Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Весна любить чистоту
 
Весна любить чистоту
Вадим Буланов, газета “Відомості” № 11 від 16.03.2011
 
Настання весни – радує кожного з нас. Після затяжної холодної зими люди встигли скучити за теплом, сонечком, свіжою зеленню, легким одягом і оптимістичним настроєм. Проте для того, щоб цей настрій, дійсно, був радісним і безхмарним, як весняне небо, треба, щоб вигляд природи, яка пробуджується, не псувався залишками сміття і бруду, обшарпаним виглядом доріг і будинків. Тому працівникам житлово-комунального господарства необхідно докласти значних зусиль, попрацювати напружено і наполегливо, не рахуючись з вихідними і святами, в тому числі власним – професійним, шукаючи можливості виконання завдань з підготовки міста до нового сезону, а не виправдань, чому це неможливо.
Такі завдання сьогодні ставить перед житлово-комунальним господарством міська влада. І як зазначив міський голова Станіслав Сафронов під час інспекційного об’їзду території міста, компромісів у справі наведення у місті чистоти і порядку буди не може. Ця робота носить не характер кампанії, а має постійний, системний зміст. Тож до неї залучатимуться не тільки комунальні підприємства, а всі суб’єкти господарювання, незалежно від форми власності.
 
Підтримання порядку – громадянська позиція кожного
Робота по приведенню території міста в належний санітарний і естетичний стан, що з листопада ведеться інтенсивними темпами під постійним контролем керівництва міста, тобто практично з першого дня приходу до влади нової команди на чолі з міським головою С. Сафроновим, в останні дні ще більше активізувалась. Одним із свідчень цього є те, що на минулому тижні відбулись відразу два інспекційних об’їзди території міста. У середу об’їзд за участі керівників комунальних підприємств, районних рад, відповідних служб і організацій проходив під головуванням першого заступника міського голови К. Гузенка. Розпочався об’їзд з Дніпровського району. Костянтин Олександрович відзначив, що роботи з благоустрою, в яких району допомагають КП «Газель» і «Зеленбуд» ведуться з дотриманням графіку. Особливо помітні зрушення – біля Дніпровського райсуду. Там прибирається сміття, вирубуються дикі чагарники, місцевість, про яку ніхто не дбав десятки років, набуває цивілізованого вигляду.
Нормальними темпами ведуться роботи і в Заводському районі, зокрема на вул. Криворізькій. Нажаль, загальну картину псують самі жителі, точніше несвідоме ставлення деяких громадян до чужої праці. Місто зробило на цій вулиці гарну дорогу, водовідведення, а жителі скидають на узбіччя сміття, утворюючи стихійні звалища. К. Гузенко попросив ЗМІ звернутись до жителів вулиці з проханням проявляти свідомість, елементарну охайність відносно місця, де живеш, і попередити: вмовляти нікого не будуть. До порушників правил благоустрою застосовуватимуться штрафні санкції.
В Баглійському районі К. Гузенко звернув увагу комунальних служб на купи минулорічного листя, що кой де залишилось, порость, яку ще треба прибрати. Серед позитивних прикладів було відзначено пр. Ювілейний. Тут ведеться обрізка дерев, реставруються цоколі будинків, опори освітлення тощо.
Після того, як елементарний порядок у місті буде виконано, а це один з основних пунктів передвиборної програми міського голови «Будуємо новий Дніпродзержинськ», що повністю корелюється з обласною програмою губернатора О. Вілкула «Будуємо нову Дніпропетровщину» і реформаторським курсом уряду і Президента України, для підтримання міста в належному стані будуть застосовуватися нові методи і технології. Зокрема – для боротьби з поростями використовуватимуться сучасна техніка для фрезерування коріння, а також агротехнічні препарати, – повідомив К. Гузенко.
 
В наведенні порядку не буде сторонніх спостерігачів
 
Вже через два дні, у п’ятницю, ПАЗик, заповнений керівниками виконавчої влади і комунальних підприємств, знову виїхав на вулиці міста з інспекційною метою. Ця поїздка, маршрут якої визначав особисто міський голова Станіслав Сафронов, була особливо тривалою та результативною. Вже на перших хвилинах мер висловив серйозне зауваження службам Заводського району: свіжопофарбовані стовпи на пр. Леніна і вул. Сировця вже щільно заліплені рекламними об’явами і оголошеннями. Необхідно все прибрати і притягати таких «рекламістів» до сурової адмінвідповідальності – таким було доручення з цього приводу.
На вул. Широкій теж було виявлено чимало недоліків, але тут вини комунальників немає – ця вулиця є промисловою зоною і повністю складається з виробничих об’єктів, власності підприємств і фірм. Нажаль, деякі власники дбають тільки про те, що знаходиться за їх парканом, все інше – їх не турбує. В результаті вздовж дороги стоять неохайні зарості чагарників і трави. Суцільні паркани в багатьох місцях мають неохайний, занедбаний вигляд.
Така картина викликала справедливе обурення керівника міста. «Повідомте власників підприємств, що їм доведеться працювати разом з нами по наведенню порядку. Такого вже не буде, щоб хтось тільки використовував територію міста, інфраструктуру, природні і людські ресурси, і отримуючи прибутки, більше ні про що не думав. Треба поважати місто, його жителів і владу. Якщо хтось так не вважає – що ж, нехай обирає іншу територію, інші міста і регіони для своїх об’єктів і виробництв», – зазначив С. Сафронов. Проте є підстави сподіватись, що більшість підприємців і промисловців готові до співпраці з містом. Не відкладаючи у довгий ящик, мер зателефонував генеральному директору ДМК і попросив навести порядок біля будівлі колишнього АТП 11232, що тепер належить комбінату. Згода була отримана миттєво, без зайвих питань і дискусій.
Наступним пунктом поїздки стало підприємство «ЗІП». Вперше учасники інспекційного об’їзду побували на виробничому підприємстві, познайомились з його технологіями, тим, як тут поставлена робота з благоустрою. Екскурсію по території і цехах підприємства провів генеральний директор С. Науменко. Він показав гостям автоматизовані технологічні лінії, на яких за європейськими стандартами виробляються фарби і лаки, а також найбільший в Україні складський комплекс, повністю комп’ютеризований. Під час візиту керівники міста і підприємства обговорили питання співпраці в галузі благоустрою, досягнувши домовленостей щодо виділення лакофарбової продукції для потреб комунальних підприємств. Також було погоджено питання відвідання ПП «ЗІП» керівниками міст і районів області у рамках програми виїзного засідання колегії облдержадміністрації, що пройде у Дніпродзержинську.
Далі маршрут поїздки пройшов через вул. Колеусівську, пр. Аношкіна. Особливу увагу було приділено благоустрою території, прилеглої до СК «Прометей». Міський голова звернув увагу на підземний перехід біля цього об’єкту. Вигляд він має, дійсно, жахливий, спуститись в цю підземку, навіть вдень наважиться не кожний. С. Сафронов дав доручення дослідити стан цього та інших підземних переходів, які є в місті, з метою їх подальшого відновлення і взяття на баланс.
Далі через пр. Аношкіна і новий міст автобус прослідував на лівобережжя, яке стало останнім пунктом поїздки. Коментуючи її підсумки, міський голова С. Сафронов відзначив: «Ті позитивні зміни у зовнішньому вигляді міста, які ми сьогодні побачили, є наочним свідченням правильності командного підходу до вирішення важливих проблем, який ми декларували ще під час виборчої компанії, і пізніше, з початком роботи нової влади у місті. Під командним підходом я розумію не тільки злагодженість дій, чітку систему відповідальності і контролю у органах виконавчої влади, хоч це теж дуже важливо. Маю на увазі і тісну взаємодію з обласним керівництвом, і співпрацю з керівниками міських підприємств усіх форм власності. Результативність командних методів роботи, впевнений, городяни відчують найближчим часом.
Зараз, з настанням сприятливої погоди, роботи по приведенню міста в належний стан необхідно суттєво посилити, щоб навести скрізь порядок до травневих свят. Роботи попереду дуже багато – це обрізка дерев, фарбування об’єктів інфраструктури, прибирання сміття та багато іншого. Основні роботи місто бере на себе – силами комунальних підприємств, працівників виконавчої влади. Також сподіваюсь на активну участь у цій важливій роботі жильців, органів самоорганізації населення, навчальних закладів, підприємств і установ, приватних підприємців.
Ми прагнемо відродити давні традиції спільної відповідальності міста і підприємств за закріплені території, для цього використовуватимемо, як права, делеговані законом «Про місцеве самоврядування»,так і інші важелі впливу. Зараз кожний район розробляє власну «дорожню карту» підготовки до весняно-літнього сезону, плани основних заходів з зазначенням відповідальних осіб і термінів виконання ввійдуть до загальноміської програми».
Також керівник міста висловив впевненість, що високі темпи робіт з благоустрою, яких вдалось досягти, дозволять належним чином підготуватись до нового сезону і гідно представити Дніпродзержинськ численним гостям – керівникам органів місцевого самоврядування з усієї області, під час виїзного засідання колегії ОДА, яке пройде на базі нашого міста на наступному тижні.