Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Віримо в перемогу здорового глузду!

 

                                                                                газета "Відомості" № 1 від 05.01.2011

Лікарі-гінекологи 9-ї міської лікарні, медична спільнота міста вкрай обурені публічними виступами та заявами, що прозвучали на нашу адресу на сесії міської ради, низкою публікацій у ЗМІ з хибними, принизливими звинуваченнями, сумнівами у професіоналізмі персоналу пологового відділення. Неперевірена, недостовірна інформація має на меті, нібито, захист громадських інтересів, але насправді слугує лише роздмухуванню скандалів, створенню соціально небезпечних настроїв у громадян, породжує необгрунтований острах і недовіру перед лікарями, принижує імідж медичної галузі всього міста.

Твердження, наведені у скарзі рідних однієї з породіль, які звинувачують лікарів у скоєнні злочину (нібито, відсутність реєстрації мертвонародженої дитини, неналежне захоронення, тощо) містять дикі припущення щодо приховування живого немовляти і не мають ніяких підстав. Це підтверджується низкою документів пологового відділення, аналізом медичної документації та висновками клініко-експертної комісії управління охорони здоров'я міської ради, Головного управління охорони здоров'я Дніпропетровської облдержадміністрації, Міністерства охорони здоров'я України, постановою органів прокуратури про відмову у порушенні кримінальної справи, підсумками чисельних перевірок.
Майже рік пологове відділення перевіряють у зв'язку з цією скаргою контролюючі органи, документально спростовуючи звинувачення на адресу персоналу. Заради встановлення справедливості і надання аргументованих відповідей на скаргу, медичні працівники витримують безкінечні опитування та перевірки. При цьому працюють вони за операційним столом, і мають, в силу дефіциту медичних кадрів, підвищене у декілька разів навантаження, що, тим не менш, не дає права на похибку або неуважність до пацієнтів. Ми, як ніхто, розуміємо і моральний стан жінки, яка народила мертву дитину (факт антенатальної загибелі плоду за декілька днів до початку пологів у вагітної жінки підтверджено і дослідженнями за місцем її проживання, і у нашому пологовому відділенні), але провини медичних працівників в цьому не було. Розповсюдження фантастичних чуток, охоче оприлюднення її деякими ЗМІ у пошуках скандальної популярності, свідчать про нездоровий настрій у суспільстві, як по відношенню до лікарів, так і до актуальних проблем сьогодення. Справжній захист інтересів громадськості, насамперед, потребує зваженості і об'єктивності, особливо у питаннях охорони материнства і дитинства.
Колектив лікарів пологового відділення готовий до відкритого діалогу з депутатами міської ради, громадськості, ЗМІ. Проблем у медичній галузі вистачає, тож давайте обговорювати їх відкрито, конструктивно, базуючись на фактах, а не чутках. Ми звертаємося до спільноти міста з проханням про захист честі та гідності лікарів і сподіваємося, що спільними зусиллями досягнемо справедливості та перемоги здорового глузду.
 
 
Від працівників сфери охорони материнства і дитинства
Л. КУЗЬМЕНКО, П. ВОЛОЩУК,О. СІРОТКІН, Д. АНОШКІН,
Н. КОСИНСЬКА, В. ХУДЯКОВА,І. СОРОКОЛАТ, С. ДАВИДЕНКО,
Н. СТАРОКОНЬ,Е. БРЖЕЗОВСЬКИЙ,В. МІНДАЛІНА, Л. ВЛАСЕНКО,
Т. КОСТРИЦЯ, Я. ЮРЧЕНКО