Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Бар’єр проти тіньових схем
Бар’єр проти тіньових схем
 
газета «Відомості» №45 від 10 листопада 2010 року,
Терещенко С., заступник начальника ДПІ у м.Дніпродзержинську
 
ДПІ у м. Дніпродзержинську протягом 9 місяців 2010 року забезпечено надходження до бюджетів усіх рівнів майже 649 млн. грн., що на 18 млн. грн. більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. До Державного бюджету надійшло 317 млн. грн., місцевий бюджет отримав 331 млн. грн. – на 82 млн. грн. більше минулорічних показників.
Збільшилися надходження по податку на прибуток підприємств – майже на 180 млн.грн., податку з доходів громадян – на 43,5 млн. грн., платі за землю – на 29 млн. грн.
Більше 40% надходжень зведеного бюджету забезпечують 8 крупних підприємств міста. Зокрема ВАТ «Дні-провський металургійний комбінат» протягом 9 місяців сплатив до бюджетів усіх рівнів 117 млн. грн. Також чималі суми сплатили ВАТ «Дніпровагонмаш» – 36,5 млн. грн., ВАТ «Баглійкокс» – 35 млн. грн., ВАТ «ДніпроАзот» – 32 млн. грн.
Незважаючи на позитивну динаміку, резерви для подальшого збільшення надходжень є. ДПІ проводиться робота з підприємствами, які мінімізують сплату податків. Протягом 9 місяців 2010 р. проведено 897 планових та позапланових перевірок юридичних осіб та 4954 перевірок фізичних осіб, донараховано 11,4 млн. грн. та 2 млн. грн. відповідно.
З метою виконання завдань держави з наповнення державного бюджету в повному обсязі, органи державної податкової служби у 2010 році розпочали операції «Бюджет» та «Бар’єр», основними завданнями яких є збільшення надходження коштів до бюджетів через виявлення та руйнування схем ухилення від сплати податків і мінімізації податкових зобов’язань, підвищення ефективності контрольно-перевірочної роботи, а також ліквідація схем ухилення від оподаткування та стягнення у дохід держави недоотриманих податкових зобов’язань. В рамках операції «Бюджет» податкова інспекція спрямовує зусилля на те, щоб допомогти сумлінним платникам податків уникнути співпраці з ризикованими підприємствами та вивести останніх з категорії ризику.
Працівники податкової інспекції засобами системи автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту, проводять звірку фактичного здійснення господарських операцій, що дозволяє встановити взаємовідносини з контрагентами, які знаходяться у розшуку, не звітують, або збанкрутували, забезпечити здій-снення комплексу заходів щодо дослідження питань особливостей укладання договорів та проведення розрахунків з такими контрагентами, підтвердження фактів передачі товару, встановлення його походження.
Суть схеми, виявленої при виконанні операції «Бюджет», полягає в тому, що підприємство, у якого виникає зобов’язання по сплаті податку на додану вартість, мінімізує це зобов’язання за рахунок включення до складу податкового кредиту штучно створених сум податку на додану вартість. Цей штучний кредит проходить через ланцюг транзитних підприємств, кредит створюється шляхом маніпуляцій із звітністю, ухилення від сплати податку на митниці, тощо.
Для перевірок в рамках операції «Бюджет» ДПІ у м. Дніпродзержинську відібрано 150 підприємств, які мінімізують податкові зобов’язання. У ході операції проведено 90 перевірок. За результатами донараховано понад 39 млн. грн., зменшено заявлену до відшкодування суму податку на додану вартість на 144 млн. грн., зменшено задекларовані платниками збитки на 201 тис. грн. Відносно 5 осіб порушено кримінальні справи за ухилення від оподаткування шляхом віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту по взаємовідносинах з контрагентами, які не підтверджені податковими накладними.
Проведення таких операцій дає вагомі результати, за рахунок руйнування схем ухилення від оподаткування збільшуються надходження до бюджету.