Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
«Відповідальне і виважене рішення»
«Відповідальне і виважене рішення»
В.Буланов, газета «Відомості» №51 від 22 грудня 2010 року
 
Після офіційного завершення роботи другої сесії міської ради ми попросили міського голову С.О. САФРОНОВА прокоментувати її головні підсумки:
 – На мою думку, сесія була дуже цікавою і насиченою, водночас – досить непростою з огляду специфіки питань, включених до черги денної. Звичайно, особливо важливим для міста було питання затвердження нової грошової оцінки землі. В умовах невпинного зростання цін в усіх сферах нашого життя, це питання має вирішальне значення для наповнення доходної частини місцевого бюджету, від чого, в свою чергу, безпосередньо залежить фінансування галузей освіти, медицини, культури, житлово-комунального господарства, виконання усіх міських програм. Для міста це питання є дійсно питанням №1, тому я запропонував розглядати його першим. І я вдячний депутатам, які прийняли сьогодні це непросте, але необхідне для міста рішення.
Дуже важливо, що при цьому були враховані інтереси усіх сторін – пересічних громадян, малого і середнього бізнесу, промислових підприємств. На підставі нового Податкового кодексу розроблено механізм, який дозволить на законних підставах надавати реальну підтримку суб’єктам господарювання усіх форм власності в залежності від економічної ситуації. Тобто, зроблено все, щоб прийняття нової грошової оцінки землі не призвело до суттєвого посилення фінансового навантаження на підприємців і промисловість. Міська влада найбільше зацікавлена в стабільній роботі і розвитку усіх підприємств і комерційних структур на території міста, тож всі питання, пов’язані з земельними податками, орендою землі, вирішуватимуться зважено і конструктивно. Маючи достатній правовий інструментарій: Земельний кодекс, новий Податковий кодекс, Закон про оренду землі, ми зможемо знайти збалансовані підходи, які дозволять наповнити доходну частину бюджету і забезпечити можливості для розвитку місцевих підприємств і бізнесових структур.
– Дійсно, це дуже важливе рішення, з прийняттям якого можна привітати не тільки депутатів, а й всіх жителів міста. Враховуючи хронічні труднощі з фінансуванням, зрозуміло, що потреба в прийняття нової грошової оцінки землі була не менш гострою і рік, і два роки тому. Це питання тринадцять разів виносилось на сесію, обговорювалось в комісіях, на нарадах, днях інформування депутатів, та результат щоразу виявлявся нульовим. З приходом нової влади це рішення було ухвалено з першого разу. Приклад дуже показовий. Про що він насамперед свідчить: що більшу ефективність нової команди, краще взаєморозуміння міської влади з депутатським корпусом, більшу готовність сторін домовлятись і досягати консенсусу?
– Певно, кожен з цих факторів має місце. Але головне значення для успішного вирішення будь-яких питань, в тому числі, складних і дискусійних, на мою думку, мають такі базові принципи, як командна робота, єдність керівництва, а також – доцільність і прагматичний підхід. Ефективність цих засад, притаманних Партії регіонів, ми бачимо на загальнодержавному і регіональному рівнях. Впевнений, вони будуть ефективними і в умовах нашого міста. Взагалі, зараз багато говориться про «вертикаль влади», але треба розуміти – це поняття є досить широким і багатогранним. І включає воно не тільки ознаки системи управління в державі, а й єдність ідеологічних та світоглядних засад і підходів у прийнятті управлінських рішень.
Зокрема, це стосується формування системи пріоритетів, коли більш глобальні інтереси ставляться вище від менш масштабних. Не секрет, що тривале непроходження питання прийняття нової грошової оцінки землі в минулому пов’язане саме з переважанням у частини депутатів приватних або корпоративних інтересів над загальними інтересами громади. Тому при підготовці нинішньої сесії була проведена велика роз’яснювальна робота з депутатським корпусом по доведенню необхідності, навіть безальтернативності в нинішніх економічних реаліях прийняття такого рішення. На мою думку те, що міська рада сьогодні виявила відповідальність, прагматизм, здатність поставити суспільні інтереси на найвищий щабель – дає вагомі підстави для оптимізму щодо подальшої конструктивної роботи з реалізації намічених нами програм і планів.