Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
«Грудневий дощ: випробування негодою»
«Грудневий дощ: випробування негодою»
 
В.Буланов, газета «Відомості» №51 від 22 грудня 2010 року
 
…«Новембер рейн» – пам’ятаєте відому пісню рок-групи «Ганс енд роузес» з такою назвою, вельми сумну і тужливу? Грудневий дощ – річ ще більш неприємна, тут похмурим настроєм не обійдеться – чекай неприємностей. Особливо, коли дощ періщить у морозну погоду, перетворюючи землю на суцільну ковзанку. Тоді навіть проста хода тротуарами перетворюється на доволі ризиковане заняття, рух транспорту взагалі –  суцільний екстрим. Для комунальних служб така погода стає найсуворішим екзаменатором, якого цікавить лише результат, а не перелік об’єктивних і поважних труднощів…
Саме таке потрійне випробування – дощем, морозом та ожеледдю випало нам в минулу п’ятницю. Звичайно, такі погодні ексцеси принесли з собою купу проблем, та якщо говорити в цілому, мокре і слизьке завершення робочого тижня не стало для міста надзвичайною ситуацією, принаймні, з розряду тих, що виходять з під контролю.
Як відзначив перший заступник міського голови К. Гузенко, коментуючи цю тему, після надходження перших тривожних погодних рапортів, ситуацію особисто контролював міський голова С. Сафронов. У п’ятницю на дороги вийшло 11 машин з піском – вдвічі більше, ніж вдавалось організовувати на посипку доріг останніми роками.
Посипання велось цілодобово, окремі аварійно небезпечні ділянки, наприклад, підйоми і спуски, за ніч з п’ятниці на суботу посипались по 5 разів. На жаль, дощ, що не вщухав кілька годин, швидко змивав з доріг посипальну суміш. Та головне – пасажирські перевезення у місті не зупинились. Звичайно, черги на зупинках значно збільшились – чимало перевізників не виїхали на маршрути, вирішивши поберегти свої машини, або не маючи впевненості, що їх технічний стан відповідає складним погодним умовам. Тому до перевізників є серйозні питання з цього приводу. Що стосується роботи комунальних служб, в цілому в цих нелегких умовах вони виконали покладені на них завдання, – підсумував перший заступник міського голови К. Гузенко.
Директор КП «Дорожник» О.М. Шевченко вважає головним досягненням своїх колег те, що в таку негоду вдалось не допустити на дорогах значних аварій з серйозними наслідками. Ті ДТП, що сталися того дня, здебільшого були викликані ігноруванням водіями правил керування автотранспортом в складних погодних умовах – насамперед, це перевищення швидкості. Більше того, від екіпажів дорожних машин надійшло чимало скарг про перешкоджання роботі по посипанню доріг через порушення водіями, в тому числі, пасажирського транспорту, правил обгону. Про низьку дисципліну таких водіїв маршруток повідомлено керівників транспортних підприємств.
Вся наявна техніка – 11 комбінованих дорожних машин, 2 грейдери, КрАЗ з плугом, працювали безперервно, в режимі оперативного реагування на сигнали ДАІ, диспетчерів транспортних підприємств, водіїв, про виникнення небезпечних ситуацій на конкретних ділянках автошляхів.
Що ж, будемо сподіватись що перше серйозне випробування негодою цієї зими, яке місто пережило в п’ятницю, сприятиме подальшому вдосконаленню важливої роботи по зимовому утриманню доріг.