Головна / Новини / Публікації ЗМІ /
0000-00-00 00:00:00
          
Виїзна колегія ОДА надала стану справ у місті оцінку «добре
Виїзна колегія ОДА надала стану справ у місті оцінку «добре
В. Буланов, газета «Відомості» №13 від 30 березня 2011 року      
 
24 березня у Дніпродзержинську відбулась знакова подія: вперше за всю історію міста тут пройшло виїзне засідання колегії Дніпропетровської обласної державної адміністрації.
Засідання колегії проходило за участі голови облдержадміністрації Олександра Вілкула, голови обласної ради Євгена Удода, прокурора області Наталії Марчук, керівників обласних управлінь СБУ, МВС, МНС, ДПА, КРУ, заступників голови облдержадміністрації, міського голови Дніпродзержинська Станіслава Сафронова, голів райдержадміністрацій та міських голів міст області, депутатів місцевих рад. 
Перед початком засідання Олександр Вілкул на короткому брифінгу налогосив, що Дніпродзержинськ обрано місцем проведення першої виїзної колегії не випадково. Адже місто є важливою складовою індустріального комплексу Придніпров’я.
Відкриваючи засідання, губернатор відзначив, що за результатами комплексної оцінки соціально-економічного розвитку міст обласного підпорядкування за 2010 рік Дніпродзержинськ покращив показники розвитку, піднявшись з одинадцятої на шосту позицію в області. У місті забезпечено вищий, ніж середньообласний темп зростання обсягу введення в експлуатацію житла, доходів місцевого бюджету, прибутків підприємств. За словами О. Вілкула у місті ще потребує вирішення низка питань, насамперед погашення заборгованості з виплати заробітної плати, наведення ладу у земельних відносинах, зокрема переукладення договорів оренди відповідно до вимог чинного законодавства, погашення заборгованості за комунальні послуги і спожитий газ. Потребує вдосконалення діяльність дозвільного центру, створення ОСББ.
«В цілому ж Дніпродзержинськ – важливе для області місто, сьогодні має все необхідне для прискореного зростання та розвитку», – переконаний губернатор.
 
Виїзна колегія ОДА надала стану справ у місті оцінку «добре»
У своєму виступі міський голова Станіслав Сафронов зробив аналіз стану соціально-економічного розвитку міста, зазначивши, що його промисловий комплекс послідовно нарощує обсяги реалізації продукції. За підсумками січня-лютого 2011 року реалізація промислової продукції становила близько 4 млрд. грн., у порівнянні з аналогічним періодом минулого року виробництво вагонів збільшилось удвічі, мінеральних добрив на 23,3%, цементу на 56,1%, металопродукції на 1,9%. Експорт збільшився на 25,5%, зберігається позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Роботу по підвищенню показників промислового виробництва буде продовжено.
Власні доходи загального фонду міського бюджету склали 54,2 млн. грн., або 102,3% до плану, та зросли на 29% порівняно з аналогічним періодом 2010 року. Для збільшення доходної частини бюджету у грудні 2010 року затверджено нову нормативну оцінку землі, ведеться робота щодо приведення розміру ставок орендної плати за землю по чинних договорах до законодавчо встановленого рівня – не менше 3%. У цілому доходи бюджету міста за січень-лютий 2011 року становили 116,8 млн. грн., або 104,8% планових призначень. Виконання бюджету міста по основних статтях становить: податок з доходів фізичних осіб – 99,4%; плата за землю – 106,2%; місцеві податки і збори – 384,4%. Видатки бюджету склали 123,1 млн. грн., що становить 78,7% до плану січня-лютого 2011 року.
 
Особлива увага – будівництву житла
С. Сафронов відзначив, що для промислово розвинутого Дніпродзержинська обсяги інвестицій в основний капітал ще залишаються досить низькими: станом на початок 2011 року обсяг прямих іноземних інвестицій становив 88,7 млн. доларів (1,2% обласного обсягу), на одного мешканця – 354,7 доларів (по області – 2239,7 доларів). Це свідчить, що залучення в економіку міста інвестицій, як іноземних, так і вітчизняних, потребує особливої уваги. Для покращення інвестиційної привабливості міста розпочато роботу по розробленню повного об’єму містобудівної документації. На території міста у 2011 році передбачається будівництво заводу склопакетів (сума інвестицій складе 4 млн. євро), що забезпечить створення близько 100 робочих місць, також вирішується питання щодо спорудження у Дніпродзержинську заводу з виробництва скла. Розвиток Регіонального інвестиційного агентства, з яким місто планує налагодити співпрацю, сприятиме покращенню інвестиційного клімату у місті, тому міський голова Дніпродзержинська звернувся до голови облдержадміністрації з пропозицією щодо відкриття філії агентства у місті. 
С. Сафронов зазначив, що особливу увагу міська влада приділяє залученню коштів у будівництво житла. Місту необхідно завершити відселення мешканців зі зсувонебезпечного району Самишиної балки, а також людей, які проживають в санітарно-захисних зонах підприємств. За даними проведеної інвентаризації, 6111 дніпродзержинських сімей потребують житла та поліпшення житлових умов, для чого необхідно побудувати 983,8 тис. м2 житла. «Проаналізувавши динаміку будівництва, ми побачили, що, наприклад, у 1993 році у місті було введено в експлуатацію 98,1 тис. м2 житла, а у 2009 – лише 2,9 тис., тобто у 30 разів менше. Якщо будувати такими темпами, для забезпечення людей житлом потрібно 300 років!», – зауважив С. Сафронов.
Мер повідомив, що для вирішення питань будівництва житла у березні затверджено міську Програму житлового будівництва на 2011-2026 роки. На першому етапі планується ввести в експлуатацію 13 об’єктів незавершеного будівництва (близько 63 тис м2). Цього року з міського бюджету заплановано здійснити заходи з відновлення житлового фонду на загальну суму 7 млн. грн, що майже на 35% більше порівняно з 2010 роком. Міська влада сприятиме подальшому створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Наразі у Дніпродзержинську створено та функціонує 26 ОСББ, 11 будинків передано на баланс об’єднань, впродовж 2011 року заплановано створити 293 ОСББ.
Протягом 2010 року за рахунок коштів місцевого бюджету виконано капітальний ремонт 8 ліфтів на суму 440,3 тис. грн., у поточному році на відновлення роботи 11 ліфтів передбачено 1,2 млн. грн. За оцінкою С. Сафронова, опалювальний сезон 2010-2011 років у місті розпочато вчасно, він пройшов без зривів та масштабних аварій. Як наслідок –  зменшення на 30% звернень громадян з питань неякісного опалення у поточному опалювальному сезоні. У 2010 році для покращення теплозабезпечення лівобережного масиву за підтримки облдержадміністрації, за рахунок коштів Державного та міського бюджетів виконано роботи з реконструкції Лівобережної котельні. Загальна економія енергоресурсів від впровадження цього проекту складає 2,5 млн. грн. щорічно.
 
Реальна підтримка обласної влади
Губернатор О. Вілкул та голова обласної ради Є. Удод заявили про готовність обласної влади сприяти реалізації у місті інноваційних проектів, зокрема щодо розвитку єдиних освітніх центрів з дистанційним навчанням, комп’ютеризації шкіл, оптимізації галузі освіти. Дніпродзержинськ включено до проекту комплексної доочистки питної води, який впроваджуватиметься у дошкільних дитячих закладах, а також покращення санітарного стану територій. Відповідно до останнього проекту область придбала для  міст і районних центрів 40 сміттєвозів, з них три спеціалізованих машини отримає Дніпродзержинськ. На найближчій сесії обласної ради, за словами Є. Удода буде вирішуватися питання щодо поліпшення екологічного стан міст, в тому числі і Дніпродзержинська, а також перспективи фінансування розвитку електротранспорту.
За результатами ознайомлення зі станом соціально-економічного розвитку міста О. Вілкул взяв під особистий контроль низку питань, що стримують сталий розвиток Дніпродзержинська. Одним з першочергових завдань визначено погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах міста. Губернатор зазначив, що його позиція з цього питання є принциповою і безкомпромісною: «Борги по зарплаті – це злочин, відповідно і ставлення до керівників підприємств-боржників має бути як до порушників законів держави».
Про стан справ з розрахунками по виплаті зарплати учасникам колегії звітували керівники деяких підприємств Дніпропетровщини. Представники двох дніпродзержинських підприємств, за якими числилась значна заборгованість по зарплаті – ДНВП «Цирконій» і ВАТ «Енергогідромеханізація» повідомили учасників колегії, про те, що борг вже ліквідовано. У цьому напрямку розвивається ситуація на всіх економічно активних підприємствах міста, на підприємствах-банкрутах заборгованість скорочено до рівня 1,2 млн. грн. За словами, керівника обласного управління з питань банкрутства І. Ломако, проблемним у місті залишається стан розрахунків державного підприємства, що перебуває у стадії банкрутства, «Придніпровський завод кольорових металів», де нещодавно проведено реалізацію залишків брухту дорогоцінних металів на суму близько 1 млн. грн., але при цьому не виплачено борг працівникам. Губернатор звернувся до прокуратури, ДПА та профільних управлінь з вимогою відповідного реагування. Також він надав доручення до 1 травня забезпечити видачу у дозвільному центрі міста всіх документів за принципом «єдиного вікна», до 1 червня вирішити питання обладнання пандусами лікувальних закладів міста.
Загалом виїзна колегія надала стану справ у місті оцінку «добре». На короткому брифінгу після завершення засідання міський голова С. Сафронов висловив подяку керівництву області за увагу до міста, всебічну підтримку місцевих ініціатив, формування перспективних проектів сприяння соціально-економічному розвитку міста. «Започаткована губернатором серія виїзних колегій облдержадміністрації розпочалася саме з Дніпродзержинська, що свідчить про вагоме значення міста у регіоні та підвищену увагу обласного керівництва до питань розвитку міста. Плідна робота колегії, детальний аналіз справ зі спільним пошуком шляхів вирішення проблемних питань міста, гарантії підтримки і допомоги з боку обласної влади демонструють ефективність командного підходу, дієвість вертикалі влади. Це означає, що взятий нами напружений і досить високий темп розвитку буде витримано і нарощено у подальшому для досягнення основної мети – зробити регіон і місто кращими, забезпечити гідний рівень життя людей, належний стан благоустрою територій, привабливий інвестиційний клімат», – відзначив С. Сафронов.
 
Від історії – до перспектив
Після засідання учасники колегії (понад 400 посадових осіб) побували на одному з найсучасніших підприємств міста ТОВ ПП «ЗІП», де споруджено новий завод з виробництва фарб та найбільший в області склад готової продукції, оснащений за новітніми технологіями.
До минулого нашого міста гості змогли доторкнутися у музеї історії міста. Почесні гості ознайомилися з виставкою подарунків нашому видатному земляку Л. Брежнєву, експозицією, присвяченою президенту Казахстана Нурсултану Назарбаєву, який навчався у нашому місті, матеріалами про історичне минуле краю.
Після огляду експозицій музею О. Вілкул подарував музею велику петриківську таріль із зображенням козака Мамая. Цей подарунок особливо актуальний для музею, адже незабаром тут відбудеться четвертий історико-культурологічний фестиваль «Мамай-fest». У перспективі планується створення в нашому місті музею Мамая, де цей експонат займе своє гідне місце. Другим подарунком стало видання «Діячі місцевого самоврядування Дніпропетровщини», про яке ми розповідали читачам в минулому номері, воно поповнить фонди наукової бібліотеки музею. Подарунок особливо приємний, адже одним з членів авторського колективу видання, яке очолював голова обласної ради Юрій Вілкул (у колегії він брав участь в якості Криворизького міського голови), є кандидат історичних наук Наталія Буланова, керівник музею історії Дніпродзержинська.
У свою чергу Н. Буланова вручила голові облдержадміністрації О. Вілкулу два видання: власну монографію «Історія християнських конфесій Катеринославщини XVIII – XX ст.» і колективну роботу працівників музею – топонімічний словник «Кам’янське та його околиці».
Останнім пунктом виїзного засідання колегії ОДА став ліцей нових інформаційних технологій. Тут гості познайомились з досягненнями педагогічного і учнівського колективів у різних сферах, насамперед – впровадження у навчальний процес сучасних стандартів і методик. Від імені обласної влади О. Вілкул подарував школі великий плазмовий телевізор, у свою чергу, на згадку про зустріч учні подарували губернатору власноруч вишитий рушник.