Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Крижаною водою – до білої Олімпіади
Крижаною водою – до білої Олімпіади
Вадим Буланов, газета «Відомості» №5 від 2 лютого 2011 року
 
У суботу в Дніпродзержинську стартували незвичайні і дуже видовищні змагання. Що правда, аквайс (в перекладі «крижана вода») ще не набув такої масовості, як інші водні види спорту. І це зрозуміло – адже якщо навіть на Водохрещення просто зануритись у ополонку наважується не так вже й багато охочих, то плавання у вирубленій з льоду прогалині за спортивною системою – на відстань і результат, є серйозним випробуванням на міцність тіла і мужність духу. Втім, завдяки таким турнірам і показовим виступам, кількість прихильників аквайсу поступово зростає. Цей процес піде значно веселіше, якщо цей вид спорту буде включено до програми зимових Олімпіад.
Але самі прихильники зимового плавання вважають: нагороди не головне. Ніякі рекорди, кубки, титули, призи не зрівняються з найціннішим для кожної людини – міцним здоров’ям, бадьорістю духу, додатковими роками життя. У те, що все це щедро дарить крижана вода, неможливо не повірити, побачивши які піднесені, радісні, щасливі виглядали учасники змагань після подолання 50-метрової дистанції у крижаній (+0,1 градуса) воді. Температуру повітря (–6) досвідчені учасники змагань, за плечима яких, наприклад, Сергія Ложкарьова з Дніпропетровська – плавання на Північному полюсі, через Берингову протоку, озеро Байкал, напівжартома оцінили як «надто спекотну».
Ветеранів зимового плавання перший заступник міського голови Костянтин Гузенко нагородив почесними грамотами. Разом з ними чимало учасників того дня вперше наважились пірнути у крижану воду. Загалом у цих змаганнях взяло участь більше 70 спортсменів з різних регіонів України та Росії. Сусідню державу представляли три десятки учасників. За словами Ігоря Кравченка, президента клубу зимового плавання «Арена–Дніпро» таке солідне представництво росіян цього року викликане перспективами включення аквайса у програму зимової Олімпіади в Сочі 2014 р.
Якщо для цього південного курорту такі змагання будуть першими, то у Дніпродзержинську «Арена–Дніпро» проводить їх кожної зими уже півтора десятка років, присвячуючи форсуванню Дніпра під час визволення міста у 1943 р. Тобто, вже є підстави говорити про дніпродзержинську школу зимового плавання, тож хочеться сподіватись що її представників ми побачимо в майбутньому серед учасників білих Олімпіад.
Ввечері того дня змагання продовжились, можна сказати, в «тепличних умовах». У басейні «МіКомп» спортсмени долали марафонську дистанцію, для більшої складності – без світла, як вночі у відкритому морі, коли єдиним орієнтиром слугують зірки.