Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Весела масляна у центрі міста

 

Відомості” № 10 від 09.03.2011


У суботу на площі ім. Дзержинського відбулося веселе весняне свято масляної, яке зібрало на святкування десятки мешканців міста. Від імені міського голови Станіслава Сафронова, міської та районних рад учасників свята привітав перший заступник міського голови Костянтин Гузенко. Він розповів, що масляна – давнє народне свято, коли люди проводжають зиму та зустрічають весну. В цей день треба веселитись та радіти, щоб весь рік був щасливим та вдалим.

Розпочали свято актори театру ім. Л.Українки – веселі скоморохи та дівчата в національному вбранні співали, танцювали та розповідали про історію і традиції веселого свята.Масляна – давнє слов'янське свято, що прийшло із язичницької доби і збереглося після прийняття християнства. Свято на честь весняного пробудження природи називали по-різному – Масляна, Зампусти, Пумщення, Сиропумст, тощо, намагаючись насолодитися смачними стравами української кухні перед початком Великоднього посту.

Ці традиції щедрих частувань були втілені і на міському святі. Кожен район міста пригощав гостей по-своєму, супроводжуючи частування співами, танцями та музикою самодіяльних колективів. Козаки пригощали всіх кулешем з польової кухні, добрі господині частували гостей різноманітними млинцями – символом весняного сонця, варениками та іншою смакотою.

Довго ще тривали в цей день на головній площі міста масові гуляння, танці, різноманітні розваги і конкурси.