Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Актуальні проблеми регіону

 

Вадим Буланов, “Відомості” № 10 від 09.03.2011


В кінці лютого у Дніпропетровську під головуванням губернатора Олександра Вілкула відбулось засідання колегії Дніпропетровської обласної державної адміністрації, за участі голови обласної ради Є. Удода, керівників райдержадміністрацій і мерів міст, представників силових структур і контролюючих органів. На розгляд колегії було винесено низку актуальних питань. Зокрема, питання розрахунків за енергоносії, підготовку до весняних польових робіт, протидію загрозі повеневих явищ, розробку стратегії розвитку регіонів, підвищення їх інвестиційної привабливості.

Серед головних пріоритетів сьогодення Олександр Вілкул виділив необхідність виходу Дніпропетровщини на середній по Україні рівень розрахунків за енергоносії, впровадження нових енергозберігаючих технологій. Також О. Вілкул відзначив, що за рік роботи нової влади на чолі з Президентом України Віктором Януковичем, Дніпропетровщина досягла суттєвих успіхів у збільшенні дохідної частини бюджету (в 1,6 рази – у місцеві бюджети, у 2 рази – до державного бюджету). Також область має найвищі показники зростання у основних галузях виробництва. Втім, досягнуті успіхи не можна розглядати як привід для самозаспокоєння та зниження обертів. 2011-й буде непростим роком, який потребуватиме активізації і консолідації зусиль для закріплення досягнутих результатів, – зазначив губернатор.

На його думку, підстави для оптимізму додає вагома підтримка області з боку урядових структур, вищого керівництва країни. Так, у поточному році передбачено виділення 100 млн. грн. для спорудження об’їзної дороги навколо Дніпропетровська, понад 30 млн. грн. виділяється на відновлення будівництва метрополітену. Додаткові кошти будуть виділені на придбання гірнопрохідного обладнання для прокладення нових штолень, з тим, щоб ввести у Дніпропетровську три станції метро до 2015 року.

При цьому Олександр Вілкул підкреслив, що успіх реформ визначатиметься на місцях. З метою посилення контролю за станом справ, на засіданнях колегії заслуховуватимуть керівників міст і районів області, також регулярно проводитимуться виїзні засідання. Перше в цьому році виїзне засідання колегії відбудеться у березні у Дніпродзержинську, що свідчить про увагу, яку обласне керівництво приділяє нашому місту.

На лютневому ж засіданні про виконання соціально-економічних програм звітували керівники міста Марганця і Солонянської райдержадміністрації. Серед доручень, які вони отримали від губернатора, були зокрема такі: у Солонянському районі вжити заходів для збільшення рівня проплат за енергоносії, підвищення рівня заробітної плати до середньообласного, подбати про забезпечення населення дошкільними закладами. Меру Марганця Олександр Вілкул доручив активізувати роботу щодо диверсифікації економіки у місті, з метою збільшення надходжень до бюджету від альтернативних платників податків, оскільки сьогодні доля Марганецького ГЗК у цій сфері є надто високою.

Також губернатор акцентував увагу всіх присутніх на необхідності розроблення, відповідно сучасних стандартів, стратегічних концепцій розвитку регіонів, складання інвестиційних проектів і планів, підготовки пакетів проектно-кошторисної документації на будівництво нових об’єктів за рахунок як приватних інвестицій, так і держаного фінансування. Зокрема, це ремонт і будівництво доріг, мостів, інших важливих елементів інфраструктури.

За словами О. Вілкула, кожний район, кожне місто області має розробити кілька сучасних, потенційно-привабливих для інвесторів проектів. Причому, це не повинен бути проектний «секонд-хенд» 10-20-річної давності, де лише змінені деякі цифри. «Стратегічне планування – відображає рівень інтелекту місцевих керівників і їх команд, і я особисто уважно вивчатиму кожний такий проект», – підкреслив О. Вілкул.

Говорячи про необхідність готуватись до можливих повеней, губернатор звернув увагу на такий важливий для населення області аспект, як недопущення погіршення якості питної води. СЕС мають постійно контролювати усі процеси, що відбуватимуться у водному середовищі. Говорячи про підготовку до весняно-польових робіт, О. Вілкул серед важливих завдань, відзначив необхідність різкого – у 6 разів збільшення посівів гречки, з тим, щоб найближчим часом ми позбулись такого ганебного явища, як дефіцит, який до того ж штучно використовується для політичних спекуляцій.