1,0 млн.грн), напірного каналізаційного колектору 2-Д900 від КНС №2 до правобережних КОС L-4,8 (перша черга)
(1,5 млн.грн).
У 2009 році в рамках залучення інвестицій через використання механізмів реалізації положень Кіотського протоколу та зменшення викидів в атмосферу парникових газів й скорочення обсягів споживання викопного палива розроблено проектну пропозицію «Зменшення обсягів споживання викопного палива в результаті будівництва станції теплових насосів з використанням тепла річкової води для забезпечення теплопостачання населення м.Дніпродзержинська». Упровадження зазначеного проекту дозволить значно покращити тепло забезпечення та відновити гаряче водопостачання лівобережного житлового масиву міста. Нажаль, у 2009 році кошти із Стабілізаційного фонду Державного бюджету, що були виділені місту на розроблення проектно-кошторисної документації та техніко-економічного обґрунтування інвестиційних проектів встановлення теплових насосів так і не надійшли.
З огляду на світову тенденцію зростання цін на основні види енергоносіїв, впровадження енергозберігаючих технологій набуває особливої актуальності.
Так, з 2006 року в місті реалізується Комплексна програма енергозбереження м.Дніпродзержинська, згідно з якої здійснюється цілий ряд енергозберігаючих заходів, серед яких слід визначити:
- створення автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії в системі зовнішнього освітлення вулиць міста (встановлено
136 багатотарифних приладів обліку електричної енергії), річна економія бюджетних коштів складає 840 тис.грн;
- створення автоматизованої системи комерційного обліку енергоспоживання бюджетних установ міста (встановлено 76 вузлів обліку теплової енергії у 55 закладах соціальної сфери), загальна економія теплової енергії у бюджетній сфері міста склала 18%;
- оснащення житлових будинків лівобережжя лічильниками теплової енергії у кількості 140 одиниць та холодної води у кількості 86 одиниць;
- проведення реконструкції котельної по вул.Колеусівській, 26 із встановленням 3 водогрійних котлів загальною потужністю 3,6 МВт на суму 3,1 млн. грн., середньорічна економія склала 220 тис.грн;
- проведення реконструкції 3 котелень на КП «Дніпродзержинськ-тепломережа» (лівобережна районна котельня по вул.Індустріальній, 2 та котельні по вул.Дальня, 22А і вул. Б.Хмельницького, 7) із заміною пальників на більш енергоефективні із сигналізаторами наявності полум’я;
- проведення реконструкції системи опалення середньої школи №38,
ДНЗ №15 по вул.Васильєва, 3 та НСШ – інтернаті №2, лікарні швидкої медичної допомоги;
- здійснення модернізації каналізаційних насосних станцій на
КВП «Дніпродзержинськводоканал» шляхом впровадження засобів частотного регулювання електродвигунів на загальну суму 434 тис.грн, а також встановлення насосів меншої потужності на КНС №13, що дало змогу досягти економії коштів в обсязі 900 тис.грн.
- впровадження системи управління електрообладнанням телекомплексу «Дніпро» на КП «Трамвай».
Слід наголосити, що поки не буде позитивних зрушень в частині погашення населенням та підприємствами міста мільйонних боргів за отримані житлово-комунальні послуги неможливо забезпечити нормальну роботу галузі. Загальний борг споживачів за отримані послуги на 1 вересня 2010 року становить 250,6 млн.грн. Наслідком заборгованості споживачів є заборгованість підприємств-виконавців житлово-комунальних послуг перед постачальниками енергоносіїв.
Однією зі складових забезпечення належної життєдіяльності міста є благоустрій, який включає в себе ремонт, утримання, збереження та використання об’єктів благоустрою відповідно до їх функціонального призначення. Важливим розділом благоустрою, спрямованого на забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів та пішоходів, є ремонт доріг.
Протягом 2006 – 2010 років за рахунок коштів державного і міського бюджетів та цільового фонду міської ради виконано ремонт асфальтобетонного покриття на загальній площі 509,3 тис.м2, в тому числі капітальний ремонт на 162,5 тис.м2 та поточний – на 346,8 тис.м2  на загальну суму 43,2 млн.грн. Вперше здійснено відсипку доріг приватного сектору забудови відвальним шлаком та асфальтною крихтою. Загалом тільки за 2 роки було відремонтовано більше 110 км доріг.
У 2009 році розпочато проведення паспортизації доріг, виготовлено паспорти доріг по 15 вулицях міста. Для забезпечення безпечного дорожнього руху на автомобільних дорогах та вулицях проведено капітальний ремонт світлофорних об’єктів, встановлено 349 дорожніх знаків та нанесено 102 км розмітки поверхні доріг.
З метою впровадження у місті раціонального використання енергоресурсів виконано капітальний ремонт трьох ділянок мереж зовнішнього освітлення міста (вул.Г.Романової, міст по вул.М.Жукова, ділянка від площі Визволителів до залізничного вокзалу), здійснювалось технічне обслуговування ліній зовнішнього електроосвітлення міста: замінено 30 тис. ламп, встановлено 319 од. світильників, проведено монтаж 11,6 км кабельної продукції.
Слід відмітити підтримку, надану у 2009 році підприємствами та організаціями міста, депутатами міської ради у благоустрої території міста. Так, за рахунок коштів, виділених депутатами Дніпропетровської міської ради (Перов О.О., Валігурська Т.М., Лаунбраун А.А., Андреєв С.М.), на території лівобережного парку культури та відпочинку встановлено дитячий ігровий та спортивний комплекси. Також за ініціативи ПАТ «Хайдельберг-Цемент» за власні кошти підприємства встановлено декілька дитячих майданчиків.
Через наявну економічну ситуацію першочерговими завданнями у роботі комунальних підприємств було забезпечення стабільної діяльності, в першу чергу, тих, що надають житлово-комунальні послуги та забезпечують життєдіяльність міста. З 2006 року впроваджено систему річного фінансового планування та контролю і моніторингу фінансово-господарської діяльності. Проведено 54 засідання балансової комісії виконавчого комітету міської ради з питань діяльності комунальних підприємств міста. За результатами прийнято близько 20 відповідних рішень виконавчого комітету міської ради . Одним з найбільших досягнень міської влади стало відновлення роботи КП «Дорожник».
Протягом 2006-2010 років проведено аудит фінансово-господарської діяльності 11 комунальних підприємств. За результатами для вдосконалення мережі комунальних підприємств, покращення ефективності управління реорганізовано ряд комунальних підприємств та здійснено зміну деяких керівників. Впроваджено якісно нову систему преміювання керівників комунальних підприємств, із передбаченням залежності оплати праці від наслідків господарської діяльності та розвитку підприємств. Утворено комісію з питань визначення умов та розмірів оплати праці керівників комунальних підприємств міста, удосконалено форму типового контракту з керівниками комунальних підприємств та підвищено рівень відповідальності керівників за підсумки господарювання, виконання доручень міської ради та її виконавчого комітету тощо.
Для сприяння діяльності суб'єктів господарювання, що надають житлово-комунальні послуги у 2006-2010 роках міською радою звільнено підприємства від сплати державного мита та судового збору на період подачі позовних заяв до суду. Для покращення фінансового стану підприємств міста комунальної форми власності з 2007 року з міського бюджету надано фінансову підтримку
11 комунальним підприємствам на загальну суму 13,08 млн.грн.
З метою забезпечення функцій ефективного цінового регулювання та запобігання безпідставному підвищенню тарифів, проведено роботу щодо приведення у відповідність до рівня економічно обґрунтованих витрат тарифів на житлово-комунальні, транспортні, медичні та інші послуги, що надаються підприємствами всіх форм власності та регулюються відповідно до чинного законодавства органами місцевого самоврядування. За результатами підготовлено 109 розпорядчих актів, які пройшли відповідні процедури обговорення та погодження.
Встановлено порядок регулювання в місті виконавчим комітетом Дніпродзержинської міської ради тарифів (цін) на житлово-комунальні, транспортні, побутові та інші послуги, що сприятиме здійсненню в місті ефективного цінового регулювання економічної діяльності суб’єктів господарювання.
Для зменшення фінансового навантаження на мешканців міста рішенням виконавчого комітету міської ради встановлено граничний рівень рентабельності на послуги, що надаються підприємствами комунальної форми власності міста.
ТРАНСПОРТ
Для забезпечення регулярних, своєчасних та в повному обсязі перевезень мешканців міста громадським транспортом відкрито 29 міських автобусних маршрутів загального користування, які поєднують всі райони міста, в тому числі і такі віддаленні, як сел. Карнаухівка, сел. Романково, «55 Блочок»,
сел. Світле та інші.
За останні роки в місті проведена оптимізація мережі міських автобусних маршрутів, для задоволення потреб мешканців протяжність автобусних маршрутів збільшилась на 345 км або 61% від загальної довжини автомобільних доріг міста (564 км).
Щодня на міських автобусних маршрутах працює в середньому 380 одиниць транспорту, із них автобусів середньої пасажиромісткості –
80 одиниць, або 21% від загальної кількості, в тому числі 10 автобусів ПАЗ комунальної власності.
Практично повністю вирішено питання заміни мікроавтобусів, особливо малої місткості (менше 18 місць). Перевізниками проводиться поетапний перехід на автобуси середньої місткості, а в деяких випадках – великої.
На виконання взятих добровільних зобов'язань, зазначених в конкурсних пропозиціях, автомобільними перевізниками, за рахунок своєї господарської діяльності, безкоштовно перевозяться 8 категорій пільгових громадян. В середньому, щоденно безкоштовно автобусами в режимі маршрутного таксі перевозиться близько 5000 пільгових пасажирів.
У жовтні 2007 року було створено муніципальний автобусний маршрут загального користування №14 який перевозить понад 1 млн. мешканців міста пільгових категорій за рік. Електротранспортом щорічно перевозиться близько
8 млн. громадян пільгових категорій, у тому числі пенсіонерів.
На прохання мешканців міста забезпечено зупинку на залізничній станції Дніпродзержинськ швидкісного електропотягу «Дніпропетровськ-Київ», який не зупинявся в місті з 2003 року. Відновлено роботу студентських автобусів, продовжено рух автобусів на міських маршрутах №3, 8, 10, 12а, 24, збільшена кількість рейсів та кількість автобусів на маршрутах №4, 10, 14, 17, 20, 24, 29 та інших.
Останнім часом проблеми пасажирських автотранспортних перевезень у місті загострилися. На міському ринку транспортних послуг домінує приватний транспорт. Це призвело до критичного зменшення пасажирського транспорту на маршрутах. На теперішній час на міських маршрутах працює  380 автобусів при договірних зобов’язаннях 443 одиниці, а на лівобережному напрямку при плані 180 одиниць фактично працює 130 одиниць. На лінію фактично виходять 310-320 маршруток.
У 2010 році розроблено Положення про міську комісію з питань безпеки дорожнього руху, Положення про місцеву галузеву раду, умови визначення робочого органу для підготовки та проведення конкурсів, складено реєстр міських маршрутів загального користування. Проведено конкурс з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування.      
Залишилось завдання створити муніципально-приватне транспортне підприємство.
ІНВЕСТИЦІЇ
Житлово-комунальна, транспортна, соціально-культурна інфраструктура– не лише ключові питання життєздатності міста та соціального самопочуття дніпродзержинців, це і найважливіший інвестиційний фактор. Тому необхідно приділяти увагу підвищенню привабливості міста для інвесторів. Для цього створено і кожного року оновлюється інвестиційний паспорт Дніпродзержинська з характеристикою інфраструктури міста, довідковими даними.
Протягом останніх років міська влада тісно співпрацює з Асоціацією міст України в площині впровадження планування інвестицій. У березні 2010 року відбулась зустріч з експертами Канадського агентства міжнародного розвитку, присвячена початку реалізації в Дніпропетровській області спільного проекту «Муніципальний місцевий економічний розвиток», на якій була представлена презентація нашого міста, як одного із інвестиційно-привабливих індустріальних міст регіону.
Про інвестиційну привабливість нашого міста свідчить обсяг прямих іноземних інвестицій. Впродовж 2006–2008 років відбувався значний приріст іноземних інвестицій – з 17,7 млн дол.США до 98,4 млн.дол.США. Але в умовах економічної кризи інвестори призупиняють діяльність на території України. Так, з 2008 року в місті спостерігається незначне поступове зменшення загального обсягу прямих іноземних інвестицій до
82,8 млн.дол.США.
МІСТОБУДІВНІ ПИТАННЯ
Будівництво – це важлива галузь економіки, яка не тільки забезпечує створення нового житла, соціально-культурних об’єктів, а й створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію багатьох галузей виробництва. Розвиток будівництва неминуче викликає економічний ріст і виникнення умов, необхідних для розв’язання багатьох соціальних проблем.
Протягом 2006 – І півріччя 2010 року в місті введено в експлуатацію
42 тис.м2 житла. На жаль, в умовах кризи через брак коштів будівництво майже повністю припинено.
Але слід визначити і позитивні зрушення. Завдяки залученню коштів Державного бюджету у 2007 році завершено будівництво 45-квартирного житлового будинку по вул.Матросова, 33А. На умовах пайової участі за рахунок коштів інвесторів збудовано житлові будинки по бульвару Незалежності, 29 (80 квартир) та вул.Дніпробудівській, 7 (36 квартир). У 43-х квартирах житлового будинку по просп.50 років СРСР, 26 проведено ремонтно-відновлювальні роботи.
Все це надало змогу відселити 97 сімей з аварійних будинків району Шамишиної балки. Взагалі із району Шамишиної балки залишилось відселити 5 п’ятиповерхових будинків на 256 квартир та 2 будинки приватного сектору на 2 квартири.
Важливим досягненням є те, що Дніпродзержинську, одному із небагатьох міст України, вдалося повністю освоїти кошти субвенцій з бюджетів вищого рівня, виділені на проведення протизсувних заходів у Шамишиній балці і відселення мешканців з аварійних будинків та відновлення інфраструктури у сумі 39,5 млн.грн. За рахунок зазначених коштів не лише відселено мешканців з аварійних будинків, а й виконані роботи з демонтажу 3-х будинків по вул.Оніщенка, №3,11,15, проведено реконструкцію інженерних мереж (демонтаж, монтаж теплотраси в повному обсязі, змонтовано та прокладено поліетиленові труби у водопровідних системах), виконано техніко-економічний розрахунок на проведення протизсувних заходів у районі Шамишиної балки.
Також у 2007 році за рахунок коштів державного бюджету (2,4 млнгрн) здійснено будівництво газопроводу в сел.Романкове загальною протяжністю
6,3 тис. м.
У 2009 році завершено за рахунок коштів обласного фонду охорони природного навколишнього середовища будівництво дренажної системи у районі вулиць Маяковського, Ялтинської, Курганської, розпочате ще
у 2006 році. В результаті ліквідовано підтоплення житлових будинків у районі вулиць Маяковської, Ялтинської та Курганської та поліпшено умови проживання понад 2,0 тис. мешканців.
За рахунок коштів міського бюджету проводилися роботи з благоустрою території 5 мкр лівобережної частини міста, здійснено проектні роботи з реконструкції скверу по просп.Леніна, системи освітлення міського парку, вулиць та проспектів міста, кінотеатру «Мир» та будівництва міського правобережного пляжу, обладнано спеціальними пристроями для людей з обмеженими можливостями будівлі міської ради, управління соціального захисту населення міської ради та управління по роботі зі зверненнями громадян міської ради.
Ураховуючи звернення мешканців вул.Прорізної та вул.Горобця виконано благоустрій ділянок на цих вулицях, зроблено відсипку відвальним шлаком ділянки дороги на перехресті вул.Прорізної та вул.Приморської, вивезено залізобетонні конструкції, засипано грунтом ділянки біля будинку №30, засипано та сплановано траншею біля будинку №16 по вул.Прорізній.
Слід зазначити, що в скрутних фінансових умовах місто знайшло кошти на проектування групи житлових будинків по бульвару Героїв у 5 мкр. лівобережної частини міста. Виконано робочий проект будівництва 216 квартир у трьох 9-типоверхових житлових будинках на 6 блок-секцій (по дві блок-секції кожний) загальною площею 14 тис.м2 житла. У 2010 році буде проведено експертизу робочого проекту. За умови виділення місту коштів з Державного бюджету України буде розпочато будівництво житла у V мкр лівобережної частини міста.
У зв’язку з обмеженістю коштів бюджету розвитку міського бюджету по іншим об’єктам постійно ведеться робота щодо залучення коштів бюджетів вищого рівня. Особливо на завершення будівництва комплексу мостового переходу, реконструкції та розширення школи №27 в селищі Романкове, реконструкцію будівлі філії поліклініки №3 по вул.Ватутіна, 5, будівництво лікарняного комплексу у лівобережній частині міста, в першу чергу пологового будинку. До речі, кошти на реконструкцію будівлі філії поліклініки № 3 по вул. Ватутіна вже виділили.
З метою упорядкування схеми дислокації в місті проведено інвентаризацію МАФ. Уперше розроблена та погоджена комплексна охоронна зона пам'яток архітектури (музично-драматичний театр ім.Л.Українки, Свято-Миколаївський собор).
Розроблено проект основного документу розвитку міста ­ Генерального плану. На теперішній час отримані позитивні висновки відповідних установ та організацій щодо погодження Генерального плану міста. Нажаль генеральний план міста Дніпродзержинськ не затверджено у зв’язку з відсутністю Регламенту проведення експертиз містобудівної документації та угоди про спільне використання та забудову прилеглих до міста територій з Петриківською райдержадміністрацією.
ГУМАНІТАРНА СФЕРА
СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ
Надзвичайно важливим та відповідальним завданням як державної, так і місцевої влади є соціальний захист найбільш вразливих верств населення – інвалідів, ветеранів, пенсіонерів, багатодітних та малозабезпечених сімей, інших соціально незахищених категорій громадян.
З метою створення умов для формування і реалізації соціальної політики, забезпечення права кожного громадянина на достатній життєвий рівень міською радою прийняті Комплексна програма соціального захисту населення міста на 2002 – 2006 роки та Програма соціального захисту населення міста на 2007 – 2011 роки. На виконання зазначених програм з 2006 року міським бюджетом виділено 3,4 млн.грн.
72 тис. громадян міста належать до пільгової категорії. З 2006 року матеріальну допомогу надано 6,4 тис. громадянам на загальну суму 1,0 млн.грн, натуральну допомогу – 2 тис. малозабезпеченим мешканцям міста на загальну суму 140,0 тис.грн. Також за рахунок міського бюджету профінансовано
316 тис.грн на виплату додаткових пільг сім’ям загиблих воїнів-афганців, інвалідам по зору 1 та 2 групи, почесним громадянам міста та потерпілим у трамвайній аварії 02.07.1996 року у вигляді повного або часткового звільнення від оплати за комунальні платежі.
В місті мешкає 8665 інвалідів з різними вадами здоров’я, з них 770 – діти-інваліди. Створено та діє 8 громадських організацій, які об’єднують близько
3 тисяч інвалідів по слуху, зору, людей з ураженням опорно-рухового апарату. З 2006 року 123 особи зазначеної категорії забезпечено реабілітаційними засобами на суму 20,8 тис. грн.
Протягом 2006-2010 років у рамках роботи щодо забезпечення інвалідів засобами реабілітації та спецавтотранспортом видано 4419 одиниць реабілітаційної техніки, 49 інвалідів отримали автомобілі. У місті проживає 436 інвалідів, які пересуваються на візках. Починаючи з 2005 року пандусами обладнано 279 об’єктів житлового та громадського призначення міста, у 2009 році проведено акцію «Ми такі ж як і Ви».
У районних територіальних центрах організовано належне обслуговування 2,4 тис. одиноких непрацездатних громадян та 51 дитини-інваліда районними територіальними центрами соціального обслуговування пенсіонерів.
У 2008 році розпочато та продовжується реконструкція частини будівлі за адресою пр.Леніна, 36 під заводський районний територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів. У 2010 році з Державного бюджету виділені кошти на закінчення реконструкції.
Основа добробуту мешканців – звичайно, рівень їх доходів. Незважаючи на нелегку економічну ситуацію поступово відбувалось підвищення рівня життя працездатного населення міста. Упродовж 2006 – 2010 років рівень номінальної середньомісячної заробітної плати щороку зростав в середньому на 15% і на теперішній час становить 2215,67 грн.
За звітний період в місті постійно забезпечувалась реалізація державної політики у сфері своєчасної оплати праці. У місті проведено низку засідань міської та районних комісій та робочої групи з питань ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах міста та платежів до бюджетів усіх рівнів, обов’язкових страхових платежів. Результатом стало зменшення суми заборгованості з виплати заробітної плати більш ніж на 5,1 млн.грн (на 65%) порівняно з початком 2010 року
З метою сприяння працевлаштуванню та трудовій зайнятості населення, забезпечення підтримки громадян, які потребують захисту на ринку праці в
м. Дніпродзержинську забезпечувалось виконання щорічної програми зайнятості населення, яка розроблялась з урахуванням основних показників економічного і соціального розвитку міста та динаміки процесів, що відбувались на ринку праці.
У 2006 – 2008 роках в місті щороку працевлаштовувалось понад 6 тисяч осіб незайнятого населення, зареєстрованого в міській службі зайнятості, у 2009 році із-за процесів, які відбувались в економіці міста, чисельність працевлаштованого за допомогою служби зайнятості населення скоротилася вдвічі (2987 осіб), з початку 2010 року в місті працевлаштовано 2896 осіб, найбільшу кількість безробітних, які проходили професійне навчання та підвищення кваліфікації зареєстровано у 2008 році – 1416 осіб (з початку
2010 року – 940 осіб), також у 2008 році залучено до участі в оплачуваних громадських роботах найбільшу кількість безробітних – 1100 осіб (з початку 2010 року – 732 особи).
З метою розширення сфери застосування праці в усіх сферах економічної діяльності промислово орієнтованого м.Дніпродзержинська щорічно створювались нові робочі місця, найбільшу їх кількість було створено у 2006 році – 5243 од. Однак, наслідки світової фінансової кризи не дозволяли в подальші роки створювати заплановану кількість нових робочих місць із-за скорочення обсягів виробництва у промисловості та об’ємів будівельних робіт. З початку 2010 року в місті створено понад 2,5 тисяч нових робочих місць.
ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я
Медична допомога мешканцям міста надається в 15 лікувально-профілактичних закладах, які підпорядковані міському управлінню охорони здоров'я, та в чотирьох лікувально-профілактичних закладах обласного підпорядкування. Крім того, населення міста обслуговується спеціалізованою медико-санітарною частиною №8, медико-санітарними частинами ВАТ «ДМК ім. Ф.Е. Дзержинського» та ВАТ «ДКХЗ», поліклінікою Управління внутрішніх справ та поліклінікою сімейної медицини. В місті працює 59 приватних стоматологічних кабінетів та 19 інших приватних установ, які надають медичну допомогу.
За рахунок коштів міського бюджету лікарняними закладами міста протягом 2006 – 9 місяців 2010 року впроваджувався ряд профільних програм, а саме: «Цукровий діабет на 2009 – 2013 роки» (4,7 млн.грн), державна програма надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю (1 млн.грн), Програма «Здоров’я нації на 2001 – 2011 роки» (1,8 млн.грн), «Програмаз ымунопрофылактики до 2015 року» (476,5 тис.грн), «Програма протидії захворюванню на туберкульоз у 2007–2011 роках» (72,8 тис.грн), «Здоров'я дітей та матерів м.Дніпродзержинська на період до 2015 року» (155 тис.грн), «Програма профілактики та лікування СНІДу до 2011 року» (198,6 тис.грн).
Одним із важливіших завдань у сфері охорони здоров’я є зміцнення матеріально-технічної бази та проведення реконструкції та капітальних ремонтів будівель лікувальних закладів міста.
У 2006 році завершено реконструкцію з добудовою відділення бюро судово-медичної експертизи за адресою просп.Аношкіна, 67.
З жовтня 2007 року в місті розпочало роботу відділення «Хоспіс» на базі 4-ї міської лікарні, яке надає кваліфіковану стаціонарну медичну допомогу онкологічним хворим та хронічним хворим у термінальній стадії. За цей період 1522 хворих отримали адекватне знеболювання, гідний догляд в найтяжчий період свого життя.
У 2008 році за рахунок коштів міського бюджету (116 тис.грн) проведено реконструкцію відділення амбулаторного гемодіалізу на 6 діалізних місць та інфекційного відділення (120 тис.грн) 7-ої міської лікарні, реконструкцію системи теплопостачання та котельні МЛШМД (608 тис.грн).
У серпні 2009 року розпочало свою роботу пологове відділення 9-ї міської лікарні. Поряд із зусиллями місцевої влади допомогу для цього надало
ПАТ «ХальдельбергЦемент Україна». Також у 2009 році проведено капітальний ремонт дитячого інфекційного відділення 7-ї міської лікарні (відремонтовано 19 боксів, 10 палат,12 допоміжних приміщень).
Протягом 2008 – 2009 року велась робота щодо залучення коштів державного бюджету на реконструкцію будівлі філії міської поліклініки №3 по вул.Ватутіна, 5. У 2009 році було заплановано виділення коштів із Стабілізаційного фонду, а фінансування не було отримано. На теперішній час місто отримало співфінансування на зазначений об’єкт у розмірі 3,3 млн.грн, зараз необхідно прикласти зусилля та ефективно, а головне, враховуючи стислі строки, вчасно освоїти коштів у повному обсязі.
Завдяки зусиллям міської влади, підтримці депутатського корпусу та підприємств міста протягом 2006 – 2010 років вдалося придбати необхідне медичне обладнання для багатьох лікувально-профілактичних закладів міста.
У 2006 році для 1-ї міської лікарні придбано цифровий флюорограф
(280 тис.грн), для лікарень міста придбано 150 пристроїв для вимірювання артеріального тиску.
Протягом 2007 року за рахунок усіх джерел фінансування придбано медичне обладнання та устаткування більше ніж на 2 млн.грн. Так, придбане за рахунок коштів міського бюджету (315 тис.грн) обладнання для пологового відділення 9-ї міської лікарні та дитячої міської лікарні дозволяє знизити смертність та можливість виходжувати новонароджених. Придбане обладнання для реанімаційних відділень 7-ї міської лікарні та МЛШМД (140 тис.грн) дозволило врятувати життя десяткам мешканцям міста, а 7 санітарних автомобілів, придбаних для станції швидкої медичної допомоги, – забезпечити своєчасною невідкладною допомогою мешканців міста.
За рахунок Державного бюджету України у 2008 році надійшло медичного обладнання на суму 2,6 млн.грн, за кошти місцевого бюджету –
суму 286 тис.грн. У 2009 році за рахунок коштів міського бюджету було отримано медичне обладнання для лікувально-профілактичних закладів міста на загальну суму 241,18 тис.грн, з Державного бюджету – на 715,36 тис.грн. Протягом 2010 року лікувально-профілактичними закладами міста отримано медичного обладнання на загальну суму 3,4 млн. грн.
Працівники закладів охорони здоров’я міста постійно підвищують рівень кваліфікації, беруть участь у професійних конкурсах. У 2006 році відділення ранньої медико-соціальної реабілітації дітей-інвалідів дитячої міської лікарні стало переможцем конкурсу надання грантів лікувально-реабілітаційним установам, що надають послуги дітям, які страдають на ДЦП у рамках спільної програми Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000». У 2010 році
2-га міська лікарня (жіноча консультація та дитяча поліклініка) та 7-а міська лікарня (жіноча консультація та дитяче інфекційне відділення) отримали статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».
В період епідемії грипу 2009 року була організована робота лікувально-профілактичних закладів міста по наданню допомоги населенню міста, щодо виготовлення та розповсюдження серед населення міста марлевих масок.
Також було укладено договір на медичне обслуговування мешканців Петриківського району в пологовому відділенні 9-ї міської лікарні, на підставі чого до міського бюджету надійдуть субвенції з обласного бюджету.
Слід зазначити, що завдяки підтримці міської влади та депутатського корпусу в ці складні роки економічної нестабільності галузь охорони здоров’я не тільки вистояла, а й здобула певні позитивні тенденції, які дозволять провести безболісну реорганізацію галузі охорони здоров’я в наступні чотири роки.
ОСВІТА
Мережа міських закладів освіти міста відповідає сучасному рівню розвитку інформаційних технологій та вимогам освітян. Загальноосвітні школи на 100% забезпечені комп’ютерними класами, 42 заклади підключено до мережі Internet.
З метою вирішення проблеми черг в дошкільних навчальних закладах проведено відновлення роботи ДНЗ №15 по вул.Короленківській, 75, відкрито додатково 9 груп дошкільного виховання створено новий дошкільний навчальний заклад №38 «Світоч», реорганізовано дитячі навчальні заклади №7 та 29 із закладів загального типу в заклади комбінованого типу для дітей з особливими потребами, створено заклад нового типу – дошкільний навчальний заклад-центр розвитку дитини №31 «Барвінок».
В 6 навчальних закладах відкрито музеї історії закладів, присвоєно ім’я героїні-підпільниці Галини Романової середній загальноосвітній школі №5, Івана Секретнюка – СЗШ №38, встановлено меморіальну дошку з нагоди
70-річчя Дніпродзержинського педагогічного училища, на подвір’ї НСЗШ-інтернаті №2 закладено символічний камінь, де в подальшому планується встановити пам’ятник першому вчителю. На базі закритої СЗШ №43 відкрито Палац спорту для дітей та юнацтва, створено міську психолого-медико-педагогічну консультацію.
Завершена реконструкція газової котельні середньої загальноосвітньої школи № 38, встановлено електричне опалення у дитячому навчальному закладі №15. У рамках благодійної акція «Подаруй вікно школі» в навчальних закладах встановлено 240 пластикових вікон.
У 2010 році розпочато масштабні роботи по реконструкції покрівлі та теплозабезпечення дитячого будинку і Центру позашкільної роботи та дитячої творчості ім. О.Кошового.
За рахунок коштів цільового фонду міської ради для шкіл міста придбано понад 355 одиниць оргтехніки та програмне ліцензійне забезпечення, облаштований мультимедійний клас в ліцеї НІТ№2, за рахунок спонсорських та благодійних внесків придбані мультимедійні проектори для 7 навчальних закладів міста.
Здійснено ряд організаційно-методичних заходів для якісного проведення на базі міста зовнішнього незалежного оцінювання і моніторингу якості освіти, працювало 9 пунктів ЗНО. Місто отримало високу оцінку.
Керівники закладів освіти та учні прийняли участь у Міжнародних конференціях, виставках з професійно-технічної освіти, конкурсах та олімпіадах різного рівня, на яких було зайнято призові місця.
СІМ’Я, МОЛОДЬ
З метою проведення у місті цілісної молодіжної політики та реалізації сучасної державної сімейної політики міською радою прийнято програму "Молодь Дніпродзержинська на 2007-2011 роки", програму підтримки сімей та жінок в м. Дніпродзержинську на 2007-2011 роки.
Важливою складовою реалізації державної молодіжної політики в місті єсприяння інтелектуальному розвитку молодих людей, збагачення їх естетичного досвіду, розкриття творчих здібностей молоді та організація її змістовного дозвілля.
Для стимулювання відмінного навчання молодих людей щороку, за підсумками екзаменаційних сесій, 40 учнів та студентів, з числа відмінників навчання, протягом семестру отримують стипендію міського голови. Кожного року розмір стипендії збільшується на 30%, на сьогодні, розмір стипендії складає: 305 грн – для учнів професійно-технічних навчальних закладів;
610 грн. – для студентів навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації; 820 грн. – для студентів Дніпродзержинського державного технічного університету.
З метою підтримки творчих та громадських ініціатив молодих людей кращі їх представники щороку до річних та знаменних дат нагороджуються Подяками міського голови, заохочуються грошовими преміями та цінними подарунками. У 2009 році започатковано нагородження молодих людей спеціальними дипломами та знаками за особисті досягнення у суспільно-економічному розвитку міста Дніпродзержинськ.
Забезпечення взаємодії між органами місцевої влади, з одного боку, і лідерами та активістами органів студентського та учнівського самоврядування, представниками молодіжних громадських організацій, з іншого боку, залучення молодих людей до безпосередньої реалізації міської політики здійснюється через діяльність Молодіжної ради, яку створено при виконавчому комітеті міської ради у вересні 2008 року.
Пріоритетним напрямком виховання дітей та молоді є громадянське, національно-патріотичне виховання молодих людей. У місті функціонують Кам’янський (Центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту), Водянський (професійний ліцей) та Запорізький (Неповна середня школа-інтернат №2) курені. З лютого 2010 року у місті на базі центру туризму та краєзнавства «Горицвіт» функціонує міська дитяча громадська організація «Козаченьки». З квітня 2010 року на базі середньої загальноосвітньої школи №35 діє козацький курінь «Черемушки».
Сім’я – найважливіше джерело соціального і економічного розвитку суспільства. Одним з основних напрямків соціального захисту сімей пільгових категорій є вирішення питань соціальної допомоги, вивчення труднощів їх життєдіяльності, надання соціально-психологічної, юридичної, педагогічної, медико-соціальної допомоги, створення умов для стабілізації сім’ї, повноцінного виховання дітей.
Наприкінці 2008 року в місті розпочато роботу щодо узагальнення соціально-економічних та статистичних відомостей стосовно багатодітних сімей міста та приведення їх у відповідність до затвердженої форми обліку. Станом на 15 жовтня 2010 року оформлено 519 карток обліку для внесення до Єдиного державного реєстру.
Протягом 2007 – 2010 років матеріальну допомогу отримало близько
6,5 тис. сімей пільгових категорій на загальну суму понад 1 млн. грн, допомогу продуктами харчування отримало 1400 сімей на загальну близько 200 тис. грн., під час проведення соціальних акцій адресну допомогу у вигляді канцелярського приладдя, миючих засобів, літератури, іграшок, посуду тощо надано понад 900 сім’ям на загальну суму близько 40 тис. грн.
У 2007 році в місті створено дорадчий орган з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах. За період роботи виявлено 413 сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. З метою комплексного вирішення проблемних питань сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах до банку даних внесено 250 сімей, соціальним супроводом охоплено 153 сім’ї. Під час перебування на соціальному супроводі сім’ям надавались різні види соціальної допомоги, загалом надано близько 3 тис. послуг.
Починаючи з 2007 року в місті створено 9 прийомних сімей та 2 дитячі будинки сімейного типу, до яких улаштовано 27 дітей з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Щорічно проводиться робота щодо централізованого оздоровлення зазначених дітей за рахунок коштів місцевого бюджету. Протягом 2006-2010 року до Міжнародного дитячого центру «Артек» та Українського дитячого центру «Молода гвардія» направлено на оздоровлення 279 дітей пільгових категорій.
Впроваджено та триває облік багатодітних родин, які, відповідно до чинного законодавства, мають право на одержання пільг з оплати житлово-комунальних послуг, палива, абонентної плати за користування телефоном, що є певним важелем щодо недопущення заборгованості за вищезазначені послуги. На теперішній час чинно підтверджено статус багатодітних 399 родинами.
З метою забезпечення захисту законних інтересів дітей, протягом 2006 –2010 років проведено 205 рейдів «Діти вулиці», «Бездоглядна дитина», «Комп’ютер і діти», під час яких виявлено 196 дітей, які бродяжили, жебракували. Діти влаштовані до притулків, до лікарень, ініційовано притягнення батьків до відповідальності. Проводились перевірки об’єктів торгівельної мережі міста щодо стану продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів, особам, які не досягли 18-річного віку.
КУЛЬТУРА
Міська мережа закладів культури збережена в належному стані і включає: музично-драматичний театр ім. Л. Українки, музей історії міста, 6 шкіл естетичного виховання, 80 бібліотек 5 палаців культури та клубів, 2 парки культури та відпочинку, 2 кінотеатри.
З 2003 по 2008 рік в місті впроваджено Комплексну програму розвитку культури. Втілено в життя міську бібліотечну краєзнавчу комплексну програму «Подивимось на місто з любов'ю» на 2006-2007 роки; завершено роботу над міською комплексною програмою «Бібліотека»
В травні 2007 року Дніпродзержинський музично-драматичний театр ім.Л.Українки прийняв участь в регіональному фестивалі-конкурсі “Січеславна-2007” та «Надія Січеславни-2007», лауреатами стали актори Юлія Загальська, Борис Попов, Олег Волощенко. В травні 2008 року на базі театру пройшов Міжнародний театральний фестиваль “Класика сьогодні”.
У 2008 році розроблено та затверджено міську програму розвитку культури та оновлення культурної спадщини міста Дніпродзержинська на 2009–2010 роки, засновано міську премію в галузі культури, мистецтва та туризму. вперше проведено День Державного Прапора України, започатковано проведення в місті історико-культурологічного фестивалю “МАМАЙ-FEST”.
У 2009 році створено міську координаційну раду з розвитку туризму, розпочато роботу по впровадженню перспектив туристичної інфраструктури
міста Дніпродзержинськ, розроблено 8 туристичних маршрутів по місту. Проведено конкурс на здобуття премії в галузі культури, мистецтва та туризму та визначено переможців в 7-ми номінаціях, вперше проведено в місті свято вишиванки в рамках святкування Дня міста, - вперше проведено загальноміське свято «Читаю я! Читаємо ми! Читають усі!». В червні 2009 року на примузейній території відкрито експозицію під відкритим небом «Місто в знаках та символах». Видані книги «Кам’янські етюди в стилі ретро», (Наталія Буланова), «Клятва» (Володимир Сіренко).
Протягом 2010 року проведено ряд заходів щодо відзначення 260-річчя заснування міста Дніпродзержинськ, з нагоди 260-річчя міста видано презентаційну ілюстровану збірку «Місто нашої долі», набір фотолистівок «Місто моєї мрії», буклет «Місто над Дніпром». Центральна бібліотека ім.Т.Г.Шевченка отримала грант конкурсу «Бібліоміст», заснованого Міжнародною організацією IREX Фонду Білла та Мелінди Гейтс.
ФІЗКУЛЬТУРА ТА СПОРТ
Для популяризації та розвитку фізичної культури та спорту місто має розвинену мережу у складі спортивних клубів, стадіонів, басейнів, спортивних майданчиків та інших установ. В місті створено спеціалізований заклад «Дніпродзержинський центр фізичної культури і спорту «Інваспорт».
З метою створення умов розвитку фізичної культури і спорту в місті, посилення впливу фізичної культури і спорту на підвищення продуктивності праці та профілактику негативних явищ серед населення міста було затверджено «Цільову комплексну програму розвитку фізичної культури та спорту в місті Дніпродзержинську на 2007 – 2011 роки», на реалізацію якої з міського бюджету виділено кошти у сумі 146,2 тис.грн.
З метою підтримки спортивних талантів за рахунок коштів міського бюджету здійснюється виплата стипендій Дніпродзержинської міської ради
10 провідним обдарованим спортсменам за участь в Олімпійських іграх, Чемпіонатах Світу, Європи, України. За 2008 ­ І півріччя 2010 років виплачено стипендію в сумі 65 тис.грн.
У 2009 році на базі колишньої середньої школи №43 створено Палац спорту. У 2010 році на базі басейну «МіКомп» проведено Чемпіонат Європи з водного поло серед юніорів, ІІІ етап Чемпіонату та Першості України з водно-моторного спорту «Гран-Прі Блакитні озера». Цього року у місті також проводилась Всесвітня олімпіада з шашок-100.
ЗАХИСТ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДИ
Для охорони громадського порядку, прав, свобод і законних інтересів громадян, боротьби зі злочинністю у місті діє Комплексна програма профілактики злочинності у м. Дніпродзержинську на 2007–2010 роки. Для поліпшення матеріального забезпечення органів внутрішніх справ з міського бюджету виділяються кошти для придбання автомобілів та оргтехніки. За період з 2006 по 2010 рік правоохоронні органи міста отримали 930 тис.грн, працівникам правоохоронних органів міста виділено 54 квартири.
Для забезпечення безпеки дорожнього руху та попередження дорожньо-транспортного травматизму в місті виконавчим комітетом міської ради затверджено комплекс заходів. Проведено ряд організаційних та практичних заходів щодо виконання Закону України «Про боротьбу з корупцією» у виконавчих органах Дніпродзержинської міської ради. В результаті у поточному році в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року кількість дорожньо-транспортних пригод зменшилося на 47%, кількість загиблих зменшилась на дорогах на 84%, кількість травмованих – на 50%.
З метою дотримання сталої та контрольованої криміногенної ситуації на території міста, щорічно на сесії міської ради заслуховувався звіт начальника Дніпродзержинського міського управління ГУМВС України в Дніпропетровській області та приймалося рішення сесії міської ради стосовно завдань органів внутрішніх справ та місцевого самоврядування щодо забезпечення законності та правопорядку у місті Дніпродзержинськ.
У серпні 2008 року рішенням виконкому міської ради створено робочу групу для упередження розкрадання металовмісного обладнання. За її ініціативи в поточному році з Міністерства промислової політики отримано списки легальних підприємств з прийому та переробки металобрухту, які розміщені на території міста. Це дозволить упорядкувати зазначену вище діяльність та визначити мінімально необхідну кількість таких пунктів прийому для міста, а в подальшому звернутися з пропозиціями по цьому питання до відповідних державних органів.
З метою виявлення нелегальних пунктів прийому металобрухту створено постійно діючі робочі групи, які оперативно реагують на надану інформацію щодо діяльності цих пунктів прийому металу та випадки крадіжок металовмісного обладнання на підприємствах міста.
Вирішено питання щодо додаткового функціонування дільничних пунктів міліції у Баглійському районі по вулицям Колеусівській та Запорізькій, де рівень вуличної злочинності найвищий у місті.
З метою профілактики злочинності та проявів корупції, забезпечення громадського порядку та особистої безпеки громадян міста виконавчим комітетом утворено координаційну раду з питань усунення передумов злочинності та забезпечення правопорядку в місті.
Одним з важливих питань є профілактика та соціальна адаптація осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі. З метою вирішення цього питання у місті створено та виконується програма соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, та соціального захисту бездомних громадян на 2008–2010 роки.
Міською владою забезпечено право громадян на свободу об’єднання. У місті діє 53 релігійні громади. За 2006 - 2009 роки виконкомом міської ради зареєстровано 46 громадських організацій. Легалізовано шляхом повідомлення про заснування 29 громадських організацій.
Реалії сьогодення такі, що все більшого значення набуває робота юридичних служб. Треба, щоб відповідали вимогам чинного законодавства розпорядження міського голови, рішень міської ради, виконавчого комітету, договори, укладені з підприємствами та установами, тощо.
Крім того, все частіше доводиться захищати інтереси територіальної громади в господарських та загальних судах, інших органах. За 2006 – 2010 роки звітний період забезпечено представництво інтересів міської ради, виконавчого комітету в господарських та загальних судах по 950 справам.
У результаті зроблено немало корисного для міста. Наприклад, збережено право власності територіальної громади Дніпродзержинська на
КВП ДМР «Дніпродзержинськводоканал». Збережено бюджетні кошти у сумі
9 млн. 540 тис. 400 грн. за результатами розгляду справи за позовом
ТОВ «Дніпродзержинське житлово-комунальне підприємство до виконавчого комітету Дніпродзержинської міської ради про стягнення коштів. На території міста не допущено будівництво заводу з виробництва шкідливої продукції – монометіланеліну.
Проводиться робота, направлена на оскарження рішень суду по справам про визнання права власності на самовільно збудоване та реконструйоване нерухоме майно, що порушують права власності на землю територіальної громади Дніпродзержинська, та які були винесені без залучення до участі у розгляді справи органів місцевого самоврядування як сторони по справі.
На користь органів місцевого самоврядування прийнято рішення суду апеляційної інстанції щодо відмови у визнанні права власності на самовільно збудований об’єкт нерухомості на вул. Маршала Жукова, 13 – магазин продовольчих товарів, пров. Цегельний, 69-136 – торговий павільйон.
ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН
Індикатором якісної та ефективної роботи органів місцевого самоврядування є звернення громадян, їх вчасне опрацювання та задоволення.
З 2006 по жовтень 2010 року виконавчими органами міської, районними та Карнаухівської селищної радами розглянуто майже 60 тис звернень громадян. Письмових звернень. розглянуто більше 41 тис. На особистий прийом до керівництва рад звернулось 17 тис. 784 громадян.
За рахунок коштів міського, районних та Карнаухівського селищного бюджетів міста надано матеріальну допомогу 7808 мешканцям міста на загальну суму 1 млн 256 тис.грн.
У листопаді 2008 року утворено постійно діючу міську комісію з питань розгляду звернень громадян при міському голові. З вересня 2009 року в міській раді запроваджено «пряму», «гарячу» телефонні лінії та «телефон довіри» при міському голові. З жовтня 2009 року організовано роботу із заявами громадян про видачу державного акту на право власності на земельну ділянку.
УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ, ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ
Не лишаються осторонь уваги місцевої влади і сучасні інформаційні технології, прогресивні методи управління. Для запровадження системи управління якістю в органах виконавчої влади в лютому 2007 року утворено відділ управління якістю міської ради.
У травні 2007 року утворено координаційну раду з питань функціонування системи управління якістю у виконавчих органах міської ради та робочу групу для розроблення та впровадження системи управління якістю у виконавчих органах міської ради. У 2008 році утворено координаційну раду з питань розвитку інформаційного суспільства в м. Дніпродзержинську.
Розпорядженням міського голови введено «Кодекс етики і моралі працівників виконавчих органів Дніпродзержинської міської ради».
У 2008 році проведено, у 2010 році проводиться опитування членів територіальної громади з метою проведення аналізу по вивченню громадської думки щодо діяльності місцевої влади, визначення першочергових проблем, які турбують мешканців міста, аналізу пріоритетів громадян, якості та цінності послуг, які надаються виконавчими органами міської ради, рівня задоволеності.
Побудова системи управління якістю у виконавчих органах Дніпродзержинської міської ради здійснюється згідно з вимогами
національного стандарту ДСТУ ISO 9001-2009.
На виконання завдань регіональної програми інформатизації
«Електронна Дніпропетровщина» на 2008–2010 роки, з метою забезпечення впровадження у місті державної політики з питань інформатизації, розроблення та виконання заходів щодо впровадження інформаційних технологій розроблено міську програму інформатизації «Електронний Дніпродзержинськ»
на 2010-2015 роки. В рамках її реалізації забезпечено 30 середніх загальноосвітніх шкіл комп’ютерною технікою з ліцензійним програмним забезпеченням.
У виконавчих органах міської ради вжито ряд заходів щодо підвищення рівня інформатизації та використання інформаційних технологій, а саме здійснено першочергові кроки створення міської корпоративної мережі органів міського самоврядування, створено систему електронного обліку службових документів, улаштовано поштовий сервер міської ради, налаштовано централізовану систему антивірусного захисту інформації. Створено базу даних розпорядчих актів місцевого самоврядування з системою пошуку та розмежування доступу до сервісу через офіційний сайт міської ради у мережі Інтернет.

Підсумовуючи результати роботи міської ради 5-го скликання слід відмітити плідну працю, професіоналізм, відповідальне та дбайливе відношення депутатів міської ради до вирішення питань щодо забезпечення сталого розвиту всіх сфер життєдіяльності міста та забезпечення гідних умов життя територіальної громади міста Дніпродзержинська.

Ярослав Корчевський, міський голова.